Jsou hnědá vejce skutečně lepší? A jak poznáte ta čerstvá? | Recepty.Blesk.cz

Jsou hnědá vejce skutečně lepší? A jak poznáte ta čerstvá?

  • Je skutečně rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky tak zásadní?
    Je skutečně rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky tak zásadní?
    Foto: Shutterstock.com
    15března   2016  /  06:00

    Tmavý chléb, pšeničné těstoviny, celozrnné sušenky, třtinový cukr... Všechny tyto tmavé varianty potravin jsou podstatně zdravější než jejich bílé protějšky. Platí to ale i u hnědých vajec? Většina z nás v obchodě sáhne právě po nich. A to i přestože jsou dražší. I to nás utvrzuje v tom, že jsou určitě lepší. Má však jejich barva skutečně vliv na chuť, kvalitu žloutku, obsah živin nebo sílu skořápky?

  • Mýtus č. 1: Hnědá vejce mají silnější skořápku


     

    Říká se, že skořápka bílých vajíček je mnohem slabší a křehčí. I to je důvod, proč si lidé v obchodech raději vybírají vajíčka hnědá. Vždyť kdo by si chtěl domů v tašce přinést rovnou předpřipravenou omeletu. Pravda je ale taková, že síla skořápky závisí na typu plemene, stáří slepice a především také na tom, čím je krmená.

  • Mýtus č. 2: Mají tmavší, tedy i chutnější žloutky

    ...

     

    Barva žloutku se může pohybovat od vybledlé světle žluté až po zářivě oranžovou. Většina lidí je přesvědčena o tom, že čím tmavší je, tím je chutnější. A právě hnědá vejce údajně nádherně vybarvené žloutky mají. Ve skutečnosti ale barva žloutku jeho chuť nijak neovlivňuje. Protože však hospodyňky oranžové žloutky preferují v domnění, že slepice, které je snášejí, vyrůstají na mnohem kvalitnějším krmivu, přidává se drůbeži do jídla barvivo.

     

    Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev

    Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev

    Při vaření a pečení potřebujeme často použít jen samostatné bílky, či naopak žloutky. Jenže jak je jednoduše oddělit, aniž byste museli složitě přelévat…celý článek

  • Mýtus č. 3: Jsou dražší, protože jsou lepší


     

    Vajíčka s hnědou skořápkou opravdu bývají dražší, není to ale proto, že by byla kvalitnější, než ta bílá. Důvody jsou hned dva. Tím prvním je skutečnost, že hnědá vajíčka bývají větší a tím pádem i těžší. Druhým je fakt, že slepice tmavých plemen, která je snášejí, jsou větší a zkonzumují tak mnohem víc stravy. Náklady na jejich chov jsou proto vyšší, což se logicky promítá i do ceny vajíček.

  • Mýtus č. 4: Hnědá vajíčka vydrží déle čerstvá


     

    Barva skořápky rozhodně nijak neovlivňuje jejich trvanlivost. Na tu má obrovský vliv způsob jejich skladování. Dbejte proto na to, abyste je nikdy dlouho nenechávali ležet někde na lince v kuchyni. Dá se totiž říci, že každý den v pokojové teplotě je, jako byste je měli týden v lednici. Nejvhodnější je uchovávat je v chladu při teplotách od pěti do osmi stupňů Celsia. Pozor si dejte také na extrémní výkyvy teplot. Při nich by mohlo dojít k orosení vajec a následnému vzniku plísní a bujení nežádoucích mikroorganismů. Zapamatujte si, že by při delším skladování měla vždy být uložena špičkou dolů.

     

    7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!

    7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!

    V kuchyni se bez nich neobejdeme. Proto je často nakupujeme po celých platech nebo alespoň v akci. Trvanlivost vajec činí 28 dní, ale jak s nimi ale…celý článek

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VELIKONOČNÍ TVAROHOVVÝ MAZANEC

    RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

     

    RECEPTY Z VAJEC

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na množství vyšlehaného vzduchu během šlehání vajec s cukrem. Když šlehání

Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé

Nejlepší utopence dělá lák, do kterého je naložíte, to je jasná věc. Základem je samozřejmě voda, ocet a cukr, abyste získali vyváženou sladkokyselou chuť. Tím magickým tajemstvím je ale správný poměr koření. Poradíme vám, jak

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Dokonalé palačinky? Vyvarujte se těchto chyb a budou ještě lepší!

Milujete palačinky, ale nedaří se vám, aby byly lahodné a perfektně se povedly? Možná při jejich přípravě děláte chyby, kvůli nimž se prostě nemůžou vydařit. Jaké chyby to nejčastěji jsou?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »