Foto: Albert

Bešamel je základ

Abyste mohli v kuchyni kouzlit, je třeba umět nejprve základy. A jedním ze základů je i bešamelová omáčka. Z bešamelové omáčky se dále nepřipravují jen další omáčky. Využívá se také na oblíbené italské lasagne nebo i další zapečené těstoviny. Recept pochází, jak už název napovídá, z kulinářské velmoci Francie.

 

A v čem tkví tajemství bešamelu? Ač název může znít jakkoliv vznešeně a složitě, nejedná se o nic, co byste doma bez problému nepřipravili. Základem je klasická poctivá jíška z másla a mouky v poměru jedna ku jedné. Pak už jen stačí přidat mléko a koření. Jako koření se nejčastěji používá tradičně sůl a pepř a dále muškátový oříšek a někdy i bobkový list. Zdeněk Pohlreich ještě bešamel zjemňuje smetanou.

 

Zároveň doporučuje, abyste teplou jíšku zalévali studeným mlékem nebo naopak do teplého mléka přidat studenou jíšku. Pokud by byly obě suroviny teplé, utvořily by se vám po jejich smíchání hrudky. Výhodou bešamelu je jeho snadná skladovatelnost a samozřejmě rozmanitost použití. Pokud zvládnete bešamel bez problému připravit, můžete se přesunout dále.

 

Koprová omáčka

Koprová omáčka má na jednu stranu spoustu příznivců, ale na druhou stranu možná i stejný počet těch, kteří ji vůbec nemusí. Zdeněk Pohlreich koprovku zbožňuje. Chutná mu ale mnohem více s vařeným, respektive ztraceným vejcem než s masem. Další věcí, kterou vás možná náš šéfkuchař překvapí, je fakt, že má raději koprovku s vařenými brambory než s knedlíky. A co vy? S čím si dáváte koprovku nejraději?

 

Do koprovky byste měli ideálně použít čerstvý kopr. Nic se nevyrovná svěží vůni čerstvého kopru. Sladkokyselost koprovky dotáhnete rozpuštěným cukrem v troše octa. Vlastně s připraveným bešamelem je to velmi jednoduché a rychlé, že ano?

 

Křenová omáčka

Stejně jako u koprovky je to i s křenovou omáčkou. Někdo křen miluje, jiný ho nemůže cítit. Křenová omáčka není nic jiného než bešamel, do kterého přidáte konzervovaný křen. Ideální je použít smetanový křen, který je trochu jemnější a lépe rozpustitelný.

 

Na závěr Zdeněk Pohlreich přidává jeden užitečný tip. Pokud by vám omáčka měla někde déle stát, tak aby se na povrchu nevytvořil škraloup, nechte rozpustit kousek másla, kterým potřete povrch omáčky.

 

Video, ve kterém vám Zdeněk Pohlreich poradí, jak na bešamel, křenovou i koprovou omáčku, naleznete ZDE.