6 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat v kuchyni ze zbytků | Recepty.Blesk.cz

6 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat v kuchyni ze zbytků

  • Chcete mít stále při ruce čerstvou petrželovou nať? Žádný problém!
    Chcete mít stále při ruce čerstvou petrželovou nať? Žádný problém!
    Foto: profimedia.cz
    8ledna   2016  /  06:00

    Čerstvá zelená petrželka, křupavá nať cibule a česneku, svěží výhonky řapíkatého celeru, mladý římský salát, mladý pórek a další. Jsou chutné a plné vitaminů. Hodí se do polévek, salátů i na dozdobení jídel. Věděli jste ale, že si je klidně můžete i teď vypěstovat doma, a navíc ze zbytků, které by jinak skončily v koši? Stačí vám na to pár dnů. Poradíme vám, jak na to.

  • Zelená cibulka a pórek

    Foto: Profimedia.cz

     

    Pokud chcete mít stále při ruce křupavou cibulovou nať, máte hned dvě možnosti.  Nejlepší je použít zbytky koupených "jarních" cibulek. Až budete cibuli zpracovávat, nechte si asi 2,5 centimetru dlouhý zbytek i s kořínky. Ty zkraťte přibližně na 1 centimetr. Špalíčky pak postavte do sklenice s vodou. "Neutopte" je, stačí, když bude voda dosahovat asi do výšky 2 centimetrů. Skleničku pak v kuchyni postavte na světlé místo a už za 10 dnů můžete sklízet. Vodu pravidelně měňte. Po odřezání nať vyroste znovu a znovu. Takto můžete vypěstovat i mladý pórek.

  • Česneková nať

    Foto: shutterstock.com

     

    Na dochucení jídel je skvělá také česneková nať. Její chuť se od chuti stroužků česneku liší. Je totiž mnohem jemnější. Výhodou je, že ji snesou i ti, kterým klasický česnek nedělá dobře. Vypěstujete si ji snadno. Stačí jen vzít paličku starého vyschlého česneku a položit ji do mělké misky s trochou vody na dně. Za pár dnů vám nať vyraší. Stejným způsobem můžete využít i starou cibuli.

  • Čerstvá petrželka

    Foto: shutterstock.com

     

    Voňavá zelená petrželka chybí v zimě asi každému z nás. V obchodě sice můžete koupit nařezanou kudrnku, jenže ta obvykle postrádá jakoukoliv chuť. Lepší je proto vypěstovat si vlastní plocholistou. Ani to totiž není nijak složité. Stačí, když si při přípravě zeleniny do polévky odříznete vršky z kořenové petržele a umístíte je do misky s vodou, kterou pak položíte nejlépe na parapet. Už za pár dnů vám z nich začnou rašit mladé lístky. Vodu průběžně doplňujte.

  • Mladý řapíkatý celer

    Foto: shutterstock.com

     

    Stejně tak můžete mít stále k dispozici čerstvé výhonky řapíkatého celeru. Stačí, když odříznutý spodek dáte do misky s vlažnou vodou a tu umístíte na světlé a slunné místo. Už za 5 až 7 dnů vám ze středu vyrostou svěží nové výhonky, které můžete brzy začít sklízet. Podle potřeby je odlamujte, ale zbytek pořád nechte ve vodě. Zajistíte si tak stále dorůstající nať do polévek. Pak už záleží jen na vás, zda celer budete pěstovat v misce s vodou nebo ho zasadíte do květináče. Vypěstovat si tak můžete i čínské zelí pak choi.

  • Křupavý římský salát

    Foto: shutterstock.com

     

    Stejným způsobem jako řapíkatý celer si můžete vypěstovat i vlastní čerstvý římský salát. I k tomu vám stačí mít jen odříznuté spodky. Postupujte naprosto shodně jako v předchozí kapitole u celeru. Když voda v misce klesne pod 1,5 centimetru, dolijte ji. Když mladé listy vyraší, můžete salát přesadit třeba do truhlíku.

  • Voňavá citronová tráva

    Foto: shutterstock.com

     

    Milovnící asijské kuchyně pak určitě ocení možnost mít po ruce čerstvé výhonky voňavé citronové trávy. Netradiční bylinka obsahuje aromatické silice, které pokrmům dodají citronovou chuť i aroma, ale neokyselí je. Skvělá je čerstvá do zeleninových salátů, vyvařit celé stvoly pak můžete do různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb. A protože se zvláště v menších městech hůř shání, je ideální mít ji stále k dispozici. Zbytky stvolů dejte do úzké vázy nebo vyšší sklenice, zalijte asi do tří čtvrtin vodou a postavte na světlé místo. Za 2 až 3 týdny na nich vyrostou kořínky a vy je budete moci přesadit do zeminy v květináči.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz