6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky | Recepty.Blesk.cz

6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky

  • Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Foto: shutterstock.com
    9února   2016  /  06:00

    Ohříváme si v ní oběd, rozmrazujeme potraviny, rozpékáme pečivo k snídani... Většina z nás si už život bez mikrovlnné trouby nedokáže ani představit. Je to neocenitelný pomocník, který šetří peníze i čas. Věděli jste ale, že některé potraviny a také nádobí byste do ní nikdy dávat neměli? Mohli byste totiž klidně skončit například s ošklivými popáleninami, zničeným zdravím nebo zdevastovanou kuchyní.

  • Vajíčka

    Foto: Shutterstock.com

     

    Pokud jste někdy přemýšleli o tom, připravit si v mikrovlnce vejce natvrdo, rychle na to zapomeňte! V opačném případě totiž pravděpodobně skončíte s popálenými prsty, obličejem nebo "jen" s totálně špinavou troubou, kterou hned tak nevyčistíte. Tekutý obsah vajíčka působením mikrovln rychle dosáhne vysokých teplot a začne vařit, jenže pára nemá kam unikat, skořápka jí v tom brání. Je pak jen otázkou vteřin, kdy vařicí žloutek exploduje. To se může stát uvnitř trouby, nebo když budete vajíčko vyndavat. Ani jedno z toho byste ale nechtěli zažít.

  • Zmrzlé maso

    Foto: Shutterstock.com

     

    Také používáte mikrovlnku k rychlému rozmrazování masa? Přestaňte to dělat! Pokud tedy nemáte spotřebič se speciálním programem pro rozmrazování. Důvodů je hned několik. Tím prvním je skutečnost, že během procesu v mikrovlnné troubě dojde k částečné tepelné úpravě masa. Okraje už budou vařené, zatímco střed stále zmrzlý. Navíc se v takovém mase rychle množí bakterie. Je proto lepší vyndat maso z mrazáku večer předem a nechat ho pomalu rozmrznout v chladničce. Nebo ponořit do teplé vody.

  • Čerstvé ovoce

    Foto: Shutterstock.com

     

    Ani čerstvé ovoce do mikrovlnky nepatří. Zvláště některé druhy. Nejenže se působením mikrovln zničí všechny důležité a prospěšné vitamíny, ale například kuličky hroznového vína vám můžou vybuchnout přímo do obličeje.

  • Starý chléb

    Foto: shutterstock.com

     

    Mikrovlny nepoužívejte ani k rozpékání chleba. Ten totiž, místo toho aby se stal znovukřupavým, zvlhne, získá gumovou konzistenci a bude zatuchle smrdět. Je to proto, že se z něj působením mikrovln rychle začne uvolňovat voda, pára se však srazí a skončí zpět na chlebu.

  • Plastové krabičky

    Foto: Profimedia

     

    Nosíte si do práce obědy v uzavíratelných plastových boxech, ve kterých si pak jídlo i ohříváte? Překontrolujte si, zda jsou opravdu určené do mikrovlnné trouby. Musí být vyrobené ze speciálně upraveného termoplastu, ktery vydrží i vysoké teploty. Takové jsou určené přímo pro tento způsob ohřevu. Levné krabičky z Číny jsou vyrobeny z obyčejného plastu, ze kterého se během zahřátí mohou do pokrmů uvolňovat nebezpečné toxické a rakovinotvorné látky. 

  • Polystyrenové obaly na jídlo

    Foto: shutterstock.com

     

    A pozor si dejte i když si necháváte vozit obědy z restaurace. Oblíbený polystyrenový obal je sice na jídlo určený, nikdy v ho v něm ale neohřívejte. I potravinové plasty, které jsou při jeho výrobě použity, obsahují karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potraviny a následně pak do lidského organismu. Výzkum amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě před třemi lety prokázal, že spotřebitelé, kteří ohřívají potraviny přímo v plastových obalech, zvyšují riziko onemocnění rakovinou.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz