Nejlepší masové rolády: Ideální oběd na víkend | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší masové rolády: Ideální oběd na víkend

  • Foto: shutterstock.com
    29ledna   2016  /  06:00

    Je úplně jedno, jestli se vám do ruky dostane vepřová panenka nebo ramínko, hovězí, telecí či kuřecí plátky, hlavní je, co do masa zamotáte!

  • Vepřové ramínko s bylinkami


    Budete potřebovat (na 4 až 6 porcí):

    * 1 kg vepřového ramínka

    * sůl, pepř

    * 3 jarní cibulky

    * 8 lžic čerstvých sekaných bylinek (tymián, šalvěj, petržel, estragon)

    * 2 až 3 stroužky česneku

    * 3 lžíce másla

    * 500 ml vývaru

     

    Postup:

    Maso upravte na obdélník. Osolte ho, opepřete a potřete z obou stran utřeným česnekem. Jarní cibulku nasekejte na tenká kolečka, smíchejte s bylinkami a máslem a vložte doprostřed obdélníku. Maso zatočte, omotejte ho potravinářským provázkem a vložte do trouby rozpálené na 220 °C. Hned stáhněte na 160 °C a pečte hodinu. Pak teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších 20 až 30 minut. Po celou dobu pečení polévejte maso výpekem, případně pár lžícemi vývaru.

     

    Hnědou omáčku připravíte tak, že maso vyjmete z pekáče, seškrábete připečené strany, zaprášíte ho dvěma lžícemi hladké mouky, zalijete vývarem a necháte vařit 10 minut. Pak omáčku přecedíte, na závěr můžete zjemnit lžící studeného másla.

  • Hovězí roláda s rozinkami


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g hovězího roštěnce

    * 8 plátků sušené šunky

    * 100 g lučiny

    * 100 g čerstvého kozího sýra

    * 1 hrst rozinek

    * 1 hrst piniových nebo slunečnicových semínek

    * 1/2 lžičky drceného rozmarýnu

    * sůl, pepř, olej

    * 1 cibuli

    * 500 ml vývaru

     

    Postup:

    Maso naklepejte mezi dvěma fóliemi dotenka. Pak ho rozdělte na 8 malých obdélníků. Oba sýry smíchejte s rozinkami, semínky, rozmarýnem, solí a pepřem. Maso jemně osolte a opepřete. Každý plátek položte na sušenou šunku, přidejte sýrovou náplň, srolujte závitky a zajistěte je párátkem. Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli a závitky na ní opečte ze všech stran. Podlijte je třetinou vývaru a nezakryté pečte při 200 °C asi 20 minut. Až jejich povrch zezlátne a zatáhne se, podlijte je dalším vývarem a pečte asi 40 minut nebo do té doby, než budou měkké.

  • Vepřová roláda s vejci


    Budete potřebovat (na 6 až 8 porcí):

    * 750 g mletého vepřového masa

    * 6 krajíců toustového chleba bez kůrky

    * 100 ml mléka

    * 2 + 4 vejce

    * 1 velkou cibuli

    * 2 stroužky česneku

    * 1 lžíci ostré hořčice

    * 1 lžíci oregana

    * 1 lžíci worcesterové omáčky

    * špetku mletého muškátového oříšku

    * sůl, pepř, strouhanku podle potřeby

    * 60 g vyloupaných pistácií

    * 200 g anglické slaniny na plátky

     

    Postup:

    Toustový chléb namočte v mléce a 2 vejcích. 4 vejce uvařte natvrdo. Po půlhodině dejte do robotu namočený toustový chléb i s tekutinou, na kusy nakrájenou cibuli, česnek, hořčici, worcester i koření a vše rozmixujte. Pak rukama zpracujte s mletým masem, solí a pepřem na kompaktní hmotu, podle potřeby přidejte strouhanku. Položte ji na potravinovou fólii, rozválejte ji na obdélník. Poklaďte pistáciemi, vařenými vejci a pevně sbalte.

     

    Pekáček vyložte slaninovými proužky, na ně dejte válec masa a překlopte převislou slaninou. Pečte při 180 °C asi hodinu. Místo pistácií klidně použijte jiné ořechy nebo mandle, pokaždé dodají roládě jinou chuť. Trochu ořechů můžete také nasekat a přidat rovnou do masové směsi.

  • Telecí roláda se špenátem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g telecí kýty

    * 150 g mrazeného listového špenátu

    * 1 cibuli

    * 2 lžíce oleje

    * 2 stroužky česneku

    * 1 žlutou papriku

    * 100 g sýru feta

    * 100 g šunky

    * sůl, pepř, muškátový květ

    * 250 ml vývaru

     

    Postup:

    Na oleji opečte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou papriku a pak rozmrazený a dokonale odkapaný špenát. Osolte, opepřete a dochuťte muškátem. Maso rozřízněte tak, aby se otevřelo jako kniha. Jemně přes fólii ho naklepejte, aby se lépe rolovalo. Osolte ho, poklaďte plátky šunky, špenátem, rozdrobeným sýrem, zabalte a svažte provázkem. Krátce ze všech stran ho opečte v pekáčku, podlijte vývarem a pečte téměř hodinu.

  • Kuřecí roláda se sušenými rajčaty


    Budete potřebovat (na 6 až 8 porcí):

    * 1 kuře připravené na roládu

    * 1 hrnek quinoy

    * 3 lžíce piniových nebo slunečnicových semínek

    * 4 až 5 sušených rajčat

    * 1/2 hrnku rozinek

    * 1/2 svazku petrželky

    * sůl, pepř, špetku skořice, zázvoru a mletého koriandru

    * 100 g anglické slaniny nebo sušené šunky

     

    Postup:

    Na pánvi nasucho opražte semínka. Kuře trochu naklepejte, aby bylo na všech místech přibližně stejně silné. Quinou několikrát propláchněte horkou vodou, pak ji zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 15 minut. Pod pokličkou ji nechte ještě 5 minut stát. Pak ji osolte, opepřete, smíchejte s rozinkami, pokrájenými sušenými rajčaty, posekanou petrželkou, rozinkami, opraženými semínky a kořením. Maso zamotejte, svažte potravinářským provázkem a dejte do zapékací formy. Pečte hodinu při 180 °C, občas obraťte a podle potřeby podlijte vodou. Pokud se nechcete pouštět do quinoy, vyměňte ji v receptu za kuskus nebo rýži. Pro plnější chuť můžete quinou vařit v masovém či zeleninovém vývaru.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

„Nezaslouží si slitování.“ Soud za 10 minut…

Bagdádský soud během desetiminutového slyšení odsoudil více než čtyřicet žen k trestu smrti. Jednalo…

celý článek »

České celebrity

Slováček slaví 75. narozeniny: Dádě pozvánku…

Podle kalendáře slaví dnes, avšak narozeninový koncert a party má Felix Slováček (75) až příští úterý.…

celý článek »

Královské rodiny

Co prozradily fotky ze svatby? Škrobená…

Princ Harry (33) a jeho novopečená choť Meghan (36) si přáli krásnou veselku, na kterou by mohli…

celý článek »

Krimi

Zpověď Kajínkovy přítelkyně bojující s rakovinou:…

Rok od propuštění Jiřího Kajínka z vězení promluvila jeho partnerka Magda Gubová (65) v exkluzivním…

celý článek »