Nejlepší masové rolády: Ideální oběd na víkend | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší masové rolády: Ideální oběd na víkend

  • Foto: shutterstock.com
    29ledna   2016  /  06:00

    Je úplně jedno, jestli se vám do ruky dostane vepřová panenka nebo ramínko, hovězí, telecí či kuřecí plátky, hlavní je, co do masa zamotáte!

  • Vepřové ramínko s bylinkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 až 6 porcí):

    * 1 kg vepřového ramínka

    * sůl, pepř

    * 3 jarní cibulky

    * 8 lžic čerstvých sekaných bylinek (tymián, šalvěj, petržel, estragon)

    * 2 až 3 stroužky česneku

    * 3 lžíce másla

    * 500 ml vývaru

     

    Postup:

    Maso upravte na obdélník. Osolte ho, opepřete a potřete z obou stran utřeným česnekem. Jarní cibulku nasekejte na tenká kolečka, smíchejte s bylinkami a máslem a vložte doprostřed obdélníku. Maso zatočte, omotejte ho potravinářským provázkem a vložte do trouby rozpálené na 220 °C. Hned stáhněte na 160 °C a pečte hodinu. Pak teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších 20 až 30 minut. Po celou dobu pečení polévejte maso výpekem, případně pár lžícemi vývaru.

     

    Hnědou omáčku připravíte tak, že maso vyjmete z pekáče, seškrábete připečené strany, zaprášíte ho dvěma lžícemi hladké mouky, zalijete vývarem a necháte vařit 10 minut. Pak omáčku přecedíte, na závěr můžete zjemnit lžící studeného másla.

  • Hovězí roláda s rozinkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g hovězího roštěnce

    * 8 plátků sušené šunky

    * 100 g lučiny

    * 100 g čerstvého kozího sýra

    * 1 hrst rozinek

    * 1 hrst piniových nebo slunečnicových semínek

    * 1/2 lžičky drceného rozmarýnu

    * sůl, pepř, olej

    * 1 cibuli

    * 500 ml vývaru

     

    Postup:

    Maso naklepejte mezi dvěma fóliemi dotenka. Pak ho rozdělte na 8 malých obdélníků. Oba sýry smíchejte s rozinkami, semínky, rozmarýnem, solí a pepřem. Maso jemně osolte a opepřete. Každý plátek položte na sušenou šunku, přidejte sýrovou náplň, srolujte závitky a zajistěte je párátkem. Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli a závitky na ní opečte ze všech stran. Podlijte je třetinou vývaru a nezakryté pečte při 200 °C asi 20 minut. Až jejich povrch zezlátne a zatáhne se, podlijte je dalším vývarem a pečte asi 40 minut nebo do té doby, než budou měkké.

  • Vepřová roláda s vejci

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 až 8 porcí):

    * 750 g mletého vepřového masa

    * 6 krajíců toustového chleba bez kůrky

    * 100 ml mléka

    * 2 + 4 vejce

    * 1 velkou cibuli

    * 2 stroužky česneku

    * 1 lžíci ostré hořčice

    * 1 lžíci oregana

    * 1 lžíci worcesterové omáčky

    * špetku mletého muškátového oříšku

    * sůl, pepř, strouhanku podle potřeby

    * 60 g vyloupaných pistácií

    * 200 g anglické slaniny na plátky

     

    Postup:

    Toustový chléb namočte v mléce a 2 vejcích. 4 vejce uvařte natvrdo. Po půlhodině dejte do robotu namočený toustový chléb i s tekutinou, na kusy nakrájenou cibuli, česnek, hořčici, worcester i koření a vše rozmixujte. Pak rukama zpracujte s mletým masem, solí a pepřem na kompaktní hmotu, podle potřeby přidejte strouhanku. Položte ji na potravinovou fólii, rozválejte ji na obdélník. Poklaďte pistáciemi, vařenými vejci a pevně sbalte.

     

    Pekáček vyložte slaninovými proužky, na ně dejte válec masa a překlopte převislou slaninou. Pečte při 180 °C asi hodinu. Místo pistácií klidně použijte jiné ořechy nebo mandle, pokaždé dodají roládě jinou chuť. Trochu ořechů můžete také nasekat a přidat rovnou do masové směsi.

  • Telecí roláda se špenátem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g telecí kýty

    * 150 g mrazeného listového špenátu

    * 1 cibuli

    * 2 lžíce oleje

    * 2 stroužky česneku

    * 1 žlutou papriku

    * 100 g sýru feta

    * 100 g šunky

    * sůl, pepř, muškátový květ

    * 250 ml vývaru

     

    Postup:

    Na oleji opečte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou papriku a pak rozmrazený a dokonale odkapaný špenát. Osolte, opepřete a dochuťte muškátem. Maso rozřízněte tak, aby se otevřelo jako kniha. Jemně přes fólii ho naklepejte, aby se lépe rolovalo. Osolte ho, poklaďte plátky šunky, špenátem, rozdrobeným sýrem, zabalte a svažte provázkem. Krátce ze všech stran ho opečte v pekáčku, podlijte vývarem a pečte téměř hodinu.

  • Kuřecí roláda se sušenými rajčaty

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 až 8 porcí):

    * 1 kuře připravené na roládu

    * 1 hrnek quinoy

    * 3 lžíce piniových nebo slunečnicových semínek

    * 4 až 5 sušených rajčat

    * 1/2 hrnku rozinek

    * 1/2 svazku petrželky

    * sůl, pepř, špetku skořice, zázvoru a mletého koriandru

    * 100 g anglické slaniny nebo sušené šunky

     

    Postup:

    Na pánvi nasucho opražte semínka. Kuře trochu naklepejte, aby bylo na všech místech přibližně stejně silné. Quinou několikrát propláchněte horkou vodou, pak ji zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 15 minut. Pod pokličkou ji nechte ještě 5 minut stát. Pak ji osolte, opepřete, smíchejte s rozinkami, pokrájenými sušenými rajčaty, posekanou petrželkou, rozinkami, opraženými semínky a kořením. Maso zamotejte, svažte potravinářským provázkem a dejte do zapékací formy. Pečte hodinu při 180 °C, občas obraťte a podle potřeby podlijte vodou. Pokud se nechcete pouštět do quinoy, vyměňte ji v receptu za kuskus nebo rýži. Pro plnější chuť můžete quinou vařit v masovém či zeleninovém vývaru.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz