Pečeme z kompotů: Vykliďte spíž a vykouzlete božské moučníky! | Recepty.Blesk.cz

Pečeme z kompotů: Vykliďte spíž a vykouzlete božské moučníky!

  • Foto: shutterstock.com
    16března   2016  /  06:00

    Je nejvyšší čas zbavit se loňského kompotovaného ovoce, spíž podrobit jarnímu úklidu a připravit ji pro novou úrodu. Nabízíme vám recepty na moučníky, které lehce zvládnete. Své zásoby díky nim proměníte v pochutnání pro celou rodinu.

  • Závin nadupaný třešněmi

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 kus):

    *1 balíček listového těsta
    *75 g rozpuštěného másla
    *2 hrsti strouhaných piškotů
    *75 g vlašských ořechů nastrouhaných nahrubo
    *1 sklenici kompotovaných třešní
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 lžíci krupicového cukru
    *moučkový cukr na dohotovení

     

    Postup:

    Listové těsto rozválejte do podoby obdélníku. Potřete ho částí zchladlého másla a posypejte piškotovou strouhankou, kterou svlažíte dalším dílem másla. Přidejte posyp polovičním množstvím ořechů. K delšímu kraji upraveného plátu naneste vrstvu okapaných a vypeckovaných třešní, které dochutíte vanilkovým i krupicovým cukrem a zasypete ořechy. Plát zaviňte, okraje založte a štrúdl přeložte na plech s pečicím papírem spojem dolů. Povrch potřete zbylým máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut. Před podáváním závin naporcujte a kousky poprašte moučkovým cukrem.

  • Smetanový koláč s jahodami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *220 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *5 lžic moučkového cukru
    *1 vejce
    *100 ml mléka
    *200 ml zakysané smetany
    *2 lžíce oleje
    *1 sklenici kompotovaných jahod
    *hrubou mouku dle potřeby
    *sádlo a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    V míse smíchejte prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem a cukrem. Do sypké směsi přidejte vejce, mléko, smetanu i olej a vymíchejte těsto, které nalijete do sádlem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na koláč. Na koláč poklaďte okapané jahody, které předem obalte v troše hrubé mouky. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 30 minut, v závěru pečení se vyplatí zkouška špejlí.

  • Opilý malinový chlebíček

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *250 g hrubé mouky + dle potřeby
    *1 sáček kypřicího prášku
    *150 g moučkového cukru
    *1 lžíci strouhané citronové kůry
    * 100 g rozpuštěného másla
    *1 lžíci rumu
    *4 vejce
    *1 lžíci citronové šťávy
    *4 lžíce podmáslí
    *necelou 1 sklenici kompotovaných malin
    *tuk a hrubou mouku na formu
    *čerstvé maliny a šlehačku na dohotovení

     

    Postup:

    Prosátou mouku smíchejte v míse s kypřicím práškem, cukrem a citronovou kůrou. Do základu postupně vmíchejte směs vyšlehanou ze zchladlého másla, rumu a vajec, do níž jste na závěr zašlehala podmáslí. Vypracované těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na chlebíček a povrch poklaďte okapanými a v hrubé mouce obalenými malinami. V troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 35 minut, v závěru pečení se vyplatí zkouška špejlí. Zchladlý moučník můžete ozdobit šlehačkou a čerstvými malinami.

  • Rychlá bublanina s třešněmi

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *2 hrnky polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *3 vejce
    *3/4 hrnku krupicového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *3/4 hrnku mléka
    *1/2 hrnku oleje
    *1 sklenici kompotovaných třešní
    *hrubou mouku podle potřeby
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    Prosátou polohrubou mouku smíchejte v míse s kypřicím práškem, do základu vmíchejte žloutky vyšlehané s oběma cukry, mléko a olej. Nakonec zlehka zapravte pevný sníh vyšlehaný z bílků. Vypracované těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a poklaďte ho okapanými a v hrubé mouce obalenými třešněmi. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut, v závěru pečení se vyplatí zkouška špejlí.

  • Švýcarská roláda s malinami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:

    *5 vajec
    *5 lžic krupicového cukru
    *5 lžic hladké mouky

     

    Na krém:

    *250 g měkkého tvarohu
    *2 sáčky vanilkového cukru
    *2 lžíce krupicového cukru
    *250 ml smetany ke šlehání

     

    Na dohotovení:

    *malinový džem
    *1 sklenici kompotovaných malin
    *práškové kakao
    *čerstvé maliny
    *olej na potření

     

    Postup:

    Vejce s krupicovým cukrem vyšlehejte do husté pěny, poté postupně po troškách zašlehejte mouku. Vypracované těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem jemně potřeným olejem. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.

     

    Pečený plát přetáhněte i s papírem na vhodnou podložku a nechte ho vychladnout. Pak ho potřete džemem a naneste na něj více než polovinu krému: v míse vymíchejte tvaroh s oběma cukry a do základu postupně zapracujte šlehačku vypracovanou ze smetany. Na krémovou vrstvu rozložte podélně ve třech řadách okapané maliny, roládu stočte, zaviňte ji do alobalu a nechte v chladničce tuhnout asi 2 hodiny. Poté ji vyjměte z alobalu, dozdobte zbylým krémem, poprašte kakaem a dozdobte čerstvými malinami.

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:

    NEBESKY JEMNÁ ROLÁDA BEZ MOUKY - BEZLEPKOVÁ

    BUCHTY Z DOMÁCÍ PEKÁRNY

     

     DALŠÍ RECEPTY NA SLADKÉ PEČENÍ

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz