5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte! | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

  • Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Foto: Shutterstock.com
    1března   2016  /  06:00

    Berete je do ruky denně. V kuchyni se bez nich neobejdete. A pokud se o ně dobře staráte, značně vám usnadňují vaření. S kvalitními a ostrými noži se krájí snadněji, rychleji a přesněji. Práce je efektivnější a bezpečnější. Víte ale, jak o tyto kuchyňské pomocníky správně pečovat, aby už za pár týdnů nebyly úplně tupé?

  • Skladujte je odděleně

    ...

    Máte všechny své nože doslova naházené v jednom šuplíku? Pak se nedivte, že s nimi nic nemůžete ukrojit. Zapamatujte si, že kuchyňské nože byste měli ukládat odděleně, aby se kontaktem s ostatními noži nebo příbory a dalším kuchyňským náčiním neztupily a ostří se jim nevylamovalo. Nejlepší je pořídit si takzvaný blok na nože, nejlépe dřevěný, nebo magnetickou lištu. Jen tak je ochráníte před ztupením a poškozením.

  • Krájejte jen na vhodném podkladu

    ...

     

    Krájíte vše ve spěchu na mramorové pracovní desce, protože se vám nechce vyndavat a umývat klasické prkénko? I tak své nože ničíte. Vhodná nejsou ani moderní designová skleněná a keramická prkénka, která nůž otupí a mohou ho poškodit. Používejte proto pouze kuchyňská prkénka vyrobená ze dřeva nebo plastu.

     

    Zajímá vás, jak nakrájet cibuli bez zbytečných slz? Podívejte se na naše návodné video!

    1080p 720p 480p 360p 240p
     • 
  • Nedávejte je do myčky na nádobí

    ...

     

    Myčka nádobí je neocenitelný pomocník, který šetří čas i peníze. Mýt v ní můžeme v podstatě téměř vše. Ostré kuchyňské nože do ní ale nepatří. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození. Po každém použití raději nůž ihned ručně umyjte nebo alespoň otřete vlhkým hadříkem a následně kuchyňskou utěrkou utřete nůž do sucha. Nikdy nenechávejte nože zbytečně povalovat v mokrém dřezu a neházejte na ně další nádobí.

  • Používejte je jen na to, na co jsou určeny


     

    Na trhu existuje celá řada různých typů kuchyňských nožů od malých určených pro přípravu zeleniny přes nože špikovací, vykosťovací, filetovací, kuchařské až po nože určené třeba přímo pro porcování lososa. Není samozřejmě nutné, abyste si je všechny pořizovali domů. Důležité je ale používat jednotlivé nože na to, na co jsou určeny. S tím na sýry tedy nekrájet třeba zeleninu, s nožem na chléb zase neřezat zmrzlé maso. Ostatně kuchyňské nože nikdy nepoužívejte k řezání zmrazených potravin nebo kostí.

  • Věnujte jim správnou péči

    ...

     

    Pokud i vy doma jako "poklad" schraňujete tenhle orezlý brousek, kterým naše maminky a babičky ostřily své nože, rychle ho zahoďte. Jen si s ním ničíte ostří. Pořiďte si raději originální brusný kámen. A pokud si na takové broušení netroufáte, investujte do kvalitního ostřiče. Ty méně kvalitní totiž obvykle napáchají více škody než užitku. K vyrovnání hrany čepele pak můžete použít ocílku, která už bývá součástí některých sad.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

    ZAPEČENÝ BULGUR

     

    NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »