Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané | Recepty.Blesk.cz

Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané

  • Foto: shutterstock.com
    21února   2016  /  06:00

    Mrkev plná čerstvé šťávy je pro pečení jako stvořená. Moučníky dokáže úžasně zvláčnit, takže výsledný chuťový dojem je dokonalý. Díky obsaženému karotenu, který těstu dodá načervenalý nádech, dokážou tyhle pečené kousky potěšit i oko.

  • Lahodná mrkvová bábovka

    ...

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *350 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *220 g krupicového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 ml mléka
    *3 vejce
    *120 ml oleje
    *200 g jemně strouhané mrkve
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *strouhanou mrkev

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s kypřicím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem přilijte mléko s rozšlehanými vejci a olejem. Vše dobře promíchejte, musí vzniknout hladké těsto, do kterého vařečkou zapravte mrkev. Těsto vlijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Pečenou bábovku nechte ve formě mírně zchladnout a vyklopenou přizdobte polevou vymíchanou z moučkového cukru s citronovou šťávou a přidejte posyp strouhanou mrkví.

  • Mrkvové řezy

    ...

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    *280 g polohrubé mouky
    *200 g krystalového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 sáček kypřicího prášku
    *400 g jemně strouhané mrkve

    *50 g strouhaných vlašských ořechů
    *1 hrst rozinek nabobtnalých v rumu
    *150 ml mléka
    *2 vejce
    *150 ml oleje
    *tuk a hrubou mouka na plech

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s krystalovým i vanilkovým cukrem a kypřicím práškem přidejte mrkev, ořechy a rozinky. Vše propracujte a vmíchejte mléko s rozšlehanými vejci a olejem (konzistenci případně dolaďte moukou nebo mlékem). Vypracované hladké těsto nalijte na tukem vytřený a hrubou moukou vysypaný plech. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut. Vychladlý plát potřete polevou vymíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy, přidejte cukrářské zdobení. Když poleva ztuhne, nakrájejte moučník na řezy.

  • Jarní mrkvový dort


    Budete potřebovat (na 1 formu o průměru 26 cm):

    *5 vajec
    *200 g jemného třtinového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 citron

    *500 g jemně strouhané mrkve
    *150 g strouhaných vlašských ořechů
    *150 g strouhaného kokosu
    *300 ml slunečnicového oleje
    *200 g celozrnné pšeničné mouky
    *20 g jedlé sody
    *špetku soli
    *tuk a prosátou strouhanku na formu

     

    Na krém:

    *150 g másla
    *100 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *750 g měkkého tvarohu
    *1 smetanu ke šlehání
    *100 g sekaných mandlí na posypání
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Vejce vyšlehejte s třtinovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte jemně strouhanou citronovou kůru a šťávu. Postupně po částech zapracujte mrkev, ořechy, kokos, olej a směs celozrnné mouky se sodou a solí. Důkladně vymíchané těsto nalijte do tukem vytřené a strouhankou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Zchladlý korpus vyjměte z formy, podélně ho prokrojte a na spodní část naneste zhruba dvě třetiny krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte tvaroh a na závěr přidejte vyšlehanou smetanu. Dort sestavte a povrch potřete zbylým krémem. Boky ozdobte sekanými mandlemi. Na dort můžete naaranžovat cukrářské zdobení, případně mrkvičky vytvarujte z probarvené modelovací hmoty a doplňte je pusinkami zeleně obarveného krému.

     

    480p 360p 240p
    Podívejte se, jak připravuje mrkvový dort kontroverzní švédský vloger • 

  • Nahatý koláč

    ...

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *4 vejce
    *200 g krupicového cukru
    *240 ml oleje
    *1 lžičku vanilkového extraktu
    *280 g hladké mouky
    *1 lžičku jedlé sody
    *1 a ½ lžičky kypřicího prášku
    *1/2 lžičky soli
    *1 a ½ lžičky mleté skořice
    *340 g jemně strouhané mrkve
    *100 g nasekaných vlašských ořechů
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    Na suché pánvi osmahněte ořechy a nechte je zchladit. V míse vyšlehejte vejce, přidejte k nim cukr a dále šlehejte asi 4 minuty. Do základu přimíchejte olej a vanilkový extrakt. Tekutou hmotu vmíchejte do směsi mouky se sodou, kypřicím práškem, solí, skořicí a mrkví. Nakonec zapravte zchladlé ořechy, které jste předem osmahla na suché pánvi. Těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 40 minut.

  • Vláčné mrkvové muffiny

    ...

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    *5 vajec
    *200 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 g jemně strouhané mrkve
    *150 g jemně strouhaných jablek
    *200 g krupice

     

    Postup:

    Oddělené žloutky utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do základu po částech vmíchejte směs mrkve s jablky a krupicí střídavě s pevným sněhem vyšlehaným z bílků. Vypracované těsto nalijte do košíčků, které jste vložila do formy na muffiny. V troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 20 minut. Vychladlé kousky můžete přizdobit libovolným máslovým krémem a cukrářským zdobením.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »