Nejlepší jarní pečínky: Pochutnáte si na nich nejen o Velikonocích | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jarní pečínky: Pochutnáte si na nich nejen o Velikonocích

  • Foto: shutterstock.com
    12března   2016  /  06:00

    Sváteční stůl se bez šťavnaté pečínky neobejde. Není ale důvod, proč byste si ji jinak měli odpírat. Takový nedělní oběd, při kterém se celá rodina sejde u stolu, od kterého se line božská vůně, má jistě něco do sebe.

  • Pečené kuře s bylinkovou nádivkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 celé kuře (1,5 kg)
    * 2 lžičky směsi grilovacího koření
    * 1 snítku sušeného rozmarýnu
    * sůl
    * olej

     

    Na nádivku:
    * 2 vejce
    * 5 rohlíků
    * 100 ml mléka
    * 50 g másla
    * 1 lžíci čerstvé petrželové nati
    * 1 lžíci čerstvé pažitky
    * 2 jarní cibulky s natí
    * 1 lžičku bazalky
    * 1 lžičku oregana
    * 4 stroužky česneku
    * špetku soli, pepře a muškátového květu

     

    Postup:

    Kuře omyjte, osušte, zlehka osolte a posypejte směsí grilovacího koření rozmíchanou v trošce oleje. Připravte si nádivku. Rohlíky nakrájejte na kousky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Mezitím utřete máslo s trochou soli, kořením, nasekanými bylinkami a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh. Do utřeného másla vmíchejte vymačkané žemle, nasekanou cibulku a česnek a nakonec sníh z bílků. Nádivkou naplňte kuře a otvor uzavřete jehlou nebo zašijte. Pekáč vymastěte, vložte do něj kuře a posypejte ho rozemnutým rozmarýnem. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Během pečení podlévejte vodou nebo výpekem, aby se vytvořila křupavá kůrka.

  • Staročeská pečená kachna

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 větší kachnu
    * 0,5 l červeného stolního vína
    * 5 zrnek černého pepře
    * 5 zrnek nového koření
    * 2 hřebíčky
    * 2 bobkové listy
    * 50 g slaniny
    * 2 lžíce másla
    * 2 větší cibule
    * špetku tymiánu a zázvoru
    * 50 g strouhaného chleba
    * 50 g perníku
    * citronovou šťávu z půlky citronu
    * 1 lžíci rybízové zavařeniny

     

    Postup:

    Koření společně svařte v trošce vody, přidejte všechno víno, ale už nevařte. Nechte zchladnout. Kachnu omyjte a očistěte, rozdělte ji na porce a přelijte připravenou marinádou. Nechte v chladu několik hodin uležet (nejlépe do druhého dne).

     

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Slaninu nakrájenou na nudličky rozškvařte v pekáčku, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Přidejte kousky marinované kachny, podlijte malou částí marinády, kterou jste předtím přecedila. Zakryjte poklicí a pečte ve vyhřáté troubě doměkka. Upečené porce kachny vyjměte, do výpeku přidejte další část marinády a zahustěte nastrouhaným chlebem a perníkem. Dochuťte zavařeninou, citronovou šťávou a promíchejte. Nakonec vraťte porce kachny zpět a společně prohřejte. Podávejte s kynutým knedlíkem.

  • Jehněčí kýta s bramborami a salátem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 až 800 g jehněčí kýty
    * 8 lžic panenského olivového oleje
    * šťávu z 1 citronu
    * 1 stroužek česneku
    * sůl, čerstvě mletý černý pepř
    * 5 kuliček jalovce
    * 2 bobkové listy
    * 3 snítky čerstvého rozmarýnu
    * 700 g menších brambor

     

    Na salát:
    * 1 svazek velkolisté petržele
    * 1 velkou mrkev
    * 1 snítku tymiánu
    * pažitku na ozdobení

     

    Postup:

    V misce rozmíchejte olivový olej, citronovou šťávu, rozmačkaný česnek, sůl (zhruba tak, abyste nasolili celou kýtu) a koření. Maso propíchejte na několika místech vidličkou, aby marináda mohla proniknout dovnitř. Vložte ho do nádoby, ve které se bude marinovat, potřete marinádou a kousky větviček rozmarýnu zapíchejte do masa. Zakryjte fólií a nechte v chladničce odležet nejlépe do druhého dne.

     

    Omyté neoloupané brambory rozkrájejte na půlky. Větší pekáč vyložte pergamenovým papírem, rozložte na něj brambory, osolte je a pokapejte olivovým olejem. Na brambory položte kýtu, kolem přidejte snítky rozmarýnu a bobkové listy, které zbyly z marinády. Pečte 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Během pečení maso podlévejte marinádou, aby se nevysušilo. Před podáváním nechte zakryté odpočinout ještě 10 minut na teplém místě.

     

    Velký talíř vystelte petrželí, přidejte oloupanou a na proužky nakrouhanou mrkev. Do středu talíře naaranžujte maso, obložte upečenými bramborami. Nakonec dozdobte pažitkou a tymiánem.

  • Vepřová roláda s lilkem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 1,5 kg vepřové kýty bez kosti
    * 1 velký lilek
    * 1 cibuli
    * sůl
    * pepř
    * olivový olej

     

    Na tzatziki:
    * 300 ml smetanového jogurtu řeckého typu
    * 1 salátovou okurku
    * 1 stroužek česneku
    * podle chuti kopr nebo mátu
    * sůl

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180 °C. Lilek nakrájejte na větší kostky, cibuli nadrobno. Na olivovém oleji opečte lilek dohněda, přidejte cibulku, ještě chvíli opékejte, osolte a opepřete a dejte stranou vychladnout. Mezitím si připravte maso.

     

    Kýtu opláchněte, osušte, rozprostřete na kuchyňské prkénko a osolte. Až lilek zchladne, rozložte ho na připravené maso, které pak volně zarolujte a převažte kuchyňským provázkem. V pekáči rozpalte olivový olej a maso ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Podlijte trochu vodou, přiklopte, dejte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Kontrolujte a případně podlévejte. Po hodině pečení odklopte, snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dalších 40 až 50 minut. Hotové maso nechte před krájením chvíli odpočinout.

     

    Zatímco pečete maso, připravte si tzatziki. Okurku omyjte a na hrubém struhadle nastrouhejte. V cedníku z ní nechte odkapat přebytečnou vodu. V míse smíchejte jogurt, rozdrcený česnek, sůl a kopr nebo mátu. Vmíchejte okurku a nechte vychladit v lednici. Maso podávejte nakrájené a doplněné tzatziki.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    SKVĚLÁ MARINÁDA NA MASO

    ZAPEČENÁ KUŘECÍ PRSÍČKA

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz