Odpalované těsto: Naučíme vás, jak ho zvládnout raz dva | Recepty.Blesk.cz

Odpalované těsto: Naučíme vás, jak ho zvládnout raz dva

  • Foto: shutterstock.com
    17dubna   2016  /  06:00

    Chutná fantasticky, ale mnoho z nás se do jeho přípravy nepouští kvůli jeho špatné pověsti. Prý je pracné a většinou se nepovede. Zapomeňte na to a vrhněte se do přípravy podle našeho osvědčeného receptu. Výsledek bude excelentní. Jen před pečením nezapomeňte vložit do trouby kastrůlek s vodou. Jakmile kousky na plechu s pečicím papírem dáte do trouby, její dvířka neotevírejte, dokud nebude těsto upečené.

  • Větrníčky se zmrzlinou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kousků):

     

    Na základní těsto:

    *250 ml vody
    *125 g hladké mouky
    *4 vejce

     

    Na dohotovení:

    *libovolnou zmrzlinu
    *karamelový nebo čokoládový topping

     

    Postup:

    V kastrolu přiveďte vodu k varu, vařečkou do ní vmíchejte postupně přisypávanou mouku a vše důkladně spojte. Hmotu přeložte  do mísy, přidejte 1 vejce a vše pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami šlehejte, dokud se vše nespojí. Základ nechte asi 10 minut chladnout a pak stejným způsobem zapracujte zbylá vejce.

     

    Vypracované hladké a lesklé těsto naložte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte dvanáct kopečků (pokud chcete tyčinky nebo větrníčky, pak naneste odpovídající tvary). V troubě vyhřáté na 200 °C, do které jste před pečením vložila kastrůlek s vodou, pečte asi 15 až 20 minut. Během tepelné úpravy dvířka trouby neotvírejte!

     

    Upečené, ještě horké větrníčky rozdělte na poloviny, nejlépe vám to půjde nůžkami. Zchladlé kousky naplňte kopečkem zmrzliny a povrch ozdobte toppingem.

  • Větrníčky se šlehačkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

     

    *základní odpalované těsto

     

    Na krém:

    *400 ml smetany ke šlehání
    *2 sáčky ztužovače šlehačky
    *moučkový cukr podle chuti + na posypání

     

    Postup:

    Upečené kousky (viz recept Větrníčky se zmrzlinou) rozdělte nůžkami na poloviny. A zchladlé naplňte pomocí cukrářského sáčku šlehačkou: do částečně vyšlehané smetany přidejte ztužovač a dál ji šlehejte, dokud nezhoustne, krátce předtím ji ochuťte moučkovým cukrem. Přiklopené větrníčky na povrchu poprašte moučkovým cukrem.

  • Věnečky s jahodovým krémem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

     

    *základní odpalované těsto

     

    Na krém:

    *200 g másla
    *100 g moučkového cukru
    *1 sáček jahodového pudinku
    *250 ml mléka
    *moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Ještě horké upečené věnečky (viz recept Větrníčky se zmrzlinou) rozpulte nůžkami a zchladlé naplňte pomocí cukrářského sáčku šlehačkou. Máslo utřete s cukrem a do pěny po částech vmíchejte pod fólií vychladlý pudink připravený podle návodu na obalu z pudinkového prášku a mléka. Na krém položte horní polovinu věnečku a sestavené kousky poprašte moučkovým cukrem.

  • Banánky s máslovým krémem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

     

    *základní odpalované těsto

     

    Na krém:

    * 300 ml mléka
    * 80 g krupicového cukru
    * 1 sáček vanilkového pudinku
    * 2 žloutky
    * 80 g másla

     

    Na polevu:

    *150 g moučkového cukru
    *2 lžíce horké vody
    *1 lžíci citronové šťávy
    *2 lžíce karamelového toppingu

     

    Postup:

    Ihned po vyjmutí z trouby banánky (viz recept Větrníčky se zmrzlinou) rozpulte nůžkami a zchladlé naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Odstavte ho z ohně, přidejte žloutky a za stálého míchání ho ve vodní lázni vychlaďte a vyšlehejte dohladka. Postupně přidávejte měkké máslo a šlehejte dalších 7 minut. Na krém položte horní díl, který přizdobte polevou. Prosátý moučkový cukr smíchejte s horkou vodou a citronovou šťávou. Vše dále míchejte, poleva musí být hladká a lesklá. Nakonec ji dochuťte toppingem.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    OŘECHOVÁ BÁBOVKA

    TVAROHOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

     

    DALŠÍ RECEPTY Z KATEGORIE PEČENÍ

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz