Milované těstoviny: Carbonara, lasagne i pikantní rychlovka | Recepty.Blesk.cz

Milované těstoviny: Carbonara, lasagne i pikantní rychlovka

  • Foto: shutterstock.com
    23ledna   2016  /  06:00

    Těstoviny jsou většinou snadné na přípravu a všichni je milují. Ať už potřebujete rychlou variantu, která je hned hotová, nebo chcete sklízet pochvaly nad pekáčem lahodných domácích lasagní, svůj recept si zaručeně najdete.

  • Špagety na víně se slaninou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g špaget
    * 4 rajčata
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 100 g slaniny
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 50 ml bílého vína
    * 2 lžíce nasekané petrželové natě
    * 1 lžíci nasekané pažitky
    * sůl
    * kajenský pepř

     

    Postup:

    Ve vroucí osolené vodě uvařte špagety a sceďte je. Rajčata krátce spařte v horké vodě, oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na větší kousky. Slaninu nakrájejte na menší plátky. Slaninu, nakrájenou cibuli a česnek osmažte na olivovém oleji. Zalijte vínem, přidejte rajčata a 4 minuty vařte na mírném ohni. Přidejte bylinky, osolte a okořeňte. Špagety přimíchejte do omáčky a podávejte.

  • Spaghetti carbonara

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g špaget

    * 250 g uzených líček

    * 80 g parmazánu

    * 4 žloutky

    * 100 ml hovězího vývaru

    * sůl a mletý pepř

     

    Postup:

    Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě. Uzená líčka nakrájejte na tenké plátky a orestujte na pánvi dozlatova. Pak si připravte směs ze žloutků, vývaru a pepře. Uvařené špagety vložte do pánve k orestovaným líčkům. Odstavte a vmíchejte směs žloutků. Už dále neohřívejte, naservírujte na talíře a na závěr posypte parmazánem.

  • Lasagne bolognese

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 balení těstovin lasagne

    * 200 g parmazánu

    * 1 cibuli

    * 450 g hovězího mletého masa

    * 30 g másla

    * 200 g mrkve

    * 400 g drcených rajčat

    * 200 ml červeného vína

    * 150 ml hovězího vývaru

    * olivový olej extra virgine

    * bazalku a tymián

    * sůl a mletý černý pepř

     

    Na bešamel:

    * 100 g másla

    * 220 ml mléka

    * 100 g hladké mouky

    * sůl

    * 2 g muškátového oříšku

    * 20 g strouhaného parmazánu

     

    Postup:

    Jako první si připravte bešamel. Rozpusťte máslo, přimíchejte hladkou mouku, zalejte mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak přidejte sůl, muškátový oříšek a parmazán.

     

    Dál si připravte ragú bolognese. Rozemelte najemno mrkev a cibuli, kterou orestujte na olivovém oleji společně s čerstvým tymiánem. Pak přidejte mleté hovězí maso (zadní) a restujte do doby, než maso pustí šťávu. Po vydušení šťávy zalejte červeným vínem, chvíli poduste a přidejte hovězí vývar s drcenými rajčaty. Pak osolte, opepřete a za občasného míchání vařte minimálně čtyři hodiny.

     

    Připravte si hlubší plech, ve kterém budete lasagne péct. Na dno rozprostřete pláty lasagní, na ně natřete část bešamelu a ragú a zasypejte parmazánem. Tento postup opakujte několikrát, poslední vrstvu ukončete bešamelem a posypejte parmazánem. Zapékejte při 180 °C asi 40 minut. Hotové lasagne můžete ozdobit čerstvou bazalkou.

  • Lososové lasagne

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 4 cibule
    * 2 stroužky česneku
    * 800 g čerstvého špenátu
    * 5 lžic olivového oleje
    * sůl
    * mletý pepř
    * nastrouhaný muškátový oříšek
    * 2 lžíce másla
    * 4 lžíce hladké mouky
    * 250 ml mléka
    * 250 ml smetany na vaření
    * 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
    * 2 lžičky citronové šťávy
    * 500 g lososa bez kůže
    * olivový olej na vymazání formy
    * 300 g plátků lasagní
    * 150 g strouhaného parmazánu
    * 250 g mozzarelly

     

    Postup:

    Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte a na rozehřátém oleji krátce poduste. Přidejte umytý špenát, promíchejte a poduste. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a promíchejte, postupně přilévejte mléko a důkladně rozmíchejte. Nakonec přidejte smetanu a nechte převařit. Ochuťte solí, pepřem, strouhanou citronovou kůrou a hotový bešamel odstavte.

     

    Lososa nakrájejte na kostky a pokapejte citronovou šťávou. Formu na zapékání vymastěte olejem a na dno položte těstovinové plátky. Navrch rozložte polovinu špenátu, polovinu lososa, polovinu bešamelu a zasypejte 50 g parmazánu. Postup zopakujte a na parmazán přidejte ještě plátky mozzarelly. Pečte v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 25 až 35 minut.

  • Pikantní špagety s ančovičkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 konzervu ančoviček

    * 1 balíček špaget

    * 70 ml olivového oleje

    * 5 stroužků česneku

    * 5 lžiček oregana

    * 125 g strouhaného parmazánu

    * 125 g černých oliv bez pecky

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na oleji orestujte na plátky nakrájený česnek. Přidejte ančovičky, prohřejte, posypejte sušeným oreganem a vmíchejte olivy. Směs promíchejte rovnou s uvařenými špagetami. Podle chuti opepřete a před podáváním posypejte parmazánem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz