Polévky našich babiček: Jsou levné a stojí v nich lžíce! | Recepty.Blesk.cz

Polévky našich babiček: Jsou levné a stojí v nich lžíce!

  • Foto: shutterstock.com
    6ledna   2016  /  06:00

    Nic v zimě nepotěší tolik jako talíř poctivé domácí polévky z kuchyně našich babiček. Kromě toho, že zaručeně zahřeje, totiž také bez problémů zasytí, aniž by vám bylo těžko. Což je to, co po svátečním hodování ocení snad každý!

  • Domácí gulášová

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g hovězího masa (kližka, přední, mleté)
    * 2 cibule
    * 2 barevné papriky
    * 4 menší brambory
    * 2 stroužky česneku
    * 1 mrkev
    * 2 lžíce sádla
    * 3 lžíce hladké mouky
    * sůl a mletý černý pepř
    * 1 lžičku sušené majoránky
    * 2 lžičky mleté sladké papriky

     

    Postup:

    Cibuli, papriky a mrkev nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném sádle. Přidejte nadrobno pokrájené maso a zprudka ho osmahněte. Poprašte mletou paprikou, podle chuti osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Maso duste pod pokličkou doměkka. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, utřený nebo prolisovaný česnek a dolijte vroucí vodou. Ještě krátce povařte a nakonec polévku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.

  • Fazolačka s masem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g bílých nebo červených fazolí
    * 2 cibule
    * 3 stroužky česneku
    * 20 g másla
    * 150 g vepřového masa z plece
    * 2 rajčata
    * 1 snítku tymiánu
    * 1,5 l zeleninového vývaru
    * 1 malou cuketu
    * sůl a mletý černý pepř

     

    Postup:

    Fazole namočte přes noc do vody ve větším hrnci. Druhý den vodu nevylévejte, ale uvařte v ní fazole doměkka. Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a zpěňte na másle. Přidejte nakrájené maso a zprudka orestujte. Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Přidejte ji do hrnce, podlijte vývarem, ochuťte tymiánem, solí a pepřem. Přikryjte a vařte asi 35 minut na mírném ohni. Nakonec přidejte vařené fazole, polévku prohřejte a podávejte.

  • Zelňačka s uzenými knedlíčky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,3 l zeleninového vývaru
    * 1 velkou cibuli
    * 200 g kysaného bílého zelí
    * 1 lžičku mleté sladké papriky
    * sůl a mletý bílý pepř
    * 1 lžíci sádla

    Na knedlíčky:
    * 4 starší housky
    * 100 g uzeného masa
    * 1 cibuli
    * 1 lžíci nasekané petrželové natě
    * 150 ml mléka
    * 2 vejce
    * sůl a mletý muškátový oříšek
    * strouhanku podle potřeby

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte mletou papriku, chvíli ji restujte a pak zalijte vývarem. Kysané zelí nechte okapat, pokrájejte ho a přidejte k vývaru. Osolte, opepřete a povařte. Housky nakrájejte na kousky a nasypejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na kousky a opečte na pánvi. Cibuli oloupejte, nasekejte nadrobno a přidejte k uzenému masu. Společně orestujte "dosklovata" a přimíchejte petrželovou nať. Směs přidejte k nakrájeným houskám, zalijte horkým mlékem, přidejte vejce a dobře promíchejte. Okořeňte, v případě potřeby přisypejte strouhanku a nechte 20 minut odstát. Navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky a vařte je asi 15 minut ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte, rozdělte na talíře a přelijte horkou polévkou.

  • Bramboračka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 střední brambory
    * 80 g sušených hub
    * 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    * 2 l vody
    * 4 stroužky česneku
    * 2 cibule
    * 150 g másla
    * 3 lžíce hladké mouky
    * 1 lžičku drceného kmínu
    * 1 lžičku sušené majoránky
    * sůl a pepř

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a na něm krátce osmahneme houby, přidáme malé kostičky zeleniny, pokrájenou cibuli a znovu krátce osmahneme. Pak směs zalijeme vodou, přidáme kostičky brambor, kmín, sůl a vaříme, až zelenina i houby změknou, podle potřeby doléváme vodu. V rendlíku rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku, tou zahustíme polévku. Nakonec do bramboračky přidáme podle chuti majoránku, drcený česnek, sůl a pepř a krátce povaříme.

  • Chlebová


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 l vývaru
    * 4 žloutky
    * trošku oleje
    * 2 lžíce másla
    * 8 tenkých plátků tvrdšího chleba
    * sůl a pepř

     

    Postup:

    Na ohni přivedeme k varu vývar, rozdrobíme do něj 4 plátky chleba bez kůrky a necháme je rozvařit. Polévku zjemníme máslem a ochutíme solí a pepřem. Na oleji osmažíme zbylé plátky chleba a pak vejce. Polévku rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme plátkem chleba a osmaženým vajíčkem.

  • Kulajda

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 velké brambory
    * 2 l vody
    * 60 g sušených hub
    * 2 lžíce másla
    * 2 vařená vejce
    * 3 bobkové listy
    * 1 lžičku celého nového koření
    * 1 lžičku celého černého pepře
    * svazek čerstvého kopru
    * 250 ml sladké smetany ke šlehání
    * 200 ml kysané smetany
    * sůl
    * 5 lžic hladké mouky
    * trošku octa

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.

  • Česnečka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 střední brambory
    * sůl
    * 1,5 l vývaru
    * 1 lžičku kmínu
    * 2 vejce
    * 6 stroužků česneku
    * 2 lžíce sádla
    * 4 plátky chleba
    * 60 g tvrdého sýra

     

    Postup:

    Ve větším hrnci povaříme ve vývaru doměkka kostky brambor s kmínem, až změknou. Přidáme do polévky vejce, 5 minut povaříme a dochutíme česnekem rozetřeným se solí. Na sádle opečeme topinky. Když je obrátíme, posypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme ho částečně rozpustit. Polévku podáváme s křupavou topinkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz