Recepty Jamieho Olivera na levné, snadné a lahodné večeře | Recepty.Blesk.cz

Recepty Jamieho Olivera na levné, snadné a lahodné večeře

  • Foto: jamieoliver.com
    1února   2016  /  06:00

    Luxusní jídlo podle receptů slavného kuchaře nemusí být ani drahé, ani složité. Naopak! Ta nejlepší jídla jsou zpravidla velmi jednoduchá a při jejich přípravě vystačíte se základními ingrediencemi. Inspirujte se recepty britského kuchaře Jamieho Olivera na levná, rychlá a přitom skvělá rodinná jídla.

  • Domácí rybí prsty s hráškovým pyré

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: jamieoliver.com

    * 450 g zmražených filetů z bílých ryb (např. treska)
    * 500 g mraženého hrášku
    * 5 lžic hladké mouky
    * 1 lžíci mleté sladké papriky
    * šťávu a kůru z půlky citronu
    * sůl, pepř
    * 2 vejce
    * 100 g strouhanky
    * olej na smažení
    * hrst čerstvé máty

     

    Postup:

    Filety nechte rozmrazit, ideálně přes noc v lednici. Hrášek dejte do cedníku a přelijte horkou vodou. V misce smíchejte mouku, papriku, citronovou kůru, sůl a pepř. V další misce rozšlehejte vejce. Rozmražené filety nakrájejte na zhruba 2cm proužky a obalte v klasickém trojobalu – nejprve v okořeněné mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.

     

    Na pánvi rozehřejte zhruba jednu lžíci oleje, stáhněte na střední plamen a smažte rybí prsty zhruba 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nebudou mít zlatavou, křupavou kůrku. Jakmile jsou hotové, přemístěte je na papírovou kuchyňskou utěrku a vysajte z nich přebytečnou mastnotu.

     

    Hrášek s mátou dejte do kuchyňského robota a rozmixujte na hrubé pyré. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte společně s osmaženými rybími prsty.

  • Kuřecí paličky s paprikami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: jamieoliver.com * 8 kuřecích paliček
    * 1/2 červené papriky nakrájené na proužky
    * 1/2 žluté papriky nakrájené na proužky
    * 1/2 oranžové papriky nakrájené na proužky
    * 1 citron nakrájený na čtvrtky
    * 200 ml kuřecího vývaru
    * 1 bobkový list
    * sůl, pepř
    * hrst nasekané petrželky

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V pánvi rozehřejte trošku oleje a zprudka na něm opečte kuřecí paličky jen tak, aby se kůže zatáhla a lehce získala barvu. Poté paličky přemístěte do pekáče a přidejte zbytek surovin – papriky, citron, vývar a bobkový list. Lehce osolte a opepřete. Dejte do trouby a pečte zhruba 30 až 35 minut. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlejte vodou nebo vývarem. Před podáváním vyjměte citron a bobkový list a na talíři posypte nasekanou petrželkou.

  • Špagetový koláč

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: jamieoliver.com * 600 ml smetany ke šlehání
    * 4 vejce
    * sůl, pepř
    * 60 g strouhaného čedaru
    * 60 g strouhaného aromatického sýra (např. hermelín, niva, kozí sýr apod.)
    * 2 hrsti čerstvého nasekaného špenátu
    * 1 najemno nasekanou chilli papričku
    * 140 g nasekaných sušených rajčat
    * 400 g vařených špaget

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větší misce rozšlehejte vejce společně se smetanou, osolte, opepřete a následně přidejte čedar, většinu aromatického sýra (trošku si nechte stranou na posypání), špenát, chilli, sušená račata a uvařené špagety. Opatrně, ale důkladně promíchejte.

     

    Formu na dort nebo na koláč vymažte máslem a potom do ní pomalu nalijte směs špaget a rovnoměrně ji rozetřete do celé formy. Vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut, dokud není povrch zlatavý a křupavý. Posypte zbytkem aromatického sýra a vraťte do trouby zhruba na dalších 10 minut. Vtáhněte, nechte chvíli stát a podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.

  • Polévka z pečených brambor

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: jamieoliver.com * 4 velké brambory
    * 40 g másla
    * 1 cibuli
    * malou hrst nastrouhaného parmazánu
    * 1500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
    * zakysanou smetanu
    * malou hrst nasekané pažitky

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180° C. Brambory důkladně umyjte, osušte, propíchejte vidličkou a zabalte do alobalu. Vložte je do střední části trouby a pečte zhruba hodinu. Vytáhněte brambory z trouby, nakrájejte na čtvrtky a nechte zcela vychladnout.

     

    Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. V hrnci rozpusťte máslo a  na středním plameni na něm opékejte cibuli asi 10 minut, dokud nezíská barvu a nezměkne. Brambory i se slupkou nakrájejte na malé kostky, společně s parmazánem je přidejte do hrnce a asi 5 minut opékejte. Zalijte vývarem (250 ml si nechte stranou), přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi půl hodiny.

     

    Pomocí ponorného tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete a podle potřeby rozřeďte zbývajícím vývarem. Servírujte s kopečkem zakysané smetany a posypané pažitkou.

     

    Více receptů britského šéfkuchaře bez čepice naleznete na www.jamieoliver.com

/

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz