Exotické ovoce: Jak ho naporcovat a k čemu použít | Recepty.Blesk.cz

Exotické ovoce: Jak ho naporcovat a k čemu použít

  • Foto: shutterstock.com
    22dubna   2016  /  06:00

    Exotických plodů je kolem nás k dostání čím dál víc. Ale víte, co s nimi? Jak se do nich dostat? Čím nebo jak se jedí? Chutnaly jsme, ptaly se Jakuba Dvořáka ze společnosti Titbit a máme pro vás odpovědi!

  • Karambola

    Video se připravuje ...
    Karambola není jen na ozdobu! Má osvěžující chuť a je dietní • 

    Ovoce, které je především dekorativní. Má nízký obsah cukru. Používá se na ozdobení koktejlů, dortů, drinků a tak podobně. Pokud ji tedy svisle nakrájíte, vzniknou vám ozdobné hvězdičky, kterými pak můžete různě zdobit skleničky. Na pultech ji najdete v barvě nazelenalé nebo žluté s hnědými okraji, což znamená, že je zralá a má tu správnou chuť. Opatrně na velké množství – tedy několik kusů najednou. Jezte ji jako šafránu, jinak může způsobit otravu.

  • Mučenka

    Video se připravuje ...
    Nebojte se mučenky, její chuť vás dostane! • 

    Jinak také řečeno maracuja nebo passion fruit. Jde o ovoce, které nevypadá moc vábně – vrásčitá koule o průměru asi 10 cm. Přitom jeho chuť je velmi sladká a osvěžující. Používá se na dochucení drinků, ale také třeba při pečení. Rozkrajuje se napůl a lžičkou se vydlabává dužnina podobně jako třeba u kiwi.

  • Kumquat

    Video se připravuje ...
    K čemu se hodí kumquat - nejmenší citrusový plod • 

    Jde o nejmenší citrusový plod velikosti vlašského ořechu. Chuťově je něco mezi citronem a pomerančem a jí se celý. Opět se dá používat na dochucování nápojů a drinků, ale je možné ho i mlsat samostatně. Velmi osvěží, je nabitý vitaminy. Skvěle dochutí i zvěřinu, drůbež nebo grilovaná a pečená masa.

  • Granátové jablko

    Video se připravuje ...
    Jak nakrájet granátové jablko a které je nejchutnější • 

    Nejchutnější jsou ta nejošklivější, španělská. Při výběru každopádně dbejte na to, aby jablko bylo hladké a nepoškozené. Pak ho rozřízněte na čtyři dílky. Jedí se semínka uvnitř, ať jsou bílá nebo červená – oboje jsou sladká. Báječně chutnají i v zeleninových salátech, jogurtech a použijte je i k dochucení pečených ryb.

  • Mango

    Video se připravuje ...
    Jak poznát zralé mango a jak z něj dostat co nejvíc • 

    Nejpěstovanější tropické ovoce na světě. Mango je dobré krájet podél pecky a můžete ho celé oloupat, nakrájet i postupně ukrajovat. Je nabité samými dobrými věcmi a doporučuje se například při vysokém krevním tlaku, protože ho pomáhá regulovat. Klidně si z něj můžete připravit i smoothie – rozmixujte mango s bílým jogurtem, dochuťte vanilkou a nechte ho pořádně vychladit.

  • Papája

    Video se připravuje ...
    Papája má skvělou chuť, pokud si vyberete zralou • 

    Má oranžově žlutou barvu, sem tam mixovanou se zelenou. Takže chuť po ní sáhnout dostanete už při prvním pohledu. Dobře, že ji někteří prodejci i rozkrojí, abyste viděli vnitřek. Jinak se krájí podlouhle a semínka se nejedí, ale vyhazují, objektem zájmu je dužina. Při nákupu každopádně neberte ani příliš měkký, ani zelený plod, naopak volte tvrdší a s pěknou barvou. Její bonusy? Pomáhá k lepšímu trávení, čistí a bojuje proti rakovině.

  • Pitahaya

    Video se připravuje ...
    Pitahaya vypadá sice téměř nejedle, chutí ale připomíná kiwi • 

    Jde o jedlé plody kaktusu v nádherné růžové barvě na povrchu, uvnitř s bílou dužinou s malými černými tečkami. Říká se jí dračí ovoce, protože plody se v čínštině označují jako „ohnivý drak“, ve vietnamštině jako zelený drak. Chutí připomíná kiwi, angrešt i vodní meloun. Navíc je v ní spousta vitaminů a zdraví prospěšných látek. Rozkrojte ji a vydlabejte nebo celý plod nakrájejte na kolečka. Slupka se nejedí. Ze semínek získaných ze zralého plodu můžete kaktus i vypěstovat.

  • Nashi

    Video se připravuje ...
    Znáte hrušku Nashi? Jak se konzumuje a v čem se změnila • 

    Hruška nashi ze za posledních pár let změnila. Zatímco dřív opravdu vypadala jako hruška, dnes svým tvarem připomíná spíš jablko. Nebojte se, jedná se stále o stejné ovoce, jen o jinou odrůdu, která je chuťově výrazně lepší. S nashi zacházejte stejně jako s běžným jablkem nebo hruškou. Buď ji nakrájejte nebo se do ní klidně zakousněte přímo.

  • Physalis

    Video se připravuje ...
    Znáte physalis? Hodí se nejen k dekoraci, ale i k jídlu • 

    Physalis nebo také mochyně je ovoce, které se často používá především jako dekorace k dozdobení dortů, zákusků nebo míchaných nápojů. Když ale z plodu oloupete "papírové" listy, můžete ho klidně jíst.

  • Avokádo

    Video se připravuje ...
    Jak poznat že je avokádo zralé a jak ho nakrájet • 

    Na pultech obchodů většinou naleznete hned dva typy avokáda. Green Skin – avokádo s hladkou, zářivě zelenou slupkou a odrůdu Hass, která je výrazně tmavší a vrásčitější. Odrůda Hass si zpravidla nese nálepku RTE (ready to eat), což znamená, že avokádo je zcela zralé a určené k okamžité konzumaci. Zatímco Hass má velmi měkkou dužinu a hodí se tak na přípravu pomazánek, dipů a guacamole, avokádo Green Skin je tvrdší, a proto ho perfektně uplatníte do salátů nebo na přípravu sushi.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz