Dokonalý medvědí česnek: Co z něj připravit, abyste si ho zamilovali? | Recepty.Blesk.cz

Dokonalý medvědí česnek: Co z něj připravit, abyste si ho zamilovali?

  • Foto: shutterstock.com
    6dubna   2016  /  06:00

    Můžete s ním zacházet například jako s naťovou cibulkou. Chutná i na čerstvém chlebu s máslem. Při jeho zpracování ale můžete zajít ještě dál: udělejte z něj dokonalé pesto, které použijete do těstovin nebo na přípravu risotta, přimíchejte ho do másla nebo z něj připravte lahodnou jarní polévku!

  • Pesto z medvědího česneku


     

    Budete potřebovat:

     

    * 50 g čerstvých listů medvědího česneku

     

    * 25 g nepražených nesolených ořechů podle chuti (pinie, mandle, kešu, lískové)

     

    * 200 ml extra panenského olivového oleje

     

    * 40 g nastrouhaného parmezánu

     

    * sůl

     

     

     

    Postup:

     

    V mixéru míchejte ořechy s polovinou oleje, dokud nevznikne krémová směs. Do té přidejte strouhaný sýr a pokračujte v míchání. Teprve na závěr přidejte medvědí česnek a postupně během mixování přilévejte zbytek olivového oleje. Naplňte směsí vyvařenou sklenici, uchovávejte ji v lednici a spotřebujte do tří týdnů.

     

  • Risotto s medvědím česnekem


     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 4 lžíce olivového oleje
    * najemno nakrájenou cibuli
    * 320 g rýže arborio
    * 100 ml suchého bílého vína
    * 800 ml kuřecího vývaru
    * 40 g másla
    * 60 g nastrouhaného parmezánu
    * 2 stonky sušeného tymiánu

     

    * pesto z medvědího česneku

     

     

     

    Postup:

     

    V pánvi si rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte tymián, aby olej provoněl. Cibulku pouze zpěňte a pečlivě hlídejte, aby se nezačala zabarvovat. Nyní do hrnce přidejte rýži a chvíli ji restujte, aby se dokonale obalila olejem v pánvi. Zalijte vínem a nechte jej odpařit.

     

     

     

    Poté do rýže začněte po naběračkách přilévat kuřecí vývar. Nezapomeňte, že risotto se musí prakticky neustále míchat. Jakmile se vývar do rýže vsákne, přilijte další naběračku a míchejte. Tento postup opakujte, dokud není rýže al dente.

     

     

     

    Jakmile je rýže hotová, přidejte do risotta nastrouhaný parmezán, ten vmíchejte, rozvařte a hned odstavte z plotny. Vmíchejte na kostky nakrájené máslo a několik lžic pesta z medvědího česneku. Podávejte dozdobené hoblinkami parmezánu a ztraceným nebo pětiminutovým vejcem.

     

  • Krémová polévka z medvědího česneku


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g medvědího česneku

    * 1 l zeleninového vývaru

    * 2 stroužky česneku

    * 2 lžíce oleje
    * 2 menší cibule
    * 2 lžíce másla
    * 200 g smetany na vaření
    * 2 žloutky
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky, na horkém oleji opečte dozlatova a osušte na papírové utěrce. Medvědí česnek omyjte a ještě mokrý vložte do vroucí osolené vody, chvíli povařte, slijte a zprudka ochlaďte studenou vodou.

     

    Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět, přidejte medvědí česnek, krátce poduste, podlijte vývarem a nechte vařit. Hrnec odstavte a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujte.

     

    Žloutky rozkvedlejte ve smetaně a za stálého míchání vlijte do polévky, ochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte na porce a podávejte s opečenými česnekovými lupínky.

  • Sýrovo-bylinkové knedlíčky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g staršího pečiva
    * 250 ml mléka
    * 2 uvařené brambory
    * svazek medvědího česneku
    * 2 vejce
    * 3 lžíce hladké mouky
    * 200 g nahrubo nastrouhaného sýra
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Chléb nakrájejte nadrobno. Dejte do mísy a zalijte horkým mlékem. Nechte asi deset minut stát. Mezitím oloupejte a nastrouhejte brambory. Medvědí česnek omyjte a osušte. Několik listů ponechte stranou na zdobení, zbytek nasekejte nadrobno. Namočený chléb smíchejte s bramborami, česnekem, vejci a moukou. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr. Je-li směs příliš řídká, můžete ji zahustit strouhankou.

     

    Mokrýma rukama tvarujte malé kulaté knedlíčky, ty smažte ve fritovacím hrnci nebo na pánvi v dostatečném množství oleje. Vyjměte je na papírovou utěrku a podávejte ozdobené zbylým medvědím česnekem.

  • Majonézový dip s medvědím česnekem


    Budete potřebovat:

    * 100 g medvědího česneku
    * 3 žloutky
    * 4 lžíce oleje
    * špetku cukru krystal
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Medvědí česnek omyjte, osušte a rozmixujte. Žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Nakonec přidejte česnek, ochuťte solí, pepřem a cukrem.

     

    Majonézový dip mažte na opečené plátky tmavého pečiva nebo podávejte jako přílohu k bramborám. Ty nejprve krátce povařte v osolené vodě, slijte a osušte v utěrce. V rozehřátém oleji je pak usmažte dozlatova, nechte je okapat na papírové utěrce a trochu osolte.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    SULC - RECEPT PO BABIČCE

    UKRAJINSKÝ BORŠČ OD RODILÉ UKRAJINKY

     

    DALŠÍ RECEPTY NA CHUŤOVKY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »