Sladká jídla pro celou rodinu: Zamilují si je děti i dospělí | Recepty.Blesk.cz

Sladká jídla pro celou rodinu: Zamilují si je děti i dospělí

  • Foto: shutterstock.com
    7ledna   2016  /  06:00

    Mají je rády děti, ale ocení je i dospělí. Přitom jsou hotová za chvíli a báječně chutnají i ohřátá další den.

  • Dukátové buchtičky se šodó

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    Na těsto

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g polohrubé mouky

    * 400 g hladké mouky

    * 2 žloutky

    * 1 vejce

    * 125 g másla

    * 200 ml mléka

    * 1 lžíci cukru

    * 1 kostku droždí

    * špetku soli

    * mouku na plech a vál

    * tuk na potření

    Na šodó

    * 1 l mléka

    * 1 vanilkový cukr

    * 150 g krupicového cukru

    * 4 žloutky

    * 1 vanilkový pudink

     

    Postup:

    Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky a vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. V kastrolku zahřejeme mléko s cukrem tak, aby bylo teplé, rozdrobíme do něj droždí, přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ho k mouce a zpracujeme těsto, to necháme pod utěrkou vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

     

    Z vykynutého těsta odebíráme malou lžičkou kousky těsta a klademe je na vál. Kousky těsta prsty zpracujeme na malé kuličky, klademe je na plech a mezi sebou je promažeme rozpuštěným tukem. Buchtičky necháme ještě 5 minut kynout a pak je pečeme při teplotě 180 ºC zhruba 20 minut dozlatova.

     

    Všechny suroviny na šodó vyšleháme a na mírném ohni necháme za stálého míchání povařit do zhoustnutí. Pak odstavíme, nalijeme na buchtičky a ihned podáváme.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte domácí gulášovku.

    Domácí gulášová polévka

    Domácí gulášová polévka

    Nic nepotěší v zimě tak, jako talíř horké polévky, ve které stojí lžíce.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Jablkové knedlíky

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 500 g brambor
    * 200 g hrubé mouky
    * 2 vejce
    * 4 jablka
    * 100 g másla
    * 50 g strouhanky
    * 80 g moučkového cukru
    * 50 g strouhaného kokosu
    * olej
    * mletá skořice
    * sůl

     

    Postup:

    Čtvrtinu másla rozpustíme na pánvi, vmícháme strouhanku a dozlatova opečeme. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky, ty ještě příčně rozpůlíme na kostky.

     

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, horké je oloupeme a propasírujeme na vál. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, trochu soli a vypracujeme tuhé těsto, z něj odebíráme kousky a tvarujeme placičky. Do každé zabalíme kostku jablka a trošku cukru.

     

    Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě a občas je vařečkou opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené knedlíky scedíme, promastíme a obalíme ve strouhance. Před podáváním posypeme knedlíky skořicí, cukrem, kokosem a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte fazolačku.

    Fazolačka s masem

    Fazolačka s masem

    Luštěniny jsou zdravé, levné a skvěle zasytí. V podobě svačinové polévky je budete zbožňovat.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Škubánky s mákem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 1 kg brambor
    * 150 g hrubé mouky
    * 150 g rozpuštěného sádla nebo másla
    * 120 g mletého máku
    * 30 g strouhaného perníku
    * 100 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka. Slijeme polovinu vody, ve směsi uděláme opačným koncem vařečky důlky, přidáme mouku, přiklopíme pokličkou  a na velice mírném ohni necháme zhruba 15 minut propařit. Pak směs důkladně  šťouchadlem vymícháme. Z hmoty vykrajujeme lžící  škubánky, rozdělíme je na teplé talíře, posypeme směsí máku a perníku, cukrem a přelijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte zelňačku s uzenými knedlíčky.

    Zelňačka s uzenými knedlíčky

    Zelňačka s uzenými knedlíčky

    Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Rýžový nákyp

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 400 g rýže
    * 1 l mléka
    * 100 g másla
    * 200 g moučkového cukru
    * 300 g kompotovaných meruněk s nálevem
    * dřeň z půlky vanilkového lusku
    * 3 bílky
    * 60 g krupicového cukru
    * hrst vlašských ořechů
    * špetku soli
    * kousek másla na formu

     

    Postup:

    Rýži propláchneme dvakrát studenou vodou, zalijeme ji mlékem, přidáme špetku soli, promícháme a uvaříme do poloměkka. Uvařenou rýži promícháme vidličkou s rozpuštěným máslem, vanilkovou dření, cukrem, nálevem z kompotu, pak půlku směsi urovnáme do menších misek na pečení, poklademe meruňkami a znovu navrstvíme zbytek rýžové směsi. Nákyp pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC zhruba 20 minut, pak vršek potřeme sněhem z bílků a krupicového cukru, posypeme drcenými ořechy a dopečeme do světle zlaté barvy.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte klasickou bramboračku.

    Tradiční bramboračka

    Tradiční bramboračka

    Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Sněhová žemlovka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    * 5 tvrdších rohlíků
    * 200 ml mléka
    * marmeládu nebo povidla
    * 3 bílky
    * 120 g moučkového cukru
    * 1 sáček skořicového cukru
    * máslo na vymazání formy a na polití
    * moučkový cukr s vanilkou na posypání

     

    Postup:

    Rohlíky pokrájíme na tenké plátky. Z bílků, skořicového a moučkového cukru vyšleháme sníh. Kolečka rohlíků lehce namočíme v mléce a dáme do máslem vymazané zapékací formy, potřeme je marmeládou a pak ušlehaným sněhem. Postup opakujeme, vršek žemlovky potřeme sněhem. Žemlovku přikryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 ºC zhruba 10 minut, pak alobal sundáme a dopékáme při teplotě 180 ºC dalších 30 minut. Porce posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte poctivou dršťkovou polévku.

    Poctivá dršťková polévka

    Poctivá dršťková polévka

    Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

    Blesk Vaše recepty, leden 2016
    Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »