Milované špekáčky: Dejte si je na pivě nebo z nich připravte levnou rychlovku | Recepty.Blesk.cz

Milované špekáčky: Dejte si je na pivě nebo z nich připravte levnou rychlovku

  • Foto: shutterstock.com
    27února   2016  /  06:00

    Voňavá a chutná jídla s nimi zvládnete připravit během chvilky. A ačkoli špekáčky nejsou právě synonymem zdravé výživy, jejich občasná konzumace v přiměřeném množství vám neuškodí.

  • Čočková polévka


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *250 g čočky
    *1 l vody
    *1 mrkev
    *1 petržel
    *kousek celeru
    *hotovou jíšku
    *5 lžic oleje
    *1 velkou cibuli
    *2 špekáčky
    *1 kostku bujonu
    *4 stroužky česneku
    *polévkové koření
    *sůl

     

    Postup:

    Opláchnutou, mírně osolenou čočku uvařte téměř doměkka, přilijte k ní horkou vodu a přidejte na kostičky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu. Vše povařte (zelenina musí změknout) a zahustěte jíškou. V pánvi na oleji orestujte cibuli nasekanou nadrobno spolu se špekáčky nakrájenými na kolečka. Směs vmíchejte do polévky, přidejte bujon, prolisovaný česnek, ochuťte polévkovým kořením a solí a ještě krátce povařte.

  • Zelňačka


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *2 špekáčky
    *sádlo
    *1 cibuli
    *1 lžíci hladké mouky
    *700 ml vývaru
    *4 brambory
    *500 g kysaného zelí
    *sůl
    *1 lžičku kmínu
    *2 lžičky mleté sladké papriky
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    V pánvi na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno. Přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opečte a zaprašte moukou. Směs promíchejte, zalijte vývarem a přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory a zelí. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec do polévky přidejte na kolečka nakrájené špekáčky, ještě chvíli povařte a ochuťte solí a pepřem.

  • Buřty na pivě


    Budete potřebovat (na 3 porce):

    *6 špekáčků
    *2 cibule
    *feferonky
    *300 ml černého piva
    *300 ml kečupu

     

    Postup:

    Podélně prokrojené špekáčky naplňte kolečky cibule a kouskem feferonky, naskládejte je do pekáčku, posypejte zbylou cibulí a zalijte pivem rozmíchaným s kečupem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 30 minut.

  • Pikantní mexické fazole


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *olej
    *1 velkou cibuli
    *4 špekáčky
    *plechovku kukuřice
    *400 g červených fazolí z konzervy
    *feferonky
    *chilli koření
    *100 g rajčatového protlaku
    *4 velká rajčata
    *5 stroužků česneku
    *worcesterská omáčka

     

    Postup:

    V kastrolu v rozpáleném oleji osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli a nakrájené špekáčky. Vmíchejte fazole, feferonky a chilli koření. Podle potřeby podlijte vodou a do směsi vyklopte protlak. Zatímco se fazole dusí, spařte rajčata, oloupejte je, nakrájejte na kostky a nasypejte do směsi společně s kukuřicí. Stále míchejte a ještě chvilku duste. Na závěr dochuťte fazole prolisovaným česnekem a worcesterskou omáčkou.

  • Bramborový guláš


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *sádlo
    *1 cibuli
    *600 g brambor
    *1 stroužek česneku
    *1 červenou papriku
    *3 špekáčky
    *sekanou zelenou petrželku
    *sůl
    *1 lžičku kmínu
    *1 lžíci mleté sladké papriky
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    V kastrole na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opékejte. Do základu přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, dobře vše promíchejte a zalijte vodou. Přidejte prolisovaný česnek, na proužky nakrájenou papriku a vše vařte asi 15 minut. Přidejte na kolečka nakrájené špekáčky a guláš vařte ještě 10 minut. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s chlebem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »