4 rady, jak poznat dobré mleté maso: Pozor, ať v něm není voda! | Recepty.Blesk.cz

4 rady, jak poznat dobré mleté maso: Pozor, ať v něm není voda!

  • Čerstvé mleté maso musí mít viditelné kontury po mletí.
    Čerstvé mleté maso musí mít viditelné kontury po mletí.
    Foto: shutterstock.com
    12dubna   2016  /  06:00

    Karbanátky, sekaná, hamburgery, plněné papriky, kuličky v rajčatové omáčce... Už jen při pomyšlení na všechna ta jídla se člověku sbíhají sliny v ústech. Mleté maso zkrátka patří v našem jídelníčku k oblíbeným surovinám. Výhodou jsou velmi rychlá příprava a široká možnost využití. Jenže i tady záleží na kvalitě. Právě v mletém totiž často končí veškerý řeznický odpad. Zbytky chrupavek, blan, kůže nebo kostí. A samozřejmě také maso, které už není nejčerstvější. Poradíme vám proto, na co se soustředit, abyste si domů nepřinesli nepoživatelnou směs.

  • Zaměřte se na barvu

    ...

     

    Není důležité, zda jde o vepřové, hovězí nebo jejich směs. Čerstvé mleté maso musí mít výraznou živou barvu. Nezáleží na tom, zda ho kupujete v masně nebo balené někde v supermarketu. Vepřové by mělo být sytě růžové, hovězí krásně načervenalé. Pokud je maso na pohled tmavé, je už starší. Možná jste nevěděli, že starší mleté většinou začne zevnitř hnědnout nebo šednout. Je to kvůli tomu, že k němu nemohl vzduch. Často se proto stane, že si domů nesete krásně červené maso a až při zpracovávání zjistíte, že má uvnitř nevábnou barvu. Našedlé maso sice nevypadá nijak vábně, ale zkažené není, můžete ho klidně sníst. Nazelenalému masu se už ale obloukem vyhněte. A to i když máte pocit, že ještě nesmrdí. Po jeho konzumaci byste totiž skutečně mohli mít vážné zdravotní problémy.

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším…celý článek

  • Pozor na vzhled a vůni

    Čerstvé mleté maso musí mít viditelné kontury po mletí.

     

    Zdá se vám, že je maso jakoby rozmázlé? Pak si raději tentokrát uvařte něco jiného. Čerstvé maso totiž musí mít viditelné kontury po mletí. To, že nesmí být slizké a lepivé, vám snad ani nemusíme připomínat. A důležitá je i vůně masa. Starší maso smrdí nakysle a rozhodně si na něm nepochutnáte. Je totiž zkažené. Při nákupu v masně se proto nestyďte požádat řezníka, aby vám dal přičichnout, pokud se vám maso zdá být staré.

  • Složení masa

    ...

     

    Na většinu klasických pokrmů je nejlepší koupit maso míchané. To je obvykle půl na půl, hovězí s vepřovým. Důležitý je obsah tuku. Ten by se měl pohybovat maximálně okolo 30 %. U balených mas musí být uveden na etiketě, u řezníka by vám ho na požádání měli sdělit. Tučnější směs nekupujte, jinak vám po smažení skoro nic nezbyde. Obsah tuku u mletého vepřového by neměl přesáhnout 35 %, u hovězího 20 % a u mletého na tolik oblíbený tatarský biftek pak 6 %. Dávejte si pozor, aby nešlo o polotovar. Pak by se vám mohlo klidně stát, že ve směsi bude třeba jen 85 procent masa, zbytek bude voda a chuť bude podpořena ochucovadly.

    Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu

    Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu

    I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny…celý článek

  • Trvanlivost masa


     

    Když si čerstvé mleté maso přinesete domů, je dobré ho co nejrychleji zpracovat. Nebo alespoň uložit do ledničky. Mělněné maso je totiž mnohem choulostivější vůči změnám teplot než maso vcelku. Kazí se už po dvou hodinách. Pokud je balené, respektujte datum spotřeby. Když víte, že ho v nejbližších dnech nespotřebujete, dejte ho raději rovnou zamrazit. Nejlépe ve vzduchotěsném sáčku nebo krabičce. V mrazáku vám vydrží 6 až 8 měsíců. Ideální je však zkonzumovat ho do 4 měsíců.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    ZNOJEMSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ

    DRŠŤKOVÁ POLÉVKA

     

    PODÍVEJTE SE NA RECEPTY Z HOVĚZÍHO MASA

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »