Hříšně dobrá čokoláda: Vyzkoušejte dezerty, které si zamilujete | Recepty.Blesk.cz

Hříšně dobrá čokoláda: Vyzkoušejte dezerty, které si zamilujete

  • Foto: shutterstock.com
    10dubna   2016  /  06:00

    Čokoládu milujeme. Dokáže nám zvednout náladu, fantasticky chutná a má prý i afrodiziakální účinky. Navíc se z ní dají vyčarovat až hříšně dobré zákusky.

  • Navoněná bábovka


    Budete potřebovat (na 1 formu):

     

    Na těsto:

    *250 + 50 g másla
    *250 g krupicového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *špetku soli
    *5 vajec
    *100 g hořké čokolády
    *375 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *2 lžičky mleté skořice

     

    Na dohotovení:

    *moučkový cukr
    *olej a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    Měkké máslo (250 g), krupicový i vanilkový cukr a špetku soli důkladně vyšlehejte a do pěny postupně zašlehejte vejce. Do základu vmíchejte mírně zchladlou čokoládu, kterou jste spolu s máslem předem rozpustila v mikrovlnné troubě. Nakonec přidejte směs polohrubé mouky s kypřicím práškem a skořicí. Vypracované těsto nalijte do olejem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a v troubě vyhřáté na 180 °C bábovku pečte asi 50 minut. Hotovou nechte ve formě asi 10 minut vydýchat a pak ji opatrně vyklopte. Podávejte zchladlou, posypanou moučkovým cukrem.

  • Tartaletky se smetanovým krémem


    Budete potřebovat (na 8 kousků):

     

    Na těsto:

    *150 g hladké mouky
    *75 g krupicového cukru
    *špetku soli
    *75 g másla
    *1 žloutek
    *1 lžíci vody

     

    Na krém:

    *200 g hořké čokolády
    *200 g smetany ke šlehání
    *30 g másla

     

    Na dohotovení:
    *čokoládové filigrány

     

    Postup:

    Smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte pokrájené měkké máslo a rukama vypracujte drobivé těsto. Do něho přidejte žloutek a vodu. Vypracujte těsto, které vložte na 1 hodinu do chladničky. Z odleželého oddělujte hrudky stejné velikosti a formičky na tartaletky jimi vyložte až k okrajům. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.

     

    Zcela zchladlé plňte pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou vychladlým krémem: Čokoládu nalámanou na kousky zalijte vroucí smetanou a promíchejte. Ihned přidejte máslo a míchejte tak dlouho, až se rozpustí a krém získá hladkou konzistenci. Košíčky přizdobte čokoládovými filigrány.

  • Fantastický čokoládový koláč


    Budete potřebovat (na 1 korpus):

     

    Na těsto:

    *150 g hladké mouky
    *4 lžíce kvalitního práškového kakaa
    *100 g moučkového cukru
    *¼ lžičky soli
    *110 g vychlazeného másla
    *2 žloutky

    *1 až 2 lžíce smetany ke šlehání
    *1/2 lžičky vanilkového extraktu

     

    Na náplň:

    *150 g kvalitní hořké čokolády (60 % kakaa)
    *180 g kvalitní mléčné čokolády
    *6 lžic měkkého másla
    *245 ml smetany ke šlehání
    *1 lžíci rumu nebo brandy

     

    Na dohotovení:
    *práškové kakao
    *lístky meduňky nebo máty

     

    Postup:

    Mouku smíchejte s prosátým kakaem, cukrem a solí. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a vše promíchejte. Do základu vmíchejte žloutky vyšlehané se smetanou a vanilkovým extraktem. Těsto zabalte do fólie a uložte do chladničky. Zhruba po 1 hodině z něj vyválejte na pomoučeném válu kruh větší, než je forma, kterou použijete. Do formy s pečicím papírem na dně těsto přeložte, po stranách ho prsty vytlačte až k okrajům a zarovnejte. Naplněnou formu uložte do mrazničky asi na 30 minut.

     

    Zchladlé těsto vyjměte, na dně ho propíchněte vidličkou a překryté alobalem pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Upečený korpus nechte zchladnout a mezitím připravte náplň. Čokolády rozlámejte na kousky, přidejte máslo a vše zalijte smetanou přivedenou k bodu varu. Zamíchejte a vyčkejte, až se čokoláda rozpustí. Poté vše vyšlehejte ruční metlou a nakonec vmíchejte likér. Náplň nalijte na korpus a vše uložte do druhého dne do chladničky, náplň musí ztuhnout. Před servírováním povrch koláče posypte kakaem a přizdobte bylinkami.

  • Vlahé brownies


    Budete potřebovat (na 1 pekáček):

    *200 g másla
    *350 g kvalitní čokolády (60 % kakaa)
    *3 vejce
    *200 g hnědého třtinového cukru
    *70 g hladké mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *máslo

     

    Postup:

    Máslo pokrájejte na plátky, čokoládu nalámejte na kousky a ve vodní lázni z nich vymíchejte hladkou hmotu, kterou nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vejce vyšlehejte do pěny a pomocí šlehače do ní zapravte po troškách přisypávaný cukr. Dál šlehejte, musíte získat lesklou hmotu. Pak do ní vmíchejte zchladlou čokoládu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem potřeným máslem. V troubě vyhřáté na 160 °C pečte asi 30 minut, moučník musí být na povrchu pevný a suchý, ale uvnitř musí zůstat vlhký.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    NEBESKÁ ROLÁDA BEZ MOUKY - BEZLEPKOVÁ

    VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ SLADKÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »