Detoxikační polévky: Očistíte tělo i zhubnete! | Recepty.Blesk.cz

Detoxikační polévky: Očistíte tělo i zhubnete!

  • Foto: shutterstock.com
    13ledna   2016  /  06:00

    Očistu organismu si většinou spojujeme s konzumací zeleninových salátů nebo čerstvých šťáv. Ale přiznejme si, že na takovýto jídelníček v zimě nemáme pomyšlení. Připravme si tedy teplé polévky, které nás pročistí, zároveň i zahřejí a nabijí zdraví prospěšnými látkami.

  • Petrželová polévka s pórkem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *2 velké petržele
    *2 menší brambory
    *1/3 pórku
    *oříšek másla
    *150 ml bílého jogurtu nebo smetany
    *sůl

     

    Postup:

    Petržel a brambory oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky, pórek upravte na kolečka. V hrnci rozehřejte máslo, zeleninu na něm osmahněte, zalijte vodou nebo vývarem a ochuťte solí. Když je zelenina měkká, rozmixujte ji ponorným mixérem. Přilijte ve vodě zředěný jogurt nebo smetanu a vše povařte ještě asi 5 minut. Do polévky můžete před servírováním přidat nasucho opečené kostičky chleba.

  • Hrstková zeleninová polévka

    ...

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    *1,5 l vody
    *3 cm zázvorového kořene
    *1 hrst rýže
    *5 kuliček černého pepře
    *2 kuličky nového koření
    *1 hrst nakrájené brokolice
    *1 hrst nakrájeného celeru
    *1 hrst nakrájeného květáku
    *1 hrst nakrájené mrkve
    *1 hrst nakrájené petržele
    *sůl

    *špetka chilli
    *špetka mleté sladké papriky

     

    Postup:

    Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte do ní očištěný zázvor nakrájený na větší kousky a pod poklicí nechte zvolna vařit. Mezitím propláchněte rýži, zhruba po 10 minutách ji spolu s kuličkami pepře a nového koření přidejte do hrnce. Zhruba po dalších 10 minutách přisypte veškerou zeleninu a vše vařte, až zelenina i rýže budou měkké. Na závěr polévku ochuťte solí, chilli a sladkou paprikou.

  • Brokolicová polévka s mandlemi

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *500 g brokolice
    *200 g listového špenátu
    *1 l zeleninového vývaru
    *125 ml bílého jogurtu
    *50 g mandlových lupínků
    *sůl
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    Brokolici rozdělte na kousky a spolu se špenátem povařte ve vroucím vývaru doměkka. Vmíchejte jogurt, ještě krátce povařte a ponorným mixérem vše rozmixujte. Polévku ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte nasucho opraženými lupínky.

  • Polévka z řapíkatého celeru


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *200 g řapíkatého celeru
    *2 mrkve
    *1 cibuli
    *4 jarní cibulky
    *2 brambory
    *oříšek másla
    *1 l vody
    *sůl
    *mletý černý pepř
    *sekané bylinky

     

    Postup:

    Veškerou zeleninu očistěte, nakrájejte na drobné kousky a osmahněte ji v hrnci na rozpuštěném másle. Jakmile se rozvoní, zalijte ji vodou, uvařte doměkka a ponorným mixérem rozmixujte. Polévku na závěr ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte sekanými bylinkami.

  • Polévka z avokáda

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *2 avokáda
    *šťávu z 0,5 citronu
    *1 lžíci olivového oleje
    *1 cibuli
    *mořskou sůl
    *mletý černý pepř
    *100 ml bílého jogurtu

     

    Postup:

    Z avokáda vyjměte lžící dužninu, rozmělněte ji vidličkou a zakapejte citronovou šťávou. V hrnci na oleji osmahněte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte avokádovou směs, zalijte vodou, vše zamíchejte, ochuťte solí a pepřem a na mírném plameni vše vařte zhruba 20 minut. Mírně zchladlou polévku zjemněte jogurtem.

/
Autor: Tamara Dobrovolná

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »