5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    28dubna   2016  /  06:00

    Nádherně žluté, voňavé, rozplývající se na jazyku. Milují je všichni. Někdo dává přednost těm tvrdým zelenějším, jiný si rád pochutná na zralém sladkém ovoci. Co s nimi ale dělat, když nám doma doslova ze dne na den "přezrají"? Měkké banány, poseté hnědými tečkami a fleky, ještě nemusíte odepsat. Připravte z nich raději některou z neodolatelných pochoutek.

  • Domácí banánový pudink s čokoládovou polevou

    ...

     


     

    Budete potřebovat:

     

    na pudink:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu

    600 ml mléka (nejlépe plnotučného)

    2 žloutky

    3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

    60 g krystalového cukru

     

     

    na polevu:

     

    60 g hořké čokolády

    2 čajové lžičky moučkového cukru

    40 ml vody

    Postup:
    Do středně velkého hrnce nasypejte cukr a škrob, přilijte mléko a důkladně promíchejte. Do směsi pak přidejte žloutky a metličkou vše vyšlehejte. Nechte ohřát na středním plameni, aby směs zhoustla. Mezitím si rozmixujte banány s citronovou šťávou a přidejte je do uvařeného pudinku. Dobře promíchejte, nalijte do připravených misek a nechte ztuhnout alespoň hodinu v chladničce.

     

    Před servírováním polijte čokoládovou polevou, kterou si připravíte tak, že ve vodě rozpustíte čokoládu s moučkovým cukrem a důkladně vše rozmícháte na hladkou kaši. Hotový pudink můžete ještě dozdobit šlehačkou a několika kolečky banánu.

  • Smetanová banánová zmrzlina

    ...


    Budete potřebovat:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu      

    70 g krupicového cukru

    1/2 sáčku vanilkového cukru      

    150 ml smetany ke šlehání      

    50 ml mléka

     

    Postup:
    Banány pokapejte citronovou šťávou a rozmixujte na kaši. Přidejte cukr, přilijte šlehačku a mléko, dobře promíchejte a dejte zmrazit.

  • Celozrnné banánové muffiny s vlašskými ořechy

    ...

     

    Budete potřebovat:

     

    4 středně velké banány

    100 g másla

    2 vejce

    1 vanilkový lusk

    30 ml podmáslí

    270 g špaldové celozrnné mouky

    3 čajové lžičky prášku do pečiva

    špetku soli

    125 g přírodního cukru

    1 a 1/2 hrnku hrubě nasekaných vlašských ořechů


    Postup:
    Přezrálé banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Máslo rozpusťte, vlijte do banánové kaše, přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a podmáslí. V jiné misce promíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli a směs přidejte k banánům. Nakonec přisypte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Formičky na muffiny si vymažte máslem nebo vyložte papírovými košíčky určenými na pečení, naplňte je asi do 2/3 a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 25 minut.

  • Banánové palačinky bez mouky

    ...

     

    Budete potřebovat:

     

    1 velký banán

    2 vejce

    1/4 čajové lžičky prášku do pečiva

    1/4 čajové lžičky skořice

    Postup:
    Banány rozmixujte, přidejte vejce, kypřicí prášek a skořici. Pánev rozehřejte, lehce pomažte olejem a z těsta dělejte palačinky. Ty můžete podávat polité javorovým sirupem.

  • Banánové smoothie

    ...


    Budete potřebovat:

    2 menší přezrálé banány

    300 ml mléka

    150 ml bílého jogurtu

    2 polévkové lžíce medu

     

    Postup:
    Všechny ingredience rozmixujte do krémového nápoje. Podávejte nejlépe s ledem. Povrch můžete dozdobit šlehačkou.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    LINECKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

    BABIČČINY KYNUTÉ LÍVANCE

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »