Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané | Recepty.Blesk.cz

Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané

  • Foto: shutterstock.com
    21února   2016  /  06:00

    Mrkev plná čerstvé šťávy je pro pečení jako stvořená. Moučníky dokáže úžasně zvláčnit, takže výsledný chuťový dojem je dokonalý. Díky obsaženému karotenu, který těstu dodá načervenalý nádech, dokážou tyhle pečené kousky potěšit i oko.

  • Lahodná mrkvová bábovka

    ...

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *350 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *220 g krupicového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 ml mléka
    *3 vejce
    *120 ml oleje
    *200 g jemně strouhané mrkve
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *strouhanou mrkev

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s kypřicím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem přilijte mléko s rozšlehanými vejci a olejem. Vše dobře promíchejte, musí vzniknout hladké těsto, do kterého vařečkou zapravte mrkev. Těsto vlijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Pečenou bábovku nechte ve formě mírně zchladnout a vyklopenou přizdobte polevou vymíchanou z moučkového cukru s citronovou šťávou a přidejte posyp strouhanou mrkví.

  • Mrkvové řezy

    ...

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    *280 g polohrubé mouky
    *200 g krystalového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 sáček kypřicího prášku
    *400 g jemně strouhané mrkve

    *50 g strouhaných vlašských ořechů
    *1 hrst rozinek nabobtnalých v rumu
    *150 ml mléka
    *2 vejce
    *150 ml oleje
    *tuk a hrubou mouka na plech

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s krystalovým i vanilkovým cukrem a kypřicím práškem přidejte mrkev, ořechy a rozinky. Vše propracujte a vmíchejte mléko s rozšlehanými vejci a olejem (konzistenci případně dolaďte moukou nebo mlékem). Vypracované hladké těsto nalijte na tukem vytřený a hrubou moukou vysypaný plech. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut. Vychladlý plát potřete polevou vymíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy, přidejte cukrářské zdobení. Když poleva ztuhne, nakrájejte moučník na řezy.

  • Jarní mrkvový dort


    Budete potřebovat (na 1 formu o průměru 26 cm):

    *5 vajec
    *200 g jemného třtinového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 citron

    *500 g jemně strouhané mrkve
    *150 g strouhaných vlašských ořechů
    *150 g strouhaného kokosu
    *300 ml slunečnicového oleje
    *200 g celozrnné pšeničné mouky
    *20 g jedlé sody
    *špetku soli
    *tuk a prosátou strouhanku na formu

     

    Na krém:

    *150 g másla
    *100 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *750 g měkkého tvarohu
    *1 smetanu ke šlehání
    *100 g sekaných mandlí na posypání
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Vejce vyšlehejte s třtinovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte jemně strouhanou citronovou kůru a šťávu. Postupně po částech zapracujte mrkev, ořechy, kokos, olej a směs celozrnné mouky se sodou a solí. Důkladně vymíchané těsto nalijte do tukem vytřené a strouhankou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Zchladlý korpus vyjměte z formy, podélně ho prokrojte a na spodní část naneste zhruba dvě třetiny krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte tvaroh a na závěr přidejte vyšlehanou smetanu. Dort sestavte a povrch potřete zbylým krémem. Boky ozdobte sekanými mandlemi. Na dort můžete naaranžovat cukrářské zdobení, případně mrkvičky vytvarujte z probarvené modelovací hmoty a doplňte je pusinkami zeleně obarveného krému.

     

    480p 360p 240p
    Podívejte se, jak připravuje mrkvový dort kontroverzní švédský vloger • 

  • Nahatý koláč

    ...

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *4 vejce
    *200 g krupicového cukru
    *240 ml oleje
    *1 lžičku vanilkového extraktu
    *280 g hladké mouky
    *1 lžičku jedlé sody
    *1 a ½ lžičky kypřicího prášku
    *1/2 lžičky soli
    *1 a ½ lžičky mleté skořice
    *340 g jemně strouhané mrkve
    *100 g nasekaných vlašských ořechů
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    Na suché pánvi osmahněte ořechy a nechte je zchladit. V míse vyšlehejte vejce, přidejte k nim cukr a dále šlehejte asi 4 minuty. Do základu přimíchejte olej a vanilkový extrakt. Tekutou hmotu vmíchejte do směsi mouky se sodou, kypřicím práškem, solí, skořicí a mrkví. Nakonec zapravte zchladlé ořechy, které jste předem osmahla na suché pánvi. Těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 40 minut.

  • Vláčné mrkvové muffiny

    ...

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    *5 vajec
    *200 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 g jemně strouhané mrkve
    *150 g jemně strouhaných jablek
    *200 g krupice

     

    Postup:

    Oddělené žloutky utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do základu po částech vmíchejte směs mrkve s jablky a krupicí střídavě s pevným sněhem vyšlehaným z bílků. Vypracované těsto nalijte do košíčků, které jste vložila do formy na muffiny. V troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 20 minut. Vychladlé kousky můžete přizdobit libovolným máslovým krémem a cukrářským zdobením.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »