Jak se slaví Vánoce v cizině? Co se jí na štědrý den ve Francii, nebo v Polsku | Recepty.Blesk.cz

Vánoční hodování z celého světa: Jak se jí u sousedů i u protinožců

  • Foto: shutterstock.com
    24prosince   2015  /  06:00

    Zatímco my nedáme dopustit na rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát, to pravé "vánoční" znamená v každé části světa úplně něco jiného. Podívejte se, jak vypadá tradiční sváteční jídlo u jiných národů. Co říkáte, měnili byste?

  • Francie

    Co se tradičně objevuje na francouzském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Ve Francii se tradiční vánoční hostina skládá z pečené krůty s nádivkou z jedlých kaštanů a dalších pečení, jako jsou například hovězí, vepřové nebo jehněčí. Na stole pak ani na Vánoce nesmí chybět sýry, a to hned několik různých druhů. Tradičním dezertem je pak vánoční poleno, tedy piškotová roláda s máslovým krémem naaranžovaná a nazdobená tak, aby vypadala jako část větve.

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské…celý článek

  • Itálie

    Co se tradičně objevuje na italském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Klasická vánoční hostina se v Itálii pořádá na Boží hod a skládá se z variací italských předkrmů, těstovin, lanýžů, pečeného masa a šumivého vína. Ikonickým italským vánočním dezertem, který má své fanoušky po celém světě, je panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citronovou i pomerančovou kůrou. Krájí se na tenké plátky, které se servírují se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

  • Španělsko

    Co se tradičně objevuje na španělském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Španělé jsou zvyklí večeřet pozdě a nemění se to ani o Vánocích. Hostinu tradičně otevírají tapas s různými druhy sýrů, zeleniny a uzenin, jimž kraluje jamón, což je sušená vepřová šunka. Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Jako sladkou tečku jedí ve Španělsku marcipánové sušenky a churroz – hranolky ze smaženého těsta obalené v cukru a skořici.

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek

  • Peru

     

     

    Začátek prosince znamená pro obyvatele Peru také začátek Chocolatadas – tedy času, kdy je potřeba myslet na ty méně šťastné. Kostely po celé zemi tak z darovaných peněz začínají péct panettone a v obrovských hrncích vaří kořeněnou horkou čokoládu, které nabízejí chudým a hladovým. Vánoční hostina se zde neobejde bez masa a hlavní pečení není nic menšího než krocan, někdy nadívaný čerstvým ovocem. K masu se servíruje jablečná omáčka, saláty a tamales – v páře vařené kukuřičné listeny plněné mletým masem nebo zeleninou.

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

  • Německo


     

    Vánoční večeři nemají naši němečtí sousedé na Štědrý večer, ale to pravé hodování si užívají až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se servírují brambory, dušené fazolky, zelí, kapusta a kysané zelí. Tradičním dezertem je vánoční štola – sladký hřbet s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem.

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek

  • Polsko


     

    Štědrovečerní večeře v Polsku je bohatá. Pro štěstí do dalšího roku je tradicí nechat u stolu jedno místo neobsazené – slouží pro osamělého cestovatele, který by mohl zaklepat u vašich dveří, protože na Vánoce by nikdo neměl zůstat sám. Večeře se zahajuje rozlomením chleba a nalitím vánočního boršče. Jako hlavní chod se podávají sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované ryby servírované s vejci natvrdo a vařenými bramborami. Desert tvoří medovo-makové sušenky nebo babka – pečený sladký uzel se skořicí.

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek

  • Austrálie


     

    Pro Australany je prosinec jedním z nejteplejších měsíců v roce, což se pochopitelně odráží i v sestavení vánočního menu. Velmi oblíbené je tak pořádání vánočních grilování, na kterých se objevují snad všechny druhy masa. Některé rodiny pak slaví Vánoce tradičněji – hostinou z pečeného krocana nebo medové šunky. Jako dezert se podává Pavlova – dort z pečeného krému ze šlehaných bílků zdobený našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Prezidentské volby 2018

Bitva „prvních dam“: Drahošová vyráží na…

Nebude to jen souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, ale také někdejší knihovnice a bývalé sekretářky.…

celý článek »

České celebrity

Heidi Janků a Ivana Gottová: Obě si vzaly…

Jak Heidi Janků (55), tak Ivanu Gottovou (41) od jejich manželů dělí věkový rozdíl. Heidin Ivo Pavlík…

celý článek »

Praha - Zprávy

Babyboom v pražské zoo: Rodí se jak o závod!…

Jako o závod! Tak se rodí nyní zoologických zahradách po Česku. Už šest zvířecích novorozenců od…

celý článek »

Ročník 2017/18

Stanciu už je v Praze! Stane se z něj nejdražší…

Ve středu krátce po desáté hodině večer dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo z Bruselu, kterým…

celý článek »