V hlavní roli cibule: naplňte ji masem, uvařte francouzskou cibulačku! | Recepty.Blesk.cz

V hlavní roli cibule: naplňte ji masem, uvařte francouzskou cibulačku!

  • Foto: shutterstock.com
    27ledna   2016  /  06:00

    Spoustu slaných jídel si bez ní vůbec nejde představit. Uvařte si takové pokrmy, ve kterých hraje cibule hlavní roli – ať už je žlutá, bílá, červená nebo svěže zelená jarní.

  • Cibule plněná masem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 cibulí):

    * 60 g taliána (nebo jiné tepelně neopracované klobásy)

    * 250 g mletého hovězího

    * 1 lžíci oleje

    * 1 lžíci másla

    * 1 velké vejce

    * 3 lžíce parmezánu

    * 6 lžic strouhanky

    * 6 větších cibulí

    * muškátový oříšek

    * sůl, pepř

     

    Na omáčku:

    * 1 konzervu krájených rajčat

    * 1 mozzarellu

    * 2 lžíce rajského protlaku

    * bazalku, sůl, pepř, cukr

     

    Postup:

    Cibule vařte 15 minut v osolené vodě. Pak je slijte, osušte a lžičkou vydlabejte. Nechte jejich stěny dostatečně silné na to, aby se při plnění nebortily. Na másle a oleji opečte klobásu vytlačenou ze střívka a přidejte k ní i mleté maso a polovinu z cibulových vnitřků (druhou nebudete potřebovat). Okořeňte, stáhněte z plamene, vmíchejte polovinu strouhanky, a až směs trochu vychladne, i vejce. Hmotou naplňte cibule.

     

    Na omáčku smíchejte rajčata s protlakem a kořením, dochuťte a vlijte do zapékací nádoby. Vložte cibule, smíchejte zbývající strouhanku s parmezánem a touto směsí je posypejte. Do omáčky poházejte natrhanou mozzarellu. Pečte při 200 °C asi 25 minut zakryté a pak ještě 20 minut bez pokličky.

  • Francouzská cibulačka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 – 8 porcí):

    * 1 kg cibule

    * 3 až 4 lžíce másla

    * 3 až 4 lžíce oleje

    * 4 stroužky česneku

    * 2 litry vývaru

    * 200 g čedaru

    * 6 až 8 plátků bílého chleba

     

    Postup:

    Cibuli očistěte, přepulte a nakrájejte na proužky. V nepřilnavém hrnci rozehřejte olej s máslem, vhoďte cibuli a po chvíli i na plátky nasekaný česnek. Promíchejte, přiklopte a na tom nejmírnějším plamínku pečte 30 minut. Odložte pokličku a duste dalších 20 minut. Až se začne cibule lepit ke dnu a bude krásně zkaramelizovaná, zalijte ji vývarem. Polévku přiveďte k varu, podle chuti ji dolaďte solí a pepřem, stáhněte plamen a nechte ji 10 až 15 minut probublávat. Pak ji nalijte do ohnivzdorných misek. Plátky chleba opečte v topinkovači, posypejte čedarem a položte na polévku. Zapečte pod grilem v troubě.

  • Šalotkový koláč

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na koláč o průměru 24 cm):

    * 2 lžíce oleje

    * 2 lžíce másla

    * 12 až 14 šalotek

    * 1 lžičku cukru

    * 2 lžičky balzamikového octa

    * 3 snítky tymiánu

    * 1 vyválené listové těsto

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Olej a máslo zahřejte v široké pánvi. Šalotky očistěte, přepulte a opékejte z obou stran. Pořád je pečte na mírném ohni, posypejte cukrem, solí a pepřem, přidejte tymián a ocet. Vařte dalších 5 minut nebo než se začne ocet vypařovat. Šalotky i s omáčkou přesuňte do zapékací formy řezem dolů. Těsto ořízněte do kruhu, položte ho přes šalotky a okraje zatlačte dovnitř. Při 180 °C pečte 20 až 25 minut. Po upečení nechte koláč 5 minut stát a pak ho za pomoci talíře s rovným dnem opatrně překlopte.

  • Pizza s cibulí, hruškami a sýrem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 2 velké pizzy):

     

    Na těsto:

    * cca 500 g hladké mouky + trochu mouky na vál

    * 1 sáček sušeného droždí

    * 1 lžíci cukru

    * 2 zarovnané lžičky soli

    * 1 lžíci olivového oleje

     

    Na obložení:

    * 300 g sýra s modrou plísní

    * 4 až 5 červených cibulí

    * 2 zralé hrušky

    * lístky šalvěje

    * čerstvě mletý pepř

     

    Postup:

    V míse smíchejte cukr se 400 ml vlažné vody a přisypávejte mouku s droždím. Až bude droždí rozmíchané s polovinou mouky a vodou, přidejte olej a sůl a dosypávejte mouku. Vznikne vám tekutější těsto, které nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Pak ho rozdělte na poloviny, každou zpracujte rukama a nechte kynout dalších 30 minut.

     

    Vyválejte ho dotenka a přeneste na vymazaný plech (jde to lépe než na plech vyložený papírem). Poklaďte rozdrobeným sýrem, osminkami cibule a plátky hrušek. Poházejte šalvějovými lístky, posypejte pepřem a při 250 °C pečte asi 12 minut nebo dokud nezačne sýr zlatavě bublat.

  • Švýcarské zapečené těstoviny

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 2 velké brambory

    * 500 g těstovin (krátké trubky)

    * 4 lžíce másla nebo oleje

    * 5 malých cibulí

    * 1 hrnek aromatického sýra

    * 1/2 hrnku mléka nebo smetany na vaření

    * sůl, pepř, petržel

     

    Postup:

    V osolené vodě uvařte doměkka na kostky nakrájené brambory spolu s těstovinami. Pak je sceďte. Mléko smíchejte se solí, pepřem a nasekanou petrželí. Na oleji nebo másle osmažte na kolečka nakrájenou cibuli. Do zapékací mísy dejte třetinu těstovinové směsi a zasypejte polovinou sýra. Dejte další vrstvu těstovin s brambory, druhou půlkou sýra, těstoviny zalijte osoleným mlékem a posypejte osmahnutou cibulí. Zakryjte a pečte při 180 °C asi 15 minut nebo než začne sýr bublat. Měl by se pěkně táhnout, ne tvrdnout na povrchu.

  • Cibulová marmeláda

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na cca 5 skleniček):

    * 2 kg červené cibule

    * 4 až 5 stroužků česneku

    * 150 g másla

    * 4 lžíce olivového oleje

    * 150 g hnědého cukru

    * 1 lžičku rozmarýnu

    * špetku chilli

    * 750 ml suchého červeného vína

    * 350 ml červeného vinného octa

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibule přepulte a nakrájejte na proužky, česnek na plátky. V nepřilnavém hrnci rozpusťte máslo s olejem a vhoďte na ně cibuli s česnekem. Přiveďte je k prudkému varu a pak plamen stáhněte. Vsypejte cukr, rozmarýn, chilli, sůl a pepř. Cibuli nechte karamelizovat asi 40 až 50 minut nebo až se odpaří tekutina. Pak vlijte víno a ocet a vařte prudce asi 25 až 30 minut. Cibule by se pod vařečkou měla rozpadat a omáčka by měla mít konzistenci sirupu. Cibuládu dejte do skleniček a uzavřete je víčkem. V lednici vydrží asi 3 měsíce.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz