Hříšně dobrá čokoláda: Vyzkoušejte dezerty, které si zamilujete | Recepty.Blesk.cz

Hříšně dobrá čokoláda: Vyzkoušejte dezerty, které si zamilujete

  • Foto: shutterstock.com
    10dubna   2016  /  06:00

    Čokoládu milujeme. Dokáže nám zvednout náladu, fantasticky chutná a má prý i afrodiziakální účinky. Navíc se z ní dají vyčarovat až hříšně dobré zákusky.

  • Navoněná bábovka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

     

    Na těsto:

    *250 + 50 g másla
    *250 g krupicového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *špetku soli
    *5 vajec
    *100 g hořké čokolády
    *375 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *2 lžičky mleté skořice

     

    Na dohotovení:

    *moučkový cukr
    *olej a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    Měkké máslo (250 g), krupicový i vanilkový cukr a špetku soli důkladně vyšlehejte a do pěny postupně zašlehejte vejce. Do základu vmíchejte mírně zchladlou čokoládu, kterou jste spolu s máslem předem rozpustila v mikrovlnné troubě. Nakonec přidejte směs polohrubé mouky s kypřicím práškem a skořicí. Vypracované těsto nalijte do olejem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a v troubě vyhřáté na 180 °C bábovku pečte asi 50 minut. Hotovou nechte ve formě asi 10 minut vydýchat a pak ji opatrně vyklopte. Podávejte zchladlou, posypanou moučkovým cukrem.

  • Tartaletky se smetanovým krémem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 8 kousků):

     

    Na těsto:

    *150 g hladké mouky
    *75 g krupicového cukru
    *špetku soli
    *75 g másla
    *1 žloutek
    *1 lžíci vody

     

    Na krém:

    *200 g hořké čokolády
    *200 g smetany ke šlehání
    *30 g másla

     

    Na dohotovení:
    *čokoládové filigrány

     

    Postup:

    Smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte pokrájené měkké máslo a rukama vypracujte drobivé těsto. Do něho přidejte žloutek a vodu. Vypracujte těsto, které vložte na 1 hodinu do chladničky. Z odleželého oddělujte hrudky stejné velikosti a formičky na tartaletky jimi vyložte až k okrajům. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.

     

    Zcela zchladlé plňte pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou vychladlým krémem: Čokoládu nalámanou na kousky zalijte vroucí smetanou a promíchejte. Ihned přidejte máslo a míchejte tak dlouho, až se rozpustí a krém získá hladkou konzistenci. Košíčky přizdobte čokoládovými filigrány.

  • Fantastický čokoládový koláč

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 korpus):

     

    Na těsto:

    *150 g hladké mouky
    *4 lžíce kvalitního práškového kakaa
    *100 g moučkového cukru
    *¼ lžičky soli
    *110 g vychlazeného másla
    *2 žloutky

    *1 až 2 lžíce smetany ke šlehání
    *1/2 lžičky vanilkového extraktu

     

    Na náplň:

    *150 g kvalitní hořké čokolády (60 % kakaa)
    *180 g kvalitní mléčné čokolády
    *6 lžic měkkého másla
    *245 ml smetany ke šlehání
    *1 lžíci rumu nebo brandy

     

    Na dohotovení:
    *práškové kakao
    *lístky meduňky nebo máty

     

    Postup:

    Mouku smíchejte s prosátým kakaem, cukrem a solí. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a vše promíchejte. Do základu vmíchejte žloutky vyšlehané se smetanou a vanilkovým extraktem. Těsto zabalte do fólie a uložte do chladničky. Zhruba po 1 hodině z něj vyválejte na pomoučeném válu kruh větší, než je forma, kterou použijete. Do formy s pečicím papírem na dně těsto přeložte, po stranách ho prsty vytlačte až k okrajům a zarovnejte. Naplněnou formu uložte do mrazničky asi na 30 minut.

     

    Zchladlé těsto vyjměte, na dně ho propíchněte vidličkou a překryté alobalem pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Upečený korpus nechte zchladnout a mezitím připravte náplň. Čokolády rozlámejte na kousky, přidejte máslo a vše zalijte smetanou přivedenou k bodu varu. Zamíchejte a vyčkejte, až se čokoláda rozpustí. Poté vše vyšlehejte ruční metlou a nakonec vmíchejte likér. Náplň nalijte na korpus a vše uložte do druhého dne do chladničky, náplň musí ztuhnout. Před servírováním povrch koláče posypte kakaem a přizdobte bylinkami.

  • Vlahé brownies

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 pekáček):

    *200 g másla
    *350 g kvalitní čokolády (60 % kakaa)
    *3 vejce
    *200 g hnědého třtinového cukru
    *70 g hladké mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *máslo

     

    Postup:

    Máslo pokrájejte na plátky, čokoládu nalámejte na kousky a ve vodní lázni z nich vymíchejte hladkou hmotu, kterou nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vejce vyšlehejte do pěny a pomocí šlehače do ní zapravte po troškách přisypávaný cukr. Dál šlehejte, musíte získat lesklou hmotu. Pak do ní vmíchejte zchladlou čokoládu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem potřeným máslem. V troubě vyhřáté na 160 °C pečte asi 30 minut, moučník musí být na povrchu pevný a suchý, ale uvnitř musí zůstat vlhký.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    NEBESKÁ ROLÁDA BEZ MOUKY - BEZLEPKOVÁ

    VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ SLADKÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz