Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu | Recepty.Blesk.cz

Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu

  • Foto: shutterstock.com
    20února   2016  /  06:00

    Je skoro jedno, co se pod křupavou vrstvou trojobalu vlastně skrývá. V kuchyni je to vždycky sázka na jistotu. Zapomeňte projednou na klasiku a vyzkoušejte je v novém kabátku – z kokosu, ořechů nebo je naplňte. Budete překvapení, jak božsky chutnají.

  • Kokosová kuřecí prsa


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 kuřecí řízky

    * 1 lžíci limetkové šťávy

    * 1 lžíci zeleného tabasca

    * 1 plechovku kokosového mléka

    * 3/4 hrnku strouhanky z čerstvého pečiva

    * 1/2 hrnku strouhaného kokosu

    Postup:

    Smíchejte limetkovou šťávu, tabasco a kokosové mléko. Řízky propíchejte vidličkou a naložte je do marinády aspoň na hodinu, nejlépe přes noc. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Řízky vyjměte z marinády, obalte je ve směsi čerstvé strouhanky a kokosu a dejte péct. Po 30 minutách pečení je obraťte a pečte dalších 25 až 30 minut.

  • V bramborovém hávu


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 plátky krkovice

    * 500 g brambor

    * 100 ml horkého mléka

    * 3 až 4 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * 2 stroužky česneku

    * majoránku, sůl, pepř, sádlo na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se nekroutily, a zprudka je opečte na lžíci sádla. Polovinu brambor nastrouhejte nahrubo, druhou najemno a vymačkejte z nich vodu. Zalijte je horkým mlékem, zamíchejte do nich utřený česnek, sůl, koření a mouku. Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte, těsto by mělo být polotekuté. Na rozpálené sádlo dejte trochu bramborové směsi, položte na ni řízek a zakryjte zase směsí. Opékejte dozlatova z obou stran.

  • Krůtí prsa v lupínkách


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 krůtí nebo kuřecí řízky po 150 g

    * 3 hrnky kukuřičných lupínků

    * 2 lžíce másla

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

     

    Na salát:

    * 6 ředkviček

    * 1 bílou kedlubnu

    * 2 mrkve

    * 1 menší cuketu

    * 1 červenou čekanku

    * 1 červenou cibuli

    * 2 lžíce vinného octa

    * 4 lžíce olivového oleje

    * sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte. Lupínky rozmixujte s rozpuštěným máslem. Plátky masa poprašte moukou, pak je protáhněte vejcem rozmíchaným se lžící vody, solí a pepřem. Řízky poválejte v drcených cornflakes, smažte je ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení nechte řízky na papírové utěrce pustit tuk. Na salát nakrájejte zeleninu na tenké nudličky dlouhé asi 5 cm, promíchejte je se zálivkou z octa, oleje, soli a pepře.

  • Vepřové v oříšcích


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vepřové řízky (krkovice, kýta)

    * 150 g lískových ořechů

    * 5 lžic strouhanky

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * olej na smažení, sůl, pepř

     

    K podávání:

    * špecle

    * brusinkový kompot

     

    Postup:

    Řízky naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se plátky masa při smažení nekroutily. Vejce smíchejte se solí, část oříšků nadrťte a část nakrájejte na plátky. Oříšky smíchejte se strouhankou. Plátky masa nejdříve poprašte moukou, pak je obalte v rozšlehaném vejci a nakonec v oříškové strouhance. Smažte je v oleji po obou stranách.

  • Kyjevská kapsa


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 kuřecí prsní řízky

    * 200 g listového špenátu

    * 100 g taveného sýra s bylinkami

    * 2 stroužky česneku

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 1 velké vejce

    * 200 g strouhanky

    * muškátový květ, sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Plátky masa naklepejte. Rozmražený špenát smíchejte s utřeným česnekem, osolte, opepřete a vždy spolu se čtvrtinou sýra položte na řízek. Ten pak přes náplň přehněte a dejte na dvě hodiny chladit, můžete ho spíchnout párátkem. Troubu zahřejte na 200 °C, zapékací mísu vyložte papírem na pečení. Řízkové kapsy obalte v mouce, rozšlehaném osoleném vejci a ve strouhance a pak dejte péct. Uprostřed doby pečení obraťte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »