Velikonoce podle Jamieho Olivera: Co s vejci natvrdo a skvělý jarní koláč | Recepty.Blesk.cz

Velikonoce podle Jamieho Olivera: Co s vejci natvrdo a skvělý jarní koláč

  • Foto: jamioliver.com
    14března   2016  /  06:00

    Velikonoce jsou ve znamení jehněčího, jarních bylinek a samozřejmě vajíček. Nejinak je tomu také v kuchyni populárního britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera. Nechte se inspirovat jeho velikonočními recepty, určitě si je zamilujete.

  • Velikonoční jehněčí pečínka

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    cca 2 kg jehněčí kýty
    sůl, pepř

    olivový olej
    hrst lístků čerstvé máty
    stroužek česneku
    250 ml kuřecího vývaru
    600 g nových brambor
    100 g fenyklu
    225 g karotky
    100 g pórku
    200 g cukety
    250 g zelených fazolek
    150 g zeleného chřestu

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 220 °C. V mixeru rozmixujte mátu, česnek, pepř a sůl, dokud nevznikne hladká směs. Poté pomalu vmíchejte trošku olivového oleje a touto pastou potřete celou jehněčí kýtu. Dejte ji do pekáčku a pečte asi hodinu a půl. Občas zkontrolujte a potřete bylinkovým olejem. Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho a nechte pod alobalem odpočinout. Do výpeku přidejte vývar a nechte rozpustit to, co se připeklo po stranách.

     

    Osolenou vodu přiveďte k varu a vložte do ní očištěné brambory. Po 5 minutách přidejte na větší kousky nakrájený fenykl a mrkev a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte zbylou zeleninu a vařte posledních 5 minut. Naporcovanou kýtu podávejte společně s vařenou zeleninou přelitou výpekem a trochou mátového oleje.

     

    Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.

  • Jarní slaný koláč

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    olivový olej
    250 g listového těsta
    200 g baby špenátu
    6 plátků uzené slaniny
    6 vajec
    200 ml mléka
    lžičku hořčice v prášku
    hrst čerstvé nasekané pažitky
    1 citron
    3 střední pórky
    sůl, pepř

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na silnější plát a dejte ho na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech zhruba o rozměru 20x30 cm.

    Špenát dejte do cedníku a spařte jej vroucí vodou. Počkejte, až lehce zchladne, pak ho vyždímejte, nasekejte na hrubo a odložte do mísy. Slaninu nakrájejte na větší kostky, opečte dokřupava a nechte vychladnout, poté smíchejte se špenátem.

    V misce rozšlehejte vajíčka se špetkou soli a pepře, vmíchejte mléko, hořčici, pažitku a kůru z jednoho citronu. Pórky nakrájejte na kolečka, smíchejte je se slaninou a špenátem a rozložte na těsto. Poté vše opatrně zalijte směsí s vejci a dejte péct do spodní části trouby zhruba na 30 až 40 minut. Vytáhněte a nechte asi 20 minut odpočinout. Poté podávejte, ideálně s lehkým zeleninovým salátem.

     

    Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.

  • Skotská vejce

    Budete potřebovat (na 6 kusů):

    300 g mletého vepřového masa

    půl lžičky sladké mleté papriky

    po jedné snítce čerstvého rozmarýnu a šalvěje, lístky otrhané a najemno nasekané

    1 celý muškátový oříšek na strouhání

    3 hrsti hladké mouky

    2 syrová vejce

    125 g strouhanky

    6 vajec uvařených natvrdo

    olej

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Dejte si vařit vodu do konvice. Mezitím smíchejte vepřové maso, mletou papriku, nasekané bylinky, několik strouhnutí muškátového oříšku, sůl a pepř. Vezměte si do ruky kuličku masové směsi a v dlani ji opatrně rozmačkejte na kulatou placičku. Doprostřed dejte uvařené vejce a opatrně, ale důkladně ho do masové směsi obalte, aby nikde nevykukovalo. Takto obalte všech 6 vajec.

     

    Jakmile budete mít vajíčka obalená masem, obalte je v klasickém trojobalu – nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Teď už bude vrstva robustnější, tak je můžete hezky uplácat a vytvarovat. Vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo v hrnci s olejem zhruba 5 minut – dokud nejsou krásně zlatavá. Kuchyňskými utěrkami z nich odsajte přebytečný tuk a podávejte se solí, anglickou hořčicí a zeleninovým salátem.

     

    Více receptů naleznete na www. jamieoliver.com a v kuchařkách Jamieho Olivera.


    DALŠÍ RECEPTY:

    RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

    DOMÁCÍ TLAČENKA

     

     UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO...


/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »