- Foto: shutterstock.com24. prosince 2015 / 06:00
Zatímco my nedáme dopustit na rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát, to pravé "vánoční" znamená v každé části světa úplně něco jiného. Podívejte se, jak vypadá tradiční sváteční jídlo u jiných národů. Co říkáte, měnili byste?
Francie
Video se připravuje ...Ve Francii se tradiční vánoční hostina skládá z pečené krůty s nádivkou z jedlých kaštanů a dalších pečení, jako jsou například hovězí, vepřové nebo jehněčí. Na stole pak ani na Vánoce nesmí chybět sýry, a to hned několik různých druhů. Tradičním dezertem je pak vánoční poleno, tedy piškotová roláda s máslovým krémem naaranžovaná a nazdobená tak, aby vypadala jako část větve.
Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!
Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské…celý článek
Itálie
Video se připravuje ...Klasická vánoční hostina se v Itálii pořádá na Boží hod a skládá se z variací italských předkrmů, těstovin, lanýžů, pečeného masa a šumivého vína. Ikonickým italským vánočním dezertem, který má své fanoušky po celém světě, je panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citronovou i pomerančovou kůrou. Krájí se na tenké plátky, které se servírují se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.
Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů
S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek
Španělsko
Video se připravuje ...Španělé jsou zvyklí večeřet pozdě a nemění se to ani o Vánocích. Hostinu tradičně otevírají tapas s různými druhy sýrů, zeleniny a uzenin, jimž kraluje jamón, což je sušená vepřová šunka. Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Jako sladkou tečku jedí ve Španělsku marcipánové sušenky a churroz – hranolky ze smaženého těsta obalené v cukru a skořici.
Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha
Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek
Peru
Začátek prosince znamená pro obyvatele Peru také začátek Chocolatadas – tedy času, kdy je potřeba myslet na ty méně šťastné. Kostely po celé zemi tak z darovaných peněz začínají péct panettone a v obrovských hrncích vaří kořeněnou horkou čokoládu, které nabízejí chudým a hladovým. Vánoční hostina se zde neobejde bez masa a hlavní pečení není nic menšího než krocan, někdy nadívaný čerstvým ovocem. K masu se servíruje jablečná omáčka, saláty a tamales – v páře vařené kukuřičné listeny plněné mletým masem nebo zeleninou.
Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka
Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek
Německo
Vánoční večeři nemají naši němečtí sousedé na Štědrý večer, ale to pravé hodování si užívají až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se servírují brambory, dušené fazolky, zelí, kapusta a kysané zelí. Tradičním dezertem je vánoční štola – sladký hřbet s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem.
Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží
Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek
Polsko
Štědrovečerní večeře v Polsku je bohatá. Pro štěstí do dalšího roku je tradicí nechat u stolu jedno místo neobsazené – slouží pro osamělého cestovatele, který by mohl zaklepat u vašich dveří, protože na Vánoce by nikdo neměl zůstat sám. Večeře se zahajuje rozlomením chleba a nalitím vánočního boršče. Jako hlavní chod se podávají sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované ryby servírované s vejci natvrdo a vařenými bramborami. Desert tvoří medovo-makové sušenky nebo babka – pečený sladký uzel se skořicí.
Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!
Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek
Austrálie
Pro Australany je prosinec jedním z nejteplejších měsíců v roce, což se pochopitelně odráží i v sestavení vánočního menu. Velmi oblíbené je tak pořádání vánočních grilování, na kterých se objevují snad všechny druhy masa. Některé rodiny pak slaví Vánoce tradičněji – hostinou z pečeného krocana nebo medové šunky. Jako dezert se podává Pavlova – dort z pečeného krému ze šlehaných bílků zdobený našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků
Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek