Velikonoce: Jak na nejlepšího beránka a nádivku? | Recepty.Blesk.cz

Pozor na chyby při přípravě velikonočních dobrot. Víme, jak jim předejít

  • Nadýchaná nádivka nesmí ve velikonočním menu chybět.
    Nadýchaná nádivka nesmí ve velikonočním menu chybět.
    Foto: Titus Eliáš, Na Kopci, Schneider
    24března   2016  /  06:00

    Tuhá nádivka, beránek, který nejde vyklopit z formy, zdrclé těsto, poleva plná hrudek a další podobné nehody nám dokáží pořádně pokazit sváteční dny. Úplně zbytečně. Můžete se jich totiž snadno vyvarovat. S našimi kuchařskými tipy a triky bude letos vaše jarní menu dokonalé.

  • Abyste ho lehce dostali z formy

    Foto: shutterstock.com

     

    Dostat upečeného beránka z formy bývá někdy poměrně těžké. Když se ale budete řídit našimi radami, zvládnete to bez nehod. Nejdůležitější je formu důkladně vymazat včetně všech záhybů nejlépe pomocí rozpuštěného tuku a štětce a následně ji dobře vysypat, aby šel po upečení dobře vyklopit. Místo hrubé mouky můžete použít také prosátou strouhanku, krupičku, strouhaný kokos, najemno drcené piškoty nebo mleté ořechy. Pokud pečete v kameninové formě po babičce, namočte ji hodinu před pečením do studené vody. Pomůže také, když po vytažení z trouby zabalíte formu do vlhké utěrky.

  • Aby nepřišel o ouška a čumáček

    Foto: shutterstock.com

     

    Dalším častým problémem bývá, že i při sedůkladnějším vymazání a vysypání formy beránek často přichází při vyklápění o uši nebo čumáček. Je to proto, že části formy, ve kterých není moc těsta, se rychleji prohřejí a těsto se v těchto místech vysušuje, někdy dokonce připaluje. I tenhle problém má poměrně jednoduché řešení. Problematické části formy před pečením pečlivě obalte několika vrstvami alobalu.

  • Aby se těsto nesrazilo

    Foto: Orea Hotels

     

    Pokud nechcete, aby se vám těsto srazilo, nepodlehněte zvědavosti a neotvírejte troubu příliš brzy. Studený vzduch zapříčiní, že se zdrcne. Nikdy také nedávejte beránka do trouby, kterou jste nepředehřáli na doporučenou teplotu. U třeného těsta si dejte pozor na vysokou teplotu při pečení. Vyhovuje mu trouba zahřátá na asi 160 stupňů Celsia. Jinak se na povrchu rychle vytvoří tvrdá kůrka a vnitřek bude sražený. Důležité také je nepokoušet se beránka vyklopit brzy po upečení, mohl by se rozpadnout. Vyklopeného vlažného beránka pak nechte úplně vystydnout na drátěné podložce. Povrch zůstane krásně křupavý a těsto nezvlhne odpařující se vodou. 

  • Aby poleva byla dokonalá

    Foto: shutterstock.com

     

    Udělaly se vám v čokoládové polevě hrudky? Nezoufejte, nic není ztraceno. Polevu znovu zahřejte v páře těsně nad vodní hladinou, vmíchejte do ní lžíci vroucí vody, mléka nebo smetany a znovu ji utřete dohladka. Pokud chcete, aby byla po zaschnutí nádherně lesklá, nikdy do čokolády nepoužívejte rostlinný tuk, zvolte raději máslo. A pozor si dejte i na to, aby ho neobsahovala samotná čokoláda.

  • Aby nádivka byla nadýchaná

    Foto: isifa.com

     

    Nechcete, aby nádivka po upečení byla hutná a každé sousto se tak muselo zapíjet? Věnujte její přípravě trochu víc úsilí a času. Místo celých vajíček přidejte jen žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten do nádivky opatrně vmíchejte až nakonec. Důležité je, aby neměl příliš velké bublinky. Ty by při pečení popraskaly a nádivka by ztratila správnou konzistenci. Pokud tedy sníh připravujete v robotu, začněte bílky šlehat na nejnižší stupeň a až přibližně po třech minutách pomalu přidávejte rychlost. Dobré také je přidat k nim při šlehání pár kapek citronu nebo špetku soli.

     

    Náš tip
    Místo sněhu z bílků můžete nádivce dodat objem dvěma špetkami prášku na pečení, ale to jen pokud budete opravdu spěchat.

  • Aby měla správnou strukturu

    Foto: profimedia.cz

     

    Nikdy nepoužívejte čerstvé pečivo. Housky, rohlíky nebo veka by měly být ideálně tři dny staré. Jinak totiž nasají příliš velké množství mléka nebo smetany a stane se z nich doslova kaše. Pro lepší chuť a konečný vzhled nakrájené nádivky také můžete nedřív kostičky nakrájeného pečiva dozlatova osmažit na másle. A určitě nezapomeňte přidat jarní zeleň. Pokud nemáte tradiční kopřivy, použijte klidně třeba čerstvý špenát, petrželku, libeček nebo jinou listovou zeleninu.

     

    UPEČTE SI:

    JIDÁŠE

    TVAROHOVÉHO BERÁNKA

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY Z KATEGORIE PEČENÍ

     

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz