Domácí cottage, mozzarella a další sýry: Jsou rychlé, snadné a božské! | Recepty.Blesk.cz

Domácí cottage, mozzarella a další sýry: Jsou rychlé, snadné a božské!

  • Foto: archiv firem
    20dubna   2016  /  06:00

    Možná by vás překvapilo, jak snadné je připravit domácí sýr. Ostatně kdysi se doma připravoval běžně, tak proč to nezkusit? Kromě toho, že si pochutnáte, také ušetříte. Poradíme vám, jak na to.

  • Čerstvý domácí sýr

    ...

    Tato sýrová hmota je základní surovinou pro výrobu dalších variant, jako jsou například cottage nebo balkánský sýr. Ale se solí a bylinkami je čerstvý sýr báječný i sám o sobě.

     

    Budete potřebovat:

    1 litr pasterizovaného plnotučného mléka (nikdy ne trvanlivého)

    500 ml kysaného podmáslí nebo kefírového mléka (max. 1 % tuku)

    1 až 2 čajové lžičky soli

     

    Postup:

    Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni a při míchání zahřívejte, až se tekutina srazí. To znamená, že se rozdělí na bílou hmotu a tekutinu (syrovátku). Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či gázou a nechte syrovátku protéct.

     

    Poté zvedněte všechny cípy látky, zabalte, zatočte konce a zbývající syrovátku vyždímejte. Odkapanou sýrovou hmotu podle chuti rozmělněte se solí, bylinkami, paprikou nebo kmínem.

  • Italská ricotta

    ...

     

    Ricotta je jednoduchý, univerzální sýr, který se dá jíst slaný i sladký. Skvělý je třeba na oblíbené domácí tiramisu.

     

    Budete potřebovat:

    1,5 litru čerstvého plnotučného mléka

    500 ml smetany ke šlehání

    1 čajovou lžičku mořské soli

    4 polévkové lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa

     

    Postup:

    Cedník vyložte plátýnkem nebo gázou. Mléko, smetanu a sůl zahřívejte za stálého míchání až k bodu varu. Pak pomalu vlijte citronovou šťávu nebo jablečný ocet, ztlumte plamen a míchejte ještě asi minutu. Vypněte a nechte ustát 5 minut.

     

    Sraženinu se syrovátkou vlijte do plátýnka v cedníku a nechte ji při pokojové teplotě hodinu vykapávat. Ricottu ze síta uložte do misky nebo plastové krabičky, uzavřete ji a uchovejte v chladničce.

  • Tradiční pivní sýr

    ...

     

    K pivu je ideální a mužská část rodiny vám za něj bude doslova líbat ruce. I když má tento sýr velmi specifické a silné aroma, pánové ho zkrátka milují.

    Budete potřebovat:

    500 g měkkého tvarohu

    300 ml světlého piva

    1 lžíci kmínu

    špetku mletého pepře

    1 lžičku soli

     

    Postup:

    Ve větší nádobě rozmíchejte tvaroh s kořením, solí a zalijte pivem. Přikryjte a nechte při pokojové teplotě týden uležet. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu. Mažte ho na čerstvý chléb s máslem a ozdobte ho najemno nakrájenou jarní cibulkou.

  • Domácí mozzarella

    ...

     

    Tenhle klasický italský čerstvý sýr jemné a lahodné chuti, který vznikl vlastně náhodou, si už našel své příznivce i v Čechách. Bohužel nepatří k nejlevnějším. K jeho výrobě přitom potřebujete jen tři ingredience.

     

    Budete potřebovat:

    2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka

    1 lžičku kyseliny citronové

    1/2 lžičky syřidla

     

    Postup:

    Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo. Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.

     

    Obsah hrnce pak slijte přes cedník či plátýnko. A nechte dobře vykapat. Syrovátku ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby, a minutu ji zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, ty vylijte. Pak sýrovou hmotu prohněťte rukama, jako když zpracováváte těsto, a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou.

     

    Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala. Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků. Hotovou mozzarellu skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte z 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.

  • Kyperský halloumi

    ...

     

    Do mléka se při přípravě tohoto sýra nepřidává kultura mléčného kysání, ale sýřenina. Sýr má velmi vysokou teplotu roztékání, proto se výborně hodí ke grilování.

     

    Budete potřebovat:

    10 litrů plnotučného mléka

    asi 1 ml syřidla

    sůl

    čerstvou mátu

     

    Postup:

    Mléko zahřejte, přidejte syřidlo a nechte ztuhnout. Pak hmotu rozkrájejte a mícháním, dokrajováním a dohříváním ji vypracujte na hrudkovitou hmotu. Sceďte ji a překlopte do formy s otvory na dně.

     

    Potom sýr ve formě pořádně zatižte, aby pustil syrovátku a hmota byla dost tuhá. Vyjměte ho z formy, sýr rozkrájejte na silnější plátky a vhoďte jako knedlíky krátce povařit do horké syrovátky. Až vyplují na povrch, je hotovo. Vychladlé kousky vložte buď do slaného nálevu, nebo je potřete solí s mátou.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    PRAVÉ ŠPECLE

    SÝROVÁ ROLÁDA

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ SÝROVÉ RECEPTY

/

Diskuse k článku

.

Báječné muffiny desetkrát jinak! Slané se sýrem nebo sladké s ovocem

Tyhle malé dortíky jsou méně sladké než klasické zákusky. Mohou být s polevou nebo bez ní. Díky své velikosti poslouží jako svačina do školy, do práce nebo jako pohoštění pro návštěvy! A dají se připravit nejen nasladko, ale i

Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům, kteří je ochutnají. Navíc jsou rychle hotové, levné a vynikající. Znáte

Tyhle suroviny se k sobě hodí více než jiné. Naučte se je kombinovat!

Vaření je velmi často kreativní záležitost, při které můžete smíchat nejrůznější suroviny a ingredience dohromady a vznikne kulinářský zázrak. Možná ale nevíte, co všechno k sobě pasuje. Následující kombinace jsou pro sebe jako

Nejlepší pomazánky na chlebíčky i na jednohubky

Silvestrovské hodování se blíží, a pokud stále nemůžete přijít na to, co servírovat svým hostům, máme pro vás spoustu receptů na božské pomazánky. Ať už se rozhodnete pro klasiku, nebo pro něco méně tradičního, je z čeho vybírat.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »