Řízky podle slavných kuchařů: Pravý vídeňský i parmazánové od Dity P. | Recepty.Blesk.cz

Řízky podle slavných kuchařů: Pravý vídeňský i parmazánové od Dity P.

  • Foto: shutterstock.com
    23dubna   2016  /  06:00

    Řízky. Kdo by tuhle klasiku nemiloval. Kus masa ve zlatavém trojobalu sice není nic dietního, ale jednou za čas si ho prostě musíte dopřát! Není divu, že ho milují i slavní kuchaři. Inspirujte se jejich recepty na ty nejlepší řízky.

  • Pravý vídeňský řízek Jaroslava Sapíka


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    1 kg telecí kýty
    3 až 4 vejce
    hladká mouka
    strouhanka
    sádlo
    sůl
    citron na ozdobu

     

    Postup:

    Kýtu nakrájejte na plátky o trochu vyšší než jeden centimetr. Poté je podélně rozřízněte tak, aby plát masa šel rozložit jako kniha. Řízek přece musí být přes celý talíř! Maso naklepejte tak, aby byla flákota vysoká přibližně 0,4 cm. Maso osolte, obalte v mouce, vejci a strouhance. Řízky smažte na vyšší vrstvě rozpáleného sádla. Podle původního receptu by se ale měly smažit na přepuštěném másle.

  • Holandský řízek Karolíny Kamberské


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    600 g vepřového bůčku bez kostí a kůže
    150 g tvrdého sýru (ementál, gouda, moravský bochník)
    sůl a čerstvě mletý pepř

    hrst hladkolisté petržele
    3 ks vajec (1 do masové směsi + 2 na obalení)
    1 lžíci smetany nebo mléka
    asi 50 g hladké mouky na obalení
    čerstvou strouhanku ze 2 – 3 housek
    1 lžičku nastrouhané citronové kůry
    rostlinný olej na smažení

     

    Postup:

    Maso zbavte případných chrupavek, nakrájejte na kostky a umelte najemno na masovém strojku. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte v míse s masem, solí, pepřem, polovinou nasekané petrželky a jedním vejcem a smetanou. Mísu přikryjte a uložte na půl hodiny do chladničky, aby směs ztuhla.

     

    Směs rozdělte na 4 stejné díly (pro velké řízky) a vytvarujte z nich ploché a oválné řízky ( 5 – 7 mm vysoké). Postupně je obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance promíchané se zbylou petrželkou (viz Prima tip) a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a řízky usmažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích a podávejte.

     

    Karolína Kamberská Štěstí z kuchyně
    Více receptů najdete v kuchařce Karolíny Kamberské – Štěstí z kuchyně.

  • Řízek s marmeládou Jamieho Olivera

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    50 g hladké mouky
    2 velká vejce
    150 g strouhanky z čerstvého pečiva
    4 telecí nebo vepřové řízky po 110 g

    slunečnicový olej
    4 malé hrudky másla
    džem z černého rybízu nebo ostružin
    citron

     

    Postup:

    Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky.

    Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý.

    Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvním šťastnému hostu spolu s bramborovým salátem, pěkným bobkem džemu a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo.

     

    Kuchařka Jamie Oliver Pohoda v kuchyni, kterou vydalo nakladatelství MLD Publishing v roce 2015
    Více receptů najdete v kuchařce Jamieho Olivera – Pohoda v kuchyni.

  • Plněný krůtí řízek Romana Pauluse


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    600 g krůtích prsou v celku

    120 g ementálu
    6 až 12 lístků bazalky
    6 plátků schwarzwaldské šunky
    mořskou sůl v mlýnku
    černý pepř v mlýnku
    asi 100 g hladké mouky (na obalování)
    2 vejce
    asi 100 g strouhanky
    asi 200 ml přepuštěného másla
    16 malých brambor
    2 lžíce másla
    2 lžíce vody
    hrst čerstvé petrželky
    4 hrsti rukoly
    1 citron

     

    Postup:

    Ementál nakrájejte na špalíčky. Na každý dejte 1 nebo 2 lístky bazalky (podle velikosti) a zabalte do šunky. Omytá a osušená krůtí prsa nakrájejte na plátky (které prořízněte „motýlím řezem“ pro získání větší plochy), překryjte potravinovou fólií a naklepejte.

     

    Maso osolte, opepřete, zabalte do něj připravený sýrový závitek a vzniklou kapsu uzavřete špejlí. Masové kapsy obalte v trojobalu (mouka – vejce – strouhanka). Obalené řízky smažte pomalu v pánvi s přepuštěným máslem dozlatova tak, aby se maso dobře propeklo. Osmažené řízky nechte okapat na papírové utěrce.

     

    Více receptů Romana Pauluse najdete na www.kuchynelidlu.cz.

  • Parmazánoví pejsci Dity P.


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    500 g kuřecích prsních řízků

    2 vejce

    sůl

    lžíci dijonské hořčice

    2 stroužky česneku

    150 g strouhanky

    50 g parmazánu

    hladkou mouku na obalení

    olej na smažení

     

    Na dip:

    150 g majonézy

    80 g zakysané smetany

    1 lžičku kopru

    špetklu soli

     

    Postup:

    Kuřecí prsa nakrájejte na "pejsky" – úzké plátky tak akorát na dvě kousnutí. Lehce je rukou naklepejte, aby se neroztrhaly. Z obou stran je nasolte a sůl do nich vetřete. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce, lehce je osolte a přidejte do nich lžíci hořčice a dva prolisované stroužky česneku. Do strouhanky přidejte parmazán a pořádně promíchejte.

     

    Řízky obalte klasicky v mouce, ve vajíčku a ve strouhance. Smažte je ve větším množství oleje, aby se nepřipalovaly, a nezapomeňte je před vložením do pánve lehce oklepat. Smažte do zlatova, nechejte okapat a přebytečný tuk ještě odsajte papírovou utěrkou. Podávejte s dipem z majonézy, zakysané smetany a kopru a čerstvou zeleninou.

     

    Další recepty Dity P. najdete na www.ceskatelevize.cz.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM

    KLASICKÁ HRACHOVÁ KAŠE

     

    DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »