Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu | Recepty.Blesk.cz

Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu

  • Foto: shutterstock.com
    19února   2016  /  06:00

    Není nad snídani, svačinu nebo studenou večeři v podobě domácí pomazánky. Proč byste ale měli točit pořád dokola jen ty tradiční, osvědčené? Nebojte se do kuchyně pustit něco nového! Na své si přijdou milovníci cizrny, exotického avokáda, ale i receptů tradiční české kuchyně v netradičních verzích.

  • Pomazánka s pivem a škvarky


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 ml světlého piva

    * 500 g vepřového sádla na škvaření

    * 1 cibuli

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Nejprve si musíte připravit škvarky. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu pivo, přidejte očištěné sádlo pokrájené na kostičky a za stálého míchání počkejte, až se vyvaří alkohol. Oheň zmírněte a za stálého míchání vysmažte škvarky dozlatova. Oddělte sádlo a škvarky nechte vychladnout. Pak je umelte s nasekanou cibulí a česnekem, osolte a opepřete. Pomazánku natírejte na krajíčky světlého nebo tmavého chleba.

  • Cizrnová pomazánka s cibulkou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 plechovku cizrny v mírně slaném nálevu (cca 400 g)

    * 1 cibuli

    * 3 lžíce rostlinného tuku

    * šťávu z 1/2 limetky

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * nať jarní cibulky

     

    Postup:

    Cizrnu nechte okapat na sítu a nálev odstavte stranou. Cibuli nasekanou na kostičky orestujte na rostlinném tuku a zchladlou ji přeložte děrovanou naběračkou do mixéru. Přidejte okapanou cizrnu, limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promixujte, a pokud bude hmota příliš tuhá, přilijte trochu nálevu. Pomazánku přendejte do misky a vmíchejte do ní nadrobno nasekanou cibulkovou nať (může být i pažitka), případně ji ještě dosolte. Dobře ladí s bílým pečivem. Přizdobit ji můžete restovanou cibulí a pomerančovou dužinou.

  • Vaječná pomazánka s bramborami


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 ve slupce vařené brambory

    * 4 vejce natvrdo

    * 2 cibule

    * 2 sladkokyselé okurky

    * 5 lžic majonézy

    * 1 lžíci plnotučné hořčice

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Oloupané zchladlé brambory i vejce nastrouhejte nahrubo a promíchejte. K základní směsi přidejte nasekanou cibuli a okurky pokrájené nadrobno. Vše vymíchejte s hořčicí a majonézou, osolte a opepřete. Pomazánku naneste na krajíčky tmavého chleba.

  • Avokádová s modrým sýrem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 avokádo

    * 150 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)

    * 3 stroužky česneku

    * 150 g pomazánkového másla

    * mletý černý pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužinu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno (případně rozmačkaný vidličkou), pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a pepř. Všechny suroviny vymíchejte dohladka, a pokud bude potřeba, osolte podle chuti. Podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.

  • Ředkvičková pomazánka s jogurtem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 30 ředkviček

    * 2 vejce natvrdo

    * 200 g bílého jogurtu

    * 1 lžičku citronové šťávy

    * jemně nasekanou pažitku

    * sůl

    * krupicový cukr

     

    Postup:

    Ředkvičky nastrouhejte nahrubo, vejce najemno a obě složky promíchejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a pažitku, vše promíchejte a případně ochuťte solí a cukrem. Podávejte s bílým, nejlépe čerstvým pečivem. Výraznější chuti dosáhnete, když do jogurtu vmícháte majonézu. V tom případě přidejte do pomazánky jen 100 g jogurtu a shodné množství majonézy.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »