5 tipů, jak využít starý chléb v kuchyni: Zachrání připálenou rýži a zbaví vás zápachu | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak využít starý chléb v kuchyni: Zachrání připálenou rýži a zbaví vás zápachu

  • I pro starší chléb najdete v kuchyni využití.
    I pro starší chléb najdete v kuchyni využití.
    Foto: shutterstock.com
    14dubna   2016  /  06:00

    Určitě i vám doma často zůstane chléb, který už nikdo nechce jíst, protože už jste koupili čerstvý. Ten původní tak v chlebníku časem ztvrdne, zplesniví a skončí v koši. Možná jste ale netušili, že právě starší chléb může být skvělým pomocníkem každé hodpodyňky. Dokáže totiž téměř zázraky.

  • Absorbuje kuchyňské pachy

    ...

     

    Také tak milujete květák a brokolici, ale nepřipravujete je příliš často jen z toho důvodu, že celý byt "voní", jako byste někde v rohu měli uložený celý kompost? Je to proto, že obsahují látky, které se teplem uvolňují a páchnou. Jde především o kyselinu močovou a některé sirné sloučeniny. A obsahují je i další rostliny, jako jsou kapusta, zelí nebo kedlubny. Pokud ale hodíte při vaření do hrnce krajíc – nebo dva – chleba a povaříte ho s upravovanou zeleninou, zjistíte, že dokáže pachy vstřebat. Po pěti minutách ho pak vyndejte.

  • Zachrání olej před přepálením


     

    Při přípravě smažených pokrmů zase určitě oceníte, že pár kousků chleba vhozených při smažení do oleje v pánvi dokáže účinně zabránit jeho přepálení. A nejen to. Chléb vám může pomoci určit, na jakou teplotu je olej rozehřátý. Pokud vhozený kousek klesne až na dno pánve a nevyplave na povrch, je teplota nižší než 150 °C. Taková teplota je na smažení příliš nízká. Pokud dopadne na dno a pomalu stoupá, má olej teplotu okolo 160 °C, což je teplota ideální na smažení zeleniny. Pokud kousek chleba vyplave rychle na povrch, dosahuje teplota oleje asi 180 °C, v takovém případě nádherně osmažíte všechny druhy potravin. Pokud se chleba neponoří vůbec a začne se okamžitě smažit, má olej svou maximální teplotu, tedy okolo 190 °C.

  • Zbaví připálenou rýži zápachu

    ...

     

    Pokud se vám povedlo připálit rýži, nemusíte hned vařit novou. Na povrch jen položte pár krajíčků bílého chleba a hrnec přikryjte čistou pokličkou. Za pár minut by měl být zápach pryč a vy ji můžete klidně naservírovat. Dejte si jen pozor, ať nenaberete i spálenou rýži zespodu. Asi centimetr vysokou vrstvu raději obětujte.

  • Zabrání vzplanutí tuků při grilování


     

    S teplým počasím přichází i čas grilování. Při něm se ale často potýkáme s tím, že tuk kapající na rozpálený plech pod roštem kouří, a dokonce může i vzplanout. Obvykle totiž tuk z připravovaného masa kape dolů do misky, která ho zachytává. Nezapomínejte ale na to, že těsně pod ní jsou žhavé uhlíky. Maso je pak sežehnuté, a navíc může dojít i k požáru nebo ošklivému popálení lidí pohybujících se v blízkosti grilu. Příště proto misku vyložte krajíci starého chleba. Ten veškerý skapávající tuk absorbuje a vy se nemusíte obávat žádné nehody.

  • Vyčistí mlýnek

    ...

     

    Používáte doma mlýnek na mletí masa, máku, ořechů nebo kávy? Pak určitě víte, že není snadné zbavit veškeré záhyby uvnitř zbytků. Když si ale po mletí na pomoc vezmete starý chléb, čištění bude mnohem jednodušší. Po skončení mletí umelte ještě krajíc nebo dva starého chleba. Chléb odstraní nejen i ty sebemenší zbytky, ale dokonce i mlýnek odmastí. Ten tak bude zase jako nový. A vůbec nezáleží na tom, zda jde o mlýnek manuální ještě po babičce nebo moderní elektrický.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

    OHNIVÉ KUŘE

     

    PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ RECEPTY Z MASA

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »