Vejce Benedikt: Luxusní snídaně, kterou hravě zvládnete doma | Recepty.Blesk.cz

Vejce Benedikt: Luxusní snídaně, kterou hravě zvládnete doma

Foto: shutterstock.com
25.01.2016 / 06:00

Ideální snídaně na klidné ráno, když máte čas jen tak si poležet a pak se chvilku blýsknout v kuchyni. Vejce s nádherně tekutým žloutkem v kombinaci s opečenou houskou, sušenou šunkou a holandskou omáčkou je jeden z důvodů, proč láska prochází žaludkem.

Budete potřebovat (pro 2 osoby):

* 2 vejce

* 1 housku z bílé mouky

* 50 ml bílého vinného octa

* 2 plátky parmské šunky

* oříšek másla

* 2 žloutky

* sůl, bílý pepř

* šťávu z 1/2 citronu

* 75 ml bílého vína

 

Postup:

Nejprve si připravte holandskou omáčku. Jak na to, vám poradí kuchař restaurace Babiččina zahrada – Tomáš Frištenský.  Připravte si vodní lázeň. V hrnci přiveďte vodu k varu a do misky, která pasuje na hrnec tak, aby se dno misky dotýkalo hladiny vody, dejte žloutky, přidejte bílé víno, sůl, citronovou šťávu a prošlehejte metličkou. V malém hrnci rozpusťte máslo. Hrnec s vroucí vodou sundejte z plotny, položte přes něj utěrku a na ni dejte misku s rozšlehanými žloutky. Míchejte žloutkovou hmotu do zhoustnutí, sundejte z hrnce a do hmoty začněte pomalu zašlehávat rozpuštěné máslo. Podle chuti opepřete.

 

720p 480p 360p 240p
Jak na holandskou omáčku vás naučí Tomáš Frištenský, kuchař restaurace Babiččina zahrada • 

 

Poté si připravte pošírované vejce. Jak na to, vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda. Do hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Přilijte do ní trošku vinného octa. Vajíčko, které musí mít pokojovou teplotu, si rozklepněte do misky. Poté ve vodě lžící vytvořte vír a do jeho středu vlijte vejce. Nechte bílek zatáhnout asi 2 minuty, vytáhněte a ihned servírujte.

 

720p 480p 360p 240p
Jak na pošírované vejce vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda • 

 

Housku rozpulte a strany lehce opečte na pánvi dozlatova. Potřete ji lehce holandskou omáčkou, poklaďte plátkem šunky, na něj umístěte pošírované vejce a nakonec přelijte opět holandskou omáčkou.

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »