Nejčastější chyby při přípravě houskových knedlíků. Celá vajíčka, spěch a malý hrnec | Recepty.Blesk.cz

Nejčastější chyby při přípravě houskových knedlíků. Celá vajíčka, spěch a malý hrnec

  • Foto: profimedia.cz
    28ledna   2016  /  06:00

    Houskový, kynutý, s burizony, bramborový, karlovarský, špekový... Co hospodyňka, to jiný recept. Často děděný z generace na generaci. Knedlíky jsou zkrátka naší specialitou. Většinu klasických českých pokrmů si bez nich nedovedeme představit. Přesto je jejich příprava často oříškem, a to nejen pro začínající kuchařky. Poradíme vám proto tentokrát, kterých chyb byste se měly vyvarovat.

  • Zvolte správné ingredience

    Foto: shutterstock.com

    Na přípravu houskových kynutých knedlíků použijte vždy hrubou nebo polohrubou mouku a nezapomeňte na droždí nebo kypřicí prášek. Knedlíky budou nadýchanější, když droždí rozmícháte v misce s lžičkou vlažného mléka a po rozpuštění pak přidáte ještě trošku mléka pro lepší vykynutí. Skvělé také je, když místo části mléka přidáte minerální vodu.

  • Na bílky zapomeňte

    Foto: Shutterstock.com

     

    Do těsta na kynuté houskové knedlíky nikdy nepožívejte celá vejce, ale jen žloutky. Bílek totiž způsobí, že těsto tuhne. Knedlíky budou navíc o poznání chutnější. Housky nebo rohlíky by měly být alespoň jeden den staré.

     

    Vyzkoušet můžete také trik našich prababiček. Ty do těsta přidávaly lžíci sádla. Knedlíky se pak nesrážely a byly jemnější a nadýchanější.

  • Na těsto nespěchejte

    Foto: Shutterstock.com

     

    Těsto vypracovávávejte tak dlouho, až se nebude lepit na vařečku nebo stěny nádoby. Pak ho poprašte moukou, nádobu přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě vykynout. Čím déle těsto odpočívá, tím je chutnější. Pak z něj vypracujte knedlíky, které opět nechte ještě asi 10 – 15 minut kynout.

  • Čím větší hrnec, tím lepší

    Foto: Shutterstock

     

    Do hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte, a když se voda vaří, vložte do ní válečky knedlíků a vařte pod pokličkou 20 – 25 minut. Na začátku je podeberte vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Během vaření pak knedlíky pravidelně obracejte. Lepší je vařit je vždy ve větší nádobě, aby měly prostor, vařením totiž ještě nabudou a nemusely by se do hrnce vejít. Běžné je vařit dva válečky najednou, nikdy ne víc.

     


    Aby knedlíky při vaření ve vodě nepraskly, přidejte do vody několik kousků skořápek z uvařených vajec.

  • Hotové knedlíky propíchejte

    Foto: shutterstock.com

     

    Uvařené knedlíky vyjměte a rychle propíchejte vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se. Pak je ihned nakrájejte na plátky, pokud nemáte kráječ, stačí vlasec nebo nit.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz