Nejlepší jarní pečínky: Pochutnáte si na nich nejen o Velikonocích | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jarní pečínky: Pochutnáte si na nich nejen o Velikonocích

  • Foto: shutterstock.com
    12března   2016  /  06:00

    Sváteční stůl se bez šťavnaté pečínky neobejde. Není ale důvod, proč byste si ji jinak měli odpírat. Takový nedělní oběd, při kterém se celá rodina sejde u stolu, od kterého se line božská vůně, má jistě něco do sebe.

  • Pečené kuře s bylinkovou nádivkou


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 celé kuře (1,5 kg)
    * 2 lžičky směsi grilovacího koření
    * 1 snítku sušeného rozmarýnu
    * sůl
    * olej

     

    Na nádivku:
    * 2 vejce
    * 5 rohlíků
    * 100 ml mléka
    * 50 g másla
    * 1 lžíci čerstvé petrželové nati
    * 1 lžíci čerstvé pažitky
    * 2 jarní cibulky s natí
    * 1 lžičku bazalky
    * 1 lžičku oregana
    * 4 stroužky česneku
    * špetku soli, pepře a muškátového květu

     

    Postup:

    Kuře omyjte, osušte, zlehka osolte a posypejte směsí grilovacího koření rozmíchanou v trošce oleje. Připravte si nádivku. Rohlíky nakrájejte na kousky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Mezitím utřete máslo s trochou soli, kořením, nasekanými bylinkami a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh. Do utřeného másla vmíchejte vymačkané žemle, nasekanou cibulku a česnek a nakonec sníh z bílků. Nádivkou naplňte kuře a otvor uzavřete jehlou nebo zašijte. Pekáč vymastěte, vložte do něj kuře a posypejte ho rozemnutým rozmarýnem. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Během pečení podlévejte vodou nebo výpekem, aby se vytvořila křupavá kůrka.

  • Staročeská pečená kachna


    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 větší kachnu
    * 0,5 l červeného stolního vína
    * 5 zrnek černého pepře
    * 5 zrnek nového koření
    * 2 hřebíčky
    * 2 bobkové listy
    * 50 g slaniny
    * 2 lžíce másla
    * 2 větší cibule
    * špetku tymiánu a zázvoru
    * 50 g strouhaného chleba
    * 50 g perníku
    * citronovou šťávu z půlky citronu
    * 1 lžíci rybízové zavařeniny

     

    Postup:

    Koření společně svařte v trošce vody, přidejte všechno víno, ale už nevařte. Nechte zchladnout. Kachnu omyjte a očistěte, rozdělte ji na porce a přelijte připravenou marinádou. Nechte v chladu několik hodin uležet (nejlépe do druhého dne).

     

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Slaninu nakrájenou na nudličky rozškvařte v pekáčku, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Přidejte kousky marinované kachny, podlijte malou částí marinády, kterou jste předtím přecedila. Zakryjte poklicí a pečte ve vyhřáté troubě doměkka. Upečené porce kachny vyjměte, do výpeku přidejte další část marinády a zahustěte nastrouhaným chlebem a perníkem. Dochuťte zavařeninou, citronovou šťávou a promíchejte. Nakonec vraťte porce kachny zpět a společně prohřejte. Podávejte s kynutým knedlíkem.

  • Jehněčí kýta s bramborami a salátem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 až 800 g jehněčí kýty
    * 8 lžic panenského olivového oleje
    * šťávu z 1 citronu
    * 1 stroužek česneku
    * sůl, čerstvě mletý černý pepř
    * 5 kuliček jalovce
    * 2 bobkové listy
    * 3 snítky čerstvého rozmarýnu
    * 700 g menších brambor

     

    Na salát:
    * 1 svazek velkolisté petržele
    * 1 velkou mrkev
    * 1 snítku tymiánu
    * pažitku na ozdobení

     

    Postup:

    V misce rozmíchejte olivový olej, citronovou šťávu, rozmačkaný česnek, sůl (zhruba tak, abyste nasolili celou kýtu) a koření. Maso propíchejte na několika místech vidličkou, aby marináda mohla proniknout dovnitř. Vložte ho do nádoby, ve které se bude marinovat, potřete marinádou a kousky větviček rozmarýnu zapíchejte do masa. Zakryjte fólií a nechte v chladničce odležet nejlépe do druhého dne.

     

    Omyté neoloupané brambory rozkrájejte na půlky. Větší pekáč vyložte pergamenovým papírem, rozložte na něj brambory, osolte je a pokapejte olivovým olejem. Na brambory položte kýtu, kolem přidejte snítky rozmarýnu a bobkové listy, které zbyly z marinády. Pečte 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Během pečení maso podlévejte marinádou, aby se nevysušilo. Před podáváním nechte zakryté odpočinout ještě 10 minut na teplém místě.

     

    Velký talíř vystelte petrželí, přidejte oloupanou a na proužky nakrouhanou mrkev. Do středu talíře naaranžujte maso, obložte upečenými bramborami. Nakonec dozdobte pažitkou a tymiánem.

  • Vepřová roláda s lilkem


    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 1,5 kg vepřové kýty bez kosti
    * 1 velký lilek
    * 1 cibuli
    * sůl
    * pepř
    * olivový olej

     

    Na tzatziki:
    * 300 ml smetanového jogurtu řeckého typu
    * 1 salátovou okurku
    * 1 stroužek česneku
    * podle chuti kopr nebo mátu
    * sůl

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180 °C. Lilek nakrájejte na větší kostky, cibuli nadrobno. Na olivovém oleji opečte lilek dohněda, přidejte cibulku, ještě chvíli opékejte, osolte a opepřete a dejte stranou vychladnout. Mezitím si připravte maso.

     

    Kýtu opláchněte, osušte, rozprostřete na kuchyňské prkénko a osolte. Až lilek zchladne, rozložte ho na připravené maso, které pak volně zarolujte a převažte kuchyňským provázkem. V pekáči rozpalte olivový olej a maso ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Podlijte trochu vodou, přiklopte, dejte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Kontrolujte a případně podlévejte. Po hodině pečení odklopte, snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dalších 40 až 50 minut. Hotové maso nechte před krájením chvíli odpočinout.

     

    Zatímco pečete maso, připravte si tzatziki. Okurku omyjte a na hrubém struhadle nastrouhejte. V cedníku z ní nechte odkapat přebytečnou vodu. V míse smíchejte jogurt, rozdrcený česnek, sůl a kopr nebo mátu. Vmíchejte okurku a nechte vychladit v lednici. Maso podávejte nakrájené a doplněné tzatziki.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    SKVĚLÁ MARINÁDA NA MASO

    ZAPEČENÁ KUŘECÍ PRSÍČKA

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »