Velikonoce podle Jamieho Olivera: Co s vejci natvrdo a skvělý jarní koláč | Recepty.Blesk.cz

Velikonoce podle Jamieho Olivera: Co s vejci natvrdo a skvělý jarní koláč

  • Foto: jamioliver.com
    14března   2016  /  06:00

    Velikonoce jsou ve znamení jehněčího, jarních bylinek a samozřejmě vajíček. Nejinak je tomu také v kuchyni populárního britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera. Nechte se inspirovat jeho velikonočními recepty, určitě si je zamilujete.

  • Velikonoční jehněčí pečínka

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    cca 2 kg jehněčí kýty
    sůl, pepř

    olivový olej
    hrst lístků čerstvé máty
    stroužek česneku
    250 ml kuřecího vývaru
    600 g nových brambor
    100 g fenyklu
    225 g karotky
    100 g pórku
    200 g cukety
    250 g zelených fazolek
    150 g zeleného chřestu

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 220 °C. V mixeru rozmixujte mátu, česnek, pepř a sůl, dokud nevznikne hladká směs. Poté pomalu vmíchejte trošku olivového oleje a touto pastou potřete celou jehněčí kýtu. Dejte ji do pekáčku a pečte asi hodinu a půl. Občas zkontrolujte a potřete bylinkovým olejem. Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho a nechte pod alobalem odpočinout. Do výpeku přidejte vývar a nechte rozpustit to, co se připeklo po stranách.

     

    Osolenou vodu přiveďte k varu a vložte do ní očištěné brambory. Po 5 minutách přidejte na větší kousky nakrájený fenykl a mrkev a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte zbylou zeleninu a vařte posledních 5 minut. Naporcovanou kýtu podávejte společně s vařenou zeleninou přelitou výpekem a trochou mátového oleje.

     

    Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.

  • Jarní slaný koláč

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    olivový olej
    250 g listového těsta
    200 g baby špenátu
    6 plátků uzené slaniny
    6 vajec
    200 ml mléka
    lžičku hořčice v prášku
    hrst čerstvé nasekané pažitky
    1 citron
    3 střední pórky
    sůl, pepř

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na silnější plát a dejte ho na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech zhruba o rozměru 20x30 cm.

    Špenát dejte do cedníku a spařte jej vroucí vodou. Počkejte, až lehce zchladne, pak ho vyždímejte, nasekejte na hrubo a odložte do mísy. Slaninu nakrájejte na větší kostky, opečte dokřupava a nechte vychladnout, poté smíchejte se špenátem.

    V misce rozšlehejte vajíčka se špetkou soli a pepře, vmíchejte mléko, hořčici, pažitku a kůru z jednoho citronu. Pórky nakrájejte na kolečka, smíchejte je se slaninou a špenátem a rozložte na těsto. Poté vše opatrně zalijte směsí s vejci a dejte péct do spodní části trouby zhruba na 30 až 40 minut. Vytáhněte a nechte asi 20 minut odpočinout. Poté podávejte, ideálně s lehkým zeleninovým salátem.

     

    Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.

  • Skotská vejce

    Budete potřebovat (na 6 kusů):

    300 g mletého vepřového masa

    půl lžičky sladké mleté papriky

    po jedné snítce čerstvého rozmarýnu a šalvěje, lístky otrhané a najemno nasekané

    1 celý muškátový oříšek na strouhání

    3 hrsti hladké mouky

    2 syrová vejce

    125 g strouhanky

    6 vajec uvařených natvrdo

    olej

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Dejte si vařit vodu do konvice. Mezitím smíchejte vepřové maso, mletou papriku, nasekané bylinky, několik strouhnutí muškátového oříšku, sůl a pepř. Vezměte si do ruky kuličku masové směsi a v dlani ji opatrně rozmačkejte na kulatou placičku. Doprostřed dejte uvařené vejce a opatrně, ale důkladně ho do masové směsi obalte, aby nikde nevykukovalo. Takto obalte všech 6 vajec.

     

    Jakmile budete mít vajíčka obalená masem, obalte je v klasickém trojobalu – nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Teď už bude vrstva robustnější, tak je můžete hezky uplácat a vytvarovat. Vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo v hrnci s olejem zhruba 5 minut – dokud nejsou krásně zlatavá. Kuchyňskými utěrkami z nich odsajte přebytečný tuk a podávejte se solí, anglickou hořčicí a zeleninovým salátem.

     

    Více receptů naleznete na www. jamieoliver.com a v kuchařkách Jamieho Olivera.


    DALŠÍ RECEPTY:

    RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

    DOMÁCÍ TLAČENKA

     

     UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO...


/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »