- Foto: shutterstock.com22. dubna 2016 / 06:00
Exotických plodů je kolem nás k dostání čím dál víc. Ale víte, co s nimi? Jak se do nich dostat? Čím nebo jak se jedí? Chutnaly jsme, ptaly se Jakuba Dvořáka ze společnosti Titbit a máme pro vás odpovědi!
Karambola
Video se připravuje ...Ovoce, které je především dekorativní. Má nízký obsah cukru. Používá se na ozdobení koktejlů, dortů, drinků a tak podobně. Pokud ji tedy svisle nakrájíte, vzniknou vám ozdobné hvězdičky, kterými pak můžete různě zdobit skleničky. Na pultech ji najdete v barvě nazelenalé nebo žluté s hnědými okraji, což znamená, že je zralá a má tu správnou chuť. Opatrně na velké množství – tedy několik kusů najednou. Jezte ji jako šafránu, jinak může způsobit otravu.
Mučenka
Video se připravuje ...Jinak také řečeno maracuja nebo passion fruit. Jde o ovoce, které nevypadá moc vábně – vrásčitá koule o průměru asi 10 cm. Přitom jeho chuť je velmi sladká a osvěžující. Používá se na dochucení drinků, ale také třeba při pečení. Rozkrajuje se napůl a lžičkou se vydlabává dužnina podobně jako třeba u kiwi.
Kumquat
Video se připravuje ...Jde o nejmenší citrusový plod velikosti vlašského ořechu. Chuťově je něco mezi citronem a pomerančem a jí se celý. Opět se dá používat na dochucování nápojů a drinků, ale je možné ho i mlsat samostatně. Velmi osvěží, je nabitý vitaminy. Skvěle dochutí i zvěřinu, drůbež nebo grilovaná a pečená masa.
Granátové jablko
Video se připravuje ...Nejchutnější jsou ta nejošklivější, španělská. Při výběru každopádně dbejte na to, aby jablko bylo hladké a nepoškozené. Pak ho rozřízněte na čtyři dílky. Jedí se semínka uvnitř, ať jsou bílá nebo červená – oboje jsou sladká. Báječně chutnají i v zeleninových salátech, jogurtech a použijte je i k dochucení pečených ryb.
Mango
Video se připravuje ...Nejpěstovanější tropické ovoce na světě. Mango je dobré krájet podél pecky a můžete ho celé oloupat, nakrájet i postupně ukrajovat. Je nabité samými dobrými věcmi a doporučuje se například při vysokém krevním tlaku, protože ho pomáhá regulovat. Klidně si z něj můžete připravit i smoothie – rozmixujte mango s bílým jogurtem, dochuťte vanilkou a nechte ho pořádně vychladit.
Papája
Video se připravuje ...Má oranžově žlutou barvu, sem tam mixovanou se zelenou. Takže chuť po ní sáhnout dostanete už při prvním pohledu. Dobře, že ji někteří prodejci i rozkrojí, abyste viděli vnitřek. Jinak se krájí podlouhle a semínka se nejedí, ale vyhazují, objektem zájmu je dužina. Při nákupu každopádně neberte ani příliš měkký, ani zelený plod, naopak volte tvrdší a s pěknou barvou. Její bonusy? Pomáhá k lepšímu trávení, čistí a bojuje proti rakovině.
Pitahaya
Video se připravuje ...Jde o jedlé plody kaktusu v nádherné růžové barvě na povrchu, uvnitř s bílou dužinou s malými černými tečkami. Říká se jí dračí ovoce, protože plody se v čínštině označují jako „ohnivý drak“, ve vietnamštině jako zelený drak. Chutí připomíná kiwi, angrešt i vodní meloun. Navíc je v ní spousta vitaminů a zdraví prospěšných látek. Rozkrojte ji a vydlabejte nebo celý plod nakrájejte na kolečka. Slupka se nejedí. Ze semínek získaných ze zralého plodu můžete kaktus i vypěstovat.
Nashi
Video se připravuje ...Hruška nashi ze za posledních pár let změnila. Zatímco dřív opravdu vypadala jako hruška, dnes svým tvarem připomíná spíš jablko. Nebojte se, jedná se stále o stejné ovoce, jen o jinou odrůdu, která je chuťově výrazně lepší. S nashi zacházejte stejně jako s běžným jablkem nebo hruškou. Buď ji nakrájejte nebo se do ní klidně zakousněte přímo.
Physalis
Video se připravuje ...Physalis nebo také mochyně je ovoce, které se často používá především jako dekorace k dozdobení dortů, zákusků nebo míchaných nápojů. Když ale z plodu oloupete "papírové" listy, můžete ho klidně jíst.
Avokádo
Video se připravuje ...Na pultech obchodů většinou naleznete hned dva typy avokáda. Green Skin – avokádo s hladkou, zářivě zelenou slupkou a odrůdu Hass, která je výrazně tmavší a vrásčitější. Odrůda Hass si zpravidla nese nálepku RTE (ready to eat), což znamená, že avokádo je zcela zralé a určené k okamžité konzumaci. Zatímco Hass má velmi měkkou dužinu a hodí se tak na přípravu pomazánek, dipů a guacamole, avokádo Green Skin je tvrdší, a proto ho perfektně uplatníte do salátů nebo na přípravu sushi.