5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    28dubna   2016  /  06:00

    Nádherně žluté, voňavé, rozplývající se na jazyku. Milují je všichni. Někdo dává přednost těm tvrdým zelenějším, jiný si rád pochutná na zralém sladkém ovoci. Co s nimi ale dělat, když nám doma doslova ze dne na den "přezrají"? Měkké banány, poseté hnědými tečkami a fleky, ještě nemusíte odepsat. Připravte z nich raději některou z neodolatelných pochoutek.

  • Domácí banánový pudink s čokoládovou polevou

    ...

     


     

    Budete potřebovat:

     

    na pudink:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu

    600 ml mléka (nejlépe plnotučného)

    2 žloutky

    3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

    60 g krystalového cukru

     

     

    na polevu:

     

    60 g hořké čokolády

    2 čajové lžičky moučkového cukru

    40 ml vody

    Postup:
    Do středně velkého hrnce nasypejte cukr a škrob, přilijte mléko a důkladně promíchejte. Do směsi pak přidejte žloutky a metličkou vše vyšlehejte. Nechte ohřát na středním plameni, aby směs zhoustla. Mezitím si rozmixujte banány s citronovou šťávou a přidejte je do uvařeného pudinku. Dobře promíchejte, nalijte do připravených misek a nechte ztuhnout alespoň hodinu v chladničce.

     

    Před servírováním polijte čokoládovou polevou, kterou si připravíte tak, že ve vodě rozpustíte čokoládu s moučkovým cukrem a důkladně vše rozmícháte na hladkou kaši. Hotový pudink můžete ještě dozdobit šlehačkou a několika kolečky banánu.

  • Smetanová banánová zmrzlina

    ...


    Budete potřebovat:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu      

    70 g krupicového cukru

    1/2 sáčku vanilkového cukru      

    150 ml smetany ke šlehání      

    50 ml mléka

     

    Postup:
    Banány pokapejte citronovou šťávou a rozmixujte na kaši. Přidejte cukr, přilijte šlehačku a mléko, dobře promíchejte a dejte zmrazit.

  • Celozrnné banánové muffiny s vlašskými ořechy

    ...

     

    Budete potřebovat:

     

    4 středně velké banány

    100 g másla

    2 vejce

    1 vanilkový lusk

    30 ml podmáslí

    270 g špaldové celozrnné mouky

    3 čajové lžičky prášku do pečiva

    špetku soli

    125 g přírodního cukru

    1 a 1/2 hrnku hrubě nasekaných vlašských ořechů


    Postup:
    Přezrálé banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Máslo rozpusťte, vlijte do banánové kaše, přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a podmáslí. V jiné misce promíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli a směs přidejte k banánům. Nakonec přisypte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Formičky na muffiny si vymažte máslem nebo vyložte papírovými košíčky určenými na pečení, naplňte je asi do 2/3 a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 25 minut.

  • Banánové palačinky bez mouky

    ...

     

    Budete potřebovat:

     

    1 velký banán

    2 vejce

    1/4 čajové lžičky prášku do pečiva

    1/4 čajové lžičky skořice

    Postup:
    Banány rozmixujte, přidejte vejce, kypřicí prášek a skořici. Pánev rozehřejte, lehce pomažte olejem a z těsta dělejte palačinky. Ty můžete podávat polité javorovým sirupem.

  • Banánové smoothie

    ...


    Budete potřebovat:

    2 menší přezrálé banány

    300 ml mléka

    150 ml bílého jogurtu

    2 polévkové lžíce medu

     

    Postup:
    Všechny ingredience rozmixujte do krémového nápoje. Podávejte nejlépe s ledem. Povrch můžete dozdobit šlehačkou.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    LINECKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

    BABIČČINY KYNUTÉ LÍVANCE

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

„Nezaslouží si slitování.“ Soud za 10 minut…

Bagdádský soud během desetiminutového slyšení odsoudil více než čtyřicet žen k trestu smrti. Jednalo…

celý článek »

České celebrity

Slováček slaví 75. narozeniny: Dádě pozvánku…

Podle kalendáře slaví dnes, avšak narozeninový koncert a party má Felix Slováček (75) až příští úterý.…

celý článek »

Královské rodiny

Co prozradily fotky ze svatby? Škrobená…

Princ Harry (33) a jeho novopečená choť Meghan (36) si přáli krásnou veselku, na kterou by mohli…

celý článek »

Krimi

Zpověď Kajínkovy přítelkyně bojující s rakovinou:…

Rok od propuštění Jiřího Kajínka z vězení promluvila jeho partnerka Magda Gubová (65) v exkluzivním…

celý článek »