6 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat v kuchyni ze zbytků | Recepty.Blesk.cz

6 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat v kuchyni ze zbytků

  • Chcete mít stále při ruce čerstvou petrželovou nať? Žádný problém!
    Chcete mít stále při ruce čerstvou petrželovou nať? Žádný problém!
    Foto: profimedia.cz
    8ledna   2016  /  06:00

    Čerstvá zelená petrželka, křupavá nať cibule a česneku, svěží výhonky řapíkatého celeru, mladý římský salát, mladý pórek a další. Jsou chutné a plné vitaminů. Hodí se do polévek, salátů i na dozdobení jídel. Věděli jste ale, že si je klidně můžete i teď vypěstovat doma, a navíc ze zbytků, které by jinak skončily v koši? Stačí vám na to pár dnů. Poradíme vám, jak na to.

  • Zelená cibulka a pórek

    Jarní cibulka je bohataná n avitamíny, minerály a kyselinu listovou.

     

    Pokud chcete mít stále při ruce křupavou cibulovou nať, máte hned dvě možnosti.  Nejlepší je použít zbytky koupených "jarních" cibulek. Až budete cibuli zpracovávat, nechte si asi 2,5 centimetru dlouhý zbytek i s kořínky. Ty zkraťte přibližně na 1 centimetr. Špalíčky pak postavte do sklenice s vodou. "Neutopte" je, stačí, když bude voda dosahovat asi do výšky 2 centimetrů. Skleničku pak v kuchyni postavte na světlé místo a už za 10 dnů můžete sklízet. Vodu pravidelně měňte. Po odřezání nať vyroste znovu a znovu. Takto můžete vypěstovat i mladý pórek.

  • Česneková nať

    ...

     

    Na dochucení jídel je skvělá také česneková nať. Její chuť se od chuti stroužků česneku liší. Je totiž mnohem jemnější. Výhodou je, že ji snesou i ti, kterým klasický česnek nedělá dobře. Vypěstujete si ji snadno. Stačí jen vzít paličku starého vyschlého česneku a položit ji do mělké misky s trochou vody na dně. Za pár dnů vám nať vyraší. Stejným způsobem můžete využít i starou cibuli.

  • Čerstvá petrželka

    ...

     

    Voňavá zelená petrželka chybí v zimě asi každému z nás. V obchodě sice můžete koupit nařezanou kudrnku, jenže ta obvykle postrádá jakoukoliv chuť. Lepší je proto vypěstovat si vlastní plocholistou. Ani to totiž není nijak složité. Stačí, když si při přípravě zeleniny do polévky odříznete vršky z kořenové petržele a umístíte je do misky s vodou, kterou pak položíte nejlépe na parapet. Už za pár dnů vám z nich začnou rašit mladé lístky. Vodu průběžně doplňujte.

  • Mladý řapíkatý celer

    ...

     

    Stejně tak můžete mít stále k dispozici čerstvé výhonky řapíkatého celeru. Stačí, když odříznutý spodek dáte do misky s vlažnou vodou a tu umístíte na světlé a slunné místo. Už za 5 až 7 dnů vám ze středu vyrostou svěží nové výhonky, které můžete brzy začít sklízet. Podle potřeby je odlamujte, ale zbytek pořád nechte ve vodě. Zajistíte si tak stále dorůstající nať do polévek. Pak už záleží jen na vás, zda celer budete pěstovat v misce s vodou nebo ho zasadíte do květináče. Vypěstovat si tak můžete i čínské zelí pak choi.

  • Křupavý římský salát

    ...

     

    Stejným způsobem jako řapíkatý celer si můžete vypěstovat i vlastní čerstvý římský salát. I k tomu vám stačí mít jen odříznuté spodky. Postupujte naprosto shodně jako v předchozí kapitole u celeru. Když voda v misce klesne pod 1,5 centimetru, dolijte ji. Když mladé listy vyraší, můžete salát přesadit třeba do truhlíku.

  • Voňavá citronová tráva

    ...

     

    Milovnící asijské kuchyně pak určitě ocení možnost mít po ruce čerstvé výhonky voňavé citronové trávy. Netradiční bylinka obsahuje aromatické silice, které pokrmům dodají citronovou chuť i aroma, ale neokyselí je. Skvělá je čerstvá do zeleninových salátů, vyvařit celé stvoly pak můžete do různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb. A protože se zvláště v menších městech hůř shání, je ideální mít ji stále k dispozici. Zbytky stvolů dejte do úzké vázy nebo vyšší sklenice, zalijte asi do tří čtvrtin vodou a postavte na světlé místo. Za 2 až 3 týdny na nich vyrostou kořínky a vy je budete moci přesadit do zeminy v květináči.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »