6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky | Recepty.Blesk.cz

6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky

  • Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Foto: shutterstock.com
    9února   2016  /  06:00

    Ohříváme si v ní oběd, rozmrazujeme potraviny, rozpékáme pečivo k snídani... Většina z nás si už život bez mikrovlnné trouby nedokáže ani představit. Je to neocenitelný pomocník, který šetří peníze i čas. Věděli jste ale, že některé potraviny a také nádobí byste do ní nikdy dávat neměli? Mohli byste totiž klidně skončit například s ošklivými popáleninami, zničeným zdravím nebo zdevastovanou kuchyní.

  • Vajíčka


     

    Pokud jste někdy přemýšleli o tom, připravit si v mikrovlnce vejce natvrdo, rychle na to zapomeňte! V opačném případě totiž pravděpodobně skončíte s popálenými prsty, obličejem nebo "jen" s totálně špinavou troubou, kterou hned tak nevyčistíte. Tekutý obsah vajíčka působením mikrovln rychle dosáhne vysokých teplot a začne vařit, jenže pára nemá kam unikat, skořápka jí v tom brání. Je pak jen otázkou vteřin, kdy vařicí žloutek exploduje. To se může stát uvnitř trouby, nebo když budete vajíčko vyndavat. Ani jedno z toho byste ale nechtěli zažít.

  • Zmrzlé maso


     

    Také používáte mikrovlnku k rychlému rozmrazování masa? Přestaňte to dělat! Pokud tedy nemáte spotřebič se speciálním programem pro rozmrazování. Důvodů je hned několik. Tím prvním je skutečnost, že během procesu v mikrovlnné troubě dojde k částečné tepelné úpravě masa. Okraje už budou vařené, zatímco střed stále zmrzlý. Navíc se v takovém mase rychle množí bakterie. Je proto lepší vyndat maso z mrazáku večer předem a nechat ho pomalu rozmrznout v chladničce. Nebo ponořit do teplé vody.

  • Čerstvé ovoce


     

    Ani čerstvé ovoce do mikrovlnky nepatří. Zvláště některé druhy. Nejenže se působením mikrovln zničí všechny důležité a prospěšné vitamíny, ale například kuličky hroznového vína vám můžou vybuchnout přímo do obličeje.

  • Starý chléb


     

    Mikrovlny nepoužívejte ani k rozpékání chleba. Ten totiž, místo toho aby se stal znovukřupavým, zvlhne, získá gumovou konzistenci a bude zatuchle smrdět. Je to proto, že se z něj působením mikrovln rychle začne uvolňovat voda, pára se však srazí a skončí zpět na chlebu.

  • Plastové krabičky


     

    Nosíte si do práce obědy v uzavíratelných plastových boxech, ve kterých si pak jídlo i ohříváte? Překontrolujte si, zda jsou opravdu určené do mikrovlnné trouby. Musí být vyrobené ze speciálně upraveného termoplastu, ktery vydrží i vysoké teploty. Takové jsou určené přímo pro tento způsob ohřevu. Levné krabičky z Číny jsou vyrobeny z obyčejného plastu, ze kterého se během zahřátí mohou do pokrmů uvolňovat nebezpečné toxické a rakovinotvorné látky. 

  • Polystyrenové obaly na jídlo

    ...

     

    A pozor si dejte i když si necháváte vozit obědy z restaurace. Oblíbený polystyrenový obal je sice na jídlo určený, nikdy v ho v něm ale neohřívejte. I potravinové plasty, které jsou při jeho výrobě použity, obsahují karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potraviny a následně pak do lidského organismu. Výzkum amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě před třemi lety prokázal, že spotřebitelé, kteří ohřívají potraviny přímo v plastových obalech, zvyšují riziko onemocnění rakovinou.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »