Nadýchané, sladké rolády: S citronem, pařížskou šlehačkou i Red velvet | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané, sladké rolády: S citronem, pařížskou šlehačkou i Red velvet

  • Foto: shutterstock.com
    28února   2016  /  06:00

    Některé cukrářky se jejich přípravy obávají, ale ve skutečnosti na nich nic těžkého není. Snad jen napoprvé, než získáte patřičný grif, se s rolováním plátu můžete trochu poprat. Příště už to ale bude hračka.

  • Red Velvet


    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:

    *60 g měkkého másla
    *150 g krupicového cukru
    *1 vejce
    *125 g směsi hladké a polohrubé mouky
    *sůl
    *125 ml podmáslí
    *červenou potravinářskou barvu
    *1/2 lžičky octa
    *1/2 lžičky jedlé sody

     

    Na náplň:

    *250 g mascarpone
    *2 lžíce moučkového cukru
    *2 lžíce bílého jogurtu

     

    Postup:

    Máslo s krupicovým cukrem vyšlehejte a do pěny zašlehejte vejce. Do základu střídavě po troškách šlehačem zapravte směs mouky se solí a podmáslím pokojové teploty obarveném na červeno. Nakonec zašlehejte vodu smíchanou s octem. Vypracované těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut. Upečený plát i s podkladovým papírem ihned překlopte na čistý arch papíru, společně zarolujte a nechte vychladnout. Poté plát rozrolujte, naneste náplň vymíchanou ze všech předepsaných ingrediencí a znovu opatrně zarolujte.

  • S vůní citronu


    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:
    *4 vejce
    *80 g krupicového cukru
    *120 g polohrubé mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *sůl
    *moučkový cukr na posypání

    Na náplň:
    *4 pláty želatiny
    *250 g mascarpone
    *40 g moučkového cukru
    *1 lžíci strouhané citronové kůry
    *šťávu z ½ citronu
    *120 ml smetany ke šlehání

     

    Postup:

    Oddělené žloutky a 40 g krupicového cukru vyšlehejte, do pěny po částech vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků se solí a zbylým cukrem. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 10 minut. Horký plát přeložte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, ihned zarolujte a nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň: Želatinu zalijte trochou vody, nechte ji nabobtnat a zahřejte ji max. na 60 °C. Když začne mírně želírovat, smíchejte ji se 3 lžícemi krému, který jste vyšlehala z mascarpone, moučkového cukru, citronové kůry a šťávy. Promíchanou želatinu vmíchejte zpět do zbylého krému. Nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu. Krátce odleželou náplň naneste na rozrolovaný plát a vše srolujte.

  • S pařížskou šlehačkou


    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:
    *8 žloutků
    *100 g krupicového cukru
    *4 bílky
    *sůl
    *50 g polohrubé mouky
    *50 g škrobové moučky (Solamyl)


    Na náplň:
    *400 ml smetany ke šlehání
    *100 g + 50 g čokolády na vaření


    Na dohotovení:
    *čokoládovou polevu
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    V míse vyšlehejte oddělené žloutky s cukrem, do pěny střídavě po troškách vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků se solí a směs polohrubé mouky se solamylem. Těsto rozlijte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 10 minut. Horký plát z plechu stáhněte, poprašte ho moučkovým cukrem, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout. Základ náplně připravte den předem. Smetanu za stálého míchání svařte se 100 g čokolády. Jakmile se rozpustí a hmota vzkypí, vše odstavte a zchladlou ji uložte do druhého dne v chladničce. Poté ji opět vyšlehejte a vmíchejte 50 g jemně strouhané čokolády. Náplň naneste na plát a zarolujte. Povrch rolády ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou a cukrářským zdobením.

  • Ořechová s dětskými piškoty


    Budete potřebovat (na 2 kusy):

     

    Na těsto:
    *10 vajec
    *10 lžic moučkového cukru
    *1 lžíci hladké mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *3 lžíce strouhaných dětských piškotů
    *110 g strouhaných vlašských ořechů
    *sůl
    *tuk na potření

    Na náplň:
    *3 lžíce hladké mouky
    *150 g moučkového cukru
    *100 ml mléka
    *250 g měkkého másla
    *150 g strouhaných vlašských ořechů
    *50 ml rumu

     

    Postup:

    Oddělené žloutky utřete s cukrem, přidejte směs mouky s kypřicím práškem, piškoty i ořechy, vše zvolna promíchejte a zlehka vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků se solí. Těsto rozdělte na poloviny a každou naneste na plech vyložený pečicím papírem potřeným tukem a v troubě vyhřáté na 175 °C pečte asi 15 minut. Horké pláty přetáhněte i s papírem na vlhkou utěrku a nechte je zchladnout. Mezitím připravte náplň. V kastrolku smíchejte mouku s cukrem, přilijte mléko a uvařte kaši. Zchladlou zašlehejte do vyšlehaného másla a vmíchejte ořechy i rum. Náplň naneste na zchladlé pláty a oba zarolujte.

  • Kakaová se smetanovou náplní


    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:
    *5 vajec
    *120 g moučkového cukru
    *50 g čokolády na vaření
    *50 g hrubé mouky
    *15 g práškového kakaa + na posypání plátu
    *sádlo na plech
    Na náplň:
    *4 lžíce vody
    *4 plátky želatiny
    *250 ml smetany ke šlehání
    *2 lžíce moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 ml zakysané smetany

     

    Postup:

    Oddělené žloutky s moučkovým cukrem vyšlehejte, do pěny přidejte nastrouhanou čokoládu a vše promíchejte. Dále vmíchejte střídavě pevný sníh z bílků a směs hrubé mouky s prosátým kakaem. Těsto zvolna promíchejte a rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem potřeným tukem. V troubě vyhřáté na 200 °C plát pečte asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby ho ihned poprašte kakaem, zakryjte utěrkou a překlopte na vhodnou podložku.

     

    Spodní papír stáhněte a plát do utěrky srolujte. Než vychladne, namočte v troše vody plátky želatiny, a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte v mikrovlnce (do 60 °C). Ve větší míse vyšlehejte smetanu s moučkovým i vanilkovým cukrem, vmíchejte zakysanou smetanu, asi 3 lžíce hmoty odeberte, smíchejte je s tekutou želatinou a vraťte zpět do šlehačkového základu. Pěnu důkladně prošlehejte a rozrolovaný čokoládový plát na utěrce jí rovnoměrně potřete, část náplně ale můžete použít na dozdobení povrchu. Plát s náplní pak pomocí utěrky srolujte a roládu dozdobte buď zbylou náplní, nebo ji poprašte kakaem. Před podáváním ji uložte asi na 1 hodinu do chladničky ztuhnout.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    VÝBORNÁ OŘECHOVÁ BÁBOVKA

    SKVĚLÁ SYPANÁ TVAROHOVÁ BUCHTA S OVOCEM

     

     VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

ONLINE Nejméně 35 mrtvých při zhroucení…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »