Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Porcování drůbeže | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Porcování drůbeže

Foto: Albert
14.01.2016 / 15:00

V dalším díle Školy vaření Zdeňka Pohlreicha se naučíte porcovat drůbež, respektive kachnu. Výhodou je, že pokud budete umět naporcovat kachnu, stejným způsobem zvládnete kuře, křepelku nebo i pštrosa. Až se naučíte porcovat, dostanete za odměnu skvělý recept na kachní prsa se salátkem.

Foto: Albert

Porcování kachny

Kachna je o něco větší než klasické kuře. Náš šéfkuchař vám tedy může lépe demonstrovat celé porcování. Ale jestli se vám bude lépe porcovat kachna nebo kuře, záleží na vašich schopnostech a možnostech.

 

Základem je vždy oddělit to, co je na té drůbeži takzvaně navíc, tedy křídla a stehna. Nikdy do toho nožem nesekejte. Ač se vám to nemusí na první pohled vzdát, lze to řezat celkem snadno. Důležité jsou plynulé řezy a hlavně trefit se mezi klouby. Žádné pracné přeřezávání kostí vás nečeká. Po oddělení křídel a stehen jsou na řadě prsa. Podrobný postup porcování naleznete na albert.cz v ve formě krok po kroku.

 

To, co vám po naporcování zbude, určitě nevyhazujte. Jedná se o křídla a hlavně skelet. Tyto části nejlépe využijete tak, že z nich připravíte vývar či například šťávu k masu. Byla by škoda tyto skvěle využitelné části vyhodit.

 

RECEPT: Rigatoni s kachním ragú

 

Kachní prsa

Když získáte vykostěná kachní prsa, nesundavejte z ní kůži. Kůže je plná skvělé chuti, o kterou byste se zbytečně připravili. Co byste před další úpravou měli udělat, je očistit kachní prsa od chrupavek. Důležité je také odstranit šlachu, která se nachází na spodní straně prsou. Pokud byste šlachu neodstranili, pak by při styku s teplem stáhla maso k sobě.

 

Předtím než se budete chystat kachní prsa smažit, měli byste ze stejného důvodu naříznout kůži několika řezy. Neřezejte ale úplně do masa. Další zajímavostí je, že prsa nemusíte smažit na oleji. Kachna má v sobě tolik tuku, že na rozpálenou suchou pánev položte prsa kůží dolu. Uvidíte, že během smažení prsa vypustí spoustu tuku, který budete muset odlít. Tuk by se jinak přepálil a maso by díky tomu bylo hořké. Zároveň kachní prsa nepropékejte skrz na skrz. Ideální jsou uvnitř růžová a šťavnatá.

 

Prsa budou na talíři doplňovat orestované žampiony s kapkou citronové šťávy. Krásně to spolu sedí.

 

RECEPT: Pečená husí prsa na tymiánu

 

Svěží zeleninový salát

K opečeným kachním prsům se skvěle hodí svěží zeleninový salát. Fantazii se meze nekladou. Jak říká sám Zdeněk Pohlreich: “Cokoli je dovolený, hlavně když je to čerstvý.” Takže na salát hlavně salát a pak například rajčátka, okurku, ředkvičky a další.

 

K salátu nesmí za žádnou cenu chybět dresink. Vyvarujte se ale časté chyby, které se spousta lidí dopouští. Smíchejte salát s dresinkem až těsně před podáváním. Protože jakmile to smícháte, jde o čas, jelikož salát začne rychle vadnout. Proto si na to dejte velký pozor.

 

Celý návod a video na porcování drůbeže naleznete ZDE.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz