Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu | Recepty.Blesk.cz

Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu

  • Foto: shutterstock.com
    19února   2016  /  06:00

    Není nad snídani, svačinu nebo studenou večeři v podobě domácí pomazánky. Proč byste ale měli točit pořád dokola jen ty tradiční, osvědčené? Nebojte se do kuchyně pustit něco nového! Na své si přijdou milovníci cizrny, exotického avokáda, ale i receptů tradiční české kuchyně v netradičních verzích.

  • Pomazánka s pivem a škvarky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 ml světlého piva

    * 500 g vepřového sádla na škvaření

    * 1 cibuli

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Nejprve si musíte připravit škvarky. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu pivo, přidejte očištěné sádlo pokrájené na kostičky a za stálého míchání počkejte, až se vyvaří alkohol. Oheň zmírněte a za stálého míchání vysmažte škvarky dozlatova. Oddělte sádlo a škvarky nechte vychladnout. Pak je umelte s nasekanou cibulí a česnekem, osolte a opepřete. Pomazánku natírejte na krajíčky světlého nebo tmavého chleba.

  • Cizrnová pomazánka s cibulkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 plechovku cizrny v mírně slaném nálevu (cca 400 g)

    * 1 cibuli

    * 3 lžíce rostlinného tuku

    * šťávu z 1/2 limetky

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * nať jarní cibulky

     

    Postup:

    Cizrnu nechte okapat na sítu a nálev odstavte stranou. Cibuli nasekanou na kostičky orestujte na rostlinném tuku a zchladlou ji přeložte děrovanou naběračkou do mixéru. Přidejte okapanou cizrnu, limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promixujte, a pokud bude hmota příliš tuhá, přilijte trochu nálevu. Pomazánku přendejte do misky a vmíchejte do ní nadrobno nasekanou cibulkovou nať (může být i pažitka), případně ji ještě dosolte. Dobře ladí s bílým pečivem. Přizdobit ji můžete restovanou cibulí a pomerančovou dužinou.

  • Vaječná pomazánka s bramborami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 ve slupce vařené brambory

    * 4 vejce natvrdo

    * 2 cibule

    * 2 sladkokyselé okurky

    * 5 lžic majonézy

    * 1 lžíci plnotučné hořčice

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Oloupané zchladlé brambory i vejce nastrouhejte nahrubo a promíchejte. K základní směsi přidejte nasekanou cibuli a okurky pokrájené nadrobno. Vše vymíchejte s hořčicí a majonézou, osolte a opepřete. Pomazánku naneste na krajíčky tmavého chleba.

  • Avokádová s modrým sýrem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 avokádo

    * 150 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)

    * 3 stroužky česneku

    * 150 g pomazánkového másla

    * mletý černý pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužinu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno (případně rozmačkaný vidličkou), pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a pepř. Všechny suroviny vymíchejte dohladka, a pokud bude potřeba, osolte podle chuti. Podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.

  • Ředkvičková pomazánka s jogurtem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 30 ředkviček

    * 2 vejce natvrdo

    * 200 g bílého jogurtu

    * 1 lžičku citronové šťávy

    * jemně nasekanou pažitku

    * sůl

    * krupicový cukr

     

    Postup:

    Ředkvičky nastrouhejte nahrubo, vejce najemno a obě složky promíchejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a pažitku, vše promíchejte a případně ochuťte solí a cukrem. Podávejte s bílým, nejlépe čerstvým pečivem. Výraznější chuti dosáhnete, když do jogurtu vmícháte majonézu. V tom případě přidejte do pomazánky jen 100 g jogurtu a shodné množství majonézy.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz