Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami

  • Foto: Shutterstock
    20ledna   2016  /  06:00

    Milované bramboráky se snad nikdy neomrzí! Ať už je jíte samotné nebo jako přílohu, pochutná si na nich zpravidla celá rodina. Přidat do nich můžete navíc prakticky cokoliv. Například další zeleninu, bylinky nebo uzeninu. Vyzkoušejte našich 5 receptů.

  • Klasická cmunda

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor
    * 80 g hladké mouky
    * 1 vejce
    * 200 ml mléka
    * 6 stroužků česneku
    * 1 lžíci sušené majoránky
    * půl lžičky drceného kmínu
    * sůl
    * sádlo na smažení

     

    Postup:

    Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty, aby pustily šťávu, tu slijte. Pak je zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla a dobře promíchejte. Větší pánev rozehřejte a dejte na ni lžíci sádla. Jakmile se rozehřeje (ale jen tak, aby se z něj nekouřilo), naberte těsto menší naběračkou a rozetřete ho na placku silnou asi půl centimetru. Smažte při střední teplotě, aby se bramborák dobře propekl. Jakmile spodní strana zezlátne, obraťte ho a smažte z druhé strany.

  • Bramborák s libečkem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g brambor
    * 2 stroužky česneku
    * 1 vejce
    * 1 svazek libečku
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte sůl, pepř, vejce, prolisovaný česnek a nasekaný libeček. Těsto vstřebá asi polovinu chuti, můžete tedy kořenit víc, než jste zvyklí, aby měl bramborák chuť. Promíchejte a nechte stát. Po chvíli slijte vodu, kterou brambory pustily. Na pánvi rozpalte sádlo, nejlépe kachní nebo husí, a bramboráky z obou stran opečte tak, aby byly zlaté. Dejte je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

  • Bramborák s cuketou

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 6 větších brambor
    * 1 menší cuketu
    * 1 cibuli
    * 2 až 3 vejce
    * 6 stroužků česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * 5 až 6 lžic polohrubé mouky
    * trochu mléka
    * sůl a čerstvě mletý pepř
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Brambory a cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku, vejce a majoránku. Zahustěte moukou, zřeďte mlékem a podle chuti osolte a opepřete. Na větší pánvi rozpalte olej, z těstíčka tvořte pomocí lžíce nebo naběračky placky a smažte je zprudka dozlatova. Servírujte s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.

  • Bramborovo-celerové placky

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 700 g brambor
    * 300 až 400 g celeru
    * 1 velkou cibuli
    * 100 až 120 g hladké mouky
    * 2 vejce
    * sůl a mletý černý pepř
    * olivový olej

     

    Postup:

    Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory a celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte k cibuli. Promíchejte a ze směsi pečlivě odeberte lžící přebytečnou tekutinu. Přidejte mouku a vejce a důkladně společně promíchejte. Osolte a ochuťte pepřem. Na pánvi rozpalte olej a smažte placky z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podávejte s kysaným zelím, slaninou nebo kysanou smetanou, ochucenou česnekem nebo bylinkami.

  • Mrkvový bramborák

    ...

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 1 mrkev
    * 4 větší brambory
    * 1 česnek
    * sůl
    * 1 vejce
    * 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček
    * kari
    * tuk na smažení

     

    Postup:

    Mrkev a brambory nastrouhejte nahrubo, přidejte utřený česnek, mouku, vejce, osolte a okořeňte. Suroviny dobře promíchejte, směs rozdělte na čtyři hromádky a z každé vytvořte placičku. Na pánvi rozehřejte tuk a bramboráky smažte po obou stranách dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »