Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu | Recepty.Blesk.cz

Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu

  • Foto: shutterstock.com
    20února   2016  /  06:00

    Je skoro jedno, co se pod křupavou vrstvou trojobalu vlastně skrývá. V kuchyni je to vždycky sázka na jistotu. Zapomeňte projednou na klasiku a vyzkoušejte je v novém kabátku – z kokosu, ořechů nebo je naplňte. Budete překvapení, jak božsky chutnají.

  • Kokosová kuřecí prsa


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 kuřecí řízky

    * 1 lžíci limetkové šťávy

    * 1 lžíci zeleného tabasca

    * 1 plechovku kokosového mléka

    * 3/4 hrnku strouhanky z čerstvého pečiva

    * 1/2 hrnku strouhaného kokosu

    Postup:

    Smíchejte limetkovou šťávu, tabasco a kokosové mléko. Řízky propíchejte vidličkou a naložte je do marinády aspoň na hodinu, nejlépe přes noc. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Řízky vyjměte z marinády, obalte je ve směsi čerstvé strouhanky a kokosu a dejte péct. Po 30 minutách pečení je obraťte a pečte dalších 25 až 30 minut.

  • V bramborovém hávu


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 plátky krkovice

    * 500 g brambor

    * 100 ml horkého mléka

    * 3 až 4 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * 2 stroužky česneku

    * majoránku, sůl, pepř, sádlo na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se nekroutily, a zprudka je opečte na lžíci sádla. Polovinu brambor nastrouhejte nahrubo, druhou najemno a vymačkejte z nich vodu. Zalijte je horkým mlékem, zamíchejte do nich utřený česnek, sůl, koření a mouku. Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte, těsto by mělo být polotekuté. Na rozpálené sádlo dejte trochu bramborové směsi, položte na ni řízek a zakryjte zase směsí. Opékejte dozlatova z obou stran.

  • Krůtí prsa v lupínkách


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 krůtí nebo kuřecí řízky po 150 g

    * 3 hrnky kukuřičných lupínků

    * 2 lžíce másla

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

     

    Na salát:

    * 6 ředkviček

    * 1 bílou kedlubnu

    * 2 mrkve

    * 1 menší cuketu

    * 1 červenou čekanku

    * 1 červenou cibuli

    * 2 lžíce vinného octa

    * 4 lžíce olivového oleje

    * sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte. Lupínky rozmixujte s rozpuštěným máslem. Plátky masa poprašte moukou, pak je protáhněte vejcem rozmíchaným se lžící vody, solí a pepřem. Řízky poválejte v drcených cornflakes, smažte je ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení nechte řízky na papírové utěrce pustit tuk. Na salát nakrájejte zeleninu na tenké nudličky dlouhé asi 5 cm, promíchejte je se zálivkou z octa, oleje, soli a pepře.

  • Vepřové v oříšcích


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vepřové řízky (krkovice, kýta)

    * 150 g lískových ořechů

    * 5 lžic strouhanky

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * olej na smažení, sůl, pepř

     

    K podávání:

    * špecle

    * brusinkový kompot

     

    Postup:

    Řízky naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se plátky masa při smažení nekroutily. Vejce smíchejte se solí, část oříšků nadrťte a část nakrájejte na plátky. Oříšky smíchejte se strouhankou. Plátky masa nejdříve poprašte moukou, pak je obalte v rozšlehaném vejci a nakonec v oříškové strouhance. Smažte je v oleji po obou stranách.

  • Kyjevská kapsa


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 kuřecí prsní řízky

    * 200 g listového špenátu

    * 100 g taveného sýra s bylinkami

    * 2 stroužky česneku

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 1 velké vejce

    * 200 g strouhanky

    * muškátový květ, sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Plátky masa naklepejte. Rozmražený špenát smíchejte s utřeným česnekem, osolte, opepřete a vždy spolu se čtvrtinou sýra položte na řízek. Ten pak přes náplň přehněte a dejte na dvě hodiny chladit, můžete ho spíchnout párátkem. Troubu zahřejte na 200 °C, zapékací mísu vyložte papírem na pečení. Řízkové kapsy obalte v mouce, rozšlehaném osoleném vejci a ve strouhance a pak dejte péct. Uprostřed doby pečení obraťte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »