Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami

  • Foto: Shutterstock
    20ledna   2016  /  06:00

    Milované bramboráky se snad nikdy neomrzí! Ať už je jíte samotné nebo jako přílohu, pochutná si na nich zpravidla celá rodina. Přidat do nich můžete navíc prakticky cokoliv. Například další zeleninu, bylinky nebo uzeninu. Vyzkoušejte našich 5 receptů.

  • Klasická cmunda

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor
    * 80 g hladké mouky
    * 1 vejce
    * 200 ml mléka
    * 6 stroužků česneku
    * 1 lžíci sušené majoránky
    * půl lžičky drceného kmínu
    * sůl
    * sádlo na smažení

     

    Postup:

    Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty, aby pustily šťávu, tu slijte. Pak je zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla a dobře promíchejte. Větší pánev rozehřejte a dejte na ni lžíci sádla. Jakmile se rozehřeje (ale jen tak, aby se z něj nekouřilo), naberte těsto menší naběračkou a rozetřete ho na placku silnou asi půl centimetru. Smažte při střední teplotě, aby se bramborák dobře propekl. Jakmile spodní strana zezlátne, obraťte ho a smažte z druhé strany.

  • Bramborák s libečkem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g brambor
    * 2 stroužky česneku
    * 1 vejce
    * 1 svazek libečku
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte sůl, pepř, vejce, prolisovaný česnek a nasekaný libeček. Těsto vstřebá asi polovinu chuti, můžete tedy kořenit víc, než jste zvyklí, aby měl bramborák chuť. Promíchejte a nechte stát. Po chvíli slijte vodu, kterou brambory pustily. Na pánvi rozpalte sádlo, nejlépe kachní nebo husí, a bramboráky z obou stran opečte tak, aby byly zlaté. Dejte je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

  • Bramborák s cuketou

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 6 větších brambor
    * 1 menší cuketu
    * 1 cibuli
    * 2 až 3 vejce
    * 6 stroužků česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * 5 až 6 lžic polohrubé mouky
    * trochu mléka
    * sůl a čerstvě mletý pepř
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Brambory a cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku, vejce a majoránku. Zahustěte moukou, zřeďte mlékem a podle chuti osolte a opepřete. Na větší pánvi rozpalte olej, z těstíčka tvořte pomocí lžíce nebo naběračky placky a smažte je zprudka dozlatova. Servírujte s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.

  • Bramborovo-celerové placky

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 700 g brambor
    * 300 až 400 g celeru
    * 1 velkou cibuli
    * 100 až 120 g hladké mouky
    * 2 vejce
    * sůl a mletý černý pepř
    * olivový olej

     

    Postup:

    Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory a celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte k cibuli. Promíchejte a ze směsi pečlivě odeberte lžící přebytečnou tekutinu. Přidejte mouku a vejce a důkladně společně promíchejte. Osolte a ochuťte pepřem. Na pánvi rozpalte olej a smažte placky z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podávejte s kysaným zelím, slaninou nebo kysanou smetanou, ochucenou česnekem nebo bylinkami.

  • Mrkvový bramborák

    ...

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 1 mrkev
    * 4 větší brambory
    * 1 česnek
    * sůl
    * 1 vejce
    * 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček
    * kari
    * tuk na smažení

     

    Postup:

    Mrkev a brambory nastrouhejte nahrubo, přidejte utřený česnek, mouku, vejce, osolte a okořeňte. Suroviny dobře promíchejte, směs rozdělte na čtyři hromádky a z každé vytvořte placičku. Na pánvi rozehřejte tuk a bramboráky smažte po obou stranách dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »