Velikonoční sladkosti na poslední chvíli: Ještě stihnete upéct beránka i jidáše | Recepty.Blesk.cz

Velikonoční sladkosti na poslední chvíli: Ještě stihnete upéct beránka i jidáše

  • Foto: shutterstock.com
    27března   2016  /  06:00

    Neměli jste čas nabarvit vajíčka ani připravit něco pro koledníky, natož pro rodinu? Nezoufejte, ještě pořád bez problémů stihnete upéct velikonočního beránka nebo jidáše a potěšit s nimi své blízké.

  • Velikonoční vejce

    Budete potřebovat:

     

    Na těsto:

    90 g hladké mouky

    140 g cukru

    6 vajec

    špetku soli

     

    Na krém:

    150 g hořké čokolády

    150 g zakysané smetany

    4 lžíce moučkového cukru

     

    Na zdobení:

    potahovací hmotu

    potravinářské barvivo

     

     

    Postup:

    Z bílků a cukru připravte tuhý a lesklý sníh. Ten pak spojte se žloutky a moukou smíchanou se špetkou soli. Takto připravené piškotové těsto upečeme ve formách vajíček dvou velikostí. Čokoládu na krém necháme rozpustit ve vodní lázni a promícháme ji s cukrem a zakysanou smetanou.

     

    Upečená vajíčka dáme na sebe, po stranách přidáme krém tak, abychom vytvořili plastické vejce, respektive jeho polovinu. To potáhneme cukrářskou hmotou a máme krásný dortík, který můžeme jarně nazdobit.

     

    Potahovací hmotu obarvíme, propracujeme, rozválíme válečkem na placičku a pak už vykrajujeme požadované tvary, které lepíme na vajíčko. Podrobný návod vám představí lektorka Školy vaření Ola Kala cukrářka Ilona Havlíčková ve videu.

     

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Lahodný velikonoční dezert ve tvaru vejce hrající všemi barvami • 

  • Velikonoční jidáše


    Budete potřebovat:

    500 g hladké mouky
    60 g cukru krupice
    150 g másla
    300 ml 12% smetany na vaření
    40 g droždí
    2 žloutky
    1 sáček vanilkového cukru
    kůru z jednoho citronu nebo sušenou citronovou kůru
    2 – 3 lžičky citronové šťávy
    špetku soli

    1 vejce na potření
    med na pokapání

     

    Podle chuti:

    sušené brusinky
    rozinky
    oříšky
    mandle

     

     

    Postup:

    Nejdříve si připravte kvásek. Do trochy vlažné smetany nasypte lžíci cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a vše poprašte lžící mouky. Nechte kvásek vzejít. To bude trvat přibližně 15 minut.

     

    V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli, přidejte citronovou kůru a šťávu, žloutky, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vše pak důkladně zpracujte v těsto. Těsto pak nechte v míse asi hodinu v teple kynout. Zakryjte ho čistou utěrkou. Pozor na průvan!

     

    Z vykynutého těsta pak oddělujte přibližně stejně velké kusy, vyválejte je do válečku a ten stáčejte do různých tvarů. Hotové tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem – nechte kolem nich dostatečný prostor, protože během pečení vám ještě naběhnou, a před vložením do trouby je nechte ještě chvilku kynout. Nakonec je důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem. V této fázi můžete povrch nakonec ještě posypat drcenými oříšky nebo třeba plátky mandlí.

     

    Pečte dozlatova v předehřáté horkovzdušné troubě při 160 °C, v plynové pak při 180 °C asi dvacet až pětadvacet minut podle velikosti. Upečené horké jidáše pokapejte medem. Nebo smíchejte rozpuštěné máslo s medem a rumem a touto voňavou směsí jidáše potřete.

     

    720p 480p 360p 240p
    Upečte si velikonoční jidáše podle našeho videoreceptu. • 

  • Beránek z třeného těsta


    Budete potřebovat:

    140 g másla
    350 g polohrubé mouka
    1ks kypřicího prášku
    4 vejce
    1 lžičku citronové kůry

    200 g cukru krupice
    1 sklenku mléka

     

    Postup:

    Připravenou formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme (mouka, strouhanka, kokos), troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Připravíme si všechny předepsané suroviny. Z bílků a 1 lžičky cukru vyšleháme pevný sníh. V druhé míse si utřeme (vyšleháme) všechny žloutky, cukr a změklé máslo. Do utřené směsi přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem. Dle chuti můžeme přimíchat kandované ovoce či rozinky. Do vymíchaného těsta opatrně zamícháme sníh z bílků.

     

    Takto připravené třené těsto rozprostřeme do připravené formy, nejlepší je začít od hlavy. Vložíme do trouby a pečeme cca 45 minut, poté teplotu stáhneme na 160 °C. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po upečení necháme chvíli odležet, poté beránka opatrně vyklopíme z formy. Po vychladnutí dozdobíme dle libosti (červenou mašlí, moučkovým cukrem, čokoládovou polevou).

     

    720p 480p 360p 240p
    Velikonoční beránek • 

  • Pletenec z kynutého těsta


    Budete potřebovat:

    500 g hladké mouky
    110 g másla

    110 g cukru krupice
    2 vejce
    25 – 30 g droždí
    200 – 250 ml mléka
    špetku soli
    0,5 lžičky citronové kůry
    rozinky
    plátky mandlí
    1 vejce na potření

     

    Postup:

    Připravené rozinky dáme do sklenice a zalijeme rumem, necháme cca 2 hodiny odležet. Všechny předepsané suroviny vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.

     

    Nejprve si připravíme kvásek, a to následovně: do čisté misky odlijeme cca 50 ml mléka, poté přidáme v ruce rozdrobené droždí, zasypeme lžičkou cukru, lehce promícháme a nakonec zaprášíme lžičkou mouky. Necháme 10 – 15 minut vzejít v teple, zakryté utěrkou.

     

    Mezitím si připravíme všechny předepsané suroviny. U dvou vajec oddělíme žloutky od bílků. Skořápky z vajec (tedy jejich 4 půlky) omyjeme, dáme oschnout a uschováme na později.

     

    V míse si utřeme žloutky s cukrem a změklým, ideálně rozpuštěným máslem (ale pozor na jeho teplotu). K této směsi přidáme citronovou kůru, mouku, sůl, mléko, kvásek a vařečkou vypracujeme těsto. Jakmile se těsto přestane lepit na okraje misky, zapracujeme rozinky. Takto vymísené těsto ještě pořádně ručně propracujeme, vytvarujeme bochánek a přikryté utěrkou na teplém místě necháme 10 – 15 min odležet (zrát).

     

    Bochánek rozdělíme na 3 stejně velké části, které vyválíme do pramenů. Na pracovní ploše nebo přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zapleteme cop (ve tvaru kruhu). Začátek necháme volný, prameny příliš neutahujeme a konec pak zapleteme do volného začátku. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 45 minut kynout. Mezitím si osušené vaječné skořápky z vnější strany pomažeme trochou másla nebo oleje.

     

    Po vykynutí skořápky zamáčkneme v pravidelným rozestupech do věnce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Vaječné skořápky nám během pečení udrží ve věnci dolíčky, do kterých pak umístíme jako dekoraci pomalované velikonoční kraslice.

     

    Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme cca 10 min na 200 °C a poté teplotu snížíme na 150 – 160°C a dopečeme ještě 30 až 40 min. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po vytažení necháme zchladnout, poté opatrně odstraníme vaječné skořápky a umístíme připravenou dekoraci.

     

    720p 480p 360p 240p
    Velikonoční věnec • 

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    VELIKONOČNÍ TVAROHOVÝ MAZANEC

    JIDÁŠE

     

    DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »