5 triků, jak zachránit potraviny před zkažením: Mléko i sýry vydrží déle! | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak zachránit potraviny před zkažením: Mléko i sýry vydrží déle!

  • Nenechte sýry zbytečně zplesnivět...
    Nenechte sýry zbytečně zplesnivět...
    Foto: Shutterstock.com
    5dubna   2016  /  06:00

    Zkyslé mléko, okoralý sýr, protlak s plísní na povrchu, zhnědlé banány... Potraviny nás stojí stále víc peněz. Přesto právě my Češi patříme k těm, kteří zkaženého jídla ročně vyhodí nejvíc. Takové plýtvání je často ale úplně zbytečné. Někdy jen stačí znát pár praktických fíglů, díky kterým vám běžně používané potraviny vydrží mnohem déle.

  • Sýry a mléko


    Většina z nás si ráda pochutná na dobrém sýru. Ten je ale poměrně drahý. A i když je uložený v lednici, relativně brzy se na něm objeví plíseň. Ta je v pořádku, pokud jde třeba o nivu nebo roquefort, plíseň třeba na čedaru nás už nepříjemně překvapí. Oddálit zplesnivění můžete tak, že sýr obalíte do ubrousku namočeného do whisky a pak ho uložíte do sáčku. Dalším řešením je zabalit ho do pergamenového papíru a následně do fólie. Pokud chcete sýr ochránit před vysycháním, vetřete trochu másla na celý jeho povrch. Chcete-li uchovat načaté mléko nebo smetanu déle čerstvé, přidejte do nich špetku soli.

  • Banány

    ...

    Když zjistíte, že banány, které máte doma, jsou už pokryté hnědými skvrnami, a tím pádem příliš zralé k přímé konzumaci, neznamená to ještě, že musí putovat do koše. Upečte z nich třeba banánový koláč nebo bábovku. Uvidíte, že takový moučník zachutná celé rodině. Pokud zrovna nemáte čas, oloupejte je a zamrazte. Před pečením je pak jen včas vyndejte, aby stačily rozmrznout.

  • Kořenová zelenina a zázvor


    Mrkev, kořenová petržel i celer uložené v mikrotenovém sáčku v lednici mají často tendenci rychle hnít. Asi nejchoulostivější je právě v kuchyni nejčastěji používaná mrkev. Zázvor zase rychle vysychá. Proto je příště raději než do chladničky uložte do květináče naplněného pískem. Ten by měl být hliněný bez jakékoliv glazury. Květináč pak postavte někam na chladné a temné místo. Tímto způsobem uložená zelenina vydrží i víc než půl roku.

  • Rajský protlak


    Určitě to také znáte. Mně se to stává téměř vždy, když protlak načnu. Do většiny receptů totiž potřebujete třeba jen jednu nebo dvě lžičky. A i když zbytek v plechovce nebo skleničce uložíte do lednice, za pár dnů už na povrchu bují plíseň. Protlak je tak na vyhození. Proto až příště zase načnete protlak, zamrazte si zbytek pro pozdější použití. Lžičkou udělejte na pečicí papír stejné hromádky a dejte je zamrazit. Zmrzlé pak už jen přendejte do uzavíratelného, dobře těsnícího sáčku a uložte v mrazničce. Až budete příště zase do polévky nebo omáčky potřebovat trochu rajského protlaku, stačí jen sáhnout do mrazáku. A nemusíte ho před tím ani rozmrazovat.

  • Rozinky

    ...

    Rychle vysychají i rozinky, které čas od času potřebujeme do pečení. Co ale s nimi, když jsou pak tvrdé jak kámen? Tomu můžete zabránit tak, že je uložíte do nádoby s dobře těsnícím víkem. Pokud na to zapomenete, stále je ještě můžete zachránit. Stačí je dát do hrnce, zalít vodou tak, aby byly všechny ponořené, přivést do varu, odstavit a nechat deset minut máčet. Pak je jen slijte přes cedník a použijte. Překvapí vás, jak měkké a chutné zase budou.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    PSTRUH NA MÁSLE S KMÍNEM

    CIZRNA NA ITALSKÝ ZPŮSOB

     

    UPEČTE SI SLADKÝ ZÁKUSEK

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »