Sladká jídla pro celou rodinu: Zamilují si je děti i dospělí | Recepty.Blesk.cz

Sladká jídla pro celou rodinu: Zamilují si je děti i dospělí

  • Foto: shutterstock.com
    7ledna   2016  /  06:00

    Mají je rády děti, ale ocení je i dospělí. Přitom jsou hotová za chvíli a báječně chutnají i ohřátá další den.

  • Dukátové buchtičky se šodó

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    Na těsto

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g polohrubé mouky

    * 400 g hladké mouky

    * 2 žloutky

    * 1 vejce

    * 125 g másla

    * 200 ml mléka

    * 1 lžíci cukru

    * 1 kostku droždí

    * špetku soli

    * mouku na plech a vál

    * tuk na potření

    Na šodó

    * 1 l mléka

    * 1 vanilkový cukr

    * 150 g krupicového cukru

    * 4 žloutky

    * 1 vanilkový pudink

     

    Postup:

    Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky a vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. V kastrolku zahřejeme mléko s cukrem tak, aby bylo teplé, rozdrobíme do něj droždí, přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ho k mouce a zpracujeme těsto, to necháme pod utěrkou vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

     

    Z vykynutého těsta odebíráme malou lžičkou kousky těsta a klademe je na vál. Kousky těsta prsty zpracujeme na malé kuličky, klademe je na plech a mezi sebou je promažeme rozpuštěným tukem. Buchtičky necháme ještě 5 minut kynout a pak je pečeme při teplotě 180 ºC zhruba 20 minut dozlatova.

     

    Všechny suroviny na šodó vyšleháme a na mírném ohni necháme za stálého míchání povařit do zhoustnutí. Pak odstavíme, nalijeme na buchtičky a ihned podáváme.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte domácí gulášovku.

    Domácí gulášová polévka

    Domácí gulášová polévka

    Nic nepotěší v zimě tak, jako talíř horké polévky, ve které stojí lžíce.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Jablkové knedlíky

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 500 g brambor
    * 200 g hrubé mouky
    * 2 vejce
    * 4 jablka
    * 100 g másla
    * 50 g strouhanky
    * 80 g moučkového cukru
    * 50 g strouhaného kokosu
    * olej
    * mletá skořice
    * sůl

     

    Postup:

    Čtvrtinu másla rozpustíme na pánvi, vmícháme strouhanku a dozlatova opečeme. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky, ty ještě příčně rozpůlíme na kostky.

     

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, horké je oloupeme a propasírujeme na vál. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, trochu soli a vypracujeme tuhé těsto, z něj odebíráme kousky a tvarujeme placičky. Do každé zabalíme kostku jablka a trošku cukru.

     

    Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě a občas je vařečkou opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené knedlíky scedíme, promastíme a obalíme ve strouhance. Před podáváním posypeme knedlíky skořicí, cukrem, kokosem a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte fazolačku.

    Fazolačka s masem

    Fazolačka s masem

    Luštěniny jsou zdravé, levné a skvěle zasytí. V podobě svačinové polévky je budete zbožňovat.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Škubánky s mákem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 1 kg brambor
    * 150 g hrubé mouky
    * 150 g rozpuštěného sádla nebo másla
    * 120 g mletého máku
    * 30 g strouhaného perníku
    * 100 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka. Slijeme polovinu vody, ve směsi uděláme opačným koncem vařečky důlky, přidáme mouku, přiklopíme pokličkou  a na velice mírném ohni necháme zhruba 15 minut propařit. Pak směs důkladně  šťouchadlem vymícháme. Z hmoty vykrajujeme lžící  škubánky, rozdělíme je na teplé talíře, posypeme směsí máku a perníku, cukrem a přelijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte zelňačku s uzenými knedlíčky.

    Zelňačka s uzenými knedlíčky

    Zelňačka s uzenými knedlíčky

    Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Rýžový nákyp

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 400 g rýže
    * 1 l mléka
    * 100 g másla
    * 200 g moučkového cukru
    * 300 g kompotovaných meruněk s nálevem
    * dřeň z půlky vanilkového lusku
    * 3 bílky
    * 60 g krupicového cukru
    * hrst vlašských ořechů
    * špetku soli
    * kousek másla na formu

     

    Postup:

    Rýži propláchneme dvakrát studenou vodou, zalijeme ji mlékem, přidáme špetku soli, promícháme a uvaříme do poloměkka. Uvařenou rýži promícháme vidličkou s rozpuštěným máslem, vanilkovou dření, cukrem, nálevem z kompotu, pak půlku směsi urovnáme do menších misek na pečení, poklademe meruňkami a znovu navrstvíme zbytek rýžové směsi. Nákyp pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC zhruba 20 minut, pak vršek potřeme sněhem z bílků a krupicového cukru, posypeme drcenými ořechy a dopečeme do světle zlaté barvy.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte klasickou bramboračku.

    Tradiční bramboračka

    Tradiční bramboračka

    Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Sněhová žemlovka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 5 tvrdších rohlíků
    * 200 ml mléka
    * marmeládu nebo povidla
    * 3 bílky
    * 120 g moučkového cukru
    * 1 sáček skořicového cukru
    * máslo na vymazání formy a na polití
    * moučkový cukr s vanilkou na posypání

     

    Postup:

    Rohlíky pokrájíme na tenké plátky. Z bílků, skořicového a moučkového cukru vyšleháme sníh. Kolečka rohlíků lehce namočíme v mléce a dáme do máslem vymazané zapékací formy, potřeme je marmeládou a pak ušlehaným sněhem. Postup opakujeme, vršek žemlovky potřeme sněhem. Žemlovku přikryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 ºC zhruba 10 minut, pak alobal sundáme a dopékáme při teplotě 180 ºC dalších 30 minut. Porce posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte poctivou dršťkovou polévku.

    Poctivá dršťková polévka

    Poctivá dršťková polévka

    Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Táta by byl spokojený, že jsme to s Heidi…

V neděli to bylo přesně 12 měsíců, kdy se pro muzikanta Adama Pavlíka (42) uzavřel zatím nejtragičtější…

celý článek »

Politika

Textaře Horáčka nazval vekslákem. Policie…

Policie ve středu odpoledne požádala o vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka ke stíhání. Informaci…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Krimi

Dívku (†24) chladnokrevně popravili na oslavě…

Oslava narozenin skončila tragicky v brazilském městě Paloma. Eliana Ferreira Campos (†24), která…

celý článek »