Recepty Jamieho Olivera na levné, snadné a lahodné večeře | Recepty.Blesk.cz

Recepty Jamieho Olivera na levné, snadné a lahodné večeře

  • Foto: jamieoliver.com
    1února   2016  /  06:00

    Luxusní jídlo podle receptů slavného kuchaře nemusí být ani drahé, ani složité. Naopak! Ta nejlepší jídla jsou zpravidla velmi jednoduchá a při jejich přípravě vystačíte se základními ingrediencemi. Inspirujte se recepty britského kuchaře Jamieho Olivera na levná, rychlá a přitom skvělá rodinná jídla.

  • Domácí rybí prsty s hráškovým pyré

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 450 g zmražených filetů z bílých ryb (např. treska)
    * 500 g mraženého hrášku
    * 5 lžic hladké mouky
    * 1 lžíci mleté sladké papriky
    * šťávu a kůru z půlky citronu
    * sůl, pepř
    * 2 vejce
    * 100 g strouhanky
    * olej na smažení
    * hrst čerstvé máty

     

    Postup:

    Filety nechte rozmrazit, ideálně přes noc v lednici. Hrášek dejte do cedníku a přelijte horkou vodou. V misce smíchejte mouku, papriku, citronovou kůru, sůl a pepř. V další misce rozšlehejte vejce. Rozmražené filety nakrájejte na zhruba 2cm proužky a obalte v klasickém trojobalu – nejprve v okořeněné mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.

     

    Na pánvi rozehřejte zhruba jednu lžíci oleje, stáhněte na střední plamen a smažte rybí prsty zhruba 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nebudou mít zlatavou, křupavou kůrku. Jakmile jsou hotové, přemístěte je na papírovou kuchyňskou utěrku a vysajte z nich přebytečnou mastnotu.

     

    Hrášek s mátou dejte do kuchyňského robota a rozmixujte na hrubé pyré. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte společně s osmaženými rybími prsty.

  • Kuřecí paličky s paprikami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 8 kuřecích paliček
    * 1/2 červené papriky nakrájené na proužky
    * 1/2 žluté papriky nakrájené na proužky
    * 1/2 oranžové papriky nakrájené na proužky
    * 1 citron nakrájený na čtvrtky
    * 200 ml kuřecího vývaru
    * 1 bobkový list
    * sůl, pepř
    * hrst nasekané petrželky

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V pánvi rozehřejte trošku oleje a zprudka na něm opečte kuřecí paličky jen tak, aby se kůže zatáhla a lehce získala barvu. Poté paličky přemístěte do pekáče a přidejte zbytek surovin – papriky, citron, vývar a bobkový list. Lehce osolte a opepřete. Dejte do trouby a pečte zhruba 30 až 35 minut. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlejte vodou nebo vývarem. Před podáváním vyjměte citron a bobkový list a na talíři posypte nasekanou petrželkou.

  • Špagetový koláč

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 600 ml smetany ke šlehání
    * 4 vejce
    * sůl, pepř
    * 60 g strouhaného čedaru
    * 60 g strouhaného aromatického sýra (např. hermelín, niva, kozí sýr apod.)
    * 2 hrsti čerstvého nasekaného špenátu
    * 1 najemno nasekanou chilli papričku
    * 140 g nasekaných sušených rajčat
    * 400 g vařených špaget

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větší misce rozšlehejte vejce společně se smetanou, osolte, opepřete a následně přidejte čedar, většinu aromatického sýra (trošku si nechte stranou na posypání), špenát, chilli, sušená račata a uvařené špagety. Opatrně, ale důkladně promíchejte.

     

    Formu na dort nebo na koláč vymažte máslem a potom do ní pomalu nalijte směs špaget a rovnoměrně ji rozetřete do celé formy. Vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut, dokud není povrch zlatavý a křupavý. Posypte zbytkem aromatického sýra a vraťte do trouby zhruba na dalších 10 minut. Vtáhněte, nechte chvíli stát a podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.

  • Polévka z pečených brambor

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 4 velké brambory
    * 40 g másla
    * 1 cibuli
    * malou hrst nastrouhaného parmazánu
    * 1500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
    * zakysanou smetanu
    * malou hrst nasekané pažitky

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180° C. Brambory důkladně umyjte, osušte, propíchejte vidličkou a zabalte do alobalu. Vložte je do střední části trouby a pečte zhruba hodinu. Vytáhněte brambory z trouby, nakrájejte na čtvrtky a nechte zcela vychladnout.

     

    Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. V hrnci rozpusťte máslo a  na středním plameni na něm opékejte cibuli asi 10 minut, dokud nezíská barvu a nezměkne. Brambory i se slupkou nakrájejte na malé kostky, společně s parmazánem je přidejte do hrnce a asi 5 minut opékejte. Zalijte vývarem (250 ml si nechte stranou), přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi půl hodiny.

     

    Pomocí ponorného tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete a podle potřeby rozřeďte zbývajícím vývarem. Servírujte s kopečkem zakysané smetany a posypané pažitkou.

     

    Více receptů britského šéfkuchaře bez čepice naleznete na www.jamieoliver.com

/

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »