Rýžová jídla rychle a levně: Pravé rizoto i hřejivá, sytá polévka | Recepty.Blesk.cz

Rýžová jídla rychle a levně: Pravé rizoto i hřejivá, sytá polévka

  • Foto: shutterstock.com
    16ledna   2016  /  06:00

    Milujete ji stejně jako my? Rýže je lehká, plná vlákniny a vitaminů a navíc vás dokonale zasytí. Dopřejte si dobroty, které nadchnou celou rodinu.

  • Rajčatová rýže

    ...

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 25 – 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 100 g anglické slaniny
    * 1 lžíci olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    * 300 g rizotové rýže
    * 3 lžíce dezertního vína
    * 400g plechovku sekaných rajčat
    * 900 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
    * 1/2 citronu
    * sůl a mletý pepř na dochucení
    * hobliny parmazánu a čerstvý tymián na ozdobení

     

    Postup:

    Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypejte nadrobno nakrájenou slaninu a opečte ji. Přidejte cibulku a česnek a nechte na mírném ohni zesklovatět. Vmíchejte rýži, koření, osmahněte, zalejte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte nadrobno nasekaná sušená i sekaná rajčata, vývar, osolte, opepřete a vařte a míchejte na mírném ohni bez poklice asi 20 minut doměkka, ale aby rýže nezůstala suchá. Dochuťte citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vmíchejte sušený tymián. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvým tymiánem.

  • Zeleninová paella

    ...

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 lžíce olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 3 stroužky česneku
    * 150 g zelených fazolek
    * 2 rajčata
    * 2 červené papriky
    * 100 g pórku
    * 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    * 2 bobkové listy, špetku šafránu
    * 300 g rizotové rýže
    * 700 ml zeleninového vývaru
    * sůl a mletý pepř na dochucení
    * 1 citron
    * hrst černých oliv
    * hrst listů petržele nebo koriandru

     

    Postup:

    Rajčata a papriky nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nadrobno, pórek propláchněte vodou a nakrájejte na 2cm kousky, fazolky překrojte. V široké pánvi osmahněte na oleji cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Přidejte pokrájené fazolky, papriky a po chvíli rajčata. Opékejte ještě 5 minut a pak vsypejte propláchnutou a okapanou rýži, pórek a zalijte horkým vývarem. Přikryjte a duste asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Odklopte poklici, vsypejte olivy a prohřejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a vmíchejte bylinky.

     

    Tip: Španělská paella se tradičně připravovala ve velké pánvi, podle které se jídlo jmenuje. Přidat můžete maso kuřecí, vepřové, telecí, plody moře, ryby nebo různé druhy kombinovat.

  • Zelená polévka minestrone

    ...

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 lžíce olivového oleje
    * 2 pórky, jemně nakrájené
    * 2 řapíky celeru, jemně nakrájené
    * 2 mladé menší cukety podélně rozčtvrcené a pak nakrájené na plátky
    * 4 stroužky česneku jemně nasekané
    * 1 l zeleninového vývaru nebo vody
    * 250 g mraženého nebo čerstvého hrášku
    * 200 g mražených zahradních bobů
    * malý svazek bazalky
    * křupavý chléb k podávání, nemusí být
    * sůl, čerstvě mletý pepř k dochucení
    * hrst uvařené rýže

     

    Postup:

    V kastrole rozpalte olej, vsypejte pórek a celer a opékejte na mírném ohni 8 minut doměkka. Přidejte cukety a česnek a pokračujte v opékání dalších 5 minut. Přilejte vroucí vývar nebo vodu, podle potřeby osolte a 5 minut vařte. Pak přihoďte hrášek a fazole a vařte asi 4 minuty do změknutí. Vmíchejte uvařenou rýži, nasekanou bazalku a dochuťte. Podávejte ozdobené lístky bazalky a s křupavým chlebem.

  • Smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou

    ...

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce oleje
    * 400 g kuřecích prsou
    * sůl a mletý pepř
    * 5 cm čerstvého zázvoru
    * špetku mletého kmínu
    * 2 stroužky česneku
    * 1 malou červenou papriku
    * 200 g kapusty
    * 200 g fazolových lusků
    * 1 lžíci sójové omáčky
    * 500 g uvařené jasmínové rýže
    * 2 jarní cibulky s natí

     

    Postup:

    Kuřecí prsa naklepejte, osolte, opepřete a opečte z obou stran v rozpálené pánvi na lžíci oleje. Maso vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbylý olej, vsypte nasekaný zázvor, proužky papriky a fazolky. Opékejte na středním ohni asi 8 minut, přidejte nakrájenou kapustu, česnek a kmín a opékejte dalších 5 minut. Přidejte sójovou omáčku a po chvíli vmíchejte rýži. Za stálého míchání ji opečte, přidejte na proužky nakrájené maso a krátce prohřejte. Posypejte nasekanou cibulkou a podávejte.

  • Špenátové risotto


    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce másla
    * 2 šalotky
    * 2 stroužky česneku
    * 300 g rizotové rýže
    * 150 ml bílého vína
    * 750 ml zeleninového nebo rybího vývaru z kostky
    * 100 g listů baby špenátu
    * hrst listů petrželky

     

    Postup:

    V kastrole na lžíci másla osmahněte nasekanou šalotku a česnek, přisypejte rýži a opékejte, dokud zrnka nezbělají. Zalejte vínem, z poloviny ho odpařte a pak přidejte naběračku vroucího vývaru. Míchejte a vařte na mírném ohni, dokud se nevstřebá. Postupně přilévejte další vývar a vařte 15 až 20 minut. Nakonec vmíchejte špenát, zbylé máslo, dle potřeby dochuťte a odstavte. Podávejte posypané hoblinky parmazánu.

     

    720p 480p 360p 240p
    Šéfkuchař vás naučí, jak připravit pravé italské risotto • 

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »