Halušky, špecle, noky: Dokonalé recepty, které zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

Halušky, špecle, noky: Dokonalé recepty, které zvládne každý

  • Foto: shutterstock.com
    9ledna   2016  /  06:00

    Noky, halušky, špecle či gnocchi, ať už se rozhodnete pro jakékoliv, jedno mají společné – jsou hned hotové a chutnají prostě báječně. Vyzkoušejte je ve variantě bez masa nebo si do nich přidejte kuřecí kousky či slaninu. Fantazii se meze nekladou!

  • Gnocchi s kuřetem a pestem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor

    * 1 a 1/2 hrnku hladké mouky

    * 2 kuřecí prsa

    * 1 cibuli

    * 2 lžíce oleje

    * 300 g zelených fazolek

    * 100 g černých oliv bez pecky

    * 150 g bazalkového pesta

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Ještě horké je oloupejte a protlačte lisem nebo najemno nastrouhejte. Postupně k nim přimíchávejte mouku, až vznikne měkké, hladké, dosud mírně lepivé těsto. Vyválejte z něj válečky silné jako palec a krájejte je po 3 cm. Každý kousek poválejte ukazovákem po vidličce, aby vznikly rýhy pro omáčku. Gnocchi (čte se ňoky) vařte ve vroucí osolené vodě, a až vyplavou, napočítejte do deseti a vytáhněte je. Na omáčku opečte na oleji cibuli, na kousky nakrájené maso, vhoďte pokrájené fazolky, podle potřeby podlijte vodou, osolte a opepřete. Přidejte olivy a vše promíchejte v míse s pestem a gnocchi.

  • Krupicové noky s bazalkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 150 g krupice

    * 0,5 l mléka

    * sůl, pepř

    * 110 g másla

    * 2 vejce

    * 3 snítky bazalky

    * 6 lžic parmazánu

     

    Postup:

    Na pánvi nejprve opražte krupici. V rendlíku zahřejte mléko s máslem, přisypávejte zvolna krupici a za neustálého míchání ji povařte. Nechte vychladnout. Až bude mít kaše pokojovou teplotu, vmíchejte do ní vejce, sůl, pepř, polovinu sýra a nadrobno nasekané lístky ze dvou snítek bazalky. Těsto nechte znovu alespoň půl hodiny odpočívat. Pak zahřejte v širokém hrnci osolenou vodu, dvěma lžícemi do ní pouštějte noky, vypněte plamen a nechte 10 minut táhnout. Pak noky děravou sběračkou vylovte, posypejte zbývající bazalkou a hoblinami parmazánu.

  • Halušky s brynzou a slaninou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor typu C

    * 1 vejce

    * 250 až 300 g polohrubé mouky

    * 200 g brynzy

    * sůl, pepř

    * hladkolistou petržel

    * 200 g slaniny

     

    Postup:

    Brambory nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Vymačkejte z nich tekutinu, přidejte k nim vejce, špetku soli a po částech přidávejte mouku. Těsto by mělo být řídké, aby se pak dalo protlačit haluškovým sítem. Na hrnec s vroucí osolenou vodou dejte síto, část těsta do něj nalijte a protlačujte přes oka vařečkou. Halušky budou za 5 minut vařené, vyberte je tedy děrovanou naběračkou a uvařte další várku. Pak opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Horké halušky promíchejte s brynzou a posypejte opečenou slaninou. Nakonec je můžete ozdobit najemno nasekanou hladkolistou petrželí.

  • Dýňové gnocchi se sýrem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1/2 hrnku ricotty

    * 1/2 hrnku dýňového pyré

    * 1/2 hrnku strouhaného sýra + na posypání

    * 1 žloutek

    * 1 lžičku citronové kůry

    * 1 lžičku soli

    * 1 hrnek hladké mouky + na vál

    * 3 lžíce másla

    * 2 lžíce olivového oleje

    * 4 až 5 snítek tymiánu

    * 2 lžíce balzamikového octa

     

    Postup:

    Smíchejte dýňové pyré s ricottou, žloutkem, sýrem, kůrou a solí. Pak prosejte mouku a po částech ji zapracujte do dýňové směsi. Těsto pak rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte asi 3 cm silný váleček. Odkrajujte kousky a zlehka je překulte přes vidličku. Tak získají gnocchi varhánky, ve kterých lépe drží omáčka. Na větší pánvi rozpusťte máslo s olejem a gnocchi v něm opečte. Vyjměte je, vhoďte tymián, pak vlijte ocet, promíchejte s gnocchi a dejte je na talíř. Posypejte je sýrem a můžete podávat.

  • Špecle s houbami a kuřetem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g hladké mouky

    * 5 vajec

    * 1 zarovnanou lžičku soli

    * asi 120 ml perlivé vody

    * 3 lžíce másla

    * 2 lžíce oleje

    * 1 cibuli

    * 500 g žampionů

    * 2 kuřecí stehenní řízky

    * 2 jarní cibulky

    * 1 svazek hladkolisté petržele

    * sůl

     

    Postup:

    Z mouky, vajec, minerálky a soli vypracujte tekutější těsto. Vlijte ho na prkénko a nožem postupně stírejte do vroucí osolené vody. Můžete ale použít i struhadlo s velkými oky nebo cedník na halušky. Až špecle vyplavou na povrch, vylovte je děrovanou naběračkou, dejte do cedníku a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo měknutí. Na oleji s máslem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, opečte na plátky nakrájené houby, a až zezlátnou, vyjměte je. Opečte na kousky nakrájené maso, pak vše včetně špeclí vraťte do pánve a krátce prohřejte. Na talíři pokrm ozdobte nasekanou petrželí nebo jarní cibulkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz