Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané | Recepty.Blesk.cz

Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané

  • Foto: shutterstock.com
    21února   2016  /  06:00

    Mrkev plná čerstvé šťávy je pro pečení jako stvořená. Moučníky dokáže úžasně zvláčnit, takže výsledný chuťový dojem je dokonalý. Díky obsaženému karotenu, který těstu dodá načervenalý nádech, dokážou tyhle pečené kousky potěšit i oko.

  • Lahodná mrkvová bábovka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *350 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *220 g krupicového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 ml mléka
    *3 vejce
    *120 ml oleje
    *200 g jemně strouhané mrkve
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *strouhanou mrkev

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s kypřicím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem přilijte mléko s rozšlehanými vejci a olejem. Vše dobře promíchejte, musí vzniknout hladké těsto, do kterého vařečkou zapravte mrkev. Těsto vlijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Pečenou bábovku nechte ve formě mírně zchladnout a vyklopenou přizdobte polevou vymíchanou z moučkového cukru s citronovou šťávou a přidejte posyp strouhanou mrkví.

  • Mrkvové řezy

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    *280 g polohrubé mouky
    *200 g krystalového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 sáček kypřicího prášku
    *400 g jemně strouhané mrkve

    *50 g strouhaných vlašských ořechů
    *1 hrst rozinek nabobtnalých v rumu
    *150 ml mléka
    *2 vejce
    *150 ml oleje
    *tuk a hrubou mouka na plech

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s krystalovým i vanilkovým cukrem a kypřicím práškem přidejte mrkev, ořechy a rozinky. Vše propracujte a vmíchejte mléko s rozšlehanými vejci a olejem (konzistenci případně dolaďte moukou nebo mlékem). Vypracované hladké těsto nalijte na tukem vytřený a hrubou moukou vysypaný plech. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut. Vychladlý plát potřete polevou vymíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy, přidejte cukrářské zdobení. Když poleva ztuhne, nakrájejte moučník na řezy.

  • Jarní mrkvový dort

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu o průměru 26 cm):

    *5 vajec
    *200 g jemného třtinového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 citron

    *500 g jemně strouhané mrkve
    *150 g strouhaných vlašských ořechů
    *150 g strouhaného kokosu
    *300 ml slunečnicového oleje
    *200 g celozrnné pšeničné mouky
    *20 g jedlé sody
    *špetku soli
    *tuk a prosátou strouhanku na formu

     

    Na krém:

    *150 g másla
    *100 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *750 g měkkého tvarohu
    *1 smetanu ke šlehání
    *100 g sekaných mandlí na posypání
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Vejce vyšlehejte s třtinovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte jemně strouhanou citronovou kůru a šťávu. Postupně po částech zapracujte mrkev, ořechy, kokos, olej a směs celozrnné mouky se sodou a solí. Důkladně vymíchané těsto nalijte do tukem vytřené a strouhankou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Zchladlý korpus vyjměte z formy, podélně ho prokrojte a na spodní část naneste zhruba dvě třetiny krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte tvaroh a na závěr přidejte vyšlehanou smetanu. Dort sestavte a povrch potřete zbylým krémem. Boky ozdobte sekanými mandlemi. Na dort můžete naaranžovat cukrářské zdobení, případně mrkvičky vytvarujte z probarvené modelovací hmoty a doplňte je pusinkami zeleně obarveného krému.

     

    Video se připravuje ...
    Podívejte se, jak připravuje mrkvový dort kontroverzní švédský vloger • 

  • Nahatý koláč

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *4 vejce
    *200 g krupicového cukru
    *240 ml oleje
    *1 lžičku vanilkového extraktu
    *280 g hladké mouky
    *1 lžičku jedlé sody
    *1 a ½ lžičky kypřicího prášku
    *1/2 lžičky soli
    *1 a ½ lžičky mleté skořice
    *340 g jemně strouhané mrkve
    *100 g nasekaných vlašských ořechů
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    Na suché pánvi osmahněte ořechy a nechte je zchladit. V míse vyšlehejte vejce, přidejte k nim cukr a dále šlehejte asi 4 minuty. Do základu přimíchejte olej a vanilkový extrakt. Tekutou hmotu vmíchejte do směsi mouky se sodou, kypřicím práškem, solí, skořicí a mrkví. Nakonec zapravte zchladlé ořechy, které jste předem osmahla na suché pánvi. Těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 40 minut.

  • Vláčné mrkvové muffiny

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    *5 vajec
    *200 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 g jemně strouhané mrkve
    *150 g jemně strouhaných jablek
    *200 g krupice

     

    Postup:

    Oddělené žloutky utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do základu po částech vmíchejte směs mrkve s jablky a krupicí střídavě s pevným sněhem vyšlehaným z bílků. Vypracované těsto nalijte do košíčků, které jste vložila do formy na muffiny. V troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 20 minut. Vychladlé kousky můžete přizdobit libovolným máslovým krémem a cukrářským zdobením.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz