Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami

  • Foto: Shutterstock
    20ledna   2016  /  06:00

    Milované bramboráky se snad nikdy neomrzí! Ať už je jíte samotné nebo jako přílohu, pochutná si na nich zpravidla celá rodina. Přidat do nich můžete navíc prakticky cokoliv. Například další zeleninu, bylinky nebo uzeninu. Vyzkoušejte našich 5 receptů.

  • Klasická cmunda

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor
    * 80 g hladké mouky
    * 1 vejce
    * 200 ml mléka
    * 6 stroužků česneku
    * 1 lžíci sušené majoránky
    * půl lžičky drceného kmínu
    * sůl
    * sádlo na smažení

     

    Postup:

    Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty, aby pustily šťávu, tu slijte. Pak je zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla a dobře promíchejte. Větší pánev rozehřejte a dejte na ni lžíci sádla. Jakmile se rozehřeje (ale jen tak, aby se z něj nekouřilo), naberte těsto menší naběračkou a rozetřete ho na placku silnou asi půl centimetru. Smažte při střední teplotě, aby se bramborák dobře propekl. Jakmile spodní strana zezlátne, obraťte ho a smažte z druhé strany.

  • Bramborák s libečkem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g brambor
    * 2 stroužky česneku
    * 1 vejce
    * 1 svazek libečku
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte sůl, pepř, vejce, prolisovaný česnek a nasekaný libeček. Těsto vstřebá asi polovinu chuti, můžete tedy kořenit víc, než jste zvyklí, aby měl bramborák chuť. Promíchejte a nechte stát. Po chvíli slijte vodu, kterou brambory pustily. Na pánvi rozpalte sádlo, nejlépe kachní nebo husí, a bramboráky z obou stran opečte tak, aby byly zlaté. Dejte je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

  • Bramborák s cuketou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 6 větších brambor
    * 1 menší cuketu
    * 1 cibuli
    * 2 až 3 vejce
    * 6 stroužků česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * 5 až 6 lžic polohrubé mouky
    * trochu mléka
    * sůl a čerstvě mletý pepř
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Brambory a cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku, vejce a majoránku. Zahustěte moukou, zřeďte mlékem a podle chuti osolte a opepřete. Na větší pánvi rozpalte olej, z těstíčka tvořte pomocí lžíce nebo naběračky placky a smažte je zprudka dozlatova. Servírujte s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.

  • Bramborovo-celerové placky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 700 g brambor
    * 300 až 400 g celeru
    * 1 velkou cibuli
    * 100 až 120 g hladké mouky
    * 2 vejce
    * sůl a mletý černý pepř
    * olivový olej

     

    Postup:

    Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory a celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte k cibuli. Promíchejte a ze směsi pečlivě odeberte lžící přebytečnou tekutinu. Přidejte mouku a vejce a důkladně společně promíchejte. Osolte a ochuťte pepřem. Na pánvi rozpalte olej a smažte placky z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podávejte s kysaným zelím, slaninou nebo kysanou smetanou, ochucenou česnekem nebo bylinkami.

  • Mrkvový bramborák

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 1 mrkev
    * 4 větší brambory
    * 1 česnek
    * sůl
    * 1 vejce
    * 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček
    * kari
    * tuk na smažení

     

    Postup:

    Mrkev a brambory nastrouhejte nahrubo, přidejte utřený česnek, mouku, vejce, osolte a okořeňte. Suroviny dobře promíchejte, směs rozdělte na čtyři hromádky a z každé vytvořte placičku. Na pánvi rozehřejte tuk a bramboráky smažte po obou stranách dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz