Jak se slaví Vánoce v cizině? Co se jí na štědrý den ve Francii, nebo v Polsku | Recepty.Blesk.cz

Vánoční hodování z celého světa: Jak se jí u sousedů i u protinožců

  • Foto: shutterstock.com
    24prosince   2015  /  06:00

    Zatímco my nedáme dopustit na rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát, to pravé "vánoční" znamená v každé části světa úplně něco jiného. Podívejte se, jak vypadá tradiční sváteční jídlo u jiných národů. Co říkáte, měnili byste?

  • Francie

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na francouzském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Ve Francii se tradiční vánoční hostina skládá z pečené krůty s nádivkou z jedlých kaštanů a dalších pečení, jako jsou například hovězí, vepřové nebo jehněčí. Na stole pak ani na Vánoce nesmí chybět sýry, a to hned několik různých druhů. Tradičním dezertem je pak vánoční poleno, tedy piškotová roláda s máslovým krémem naaranžovaná a nazdobená tak, aby vypadala jako část větve.

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské…celý článek

  • Itálie

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na italském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Klasická vánoční hostina se v Itálii pořádá na Boží hod a skládá se z variací italských předkrmů, těstovin, lanýžů, pečeného masa a šumivého vína. Ikonickým italským vánočním dezertem, který má své fanoušky po celém světě, je panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citronovou i pomerančovou kůrou. Krájí se na tenké plátky, které se servírují se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

  • Španělsko

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na španělském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Španělé jsou zvyklí večeřet pozdě a nemění se to ani o Vánocích. Hostinu tradičně otevírají tapas s různými druhy sýrů, zeleniny a uzenin, jimž kraluje jamón, což je sušená vepřová šunka. Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Jako sladkou tečku jedí ve Španělsku marcipánové sušenky a churroz – hranolky ze smaženého těsta obalené v cukru a skořici.

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek

  • Peru

     

     

    Začátek prosince znamená pro obyvatele Peru také začátek Chocolatadas – tedy času, kdy je potřeba myslet na ty méně šťastné. Kostely po celé zemi tak z darovaných peněz začínají péct panettone a v obrovských hrncích vaří kořeněnou horkou čokoládu, které nabízejí chudým a hladovým. Vánoční hostina se zde neobejde bez masa a hlavní pečení není nic menšího než krocan, někdy nadívaný čerstvým ovocem. K masu se servíruje jablečná omáčka, saláty a tamales – v páře vařené kukuřičné listeny plněné mletým masem nebo zeleninou.

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

  • Německo


     

    Vánoční večeři nemají naši němečtí sousedé na Štědrý večer, ale to pravé hodování si užívají až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se servírují brambory, dušené fazolky, zelí, kapusta a kysané zelí. Tradičním dezertem je vánoční štola – sladký hřbet s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem.

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek

  • Polsko


     

    Štědrovečerní večeře v Polsku je bohatá. Pro štěstí do dalšího roku je tradicí nechat u stolu jedno místo neobsazené – slouží pro osamělého cestovatele, který by mohl zaklepat u vašich dveří, protože na Vánoce by nikdo neměl zůstat sám. Večeře se zahajuje rozlomením chleba a nalitím vánočního boršče. Jako hlavní chod se podávají sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované ryby servírované s vejci natvrdo a vařenými bramborami. Desert tvoří medovo-makové sušenky nebo babka – pečený sladký uzel se skořicí.

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek

  • Austrálie


     

    Pro Australany je prosinec jedním z nejteplejších měsíců v roce, což se pochopitelně odráží i v sestavení vánočního menu. Velmi oblíbené je tak pořádání vánočních grilování, na kterých se objevují snad všechny druhy masa. Některé rodiny pak slaví Vánoce tradičněji – hostinou z pečeného krocana nebo medové šunky. Jako dezert se podává Pavlova – dort z pečeného krému ze šlehaných bílků zdobený našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

ONLINE Nejméně 35 mrtvých při zhroucení…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »