V hlavní roli cibule: naplňte ji masem, uvařte francouzskou cibulačku! | Recepty.Blesk.cz

V hlavní roli cibule: naplňte ji masem, uvařte francouzskou cibulačku!

  • Foto: shutterstock.com
    27ledna   2016  /  06:00

    Spoustu slaných jídel si bez ní vůbec nejde představit. Uvařte si takové pokrmy, ve kterých hraje cibule hlavní roli – ať už je žlutá, bílá, červená nebo svěže zelená jarní.

  • Cibule plněná masem


    Budete potřebovat (na 6 cibulí):

    * 60 g taliána (nebo jiné tepelně neopracované klobásy)

    * 250 g mletého hovězího

    * 1 lžíci oleje

    * 1 lžíci másla

    * 1 velké vejce

    * 3 lžíce parmezánu

    * 6 lžic strouhanky

    * 6 větších cibulí

    * muškátový oříšek

    * sůl, pepř

     

    Na omáčku:

    * 1 konzervu krájených rajčat

    * 1 mozzarellu

    * 2 lžíce rajského protlaku

    * bazalku, sůl, pepř, cukr

     

    Postup:

    Cibule vařte 15 minut v osolené vodě. Pak je slijte, osušte a lžičkou vydlabejte. Nechte jejich stěny dostatečně silné na to, aby se při plnění nebortily. Na másle a oleji opečte klobásu vytlačenou ze střívka a přidejte k ní i mleté maso a polovinu z cibulových vnitřků (druhou nebudete potřebovat). Okořeňte, stáhněte z plamene, vmíchejte polovinu strouhanky, a až směs trochu vychladne, i vejce. Hmotou naplňte cibule.

     

    Na omáčku smíchejte rajčata s protlakem a kořením, dochuťte a vlijte do zapékací nádoby. Vložte cibule, smíchejte zbývající strouhanku s parmezánem a touto směsí je posypejte. Do omáčky poházejte natrhanou mozzarellu. Pečte při 200 °C asi 25 minut zakryté a pak ještě 20 minut bez pokličky.

  • Francouzská cibulačka


    Budete potřebovat (na 6 – 8 porcí):

    * 1 kg cibule

    * 3 až 4 lžíce másla

    * 3 až 4 lžíce oleje

    * 4 stroužky česneku

    * 2 litry vývaru

    * 200 g čedaru

    * 6 až 8 plátků bílého chleba

     

    Postup:

    Cibuli očistěte, přepulte a nakrájejte na proužky. V nepřilnavém hrnci rozehřejte olej s máslem, vhoďte cibuli a po chvíli i na plátky nasekaný česnek. Promíchejte, přiklopte a na tom nejmírnějším plamínku pečte 30 minut. Odložte pokličku a duste dalších 20 minut. Až se začne cibule lepit ke dnu a bude krásně zkaramelizovaná, zalijte ji vývarem. Polévku přiveďte k varu, podle chuti ji dolaďte solí a pepřem, stáhněte plamen a nechte ji 10 až 15 minut probublávat. Pak ji nalijte do ohnivzdorných misek. Plátky chleba opečte v topinkovači, posypejte čedarem a položte na polévku. Zapečte pod grilem v troubě.

  • Šalotkový koláč


    Budete potřebovat (na koláč o průměru 24 cm):

    * 2 lžíce oleje

    * 2 lžíce másla

    * 12 až 14 šalotek

    * 1 lžičku cukru

    * 2 lžičky balzamikového octa

    * 3 snítky tymiánu

    * 1 vyválené listové těsto

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Olej a máslo zahřejte v široké pánvi. Šalotky očistěte, přepulte a opékejte z obou stran. Pořád je pečte na mírném ohni, posypejte cukrem, solí a pepřem, přidejte tymián a ocet. Vařte dalších 5 minut nebo než se začne ocet vypařovat. Šalotky i s omáčkou přesuňte do zapékací formy řezem dolů. Těsto ořízněte do kruhu, položte ho přes šalotky a okraje zatlačte dovnitř. Při 180 °C pečte 20 až 25 minut. Po upečení nechte koláč 5 minut stát a pak ho za pomoci talíře s rovným dnem opatrně překlopte.

  • Pizza s cibulí, hruškami a sýrem


    Budete potřebovat (na 2 velké pizzy):

     

    Na těsto:

    * cca 500 g hladké mouky + trochu mouky na vál

    * 1 sáček sušeného droždí

    * 1 lžíci cukru

    * 2 zarovnané lžičky soli

    * 1 lžíci olivového oleje

     

    Na obložení:

    * 300 g sýra s modrou plísní

    * 4 až 5 červených cibulí

    * 2 zralé hrušky

    * lístky šalvěje

    * čerstvě mletý pepř

     

    Postup:

    V míse smíchejte cukr se 400 ml vlažné vody a přisypávejte mouku s droždím. Až bude droždí rozmíchané s polovinou mouky a vodou, přidejte olej a sůl a dosypávejte mouku. Vznikne vám tekutější těsto, které nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Pak ho rozdělte na poloviny, každou zpracujte rukama a nechte kynout dalších 30 minut.

     

    Vyválejte ho dotenka a přeneste na vymazaný plech (jde to lépe než na plech vyložený papírem). Poklaďte rozdrobeným sýrem, osminkami cibule a plátky hrušek. Poházejte šalvějovými lístky, posypejte pepřem a při 250 °C pečte asi 12 minut nebo dokud nezačne sýr zlatavě bublat.

  • Švýcarské zapečené těstoviny


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 2 velké brambory

    * 500 g těstovin (krátké trubky)

    * 4 lžíce másla nebo oleje

    * 5 malých cibulí

    * 1 hrnek aromatického sýra

    * 1/2 hrnku mléka nebo smetany na vaření

    * sůl, pepř, petržel

     

    Postup:

    V osolené vodě uvařte doměkka na kostky nakrájené brambory spolu s těstovinami. Pak je sceďte. Mléko smíchejte se solí, pepřem a nasekanou petrželí. Na oleji nebo másle osmažte na kolečka nakrájenou cibuli. Do zapékací mísy dejte třetinu těstovinové směsi a zasypejte polovinou sýra. Dejte další vrstvu těstovin s brambory, druhou půlkou sýra, těstoviny zalijte osoleným mlékem a posypejte osmahnutou cibulí. Zakryjte a pečte při 180 °C asi 15 minut nebo než začne sýr bublat. Měl by se pěkně táhnout, ne tvrdnout na povrchu.

  • Cibulová marmeláda


    Budete potřebovat (na cca 5 skleniček):

    * 2 kg červené cibule

    * 4 až 5 stroužků česneku

    * 150 g másla

    * 4 lžíce olivového oleje

    * 150 g hnědého cukru

    * 1 lžičku rozmarýnu

    * špetku chilli

    * 750 ml suchého červeného vína

    * 350 ml červeného vinného octa

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibule přepulte a nakrájejte na proužky, česnek na plátky. V nepřilnavém hrnci rozpusťte máslo s olejem a vhoďte na ně cibuli s česnekem. Přiveďte je k prudkému varu a pak plamen stáhněte. Vsypejte cukr, rozmarýn, chilli, sůl a pepř. Cibuli nechte karamelizovat asi 40 až 50 minut nebo až se odpaří tekutina. Pak vlijte víno a ocet a vařte prudce asi 25 až 30 minut. Cibule by se pod vařečkou měla rozpadat a omáčka by měla mít konzistenci sirupu. Cibuládu dejte do skleniček a uzavřete je víčkem. V lednici vydrží asi 3 měsíce.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »