Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu | Recepty.Blesk.cz

Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu

  • Foto: shutterstock.com
    19února   2016  /  06:00

    Není nad snídani, svačinu nebo studenou večeři v podobě domácí pomazánky. Proč byste ale měli točit pořád dokola jen ty tradiční, osvědčené? Nebojte se do kuchyně pustit něco nového! Na své si přijdou milovníci cizrny, exotického avokáda, ale i receptů tradiční české kuchyně v netradičních verzích.

  • Pomazánka s pivem a škvarky


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 ml světlého piva

    * 500 g vepřového sádla na škvaření

    * 1 cibuli

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Nejprve si musíte připravit škvarky. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu pivo, přidejte očištěné sádlo pokrájené na kostičky a za stálého míchání počkejte, až se vyvaří alkohol. Oheň zmírněte a za stálého míchání vysmažte škvarky dozlatova. Oddělte sádlo a škvarky nechte vychladnout. Pak je umelte s nasekanou cibulí a česnekem, osolte a opepřete. Pomazánku natírejte na krajíčky světlého nebo tmavého chleba.

  • Cizrnová pomazánka s cibulkou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 plechovku cizrny v mírně slaném nálevu (cca 400 g)

    * 1 cibuli

    * 3 lžíce rostlinného tuku

    * šťávu z 1/2 limetky

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * nať jarní cibulky

     

    Postup:

    Cizrnu nechte okapat na sítu a nálev odstavte stranou. Cibuli nasekanou na kostičky orestujte na rostlinném tuku a zchladlou ji přeložte děrovanou naběračkou do mixéru. Přidejte okapanou cizrnu, limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promixujte, a pokud bude hmota příliš tuhá, přilijte trochu nálevu. Pomazánku přendejte do misky a vmíchejte do ní nadrobno nasekanou cibulkovou nať (může být i pažitka), případně ji ještě dosolte. Dobře ladí s bílým pečivem. Přizdobit ji můžete restovanou cibulí a pomerančovou dužinou.

  • Vaječná pomazánka s bramborami


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 ve slupce vařené brambory

    * 4 vejce natvrdo

    * 2 cibule

    * 2 sladkokyselé okurky

    * 5 lžic majonézy

    * 1 lžíci plnotučné hořčice

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Oloupané zchladlé brambory i vejce nastrouhejte nahrubo a promíchejte. K základní směsi přidejte nasekanou cibuli a okurky pokrájené nadrobno. Vše vymíchejte s hořčicí a majonézou, osolte a opepřete. Pomazánku naneste na krajíčky tmavého chleba.

  • Avokádová s modrým sýrem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 avokádo

    * 150 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)

    * 3 stroužky česneku

    * 150 g pomazánkového másla

    * mletý černý pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužinu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno (případně rozmačkaný vidličkou), pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a pepř. Všechny suroviny vymíchejte dohladka, a pokud bude potřeba, osolte podle chuti. Podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.

  • Ředkvičková pomazánka s jogurtem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 30 ředkviček

    * 2 vejce natvrdo

    * 200 g bílého jogurtu

    * 1 lžičku citronové šťávy

    * jemně nasekanou pažitku

    * sůl

    * krupicový cukr

     

    Postup:

    Ředkvičky nastrouhejte nahrubo, vejce najemno a obě složky promíchejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a pažitku, vše promíchejte a případně ochuťte solí a cukrem. Podávejte s bílým, nejlépe čerstvým pečivem. Výraznější chuti dosáhnete, když do jogurtu vmícháte majonézu. V tom případě přidejte do pomazánky jen 100 g jogurtu a shodné množství majonézy.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »