Jak uvařit fantastický guláš? Vyzkoušejte osvědčené triky šéfkuchařů | Recepty.Blesk.cz

Jak uvařit fantastický guláš? Vyzkoušejte osvědčené triky šéfkuchařů

  • Foto: shutterstock.com
    23února   2016  /  06:00

    Chutný, voňavý, plný masa, které se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnat si ho můžete jen tak s chlebem nebo třeba s knedlíkem. Někdo dá zase radši přednost těstovinám. Guláše jsou klasikou, která nikdy nezklame. Chutnají totiž každému. A i když nejsou zase až tak složité na přípravu, existuje celá řada osvědčených triků, díky kterým bude výsledná chuť naprosto dokonalá.

  • Nejlepší guláš je z kližky

    ...

     

    Guláš můžete uvařit vlastně téměř z jakéhokoliv masa, ať už vepřového, kuřecího, krůtího, skopového, ze zvěřiny, a dokonce i z masa rybího. Na ten pravý hovězí guláš je ale tou nejvhodnější surovinou kližka. Má vysoký obsah kolagenu, takže je po uvaření měkká a šťavnatá. Pokud použijete maso například z plece, dbejte na to, aby byla prorostlá. Vždy také dejte přednost masu z býka, ne z krávy.


    Náš tip:
    Do guláše přidejte i trochu nakrájených vnitřností, jako jsou například játra nebo srdce. Dodají mu chuť.

  • Kolik masa, tolik cibule?


     

    Tuto základní gulášovou poučku jste už určitě slyšeli, možná se jí dokonce i řídíte. Profíci ale doporučují, aby byl objemový poměr 3:2 ve prospěch masa. Pokud to totiž s cibulí přeženete, bude hotový pokrm nasládlý a chuť guláše nevyvážená.

  • Na cibuli nespěchejte

    ...

     

    Věděli jste, že cibulku na guláš nestačí jen zpěnit? Nejen vyvážené množství, ale i správně osmažená cibule jsou základem pro dokonalý guláš. Na její smažení použijte sádlo nebo olej a vyberte si ten největší kastrol, který máte. Důležité totiž je, aby se cibule nedusila ve vysoké vrstvě, ale aby se opravdu smažila. Je však třeba to dělat pomalu, aby zkaramelizovala. Ve výsledku musí mít zlatohnědou barvu. Počítejte, že vám to zabere asi půl hodiny. Pro tu správnou barvu a chuť guláše je to však stěžejní.

  • Maso nechte zatáhnout

    ...

     

    Neméně důležitá je pak i správná úprava masa. To by mělo být nakrájené na přibližně stejné kusy. Ideální jsou kostky o velikosti asi tři krát tři centimetry. Aby bylo maso ve výsledku šťavnaté, je nutné ho nechat takzvaně zatáhnout. Což znamená zprudka ho opéci ze všech stran. Nebojte se nechat ho zlehka "přichytit" na dno hrnce. Vše se při následném dušení odvaří a dodá to výslednému pokrmu chuť.

  • Použijte správné koření

    ...

     

    Základním kořením do guláše jsou sůl, pepř a samozřejmě kvalitní sladká červená paprika. Tu je třeba krátce zasmahnout, aby se "rozvoněla". Dejte ale pozor na to, aby se nepřipálila. Zhořkla by. Mějte proto vždy po ruce horkou vodu, abyste mohli obsah hrnce rychle podlít. Milovníci ostřejších chutí mohou podle chuti přidat i papriku pálivou. Z dalšího koření by neměly chybět česnek a majoránka. Někdo používá i kmín. Ke zvěřině se pak hodí bobkový list, nové koření a jalovec.

  • Na zahušťování moukou zapomeňte

    Guláš

     

    I sebelepší guláš můžete ještě na konci pokazit. A to tehdy, když ho zahustíte moukou, nebo dokonce instantní jíškou. Nejlepší je nezahušťovat ho vůbec, zvládne to použitá cibule. Když už přece jen máte potřebu omáčku zahustit, tak jedině starým chlebem. Použijte nejlépe nastrouhanou kůrku.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    KUŘECÍ STEHNA NA BRAMBORÁCH

    GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

     

    DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »