Ideální snídaně na klidné ráno, když máte čas jen tak si poležet a pak se chvilku blýsknout v kuchyni. Vejce s nádherně tekutým žloutkem v kombinaci s opečenou houskou, sušenou šunkou a holandskou omáčkou je jeden z důvodů, proč láska prochází žaludkem.
Vajíčka Benedikt pro 2 osoby
Budete potřebovat:
* 2 vejce
* 1 housku z bílé mouky
* 50 ml bílého vinného octa
* 2 plátky parmské šunky
* oříšek másla
* 2 žloutky
* sůl, bílý pepř
* šťávu z 1/2 citronu
* 75 ml bílého vína
Holandská omáčka: Video s kuchařem Tomášem Frištenským
Nejprve si připravte holandskou omáčku. Jak na to, vám poradí kuchař restaurace Babiččina zahrada – Tomáš Frištenský. Připravte si vodní lázeň. V hrnci přiveďte vodu k varu a do misky, která pasuje na hrnec tak, aby se dno misky dotýkalo hladiny vody, dejte žloutky, přidejte bílé víno, sůl, citronovou šťávu a prošlehejte metličkou. V malém hrnci rozpusťte máslo. Hrnec s vroucí vodou sundejte z plotny, položte přes něj utěrku a na ni dejte misku s rozšlehanými žloutky. Míchejte žloutkovou hmotu do zhoustnutí, sundejte z hrnce a do hmoty začněte pomalu zašlehávat rozpuštěné máslo. Podle chuti opepřete.
Pošírované vejce: Video s šéfkuchařem Radkem Davidem
Poté si připravte pošírované vejce. Jak na to, vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda. Do hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Přilijte do ní trošku vinného octa. Vajíčko, které musí mít pokojovou teplotu, si rozklepněte do misky. Poté ve vodě lžící vytvořte vír a do jeho středu vlijte vejce. Nechte bílek zatáhnout asi 2 minuty, vytáhněte a ihned servírujte.
Zbývá poslední část přípravy a vejce Benedikt budou hotová. Rozpulte housku a strany lehce opečte na pánvi dozlatova. Potřete ji lehce holandskou omáčkou, poklaďte plátkem šunky, na něj umístěte pošírované vejce a nakonec přelijte opět holandskou omáčkou.