5 tipů, jak využít starý chléb v kuchyni: Zachrání připálenou rýži a zbaví vás zápachu | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak využít starý chléb v kuchyni: Zachrání připálenou rýži a zbaví vás zápachu

  • I pro starší chléb najdete v kuchyni využití.
    I pro starší chléb najdete v kuchyni využití.
    Foto: shutterstock.com
    14dubna   2016  /  06:00

    Určitě i vám doma často zůstane chléb, který už nikdo nechce jíst, protože už jste koupili čerstvý. Ten původní tak v chlebníku časem ztvrdne, zplesniví a skončí v koši. Možná jste ale netušili, že právě starší chléb může být skvělým pomocníkem každé hodpodyňky. Dokáže totiž téměř zázraky.

  • Absorbuje kuchyňské pachy

    Foto: Shutterstock.com

     

    Také tak milujete květák a brokolici, ale nepřipravujete je příliš často jen z toho důvodu, že celý byt "voní", jako byste někde v rohu měli uložený celý kompost? Je to proto, že obsahují látky, které se teplem uvolňují a páchnou. Jde především o kyselinu močovou a některé sirné sloučeniny. A obsahují je i další rostliny, jako jsou kapusta, zelí nebo kedlubny. Pokud ale hodíte při vaření do hrnce krajíc – nebo dva – chleba a povaříte ho s upravovanou zeleninou, zjistíte, že dokáže pachy vstřebat. Po pěti minutách ho pak vyndejte.

  • Zachrání olej před přepálením

    Foto: Blesk

     

    Při přípravě smažených pokrmů zase určitě oceníte, že pár kousků chleba vhozených při smažení do oleje v pánvi dokáže účinně zabránit jeho přepálení. A nejen to. Chléb vám může pomoci určit, na jakou teplotu je olej rozehřátý. Pokud vhozený kousek klesne až na dno pánve a nevyplave na povrch, je teplota nižší než 150 °C. Taková teplota je na smažení příliš nízká. Pokud dopadne na dno a pomalu stoupá, má olej teplotu okolo 160 °C, což je teplota ideální na smažení zeleniny. Pokud kousek chleba vyplave rychle na povrch, dosahuje teplota oleje asi 180 °C, v takovém případě nádherně osmažíte všechny druhy potravin. Pokud se chleba neponoří vůbec a začne se okamžitě smažit, má olej svou maximální teplotu, tedy okolo 190 °C.

  • Zbaví připálenou rýži zápachu

    Foto: Shutterstock.com

     

    Pokud se vám povedlo připálit rýži, nemusíte hned vařit novou. Na povrch jen položte pár krajíčků bílého chleba a hrnec přikryjte čistou pokličkou. Za pár minut by měl být zápach pryč a vy ji můžete klidně naservírovat. Dejte si jen pozor, ať nenaberete i spálenou rýži zespodu. Asi centimetr vysokou vrstvu raději obětujte.

  • Zabrání vzplanutí tuků při grilování

    Foto: profimedia.cz

     

    S teplým počasím přichází i čas grilování. Při něm se ale často potýkáme s tím, že tuk kapající na rozpálený plech pod roštem kouří, a dokonce může i vzplanout. Obvykle totiž tuk z připravovaného masa kape dolů do misky, která ho zachytává. Nezapomínejte ale na to, že těsně pod ní jsou žhavé uhlíky. Maso je pak sežehnuté, a navíc může dojít i k požáru nebo ošklivému popálení lidí pohybujících se v blízkosti grilu. Příště proto misku vyložte krajíci starého chleba. Ten veškerý skapávající tuk absorbuje a vy se nemusíte obávat žádné nehody.

  • Vyčistí mlýnek

    Foto: shutterstock.com

     

    Používáte doma mlýnek na mletí masa, máku, ořechů nebo kávy? Pak určitě víte, že není snadné zbavit veškeré záhyby uvnitř zbytků. Když si ale po mletí na pomoc vezmete starý chléb, čištění bude mnohem jednodušší. Po skončení mletí umelte ještě krajíc nebo dva starého chleba. Chléb odstraní nejen i ty sebemenší zbytky, ale dokonce i mlýnek odmastí. Ten tak bude zase jako nový. A vůbec nezáleží na tom, zda jde o mlýnek manuální ještě po babičce nebo moderní elektrický.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

    OHNIVÉ KUŘE

     

    PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ RECEPTY Z MASA

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

Mezi nejoblíbenější moučníky patří zcela určitě jablečný závin. Ovšem pokud chcete, aby byl skutečně vynikající, musíte ho udělat sami doma. Kupované listové těsto sice splní svůj účel, ale nikdy z něj nevykouzlíte takovou

Smažený sýr naprosto dokonalý! Díky těmto fíglům se nikdy nerozteče!

Patříte k milovníkům téhle bezmasé dobroty? Nedivíme se, smažený sýr je pro mnohé, zvláště děti, číslem jedna. A když je dobře udělaný, chutná naprosto královsky! Pokud se vám ale nikdy nepodaří a vždy se rozteče, chce to

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz