5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte! | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

  • Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Foto: Shutterstock.com
    1března   2016  /  06:00

    Berete je do ruky denně. V kuchyni se bez nich neobejdete. A pokud se o ně dobře staráte, značně vám usnadňují vaření. S kvalitními a ostrými noži se krájí snadněji, rychleji a přesněji. Práce je efektivnější a bezpečnější. Víte ale, jak o tyto kuchyňské pomocníky správně pečovat, aby už za pár týdnů nebyly úplně tupé?

  • Skladujte je odděleně

    ...

    Máte všechny své nože doslova naházené v jednom šuplíku? Pak se nedivte, že s nimi nic nemůžete ukrojit. Zapamatujte si, že kuchyňské nože byste měli ukládat odděleně, aby se kontaktem s ostatními noži nebo příbory a dalším kuchyňským náčiním neztupily a ostří se jim nevylamovalo. Nejlepší je pořídit si takzvaný blok na nože, nejlépe dřevěný, nebo magnetickou lištu. Jen tak je ochráníte před ztupením a poškozením.

  • Krájejte jen na vhodném podkladu

    ...

     

    Krájíte vše ve spěchu na mramorové pracovní desce, protože se vám nechce vyndavat a umývat klasické prkénko? I tak své nože ničíte. Vhodná nejsou ani moderní designová skleněná a keramická prkénka, která nůž otupí a mohou ho poškodit. Používejte proto pouze kuchyňská prkénka vyrobená ze dřeva nebo plastu.

     

    Zajímá vás, jak nakrájet cibuli bez zbytečných slz? Podívejte se na naše návodné video!

    1080p 720p 480p 360p 240p
     • 
  • Nedávejte je do myčky na nádobí

    ...

     

    Myčka nádobí je neocenitelný pomocník, který šetří čas i peníze. Mýt v ní můžeme v podstatě téměř vše. Ostré kuchyňské nože do ní ale nepatří. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození. Po každém použití raději nůž ihned ručně umyjte nebo alespoň otřete vlhkým hadříkem a následně kuchyňskou utěrkou utřete nůž do sucha. Nikdy nenechávejte nože zbytečně povalovat v mokrém dřezu a neházejte na ně další nádobí.

  • Používejte je jen na to, na co jsou určeny


     

    Na trhu existuje celá řada různých typů kuchyňských nožů od malých určených pro přípravu zeleniny přes nože špikovací, vykosťovací, filetovací, kuchařské až po nože určené třeba přímo pro porcování lososa. Není samozřejmě nutné, abyste si je všechny pořizovali domů. Důležité je ale používat jednotlivé nože na to, na co jsou určeny. S tím na sýry tedy nekrájet třeba zeleninu, s nožem na chléb zase neřezat zmrzlé maso. Ostatně kuchyňské nože nikdy nepoužívejte k řezání zmrazených potravin nebo kostí.

  • Věnujte jim správnou péči

    ...

     

    Pokud i vy doma jako "poklad" schraňujete tenhle orezlý brousek, kterým naše maminky a babičky ostřily své nože, rychle ho zahoďte. Jen si s ním ničíte ostří. Pořiďte si raději originální brusný kámen. A pokud si na takové broušení netroufáte, investujte do kvalitního ostřiče. Ty méně kvalitní totiž obvykle napáchají více škody než užitku. K vyrovnání hrany čepele pak můžete použít ocílku, která už bývá součástí některých sad.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

    ZAPEČENÝ BULGUR

     

    NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »