Jak na vždy měkké maso a křupavou kůžičku? Vyzkoušejte triky našich babiček | Recepty.Blesk.cz

Jak na vždy měkké maso a křupavou kůžičku? Vyzkoušejte triky našich babiček

  • Kdo by nemiloval kuře s dozlatova vypečenou křupavou kůžičkou.
    Kdo by nemiloval kuře s dozlatova vypečenou křupavou kůžičkou.
    Foto: shutterstock.com
    8března   2016  /  06:00

    Roštěnka, která se nedá rozžvýkat, tuhé maso v guláši, vepřová pečeně postrádající křupavou kůrčičku, rozpadající se sekaná, kachna či kuře bez dozlatova vypečené kůžičky. Tato a další kuchařská faux pas dokážou zkazit náladu každému, kdo si dal s přípravou pokrmu práci. Teď už se jich ale můžete vyvarovat. Vyzkoušejte osvědčené fígle našich babiček, které si věděly rady se vším.

  • Rozpadající se sekaná

    Foto: shutterstock.com

     

    Také vám šiška sekané čas od času při pečení v troubě praskne, nebo se dokonce rozpadne? Popraskaná sekaná nejen nevypadá příliš dobře, ale navíc z ní i vyteče všechna šťáva. Příště můžete takovým nepříjemnostem snadno předejít. Stačí, když do masové směsi na sekanou zapracujete trochu škrobové moučky. Hotovou šišku pak před pečením potřete bílkem. Mleté maso se také lépe spojí, když do něj nastrouháte syrový brambor. Aby nebyla upečená sekaná ani mastná, ani příliš suchá, měla ideální konzistenci, barvu i chuť, udělejte ji půl na půl z vepřového a hovězího masa.


    Náš tip
    Před pečením potřete sekanou silnou vrstvou plnotučné hořčice, udělá se na ní úžasná chutná kůrčička.

  • Tuhé maso

    Foto: shutterstock.com

     

    I to nejtvrdší maso změkne, když ho den předem naložíte. Pokud nechcete použít marinádu, stačí olej, důležité je ale přidat trochu jedlé sody. Když nemáte čas maso naložit, stejného efektu dosáhnete, když k němu při dušení přidáte lžíci octa, případně trochu koňaku, vodky nebo rumu. Nemusíte se bát, alkohol vyprchá a nezanechá po sobě žádné stopy. Kuřecí či vepřové zase můžete naložit do jogurtu nebo majonézy. Pečené maso změkne, když ho před pečením potřete citronem a chvíli necháte stát.


    Náš tip:
    Maso na guláš zkuste příště naložit do sójové omáčky. Bude nejen křehké, ale bude mít i výraznější chuť.

  • Nedodělané maso

    Foto: Shutterstock.com

     

    Zjistili jste při porcování, že je maso uvnitř ještě krvavé? Pokud jde o pečeni, pak ji nakrájejte na užší plátky, a ty ještě chvilku povařte v omáčce nebo poduste v másle na pánvi. Nedopečenou drůbež naporcujte a jednotlivé kousky ještě dopečte v troubě nebo na plotně v pánvi.

     

    Náš tip:
    Babičky měly takový fígl: po uplynutí přibližně tří čtvrtin hodiny zkusily stehenní kost krouživým pohybem oddělit od kuřete. Pokud to šlo bez problémů, bylo hotové. U pečeně to zase zjistíte tak, že libovou část zmáčknete prstem. Pokud to jde lehce, je maso uvnitř ještě nedopečené.

  • Málo propečená kůžička

    Foto: Profimedia.cz

     

    Aby měly kuře, husa či kachna křupavou zlatavou kůžičku, poprašte je v poslední fázi pečení trochou moučkového cukru. Oblíbeným trikem hospodyněk v minulosti bylo také sádlo. Drůbež dobře osušily a zvenku jím ji celou potřely. Chvilku před dopečením ji pak ještě přelily rozpuštěným máslem. Dalším osvědčeným způsobem je potírat drůbež během pečení černým pivem nebo medem smíchaným s balsamico octem. Pivo je ideální i pro vytvoření dokonalé kůžičky na vepřové pečeni.

  • Vysušená pečeně či kuře

    Foto: shutterstock.com

     

    Aby pečené maso bylo křehké a zůstalo šťavnaté, nikdy ho během přípravy nepropichujte. Ani když ho obracíte, a už vůbec ne kvůli tomu, abyste zjistili, zda je už měkké. Všechna šťáva z něj by totiž vytekla ven. Pokud je to možné, maso před vložením do trouby ze všech stran zprudka zasmahněte, aby se rychle zatáhlo. V případě, že pečete drůbež, jejímu vysušení zabráníte i tím, že ji vyndáte z lednice alespoň dvě hodiny před plánovaným pečením. Vnitřek kuřete také můžete vyplnit nádivkou, která zajistí, že maso během pečení nevyschne. Dalším praktickým fíglem, který můžete vyzkoušet, je nechat maso ještě po dopečení odpočinout. Když mu dopřejete alespoň 15 minut klidu, dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie. A nezáleží na tom, zda jde o pečínku, kachnu nebo kuře.

     

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    ZAPEČENÁ BROKOLICE

    KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

     

    MASOVÉ RECEPTY

     

    Vysušení pečeného kuřete zabráníte také tím, že ho upečete s nádivkou. Ta zajistí, že maso během pečení nevyschne,

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-bydleni/304783/6-triku-jak-upect-stavnate-kure-s-bozsky-krupavou-kuzickou.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
    Vysušení pečeného kuřete zabráníte také tím, že ho upečete s nádivkou. Ta zajistí, že maso během pečení nevyschne,

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-bydleni/304783/6-triku-jak-upect-stavnate-kure-s-bozsky-krupavou-kuzickou.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz