Nadýchané, sladké rolády: S citronem, pařížskou šlehačkou i Red velvet | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané, sladké rolády: S citronem, pařížskou šlehačkou i Red velvet

  • Foto: shutterstock.com
    28února   2016  /  06:00

    Některé cukrářky se jejich přípravy obávají, ale ve skutečnosti na nich nic těžkého není. Snad jen napoprvé, než získáte patřičný grif, se s rolováním plátu můžete trochu poprat. Příště už to ale bude hračka.

  • Red Velvet

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:

    *60 g měkkého másla
    *150 g krupicového cukru
    *1 vejce
    *125 g směsi hladké a polohrubé mouky
    *sůl
    *125 ml podmáslí
    *červenou potravinářskou barvu
    *1/2 lžičky octa
    *1/2 lžičky jedlé sody

     

    Na náplň:

    *250 g mascarpone
    *2 lžíce moučkového cukru
    *2 lžíce bílého jogurtu

     

    Postup:

    Máslo s krupicovým cukrem vyšlehejte a do pěny zašlehejte vejce. Do základu střídavě po troškách šlehačem zapravte směs mouky se solí a podmáslím pokojové teploty obarveném na červeno. Nakonec zašlehejte vodu smíchanou s octem. Vypracované těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut. Upečený plát i s podkladovým papírem ihned překlopte na čistý arch papíru, společně zarolujte a nechte vychladnout. Poté plát rozrolujte, naneste náplň vymíchanou ze všech předepsaných ingrediencí a znovu opatrně zarolujte.

  • S vůní citronu

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:
    *4 vejce
    *80 g krupicového cukru
    *120 g polohrubé mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *sůl
    *moučkový cukr na posypání

    Na náplň:
    *4 pláty želatiny
    *250 g mascarpone
    *40 g moučkového cukru
    *1 lžíci strouhané citronové kůry
    *šťávu z ½ citronu
    *120 ml smetany ke šlehání

     

    Postup:

    Oddělené žloutky a 40 g krupicového cukru vyšlehejte, do pěny po částech vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků se solí a zbylým cukrem. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 10 minut. Horký plát přeložte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, ihned zarolujte a nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň: Želatinu zalijte trochou vody, nechte ji nabobtnat a zahřejte ji max. na 60 °C. Když začne mírně želírovat, smíchejte ji se 3 lžícemi krému, který jste vyšlehala z mascarpone, moučkového cukru, citronové kůry a šťávy. Promíchanou želatinu vmíchejte zpět do zbylého krému. Nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu. Krátce odleželou náplň naneste na rozrolovaný plát a vše srolujte.

  • S pařížskou šlehačkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:
    *8 žloutků
    *100 g krupicového cukru
    *4 bílky
    *sůl
    *50 g polohrubé mouky
    *50 g škrobové moučky (Solamyl)


    Na náplň:
    *400 ml smetany ke šlehání
    *100 g + 50 g čokolády na vaření


    Na dohotovení:
    *čokoládovou polevu
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    V míse vyšlehejte oddělené žloutky s cukrem, do pěny střídavě po troškách vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků se solí a směs polohrubé mouky se solamylem. Těsto rozlijte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 10 minut. Horký plát z plechu stáhněte, poprašte ho moučkovým cukrem, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout. Základ náplně připravte den předem. Smetanu za stálého míchání svařte se 100 g čokolády. Jakmile se rozpustí a hmota vzkypí, vše odstavte a zchladlou ji uložte do druhého dne v chladničce. Poté ji opět vyšlehejte a vmíchejte 50 g jemně strouhané čokolády. Náplň naneste na plát a zarolujte. Povrch rolády ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou a cukrářským zdobením.

  • Ořechová s dětskými piškoty

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 2 kusy):

     

    Na těsto:
    *10 vajec
    *10 lžic moučkového cukru
    *1 lžíci hladké mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *3 lžíce strouhaných dětských piškotů
    *110 g strouhaných vlašských ořechů
    *sůl
    *tuk na potření

    Na náplň:
    *3 lžíce hladké mouky
    *150 g moučkového cukru
    *100 ml mléka
    *250 g měkkého másla
    *150 g strouhaných vlašských ořechů
    *50 ml rumu

     

    Postup:

    Oddělené žloutky utřete s cukrem, přidejte směs mouky s kypřicím práškem, piškoty i ořechy, vše zvolna promíchejte a zlehka vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků se solí. Těsto rozdělte na poloviny a každou naneste na plech vyložený pečicím papírem potřeným tukem a v troubě vyhřáté na 175 °C pečte asi 15 minut. Horké pláty přetáhněte i s papírem na vlhkou utěrku a nechte je zchladnout. Mezitím připravte náplň. V kastrolku smíchejte mouku s cukrem, přilijte mléko a uvařte kaši. Zchladlou zašlehejte do vyšlehaného másla a vmíchejte ořechy i rum. Náplň naneste na zchladlé pláty a oba zarolujte.

  • Kakaová se smetanovou náplní

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 kus):

     

    Na těsto:
    *5 vajec
    *120 g moučkového cukru
    *50 g čokolády na vaření
    *50 g hrubé mouky
    *15 g práškového kakaa + na posypání plátu
    *sádlo na plech
    Na náplň:
    *4 lžíce vody
    *4 plátky želatiny
    *250 ml smetany ke šlehání
    *2 lžíce moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 ml zakysané smetany

     

    Postup:

    Oddělené žloutky s moučkovým cukrem vyšlehejte, do pěny přidejte nastrouhanou čokoládu a vše promíchejte. Dále vmíchejte střídavě pevný sníh z bílků a směs hrubé mouky s prosátým kakaem. Těsto zvolna promíchejte a rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem potřeným tukem. V troubě vyhřáté na 200 °C plát pečte asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby ho ihned poprašte kakaem, zakryjte utěrkou a překlopte na vhodnou podložku.

     

    Spodní papír stáhněte a plát do utěrky srolujte. Než vychladne, namočte v troše vody plátky želatiny, a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte v mikrovlnce (do 60 °C). Ve větší míse vyšlehejte smetanu s moučkovým i vanilkovým cukrem, vmíchejte zakysanou smetanu, asi 3 lžíce hmoty odeberte, smíchejte je s tekutou želatinou a vraťte zpět do šlehačkového základu. Pěnu důkladně prošlehejte a rozrolovaný čokoládový plát na utěrce jí rovnoměrně potřete, část náplně ale můžete použít na dozdobení povrchu. Plát s náplní pak pomocí utěrky srolujte a roládu dozdobte buď zbylou náplní, nebo ji poprašte kakaem. Před podáváním ji uložte asi na 1 hodinu do chladničky ztuhnout.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    VÝBORNÁ OŘECHOVÁ BÁBOVKA

    SKVĚLÁ SYPANÁ TVAROHOVÁ BUCHTA S OVOCEM

     

     VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz