Rýžová jídla rychle a levně: Pravé rizoto i hřejivá, sytá polévka | Recepty.Blesk.cz

Rýžová jídla rychle a levně: Pravé rizoto i hřejivá, sytá polévka

  • Foto: shutterstock.com
    16ledna   2016  /  06:00

    Milujete ji stejně jako my? Rýže je lehká, plná vlákniny a vitaminů a navíc vás dokonale zasytí. Dopřejte si dobroty, které nadchnou celou rodinu.

  • Rajčatová rýže

    ...

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 25 – 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 100 g anglické slaniny
    * 1 lžíci olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    * 300 g rizotové rýže
    * 3 lžíce dezertního vína
    * 400g plechovku sekaných rajčat
    * 900 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
    * 1/2 citronu
    * sůl a mletý pepř na dochucení
    * hobliny parmazánu a čerstvý tymián na ozdobení

     

    Postup:

    Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypejte nadrobno nakrájenou slaninu a opečte ji. Přidejte cibulku a česnek a nechte na mírném ohni zesklovatět. Vmíchejte rýži, koření, osmahněte, zalejte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte nadrobno nasekaná sušená i sekaná rajčata, vývar, osolte, opepřete a vařte a míchejte na mírném ohni bez poklice asi 20 minut doměkka, ale aby rýže nezůstala suchá. Dochuťte citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vmíchejte sušený tymián. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvým tymiánem.

  • Zeleninová paella

    ...

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 lžíce olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 3 stroužky česneku
    * 150 g zelených fazolek
    * 2 rajčata
    * 2 červené papriky
    * 100 g pórku
    * 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    * 2 bobkové listy, špetku šafránu
    * 300 g rizotové rýže
    * 700 ml zeleninového vývaru
    * sůl a mletý pepř na dochucení
    * 1 citron
    * hrst černých oliv
    * hrst listů petržele nebo koriandru

     

    Postup:

    Rajčata a papriky nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nadrobno, pórek propláchněte vodou a nakrájejte na 2cm kousky, fazolky překrojte. V široké pánvi osmahněte na oleji cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Přidejte pokrájené fazolky, papriky a po chvíli rajčata. Opékejte ještě 5 minut a pak vsypejte propláchnutou a okapanou rýži, pórek a zalijte horkým vývarem. Přikryjte a duste asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Odklopte poklici, vsypejte olivy a prohřejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a vmíchejte bylinky.

     

    Tip: Španělská paella se tradičně připravovala ve velké pánvi, podle které se jídlo jmenuje. Přidat můžete maso kuřecí, vepřové, telecí, plody moře, ryby nebo různé druhy kombinovat.

  • Zelená polévka minestrone

    ...

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 lžíce olivového oleje
    * 2 pórky, jemně nakrájené
    * 2 řapíky celeru, jemně nakrájené
    * 2 mladé menší cukety podélně rozčtvrcené a pak nakrájené na plátky
    * 4 stroužky česneku jemně nasekané
    * 1 l zeleninového vývaru nebo vody
    * 250 g mraženého nebo čerstvého hrášku
    * 200 g mražených zahradních bobů
    * malý svazek bazalky
    * křupavý chléb k podávání, nemusí být
    * sůl, čerstvě mletý pepř k dochucení
    * hrst uvařené rýže

     

    Postup:

    V kastrole rozpalte olej, vsypejte pórek a celer a opékejte na mírném ohni 8 minut doměkka. Přidejte cukety a česnek a pokračujte v opékání dalších 5 minut. Přilejte vroucí vývar nebo vodu, podle potřeby osolte a 5 minut vařte. Pak přihoďte hrášek a fazole a vařte asi 4 minuty do změknutí. Vmíchejte uvařenou rýži, nasekanou bazalku a dochuťte. Podávejte ozdobené lístky bazalky a s křupavým chlebem.

  • Smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou

    ...

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce oleje
    * 400 g kuřecích prsou
    * sůl a mletý pepř
    * 5 cm čerstvého zázvoru
    * špetku mletého kmínu
    * 2 stroužky česneku
    * 1 malou červenou papriku
    * 200 g kapusty
    * 200 g fazolových lusků
    * 1 lžíci sójové omáčky
    * 500 g uvařené jasmínové rýže
    * 2 jarní cibulky s natí

     

    Postup:

    Kuřecí prsa naklepejte, osolte, opepřete a opečte z obou stran v rozpálené pánvi na lžíci oleje. Maso vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbylý olej, vsypte nasekaný zázvor, proužky papriky a fazolky. Opékejte na středním ohni asi 8 minut, přidejte nakrájenou kapustu, česnek a kmín a opékejte dalších 5 minut. Přidejte sójovou omáčku a po chvíli vmíchejte rýži. Za stálého míchání ji opečte, přidejte na proužky nakrájené maso a krátce prohřejte. Posypejte nasekanou cibulkou a podávejte.

  • Špenátové risotto


    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce másla
    * 2 šalotky
    * 2 stroužky česneku
    * 300 g rizotové rýže
    * 150 ml bílého vína
    * 750 ml zeleninového nebo rybího vývaru z kostky
    * 100 g listů baby špenátu
    * hrst listů petrželky

     

    Postup:

    V kastrole na lžíci másla osmahněte nasekanou šalotku a česnek, přisypejte rýži a opékejte, dokud zrnka nezbělají. Zalejte vínem, z poloviny ho odpařte a pak přidejte naběračku vroucího vývaru. Míchejte a vařte na mírném ohni, dokud se nevstřebá. Postupně přilévejte další vývar a vařte 15 až 20 minut. Nakonec vmíchejte špenát, zbylé máslo, dle potřeby dochuťte a odstavte. Podávejte posypané hoblinky parmazánu.

     

    720p 480p 360p 240p
    Šéfkuchař vás naučí, jak připravit pravé italské risotto • 

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »