Dokonalý medvědí česnek: Co z něj připravit, abyste si ho zamilovali? | Recepty.Blesk.cz

Dokonalý medvědí česnek: Co z něj připravit, abyste si ho zamilovali?

  • Foto: shutterstock.com
    6dubna   2016  /  06:00

    Můžete s ním zacházet například jako s naťovou cibulkou. Chutná i na čerstvém chlebu s máslem. Při jeho zpracování ale můžete zajít ještě dál: udělejte z něj dokonalé pesto, které použijete do těstovin nebo na přípravu risotta, přimíchejte ho do másla nebo z něj připravte lahodnou jarní polévku!

  • Pesto z medvědího česneku


     

    Budete potřebovat:

     

    * 50 g čerstvých listů medvědího česneku

     

    * 25 g nepražených nesolených ořechů podle chuti (pinie, mandle, kešu, lískové)

     

    * 200 ml extra panenského olivového oleje

     

    * 40 g nastrouhaného parmezánu

     

    * sůl

     

     

     

    Postup:

     

    V mixéru míchejte ořechy s polovinou oleje, dokud nevznikne krémová směs. Do té přidejte strouhaný sýr a pokračujte v míchání. Teprve na závěr přidejte medvědí česnek a postupně během mixování přilévejte zbytek olivového oleje. Naplňte směsí vyvařenou sklenici, uchovávejte ji v lednici a spotřebujte do tří týdnů.

     

  • Risotto s medvědím česnekem


     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 4 lžíce olivového oleje
    * najemno nakrájenou cibuli
    * 320 g rýže arborio
    * 100 ml suchého bílého vína
    * 800 ml kuřecího vývaru
    * 40 g másla
    * 60 g nastrouhaného parmezánu
    * 2 stonky sušeného tymiánu

     

    * pesto z medvědího česneku

     

     

     

    Postup:

     

    V pánvi si rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte tymián, aby olej provoněl. Cibulku pouze zpěňte a pečlivě hlídejte, aby se nezačala zabarvovat. Nyní do hrnce přidejte rýži a chvíli ji restujte, aby se dokonale obalila olejem v pánvi. Zalijte vínem a nechte jej odpařit.

     

     

     

    Poté do rýže začněte po naběračkách přilévat kuřecí vývar. Nezapomeňte, že risotto se musí prakticky neustále míchat. Jakmile se vývar do rýže vsákne, přilijte další naběračku a míchejte. Tento postup opakujte, dokud není rýže al dente.

     

     

     

    Jakmile je rýže hotová, přidejte do risotta nastrouhaný parmezán, ten vmíchejte, rozvařte a hned odstavte z plotny. Vmíchejte na kostky nakrájené máslo a několik lžic pesta z medvědího česneku. Podávejte dozdobené hoblinkami parmezánu a ztraceným nebo pětiminutovým vejcem.

     

  • Krémová polévka z medvědího česneku


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g medvědího česneku

    * 1 l zeleninového vývaru

    * 2 stroužky česneku

    * 2 lžíce oleje
    * 2 menší cibule
    * 2 lžíce másla
    * 200 g smetany na vaření
    * 2 žloutky
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky, na horkém oleji opečte dozlatova a osušte na papírové utěrce. Medvědí česnek omyjte a ještě mokrý vložte do vroucí osolené vody, chvíli povařte, slijte a zprudka ochlaďte studenou vodou.

     

    Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět, přidejte medvědí česnek, krátce poduste, podlijte vývarem a nechte vařit. Hrnec odstavte a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujte.

     

    Žloutky rozkvedlejte ve smetaně a za stálého míchání vlijte do polévky, ochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte na porce a podávejte s opečenými česnekovými lupínky.

  • Sýrovo-bylinkové knedlíčky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g staršího pečiva
    * 250 ml mléka
    * 2 uvařené brambory
    * svazek medvědího česneku
    * 2 vejce
    * 3 lžíce hladké mouky
    * 200 g nahrubo nastrouhaného sýra
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Chléb nakrájejte nadrobno. Dejte do mísy a zalijte horkým mlékem. Nechte asi deset minut stát. Mezitím oloupejte a nastrouhejte brambory. Medvědí česnek omyjte a osušte. Několik listů ponechte stranou na zdobení, zbytek nasekejte nadrobno. Namočený chléb smíchejte s bramborami, česnekem, vejci a moukou. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr. Je-li směs příliš řídká, můžete ji zahustit strouhankou.

     

    Mokrýma rukama tvarujte malé kulaté knedlíčky, ty smažte ve fritovacím hrnci nebo na pánvi v dostatečném množství oleje. Vyjměte je na papírovou utěrku a podávejte ozdobené zbylým medvědím česnekem.

  • Majonézový dip s medvědím česnekem


    Budete potřebovat:

    * 100 g medvědího česneku
    * 3 žloutky
    * 4 lžíce oleje
    * špetku cukru krystal
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Medvědí česnek omyjte, osušte a rozmixujte. Žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Nakonec přidejte česnek, ochuťte solí, pepřem a cukrem.

     

    Majonézový dip mažte na opečené plátky tmavého pečiva nebo podávejte jako přílohu k bramborám. Ty nejprve krátce povařte v osolené vodě, slijte a osušte v utěrce. V rozehřátém oleji je pak usmažte dozlatova, nechte je okapat na papírové utěrce a trochu osolte.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    SULC - RECEPT PO BABIČCE

    UKRAJINSKÝ BORŠČ OD RODILÉ UKRAJINKY

     

    DALŠÍ RECEPTY NA CHUŤOVKY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »