K pečení jako stvořená: Ze starých jablek vykouzlíte dokonalou žemlovku | Recepty.Blesk.cz

K pečení jako stvořená: Ze starých jablek vykouzlíte dokonalou žemlovku

  • Foto: shutterstock.com
    30března   2016  /  06:00

    Na pohled už nezaujmou, zima strávená ve sklepě se na jejich kráse zkrátka podepsala. Za své vzala i původní šťavnatost, takže je nejvyšší čas uskladněná jablka zužitkovat. Pečená nebo smažená budou chutnat jako „zamlada“.

  • Tartaletky se sněhovou čepicí


    Budete potřebovat (na 12 kusů):

     

    Na těsto:

    *150 g hladké mouky
    *50 g moučkového cukru
    *špetku soli
    *1/2 lžičky mleté skořice
    *100 g másla
    *1 žloutek

     

    Na náplň:

    *4 jablka
    *1/2 citronu
    *1 celou skořici
    *1 lžičku kukuřičného škrobu

     

    Na dohotovení:
    *3 bílky
    *3 až 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
    *máslo na formičky

     

    Postup:

    Do směsi prosáté mouky s cukrem, solí a mletou skořicí rozklepněte vejce a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Pomocí nože všechny ingredience propracujte, musí vzniknout hrubá drobenka. Poté ji rukama rychle prohněťte a hrubší těsto zabalené do fólie uložte na 20 minut do chladničky.

     

    Mezitím oloupaná a odjádřená jablka nakrájená na kousky podlijte v kastrolku vodou, přidejte na kolečka pokrájený citron i celou skořici. Vše na mírném ohni duste. Když jablka téměř změknou, vyjměte z hrnce citron i skořici a jablka nejlépe pomocí ponorného mixéru rozmělněte. Do pyré vmíchejte škrob rozpuštěný ve lžíci vody, na mírném ohni za stálého míchání povařte do houstnutí a náplň nechte zchladnout.

     

    Z odleželého těsta vyválejte na pomoučené podložce plát o síle asi 4 mm a vypichujte z nich kolečka o větším průměru, než je rozměr formiček. Každé kolečko jemně vmáčkněte do máslem vytřené formičky, vytáhněte ho směrem k okrajům a těsto na dně propíchněte vidličkou. V troubě vyhřáté na 180 °C tartaletky pečte asi 12 minut. Zchladlé vyklopte z formiček, vyrovnejte je na plech, na každou naneste část jablečné náplně a pevný sníh vyšlehaný z bílků, do kterého jste po částech zašlehala prosátý moučkový cukr. Plech s upravenými kousky vložte do trouby o teplotě 100 °C a sníh nechte zvolna sušit (cca 10 minut).

  • Zapečená s mandlovou náplní


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *4 velká jablka
    *2 lžíce rozinek
    *rum podle potřeby
    *30 g mandlí
    *2 lžíce měkkého másla
    *1 lžíci medu
    *mletou skořici
    *100 ml jablečného džusu nebo moštu

     

    Postup:

    Z jablek opatrně vykrojte jádřince a otvor naplňte nádivkou. V misce smíchejte nasekané okapané, předem v rumu namočené rozinky, nahrubo nastrouhané mandle, máslo, med a skořici. Naplněné plody přeložte do pekáčku, podlijte je džusem a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 20 minut. Podávejte je horké, ideálně se sorbetem nebo porcí zmrzliny.

  • Smažené placičky


    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na těsto:

    *500 g jablek

    *350 g hladké mouky

    *100 g strouhaných lískových oříšků
    *2 vejce
    *200 ml mléka

     

    Na dohotovení:
    *mletou skořici
    *50 g moučkového cukru
    *olej na smažení

     

    Postup:

    Nastrouhaná oloupaná jablka promíchejte s moukou, oříšky, vejci a mlékem. Z těsta tvořte menší placičky, které smažte z obou stran na rozpáleném oleji. Hotové klaďte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný tuk, a ihned je obalujte ve směsi moučkového cukru se skořicí.

  • Navoněná zemlbába


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *10 rohlíků
    *500 ml mléka
    *3 vejce
    *500 g jablek

    *2 hrsti rozinek
    *100 g krupicového cukru
    *mletou skořici
    *máslo

     

    Postup:

    Na kousky pokrájené rohlíky zalijte v míse mlékem, ve kterém jste rozšlehala vejce a pečivo nechte tekutinou nasáknout. Zhruba jednu třetinu z celkového množství pak navrstvěte do máslem vytřené formy a na ně naneste polovinu nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek, do nichž jste vmíchala rozinky, cukr a skořici. Následuje vrstva pečiva (opět 1/3), poté zbylá jablková směs. Jako poslední naneste vrstvu nasáklých rohlíků, kterou zakápněte rozpuštěným máslem. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 30 minut.

  • Vlahé muffiny


    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    *1/2 hrnku hladké mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *1/2 hrnku krupicového cukru
    *1 lžičku strouhané citronové kůry
    *3 jablka
    *1 vejce
    *100 ml oleje
    *100 ml mléka
    *tuk na formu

     

    Postup:

    Do směsi mouky s kypřicím práškem, cukrem a strouhanou kůrou vmíchejte nahrubo nastrouhaná jablka a přidejte ostatní suroviny. Vše opatrně promíchejte, ale netřete! Těstem zhruba do tří čtvrtin plňte košíčky na muffiny nebo tukem vytřenou formu. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

    MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

     

    DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »