Halušky, špecle, noky: Dokonalé recepty, které zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

Halušky, špecle, noky: Dokonalé recepty, které zvládne každý

  • Foto: shutterstock.com
    9ledna   2016  /  06:00

    Noky, halušky, špecle či gnocchi, ať už se rozhodnete pro jakékoliv, jedno mají společné – jsou hned hotové a chutnají prostě báječně. Vyzkoušejte je ve variantě bez masa nebo si do nich přidejte kuřecí kousky či slaninu. Fantazii se meze nekladou!

  • Gnocchi s kuřetem a pestem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor

    * 1 a 1/2 hrnku hladké mouky

    * 2 kuřecí prsa

    * 1 cibuli

    * 2 lžíce oleje

    * 300 g zelených fazolek

    * 100 g černých oliv bez pecky

    * 150 g bazalkového pesta

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Ještě horké je oloupejte a protlačte lisem nebo najemno nastrouhejte. Postupně k nim přimíchávejte mouku, až vznikne měkké, hladké, dosud mírně lepivé těsto. Vyválejte z něj válečky silné jako palec a krájejte je po 3 cm. Každý kousek poválejte ukazovákem po vidličce, aby vznikly rýhy pro omáčku. Gnocchi (čte se ňoky) vařte ve vroucí osolené vodě, a až vyplavou, napočítejte do deseti a vytáhněte je. Na omáčku opečte na oleji cibuli, na kousky nakrájené maso, vhoďte pokrájené fazolky, podle potřeby podlijte vodou, osolte a opepřete. Přidejte olivy a vše promíchejte v míse s pestem a gnocchi.

  • Krupicové noky s bazalkou

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 150 g krupice

    * 0,5 l mléka

    * sůl, pepř

    * 110 g másla

    * 2 vejce

    * 3 snítky bazalky

    * 6 lžic parmazánu

     

    Postup:

    Na pánvi nejprve opražte krupici. V rendlíku zahřejte mléko s máslem, přisypávejte zvolna krupici a za neustálého míchání ji povařte. Nechte vychladnout. Až bude mít kaše pokojovou teplotu, vmíchejte do ní vejce, sůl, pepř, polovinu sýra a nadrobno nasekané lístky ze dvou snítek bazalky. Těsto nechte znovu alespoň půl hodiny odpočívat. Pak zahřejte v širokém hrnci osolenou vodu, dvěma lžícemi do ní pouštějte noky, vypněte plamen a nechte 10 minut táhnout. Pak noky děravou sběračkou vylovte, posypejte zbývající bazalkou a hoblinami parmazánu.

  • Halušky s brynzou a slaninou


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor typu C

    * 1 vejce

    * 250 až 300 g polohrubé mouky

    * 200 g brynzy

    * sůl, pepř

    * hladkolistou petržel

    * 200 g slaniny

     

    Postup:

    Brambory nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Vymačkejte z nich tekutinu, přidejte k nim vejce, špetku soli a po částech přidávejte mouku. Těsto by mělo být řídké, aby se pak dalo protlačit haluškovým sítem. Na hrnec s vroucí osolenou vodou dejte síto, část těsta do něj nalijte a protlačujte přes oka vařečkou. Halušky budou za 5 minut vařené, vyberte je tedy děrovanou naběračkou a uvařte další várku. Pak opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Horké halušky promíchejte s brynzou a posypejte opečenou slaninou. Nakonec je můžete ozdobit najemno nasekanou hladkolistou petrželí.

  • Dýňové gnocchi se sýrem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1/2 hrnku ricotty

    * 1/2 hrnku dýňového pyré

    * 1/2 hrnku strouhaného sýra + na posypání

    * 1 žloutek

    * 1 lžičku citronové kůry

    * 1 lžičku soli

    * 1 hrnek hladké mouky + na vál

    * 3 lžíce másla

    * 2 lžíce olivového oleje

    * 4 až 5 snítek tymiánu

    * 2 lžíce balzamikového octa

     

    Postup:

    Smíchejte dýňové pyré s ricottou, žloutkem, sýrem, kůrou a solí. Pak prosejte mouku a po částech ji zapracujte do dýňové směsi. Těsto pak rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte asi 3 cm silný váleček. Odkrajujte kousky a zlehka je překulte přes vidličku. Tak získají gnocchi varhánky, ve kterých lépe drží omáčka. Na větší pánvi rozpusťte máslo s olejem a gnocchi v něm opečte. Vyjměte je, vhoďte tymián, pak vlijte ocet, promíchejte s gnocchi a dejte je na talíř. Posypejte je sýrem a můžete podávat.

  • Špecle s houbami a kuřetem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g hladké mouky

    * 5 vajec

    * 1 zarovnanou lžičku soli

    * asi 120 ml perlivé vody

    * 3 lžíce másla

    * 2 lžíce oleje

    * 1 cibuli

    * 500 g žampionů

    * 2 kuřecí stehenní řízky

    * 2 jarní cibulky

    * 1 svazek hladkolisté petržele

    * sůl

     

    Postup:

    Z mouky, vajec, minerálky a soli vypracujte tekutější těsto. Vlijte ho na prkénko a nožem postupně stírejte do vroucí osolené vody. Můžete ale použít i struhadlo s velkými oky nebo cedník na halušky. Až špecle vyplavou na povrch, vylovte je děrovanou naběračkou, dejte do cedníku a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo měknutí. Na oleji s máslem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, opečte na plátky nakrájené houby, a až zezlátnou, vyjměte je. Opečte na kousky nakrájené maso, pak vše včetně špeclí vraťte do pánve a krátce prohřejte. Na talíři pokrm ozdobte nasekanou petrželí nebo jarní cibulkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »