Jak se slaví Vánoce v cizině? Co se jí na štědrý den ve Francii, nebo v Polsku | Recepty.Blesk.cz

Vánoční hodování z celého světa: Jak se jí u sousedů i u protinožců

  • Foto: shutterstock.com
    24prosince   2015  /  06:00

    Zatímco my nedáme dopustit na rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát, to pravé "vánoční" znamená v každé části světa úplně něco jiného. Podívejte se, jak vypadá tradiční sváteční jídlo u jiných národů. Co říkáte, měnili byste?

  • Francie

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na francouzském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Ve Francii se tradiční vánoční hostina skládá z pečené krůty s nádivkou z jedlých kaštanů a dalších pečení, jako jsou například hovězí, vepřové nebo jehněčí. Na stole pak ani na Vánoce nesmí chybět sýry, a to hned několik různých druhů. Tradičním dezertem je pak vánoční poleno, tedy piškotová roláda s máslovým krémem naaranžovaná a nazdobená tak, aby vypadala jako část větve.

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské…celý článek

  • Itálie

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na italském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Klasická vánoční hostina se v Itálii pořádá na Boží hod a skládá se z variací italských předkrmů, těstovin, lanýžů, pečeného masa a šumivého vína. Ikonickým italským vánočním dezertem, který má své fanoušky po celém světě, je panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citronovou i pomerančovou kůrou. Krájí se na tenké plátky, které se servírují se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

  • Španělsko

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na španělském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Španělé jsou zvyklí večeřet pozdě a nemění se to ani o Vánocích. Hostinu tradičně otevírají tapas s různými druhy sýrů, zeleniny a uzenin, jimž kraluje jamón, což je sušená vepřová šunka. Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Jako sladkou tečku jedí ve Španělsku marcipánové sušenky a churroz – hranolky ze smaženého těsta obalené v cukru a skořici.

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek

  • Peru

     

     

    Začátek prosince znamená pro obyvatele Peru také začátek Chocolatadas – tedy času, kdy je potřeba myslet na ty méně šťastné. Kostely po celé zemi tak z darovaných peněz začínají péct panettone a v obrovských hrncích vaří kořeněnou horkou čokoládu, které nabízejí chudým a hladovým. Vánoční hostina se zde neobejde bez masa a hlavní pečení není nic menšího než krocan, někdy nadívaný čerstvým ovocem. K masu se servíruje jablečná omáčka, saláty a tamales – v páře vařené kukuřičné listeny plněné mletým masem nebo zeleninou.

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

  • Německo


     

    Vánoční večeři nemají naši němečtí sousedé na Štědrý večer, ale to pravé hodování si užívají až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se servírují brambory, dušené fazolky, zelí, kapusta a kysané zelí. Tradičním dezertem je vánoční štola – sladký hřbet s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem.

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek

  • Polsko


     

    Štědrovečerní večeře v Polsku je bohatá. Pro štěstí do dalšího roku je tradicí nechat u stolu jedno místo neobsazené – slouží pro osamělého cestovatele, který by mohl zaklepat u vašich dveří, protože na Vánoce by nikdo neměl zůstat sám. Večeře se zahajuje rozlomením chleba a nalitím vánočního boršče. Jako hlavní chod se podávají sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované ryby servírované s vejci natvrdo a vařenými bramborami. Desert tvoří medovo-makové sušenky nebo babka – pečený sladký uzel se skořicí.

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek

  • Austrálie


     

    Pro Australany je prosinec jedním z nejteplejších měsíců v roce, což se pochopitelně odráží i v sestavení vánočního menu. Velmi oblíbené je tak pořádání vánočních grilování, na kterých se objevují snad všechny druhy masa. Některé rodiny pak slaví Vánoce tradičněji – hostinou z pečeného krocana nebo medové šunky. Jako dezert se podává Pavlova – dort z pečeného krému ze šlehaných bílků zdobený našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Dcera Patrasové a Felixe Anička: Svině máme…

Jablko nepadá daleko od stromu! Tomu věří mladá Anička Slováčková, která podle svých slov po matce…

celý článek »

Události

„Prezident Zeman“ zdolal Ostravici. I jez…

Brady padly k zemi přihlížejícím během recesistických Rozmarných slavností řeky Ostravice. Na hladině…

celý článek »

České celebrity

Zmrzlá, ale šťastná! Hvězda Primy Leová…

Po osmileté známosti do toho konečně praštili! Moderátorka Odpoledních zpráv na Primě a Miss Earth…

celý článek »

Krimi

Tragický konec pátrání: Michala (†28) našla…

Smutný konec má téměř měsíční pátrání po osmadvacetiletém Michalovi T. z Trutnova. Mladíka našla…

celý článek »