6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky | Recepty.Blesk.cz

6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky

  • Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Foto: shutterstock.com
    9února   2016  /  06:00

    Ohříváme si v ní oběd, rozmrazujeme potraviny, rozpékáme pečivo k snídani... Většina z nás si už život bez mikrovlnné trouby nedokáže ani představit. Je to neocenitelný pomocník, který šetří peníze i čas. Věděli jste ale, že některé potraviny a také nádobí byste do ní nikdy dávat neměli? Mohli byste totiž klidně skončit například s ošklivými popáleninami, zničeným zdravím nebo zdevastovanou kuchyní.

  • Vajíčka


     

    Pokud jste někdy přemýšleli o tom, připravit si v mikrovlnce vejce natvrdo, rychle na to zapomeňte! V opačném případě totiž pravděpodobně skončíte s popálenými prsty, obličejem nebo "jen" s totálně špinavou troubou, kterou hned tak nevyčistíte. Tekutý obsah vajíčka působením mikrovln rychle dosáhne vysokých teplot a začne vařit, jenže pára nemá kam unikat, skořápka jí v tom brání. Je pak jen otázkou vteřin, kdy vařicí žloutek exploduje. To se může stát uvnitř trouby, nebo když budete vajíčko vyndavat. Ani jedno z toho byste ale nechtěli zažít.

  • Zmrzlé maso


     

    Také používáte mikrovlnku k rychlému rozmrazování masa? Přestaňte to dělat! Pokud tedy nemáte spotřebič se speciálním programem pro rozmrazování. Důvodů je hned několik. Tím prvním je skutečnost, že během procesu v mikrovlnné troubě dojde k částečné tepelné úpravě masa. Okraje už budou vařené, zatímco střed stále zmrzlý. Navíc se v takovém mase rychle množí bakterie. Je proto lepší vyndat maso z mrazáku večer předem a nechat ho pomalu rozmrznout v chladničce. Nebo ponořit do teplé vody.

  • Čerstvé ovoce


     

    Ani čerstvé ovoce do mikrovlnky nepatří. Zvláště některé druhy. Nejenže se působením mikrovln zničí všechny důležité a prospěšné vitamíny, ale například kuličky hroznového vína vám můžou vybuchnout přímo do obličeje.

  • Starý chléb


     

    Mikrovlny nepoužívejte ani k rozpékání chleba. Ten totiž, místo toho aby se stal znovukřupavým, zvlhne, získá gumovou konzistenci a bude zatuchle smrdět. Je to proto, že se z něj působením mikrovln rychle začne uvolňovat voda, pára se však srazí a skončí zpět na chlebu.

  • Plastové krabičky


     

    Nosíte si do práce obědy v uzavíratelných plastových boxech, ve kterých si pak jídlo i ohříváte? Překontrolujte si, zda jsou opravdu určené do mikrovlnné trouby. Musí být vyrobené ze speciálně upraveného termoplastu, ktery vydrží i vysoké teploty. Takové jsou určené přímo pro tento způsob ohřevu. Levné krabičky z Číny jsou vyrobeny z obyčejného plastu, ze kterého se během zahřátí mohou do pokrmů uvolňovat nebezpečné toxické a rakovinotvorné látky. 

  • Polystyrenové obaly na jídlo

    ...

     

    A pozor si dejte i když si necháváte vozit obědy z restaurace. Oblíbený polystyrenový obal je sice na jídlo určený, nikdy v ho v něm ale neohřívejte. I potravinové plasty, které jsou při jeho výrobě použity, obsahují karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potraviny a následně pak do lidského organismu. Výzkum amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě před třemi lety prokázal, že spotřebitelé, kteří ohřívají potraviny přímo v plastových obalech, zvyšují riziko onemocnění rakovinou.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »