Voňavý bůček 5x jinak: Zamilujete si ho na všechny způsoby | Recepty.Blesk.cz

Voňavý bůček 5x jinak: Zamilujete si ho na všechny způsoby

  • Foto: shutterstock.com
    12února   2016  /  06:00

    Kdo nad ním ohrnuje nos, přichází o hodně. Toto poměrně levné maso prorostlé sádlem je totiž základem mnoha lahůdek. Dá se péct, nadívat, dusit, vařit i grilovat. A výborný je i za studena.

  • Pečený bůček s medovou kůrčičkou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 800 g bůčku

    • 3 cibule

    • 4 lžíce medu

    • sůl

    • mletý černý pepř

    • mletou sladkou papriku

    • sezamové semínko

     

    Postup:

    Horní část bůčku nařízněte do mřížky, maso ze všech stran osolte a okořeňte a kůží dolů ho vložte do pekáčku vyloženého cibulí nakrájenou na kolečka. Podlité vodou pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut, pak špalík masa obraťte a pečte dalších asi 45 minut. Nakonec potřete horní mřížkovanou část medem a posypejte sezamem. Med během dalšího pečení (asi 15 minut) vytvoří zlatavou kůrčičku.

  • Tradiční selský bůček


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 2 mrkve

    • 1 petržel

    • kousek celeru

    • 2 cibule

    • 2 stroužky česneku

    • kousek pórku

    • vepřové kosti

    • 1 lžíci sádla

    • 1 kg bůčku s kůží (může být vepřová pečeně)

    • 500 ml tmavého piva

    • 200 ml masového vývaru (vody)

    • sůl

    • kmín

     

    Postup:

    Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kousky, cibuli na osminky, česnek upravte na plátky a stejně tak i pórek. Vše nasypejte na pekáček, přidejte omyté kosti, nejlépe žebra, a sádlo. Promíchejte a na zeleninovou vrstvu položte kůží dolů maso, do kterého jste vetřela sůl a posypala ho kmínem. Přikryté druhým pekáčkem pečte bůček v troubě vyhřáté na 220 °C asi 30 minut. Pak pekáček odkryjte, maso obraťte a kůži nakrájejte na malé kostičky do hloubky asi 1 cm. Podlité pivem dále pečte při teplotě snížené na 180 °C, výpekem občas polijte boky, ne však nakrájenou kůži (nebyla by křupavá). Pečte ještě asi 1,5 hodiny, zhruba 20 minut před koncem této doby odklopte vrchní pekáček, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte kůrčičku zezlátnout. Pečeni přendejte na prkénko a nechte ji asi 5 minut zatáhnout. Pak ji nakrájejte na porce. Výpek přeceďte a šťávu z pečeně podle potřeby nařeďte vývarem. Podávejte s knedlíky.

  • Guláš s paprikou a rajčaty


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 4 lžíce sádla

    • 5 velkých cibulí

    • 700 g masitějšího bůčku

    • 5 stroužků česneku

    • 1 lžíci rajčatového protlaku

    • 1 zelenou papriku

    • 4 rajčata

    • sůl

    • 2 lžičky mleté sladké papriky

    • 1 lžičku drceného kmínu

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte nadrobno nasekané cibule, přidejte maso nakrájené na kostky a na prudkém ohni ho ze všech stran osmahněte. Základ ochuťte solí, paprikou, kmínem, prolisovaným česnekem, vmíchejte rajčatový protlak a pod pokličkou za občasného promíchání duste zpočátku ve vlastní šťávě, pak mírně podlijte vodou a dále zvolna duste téměř doměkka. Nakonec přidejte pokrájenou papriku a oloupaná rajčata a ještě krátce poduste.

  • Bůčková roláda


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 350 g vykostěného bůčku

    • 3 vejce

    • 1 lžíci másla

    • 1 lžíci nasekané pažitky

    • 150 g mrkve

    • 20 g hladké mouky

    • 3 vejce

    • 300 ml vody

    • sůl

    • mletý černý pepř

     

    Postup:

    Bůček rozřízněte na širší plát, rozklepejte ho, osolte, opepřete a potřete míchanými vejci. Posypejte sekanou pažitkou a okapanými kostičkami mrkve povařenými v osolené vodě. Plát stočte do rolády, pevně ji svažte nití, přeložte do pekáčku a podlijte vodou. Přiklopte a za občasného podlévání a přelévání pečte při 180 °C asi 60 až 70 minut. Pak ji odkryjte a nechte vypéct kůrku.

  • Lahůdková paštika


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 300 g bůčku

    • 150 g brambor vařených ve slupce

    • 2 vejce

    • sterilované okurky

    • sůl

    • mletý černý pepř

    • majoránku

     

    Postup:

    V míse smíchejte umletý bůček s prolisovanými oloupanými bramborami, solí, pepřem, majoránkou a vejci. Směs vložte do nádoby, kterou uzavřete víkem, a v páře ji zvolna vařte asi 60 minut. Vařenou a zcela zchladlou paštiku podávejte s chlebem. Můžete ji přizdobit sterilovanými okurkami, případně kadeřavou petrželkou.

     

    Tip: Pro delší uchování naplňte masovou směs do zavařovacích sklenic a pod víkem ji sterilujte 2 hodiny.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »