Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Porcování drůbeže | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Porcování drůbeže

Foto: Albert
14.01.2016 / 15:00

V dalším díle Školy vaření Zdeňka Pohlreicha se naučíte porcovat drůbež, respektive kachnu. Výhodou je, že pokud budete umět naporcovat kachnu, stejným způsobem zvládnete kuře, křepelku nebo i pštrosa. Až se naučíte porcovat, dostanete za odměnu skvělý recept na kachní prsa se salátkem.


Porcování kachny

Kachna je o něco větší než klasické kuře. Náš šéfkuchař vám tedy může lépe demonstrovat celé porcování. Ale jestli se vám bude lépe porcovat kachna nebo kuře, záleží na vašich schopnostech a možnostech.

 

Základem je vždy oddělit to, co je na té drůbeži takzvaně navíc, tedy křídla a stehna. Nikdy do toho nožem nesekejte. Ač se vám to nemusí na první pohled vzdát, lze to řezat celkem snadno. Důležité jsou plynulé řezy a hlavně trefit se mezi klouby. Žádné pracné přeřezávání kostí vás nečeká. Po oddělení křídel a stehen jsou na řadě prsa. Podrobný postup porcování naleznete na albert.cz v ve formě krok po kroku.

 

To, co vám po naporcování zbude, určitě nevyhazujte. Jedná se o křídla a hlavně skelet. Tyto části nejlépe využijete tak, že z nich připravíte vývar či například šťávu k masu. Byla by škoda tyto skvěle využitelné části vyhodit.

 

RECEPT: Rigatoni s kachním ragú

 

Kachní prsa

Když získáte vykostěná kachní prsa, nesundavejte z ní kůži. Kůže je plná skvělé chuti, o kterou byste se zbytečně připravili. Co byste před další úpravou měli udělat, je očistit kachní prsa od chrupavek. Důležité je také odstranit šlachu, která se nachází na spodní straně prsou. Pokud byste šlachu neodstranili, pak by při styku s teplem stáhla maso k sobě.

 

Předtím než se budete chystat kachní prsa smažit, měli byste ze stejného důvodu naříznout kůži několika řezy. Neřezejte ale úplně do masa. Další zajímavostí je, že prsa nemusíte smažit na oleji. Kachna má v sobě tolik tuku, že na rozpálenou suchou pánev položte prsa kůží dolu. Uvidíte, že během smažení prsa vypustí spoustu tuku, který budete muset odlít. Tuk by se jinak přepálil a maso by díky tomu bylo hořké. Zároveň kachní prsa nepropékejte skrz na skrz. Ideální jsou uvnitř růžová a šťavnatá.

 

Prsa budou na talíři doplňovat orestované žampiony s kapkou citronové šťávy. Krásně to spolu sedí.

 

RECEPT: Pečená husí prsa na tymiánu

 

Svěží zeleninový salát

K opečeným kachním prsům se skvěle hodí svěží zeleninový salát. Fantazii se meze nekladou. Jak říká sám Zdeněk Pohlreich: “Cokoli je dovolený, hlavně když je to čerstvý.” Takže na salát hlavně salát a pak například rajčátka, okurku, ředkvičky a další.

 

K salátu nesmí za žádnou cenu chybět dresink. Vyvarujte se ale časté chyby, které se spousta lidí dopouští. Smíchejte salát s dresinkem až těsně před podáváním. Protože jakmile to smícháte, jde o čas, jelikož salát začne rychle vadnout. Proto si na to dejte velký pozor.

 

Celý návod a video na porcování drůbeže naleznete ZDE.

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »