- Foto: shutterstock.com23. ledna 2016 / 06:00
Těstoviny jsou většinou snadné na přípravu a všichni je milují. Ať už potřebujete rychlou variantu, která je hned hotová, nebo chcete sklízet pochvaly nad pekáčem lahodných domácích lasagní, svůj recept si zaručeně najdete.
- Foto: shutterstock.com
Špagety na víně se slaninou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g špaget
* 4 rajčata
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 100 g slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 50 ml bílého vína
* 2 lžíce nasekané petrželové natě
* 1 lžíci nasekané pažitky
* sůl
* kajenský pepřPostup:
Ve vroucí osolené vodě uvařte špagety a sceďte je. Rajčata krátce spařte v horké vodě, oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na větší kousky. Slaninu nakrájejte na menší plátky. Slaninu, nakrájenou cibuli a česnek osmažte na olivovém oleji. Zalijte vínem, přidejte rajčata a 4 minuty vařte na mírném ohni. Přidejte bylinky, osolte a okořeňte. Špagety přimíchejte do omáčky a podávejte.
- Foto: shutterstock.com
Spaghetti carbonara
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g špaget
* 250 g uzených líček
* 80 g parmazánu
* 4 žloutky
* 100 ml hovězího vývaru
* sůl a mletý pepř
Postup:
Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě. Uzená líčka nakrájejte na tenké plátky a orestujte na pánvi dozlatova. Pak si připravte směs ze žloutků, vývaru a pepře. Uvařené špagety vložte do pánve k orestovaným líčkům. Odstavte a vmíchejte směs žloutků. Už dále neohřívejte, naservírujte na talíře a na závěr posypte parmazánem.
- Foto: shutterstock.com
Lasagne bolognese
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 balení těstovin lasagne
* 200 g parmazánu
* 1 cibuli
* 450 g hovězího mletého masa
* 30 g másla
* 200 g mrkve
* 400 g drcených rajčat
* 200 ml červeného vína
* 150 ml hovězího vývaru
* olivový olej extra virgine
* bazalku a tymián
* sůl a mletý černý pepř
Na bešamel:
* 100 g másla
* 220 ml mléka
* 100 g hladké mouky
* sůl
* 2 g muškátového oříšku
* 20 g strouhaného parmazánu
Postup:
Jako první si připravte bešamel. Rozpusťte máslo, přimíchejte hladkou mouku, zalejte mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak přidejte sůl, muškátový oříšek a parmazán.
Dál si připravte ragú bolognese. Rozemelte najemno mrkev a cibuli, kterou orestujte na olivovém oleji společně s čerstvým tymiánem. Pak přidejte mleté hovězí maso (zadní) a restujte do doby, než maso pustí šťávu. Po vydušení šťávy zalejte červeným vínem, chvíli poduste a přidejte hovězí vývar s drcenými rajčaty. Pak osolte, opepřete a za občasného míchání vařte minimálně čtyři hodiny.
Připravte si hlubší plech, ve kterém budete lasagne péct. Na dno rozprostřete pláty lasagní, na ně natřete část bešamelu a ragú a zasypejte parmazánem. Tento postup opakujte několikrát, poslední vrstvu ukončete bešamelem a posypejte parmazánem. Zapékejte při 180 °C asi 40 minut. Hotové lasagne můžete ozdobit čerstvou bazalkou.
- Foto: shutterstock.com
Lososové lasagne
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 4 cibule
* 2 stroužky česneku
* 800 g čerstvého špenátu
* 5 lžic olivového oleje
* sůl
* mletý pepř
* nastrouhaný muškátový oříšek
* 2 lžíce másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 250 ml mléka
* 250 ml smetany na vaření
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy
* 500 g lososa bez kůže
* olivový olej na vymazání formy
* 300 g plátků lasagní
* 150 g strouhaného parmazánu
* 250 g mozzarellyPostup:
Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte a na rozehřátém oleji krátce poduste. Přidejte umytý špenát, promíchejte a poduste. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a promíchejte, postupně přilévejte mléko a důkladně rozmíchejte. Nakonec přidejte smetanu a nechte převařit. Ochuťte solí, pepřem, strouhanou citronovou kůrou a hotový bešamel odstavte.
Lososa nakrájejte na kostky a pokapejte citronovou šťávou. Formu na zapékání vymastěte olejem a na dno položte těstovinové plátky. Navrch rozložte polovinu špenátu, polovinu lososa, polovinu bešamelu a zasypejte 50 g parmazánu. Postup zopakujte a na parmazán přidejte ještě plátky mozzarelly. Pečte v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 25 až 35 minut.
- Foto: shutterstock.com
Pikantní špagety s ančovičkami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 konzervu ančoviček
* 1 balíček špaget
* 70 ml olivového oleje
* 5 stroužků česneku
* 5 lžiček oregana
* 125 g strouhaného parmazánu
* 125 g černých oliv bez pecky
* sůl, pepř
Postup:
Na oleji orestujte na plátky nakrájený česnek. Přidejte ančovičky, prohřejte, posypejte sušeným oreganem a vmíchejte olivy. Směs promíchejte rovnou s uvařenými špagetami. Podle chuti opepřete a před podáváním posypejte parmazánem.