Velikonoční sladkosti na poslední chvíli: Ještě stihnete upéct beránka i jidáše | Recepty.Blesk.cz

Velikonoční sladkosti na poslední chvíli: Ještě stihnete upéct beránka i jidáše

  • Foto: shutterstock.com
    27března   2016  /  06:00

    Neměli jste čas nabarvit vajíčka ani připravit něco pro koledníky, natož pro rodinu? Nezoufejte, ještě pořád bez problémů stihnete upéct velikonočního beránka nebo jidáše a potěšit s nimi své blízké.

  • Velikonoční vejce

    Budete potřebovat: Foto: Ola Kala

     

    Na těsto:

    90 g hladké mouky

    140 g cukru

    6 vajec

    špetku soli

     

    Na krém:

    150 g hořké čokolády

    150 g zakysané smetany

    4 lžíce moučkového cukru

     

    Na zdobení:

    potahovací hmotu

    potravinářské barvivo

     

     

    Postup:

    Z bílků a cukru připravte tuhý a lesklý sníh. Ten pak spojte se žloutky a moukou smíchanou se špetkou soli. Takto připravené piškotové těsto upečeme ve formách vajíček dvou velikostí. Čokoládu na krém necháme rozpustit ve vodní lázni a promícháme ji s cukrem a zakysanou smetanou.

     

    Upečená vajíčka dáme na sebe, po stranách přidáme krém tak, abychom vytvořili plastické vejce, respektive jeho polovinu. To potáhneme cukrářskou hmotou a máme krásný dortík, který můžeme jarně nazdobit.

     

    Potahovací hmotu obarvíme, propracujeme, rozválíme válečkem na placičku a pak už vykrajujeme požadované tvary, které lepíme na vajíčko. Podrobný návod vám představí lektorka Školy vaření Ola Kala cukrářka Ilona Havlíčková ve videu.

     

    Video se připravuje ...
    Lahodný velikonoční dezert ve tvaru vejce hrající všemi barvami • 

  • Velikonoční jidáše

    Foto: profimedia.cz

    Budete potřebovat:

    500 g hladké mouky
    60 g cukru krupice
    150 g másla
    300 ml 12% smetany na vaření
    40 g droždí
    2 žloutky
    1 sáček vanilkového cukru
    kůru z jednoho citronu nebo sušenou citronovou kůru
    2 – 3 lžičky citronové šťávy
    špetku soli

    1 vejce na potření
    med na pokapání

     

    Podle chuti:

    sušené brusinky
    rozinky
    oříšky
    mandle

     

     

    Postup:

    Nejdříve si připravte kvásek. Do trochy vlažné smetany nasypte lžíci cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a vše poprašte lžící mouky. Nechte kvásek vzejít. To bude trvat přibližně 15 minut.

     

    V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli, přidejte citronovou kůru a šťávu, žloutky, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vše pak důkladně zpracujte v těsto. Těsto pak nechte v míse asi hodinu v teple kynout. Zakryjte ho čistou utěrkou. Pozor na průvan!

     

    Z vykynutého těsta pak oddělujte přibližně stejně velké kusy, vyválejte je do válečku a ten stáčejte do různých tvarů. Hotové tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem – nechte kolem nich dostatečný prostor, protože během pečení vám ještě naběhnou, a před vložením do trouby je nechte ještě chvilku kynout. Nakonec je důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem. V této fázi můžete povrch nakonec ještě posypat drcenými oříšky nebo třeba plátky mandlí.

     

    Pečte dozlatova v předehřáté horkovzdušné troubě při 160 °C, v plynové pak při 180 °C asi dvacet až pětadvacet minut podle velikosti. Upečené horké jidáše pokapejte medem. Nebo smíchejte rozpuštěné máslo s medem a rumem a touto voňavou směsí jidáše potřete.

     

    Video se připravuje ...
    Upečte si velikonoční jidáše podle našeho videoreceptu. • 

  • Beránek z třeného těsta

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    140 g másla
    350 g polohrubé mouka
    1ks kypřicího prášku
    4 vejce
    1 lžičku citronové kůry

    200 g cukru krupice
    1 sklenku mléka

     

    Postup:

    Připravenou formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme (mouka, strouhanka, kokos), troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Připravíme si všechny předepsané suroviny. Z bílků a 1 lžičky cukru vyšleháme pevný sníh. V druhé míse si utřeme (vyšleháme) všechny žloutky, cukr a změklé máslo. Do utřené směsi přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem. Dle chuti můžeme přimíchat kandované ovoce či rozinky. Do vymíchaného těsta opatrně zamícháme sníh z bílků.

     

    Takto připravené třené těsto rozprostřeme do připravené formy, nejlepší je začít od hlavy. Vložíme do trouby a pečeme cca 45 minut, poté teplotu stáhneme na 160 °C. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po upečení necháme chvíli odležet, poté beránka opatrně vyklopíme z formy. Po vychladnutí dozdobíme dle libosti (červenou mašlí, moučkovým cukrem, čokoládovou polevou).

     

    Video se připravuje ...
    Velikonoční beránek • 

  • Pletenec z kynutého těsta

    Foto: shutterstock

    Budete potřebovat:

    500 g hladké mouky
    110 g másla

    110 g cukru krupice
    2 vejce
    25 – 30 g droždí
    200 – 250 ml mléka
    špetku soli
    0,5 lžičky citronové kůry
    rozinky
    plátky mandlí
    1 vejce na potření

     

    Postup:

    Připravené rozinky dáme do sklenice a zalijeme rumem, necháme cca 2 hodiny odležet. Všechny předepsané suroviny vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.

     

    Nejprve si připravíme kvásek, a to následovně: do čisté misky odlijeme cca 50 ml mléka, poté přidáme v ruce rozdrobené droždí, zasypeme lžičkou cukru, lehce promícháme a nakonec zaprášíme lžičkou mouky. Necháme 10 – 15 minut vzejít v teple, zakryté utěrkou.

     

    Mezitím si připravíme všechny předepsané suroviny. U dvou vajec oddělíme žloutky od bílků. Skořápky z vajec (tedy jejich 4 půlky) omyjeme, dáme oschnout a uschováme na později.

     

    V míse si utřeme žloutky s cukrem a změklým, ideálně rozpuštěným máslem (ale pozor na jeho teplotu). K této směsi přidáme citronovou kůru, mouku, sůl, mléko, kvásek a vařečkou vypracujeme těsto. Jakmile se těsto přestane lepit na okraje misky, zapracujeme rozinky. Takto vymísené těsto ještě pořádně ručně propracujeme, vytvarujeme bochánek a přikryté utěrkou na teplém místě necháme 10 – 15 min odležet (zrát).

     

    Bochánek rozdělíme na 3 stejně velké části, které vyválíme do pramenů. Na pracovní ploše nebo přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zapleteme cop (ve tvaru kruhu). Začátek necháme volný, prameny příliš neutahujeme a konec pak zapleteme do volného začátku. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 45 minut kynout. Mezitím si osušené vaječné skořápky z vnější strany pomažeme trochou másla nebo oleje.

     

    Po vykynutí skořápky zamáčkneme v pravidelným rozestupech do věnce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Vaječné skořápky nám během pečení udrží ve věnci dolíčky, do kterých pak umístíme jako dekoraci pomalované velikonoční kraslice.

     

    Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme cca 10 min na 200 °C a poté teplotu snížíme na 150 – 160°C a dopečeme ještě 30 až 40 min. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po vytažení necháme zchladnout, poté opatrně odstraníme vaječné skořápky a umístíme připravenou dekoraci.

     

    Video se připravuje ...
    Velikonoční věnec • 

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    VELIKONOČNÍ TVAROHOVÝ MAZANEC

    JIDÁŠE

     

    DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz