Polévky našich babiček: Jsou levné a stojí v nich lžíce! | Recepty.Blesk.cz

Polévky našich babiček: Jsou levné a stojí v nich lžíce!

  • Foto: shutterstock.com
    6ledna   2016  /  06:00

    Nic v zimě nepotěší tolik jako talíř poctivé domácí polévky z kuchyně našich babiček. Kromě toho, že zaručeně zahřeje, totiž také bez problémů zasytí, aniž by vám bylo těžko. Což je to, co po svátečním hodování ocení snad každý!

  • Domácí gulášová

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g hovězího masa (kližka, přední, mleté)
    * 2 cibule
    * 2 barevné papriky
    * 4 menší brambory
    * 2 stroužky česneku
    * 1 mrkev
    * 2 lžíce sádla
    * 3 lžíce hladké mouky
    * sůl a mletý černý pepř
    * 1 lžičku sušené majoránky
    * 2 lžičky mleté sladké papriky

     

    Postup:

    Cibuli, papriky a mrkev nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném sádle. Přidejte nadrobno pokrájené maso a zprudka ho osmahněte. Poprašte mletou paprikou, podle chuti osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Maso duste pod pokličkou doměkka. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, utřený nebo prolisovaný česnek a dolijte vroucí vodou. Ještě krátce povařte a nakonec polévku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.

  • Fazolačka s masem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g bílých nebo červených fazolí
    * 2 cibule
    * 3 stroužky česneku
    * 20 g másla
    * 150 g vepřového masa z plece
    * 2 rajčata
    * 1 snítku tymiánu
    * 1,5 l zeleninového vývaru
    * 1 malou cuketu
    * sůl a mletý černý pepř

     

    Postup:

    Fazole namočte přes noc do vody ve větším hrnci. Druhý den vodu nevylévejte, ale uvařte v ní fazole doměkka. Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a zpěňte na másle. Přidejte nakrájené maso a zprudka orestujte. Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Přidejte ji do hrnce, podlijte vývarem, ochuťte tymiánem, solí a pepřem. Přikryjte a vařte asi 35 minut na mírném ohni. Nakonec přidejte vařené fazole, polévku prohřejte a podávejte.

  • Zelňačka s uzenými knedlíčky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,3 l zeleninového vývaru
    * 1 velkou cibuli
    * 200 g kysaného bílého zelí
    * 1 lžičku mleté sladké papriky
    * sůl a mletý bílý pepř
    * 1 lžíci sádla

    Na knedlíčky:
    * 4 starší housky
    * 100 g uzeného masa
    * 1 cibuli
    * 1 lžíci nasekané petrželové natě
    * 150 ml mléka
    * 2 vejce
    * sůl a mletý muškátový oříšek
    * strouhanku podle potřeby

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte mletou papriku, chvíli ji restujte a pak zalijte vývarem. Kysané zelí nechte okapat, pokrájejte ho a přidejte k vývaru. Osolte, opepřete a povařte. Housky nakrájejte na kousky a nasypejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na kousky a opečte na pánvi. Cibuli oloupejte, nasekejte nadrobno a přidejte k uzenému masu. Společně orestujte "dosklovata" a přimíchejte petrželovou nať. Směs přidejte k nakrájeným houskám, zalijte horkým mlékem, přidejte vejce a dobře promíchejte. Okořeňte, v případě potřeby přisypejte strouhanku a nechte 20 minut odstát. Navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky a vařte je asi 15 minut ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte, rozdělte na talíře a přelijte horkou polévkou.

  • Bramboračka

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 střední brambory
    * 80 g sušených hub
    * 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    * 2 l vody
    * 4 stroužky česneku
    * 2 cibule
    * 150 g másla
    * 3 lžíce hladké mouky
    * 1 lžičku drceného kmínu
    * 1 lžičku sušené majoránky
    * sůl a pepř

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a na něm krátce osmahneme houby, přidáme malé kostičky zeleniny, pokrájenou cibuli a znovu krátce osmahneme. Pak směs zalijeme vodou, přidáme kostičky brambor, kmín, sůl a vaříme, až zelenina i houby změknou, podle potřeby doléváme vodu. V rendlíku rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku, tou zahustíme polévku. Nakonec do bramboračky přidáme podle chuti majoránku, drcený česnek, sůl a pepř a krátce povaříme.

  • Chlebová


    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 l vývaru
    * 4 žloutky
    * trošku oleje
    * 2 lžíce másla
    * 8 tenkých plátků tvrdšího chleba
    * sůl a pepř

     

    Postup:

    Na ohni přivedeme k varu vývar, rozdrobíme do něj 4 plátky chleba bez kůrky a necháme je rozvařit. Polévku zjemníme máslem a ochutíme solí a pepřem. Na oleji osmažíme zbylé plátky chleba a pak vejce. Polévku rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme plátkem chleba a osmaženým vajíčkem.

  • Kulajda

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 velké brambory
    * 2 l vody
    * 60 g sušených hub
    * 2 lžíce másla
    * 2 vařená vejce
    * 3 bobkové listy
    * 1 lžičku celého nového koření
    * 1 lžičku celého černého pepře
    * svazek čerstvého kopru
    * 250 ml sladké smetany ke šlehání
    * 200 ml kysané smetany
    * sůl
    * 5 lžic hladké mouky
    * trošku octa

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.

  • Česnečka

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 střední brambory
    * sůl
    * 1,5 l vývaru
    * 1 lžičku kmínu
    * 2 vejce
    * 6 stroužků česneku
    * 2 lžíce sádla
    * 4 plátky chleba
    * 60 g tvrdého sýra

     

    Postup:

    Ve větším hrnci povaříme ve vývaru doměkka kostky brambor s kmínem, až změknou. Přidáme do polévky vejce, 5 minut povaříme a dochutíme česnekem rozetřeným se solí. Na sádle opečeme topinky. Když je obrátíme, posypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme ho částečně rozpustit. Polévku podáváme s křupavou topinkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »