K pečení jako stvořená: Ze starých jablek vykouzlíte dokonalou žemlovku | Recepty.Blesk.cz

K pečení jako stvořená: Ze starých jablek vykouzlíte dokonalou žemlovku

  • Foto: shutterstock.com
    30března   2016  /  06:00

    Na pohled už nezaujmou, zima strávená ve sklepě se na jejich kráse zkrátka podepsala. Za své vzala i původní šťavnatost, takže je nejvyšší čas uskladněná jablka zužitkovat. Pečená nebo smažená budou chutnat jako „zamlada“.

  • Tartaletky se sněhovou čepicí

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

     

    Na těsto:

    *150 g hladké mouky
    *50 g moučkového cukru
    *špetku soli
    *1/2 lžičky mleté skořice
    *100 g másla
    *1 žloutek

     

    Na náplň:

    *4 jablka
    *1/2 citronu
    *1 celou skořici
    *1 lžičku kukuřičného škrobu

     

    Na dohotovení:
    *3 bílky
    *3 až 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
    *máslo na formičky

     

    Postup:

    Do směsi prosáté mouky s cukrem, solí a mletou skořicí rozklepněte vejce a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Pomocí nože všechny ingredience propracujte, musí vzniknout hrubá drobenka. Poté ji rukama rychle prohněťte a hrubší těsto zabalené do fólie uložte na 20 minut do chladničky.

     

    Mezitím oloupaná a odjádřená jablka nakrájená na kousky podlijte v kastrolku vodou, přidejte na kolečka pokrájený citron i celou skořici. Vše na mírném ohni duste. Když jablka téměř změknou, vyjměte z hrnce citron i skořici a jablka nejlépe pomocí ponorného mixéru rozmělněte. Do pyré vmíchejte škrob rozpuštěný ve lžíci vody, na mírném ohni za stálého míchání povařte do houstnutí a náplň nechte zchladnout.

     

    Z odleželého těsta vyválejte na pomoučené podložce plát o síle asi 4 mm a vypichujte z nich kolečka o větším průměru, než je rozměr formiček. Každé kolečko jemně vmáčkněte do máslem vytřené formičky, vytáhněte ho směrem k okrajům a těsto na dně propíchněte vidličkou. V troubě vyhřáté na 180 °C tartaletky pečte asi 12 minut. Zchladlé vyklopte z formiček, vyrovnejte je na plech, na každou naneste část jablečné náplně a pevný sníh vyšlehaný z bílků, do kterého jste po částech zašlehala prosátý moučkový cukr. Plech s upravenými kousky vložte do trouby o teplotě 100 °C a sníh nechte zvolna sušit (cca 10 minut).

  • Zapečená s mandlovou náplní

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *4 velká jablka
    *2 lžíce rozinek
    *rum podle potřeby
    *30 g mandlí
    *2 lžíce měkkého másla
    *1 lžíci medu
    *mletou skořici
    *100 ml jablečného džusu nebo moštu

     

    Postup:

    Z jablek opatrně vykrojte jádřince a otvor naplňte nádivkou. V misce smíchejte nasekané okapané, předem v rumu namočené rozinky, nahrubo nastrouhané mandle, máslo, med a skořici. Naplněné plody přeložte do pekáčku, podlijte je džusem a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 20 minut. Podávejte je horké, ideálně se sorbetem nebo porcí zmrzliny.

  • Smažené placičky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na těsto:

    *500 g jablek

    *350 g hladké mouky

    *100 g strouhaných lískových oříšků
    *2 vejce
    *200 ml mléka

     

    Na dohotovení:
    *mletou skořici
    *50 g moučkového cukru
    *olej na smažení

     

    Postup:

    Nastrouhaná oloupaná jablka promíchejte s moukou, oříšky, vejci a mlékem. Z těsta tvořte menší placičky, které smažte z obou stran na rozpáleném oleji. Hotové klaďte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný tuk, a ihned je obalujte ve směsi moučkového cukru se skořicí.

  • Navoněná zemlbába

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *10 rohlíků
    *500 ml mléka
    *3 vejce
    *500 g jablek

    *2 hrsti rozinek
    *100 g krupicového cukru
    *mletou skořici
    *máslo

     

    Postup:

    Na kousky pokrájené rohlíky zalijte v míse mlékem, ve kterém jste rozšlehala vejce a pečivo nechte tekutinou nasáknout. Zhruba jednu třetinu z celkového množství pak navrstvěte do máslem vytřené formy a na ně naneste polovinu nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek, do nichž jste vmíchala rozinky, cukr a skořici. Následuje vrstva pečiva (opět 1/3), poté zbylá jablková směs. Jako poslední naneste vrstvu nasáklých rohlíků, kterou zakápněte rozpuštěným máslem. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 30 minut.

  • Vlahé muffiny

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    *1/2 hrnku hladké mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *1/2 hrnku krupicového cukru
    *1 lžičku strouhané citronové kůry
    *3 jablka
    *1 vejce
    *100 ml oleje
    *100 ml mléka
    *tuk na formu

     

    Postup:

    Do směsi mouky s kypřicím práškem, cukrem a strouhanou kůrou vmíchejte nahrubo nastrouhaná jablka a přidejte ostatní suroviny. Vše opatrně promíchejte, ale netřete! Těstem zhruba do tří čtvrtin plňte košíčky na muffiny nebo tukem vytřenou formu. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

    MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

     

    DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz