- Foto: shutterstock.com6. ledna 2016 / 06:00
Nic v zimě nepotěší tolik jako talíř poctivé domácí polévky z kuchyně našich babiček. Kromě toho, že zaručeně zahřeje, totiž také bez problémů zasytí, aniž by vám bylo těžko. Což je to, co po svátečním hodování ocení snad každý!
- Foto: shutterstock.com
Domácí gulášová
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 250 g hovězího masa (kližka, přední, mleté)
* 2 cibule
* 2 barevné papriky
* 4 menší brambory
* 2 stroužky česneku
* 1 mrkev
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a mletý černý pepř
* 1 lžičku sušené majoránky
* 2 lžičky mleté sladké paprikyPostup:
Cibuli, papriky a mrkev nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném sádle. Přidejte nadrobno pokrájené maso a zprudka ho osmahněte. Poprašte mletou paprikou, podle chuti osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Maso duste pod pokličkou doměkka. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, utřený nebo prolisovaný česnek a dolijte vroucí vodou. Ještě krátce povařte a nakonec polévku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.
- Foto: shutterstock.com
Fazolačka s masem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 250 g bílých nebo červených fazolí
* 2 cibule
* 3 stroužky česneku
* 20 g másla
* 150 g vepřového masa z plece
* 2 rajčata
* 1 snítku tymiánu
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 malou cuketu
* sůl a mletý černý pepřPostup:
Fazole namočte přes noc do vody ve větším hrnci. Druhý den vodu nevylévejte, ale uvařte v ní fazole doměkka. Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a zpěňte na másle. Přidejte nakrájené maso a zprudka orestujte. Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Přidejte ji do hrnce, podlijte vývarem, ochuťte tymiánem, solí a pepřem. Přikryjte a vařte asi 35 minut na mírném ohni. Nakonec přidejte vařené fazole, polévku prohřejte a podávejte.
- Foto: shutterstock.com
Zelňačka s uzenými knedlíčky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1,3 l zeleninového vývaru
* 1 velkou cibuli
* 200 g kysaného bílého zelí
* 1 lžičku mleté sladké papriky
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžíci sádlaNa knedlíčky:
* 4 starší housky
* 100 g uzeného masa
* 1 cibuli
* 1 lžíci nasekané petrželové natě
* 150 ml mléka
* 2 vejce
* sůl a mletý muškátový oříšek
* strouhanku podle potřebyPostup:
Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte mletou papriku, chvíli ji restujte a pak zalijte vývarem. Kysané zelí nechte okapat, pokrájejte ho a přidejte k vývaru. Osolte, opepřete a povařte. Housky nakrájejte na kousky a nasypejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na kousky a opečte na pánvi. Cibuli oloupejte, nasekejte nadrobno a přidejte k uzenému masu. Společně orestujte "dosklovata" a přimíchejte petrželovou nať. Směs přidejte k nakrájeným houskám, zalijte horkým mlékem, přidejte vejce a dobře promíchejte. Okořeňte, v případě potřeby přisypejte strouhanku a nechte 20 minut odstát. Navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky a vařte je asi 15 minut ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte, rozdělte na talíře a přelijte horkou polévkou.
- Foto: shutterstock.com
Bramboračka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 střední brambory
* 80 g sušených hub
* 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 2 l vody
* 4 stroužky česneku
* 2 cibule
* 150 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 lžičku drceného kmínu
* 1 lžičku sušené majoránky
* sůl a pepřPostup:
Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a na něm krátce osmahneme houby, přidáme malé kostičky zeleniny, pokrájenou cibuli a znovu krátce osmahneme. Pak směs zalijeme vodou, přidáme kostičky brambor, kmín, sůl a vaříme, až zelenina i houby změknou, podle potřeby doléváme vodu. V rendlíku rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku, tou zahustíme polévku. Nakonec do bramboračky přidáme podle chuti majoránku, drcený česnek, sůl a pepř a krátce povaříme.
Chlebová
Foto: shutterstock.comBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1,5 l vývaru
* 4 žloutky
* trošku oleje
* 2 lžíce másla
* 8 tenkých plátků tvrdšího chleba
* sůl a pepřPostup:
Na ohni přivedeme k varu vývar, rozdrobíme do něj 4 plátky chleba bez kůrky a necháme je rozvařit. Polévku zjemníme máslem a ochutíme solí a pepřem. Na oleji osmažíme zbylé plátky chleba a pak vejce. Polévku rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme plátkem chleba a osmaženým vajíčkem.
- Foto: shutterstock.com
Kulajda
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 velké brambory
* 2 l vody
* 60 g sušených hub
* 2 lžíce másla
* 2 vařená vejce
* 3 bobkové listy
* 1 lžičku celého nového koření
* 1 lžičku celého černého pepře
* svazek čerstvého kopru
* 250 ml sladké smetany ke šlehání
* 200 ml kysané smetany
* sůl
* 5 lžic hladké mouky
* trošku octaPostup:
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.
- Foto: shutterstock.com
Česnečka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 střední brambory
* sůl
* 1,5 l vývaru
* 1 lžičku kmínu
* 2 vejce
* 6 stroužků česneku
* 2 lžíce sádla
* 4 plátky chleba
* 60 g tvrdého sýraPostup:
Ve větším hrnci povaříme ve vývaru doměkka kostky brambor s kmínem, až změknou. Přidáme do polévky vejce, 5 minut povaříme a dochutíme česnekem rozetřeným se solí. Na sádle opečeme topinky. Když je obrátíme, posypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme ho částečně rozpustit. Polévku podáváme s křupavou topinkou.