Milované špekáčky: Dejte si je na pivě nebo z nich připravte levnou rychlovku | Recepty.Blesk.cz

Milované špekáčky: Dejte si je na pivě nebo z nich připravte levnou rychlovku

  • Foto: shutterstock.com
    27února   2016  /  06:00

    Voňavá a chutná jídla s nimi zvládnete připravit během chvilky. A ačkoli špekáčky nejsou právě synonymem zdravé výživy, jejich občasná konzumace v přiměřeném množství vám neuškodí.

  • Čočková polévka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *250 g čočky
    *1 l vody
    *1 mrkev
    *1 petržel
    *kousek celeru
    *hotovou jíšku
    *5 lžic oleje
    *1 velkou cibuli
    *2 špekáčky
    *1 kostku bujonu
    *4 stroužky česneku
    *polévkové koření
    *sůl

     

    Postup:

    Opláchnutou, mírně osolenou čočku uvařte téměř doměkka, přilijte k ní horkou vodu a přidejte na kostičky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu. Vše povařte (zelenina musí změknout) a zahustěte jíškou. V pánvi na oleji orestujte cibuli nasekanou nadrobno spolu se špekáčky nakrájenými na kolečka. Směs vmíchejte do polévky, přidejte bujon, prolisovaný česnek, ochuťte polévkovým kořením a solí a ještě krátce povařte.

  • Zelňačka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *2 špekáčky
    *sádlo
    *1 cibuli
    *1 lžíci hladké mouky
    *700 ml vývaru
    *4 brambory
    *500 g kysaného zelí
    *sůl
    *1 lžičku kmínu
    *2 lžičky mleté sladké papriky
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    V pánvi na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno. Přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opečte a zaprašte moukou. Směs promíchejte, zalijte vývarem a přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory a zelí. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec do polévky přidejte na kolečka nakrájené špekáčky, ještě chvíli povařte a ochuťte solí a pepřem.

  • Buřty na pivě

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 3 porce):

    *6 špekáčků
    *2 cibule
    *feferonky
    *300 ml černého piva
    *300 ml kečupu

     

    Postup:

    Podélně prokrojené špekáčky naplňte kolečky cibule a kouskem feferonky, naskládejte je do pekáčku, posypejte zbylou cibulí a zalijte pivem rozmíchaným s kečupem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 30 minut.

  • Pikantní mexické fazole

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *olej
    *1 velkou cibuli
    *4 špekáčky
    *plechovku kukuřice
    *400 g červených fazolí z konzervy
    *feferonky
    *chilli koření
    *100 g rajčatového protlaku
    *4 velká rajčata
    *5 stroužků česneku
    *worcesterská omáčka

     

    Postup:

    V kastrolu v rozpáleném oleji osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli a nakrájené špekáčky. Vmíchejte fazole, feferonky a chilli koření. Podle potřeby podlijte vodou a do směsi vyklopte protlak. Zatímco se fazole dusí, spařte rajčata, oloupejte je, nakrájejte na kostky a nasypejte do směsi společně s kukuřicí. Stále míchejte a ještě chvilku duste. Na závěr dochuťte fazole prolisovaným česnekem a worcesterskou omáčkou.

  • Bramborový guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *sádlo
    *1 cibuli
    *600 g brambor
    *1 stroužek česneku
    *1 červenou papriku
    *3 špekáčky
    *sekanou zelenou petrželku
    *sůl
    *1 lžičku kmínu
    *1 lžíci mleté sladké papriky
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    V kastrole na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opékejte. Do základu přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, dobře vše promíchejte a zalijte vodou. Přidejte prolisovaný česnek, na proužky nakrájenou papriku a vše vařte asi 15 minut. Přidejte na kolečka nakrájené špekáčky a guláš vařte ještě 10 minut. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s chlebem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz