- Foto: shutterstock.com2. prosince 2016 / 06:00
Těsto se vám lepí na vál, krém na promazání se "zdrcnul", poleva není hladká, a navíc se neleskne? Nevzdávejte to! Nic z toho není důvodem pro to, vykašlat se na pečení domácího cukroví. Všechny tyhle drobné "nehody" se totiž dají snadno vyřešit, stačí jen vědět, jak na to.
Aby se linecké těsto nelepilo
Video se připravuje ...Cukroví z lineckého těsta patří mezi nejoblíbenější, peče ho proto téměř každý. Při přípravě tohoto těsta ale můžete snadno udělat hned několik chyb, kvůli kterým se vám s ním bude špatně pracovat, a výsledné cukroví navíc nebude nejlepší. Tou první je, že suroviny, které použijete, nemají stejnou pokojovou teplotu. Ideální je také všechny sypké suroviny prosít. Aby bylo cukroví po upečení křehké, používejte vždy jen žloutky, nikdy ne celá vejce.
Velký pozor si pak dejte při zpracování lineckého těsta. Těsto se vám nebude trhat a lepit na váleček, když ho zpracujete rychle. Nemělo by to trvat déle než 5 až 7 minut. Jinak bude "spařené", a tak téměř nepoužitelné. Pokud jste vše udělala správně, a i přesto se vám těsto lepí na vál i váleček, je problém v tom, že při válení měníte směr válečku místo toho, abyste pootáčela těstem. Důležitou roli hraje i dostatečné pomoučnění válu a válečku. Používejte vždy stejnou mouku, která je obsažená v receptuře.
Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta
Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké,…celý článek
Už žádné polámané cukroví
Stává se vám, že se vám při sesypávání pečeného vykrajovaného cukroví z plechu třetina poláme? Pak si zapamatujte, že je lepší ho před tím nechat vychladnout. Pokud si chcete rychle uvolnit plech na další várku, používejte pečicí papír, stáhněte na něm horké cukroví z plechu a nechte ho pozvolna vystydnout. Pokud se vám ale přeci jen nějaké to cukroví poláme nebo nepovede podle vašich představ, použijte ho na výrobu nepečených kuliček.
10 báječných receptů na nepečené cukroví
Už nemáte čas na pouštět se do přípravy pečených kousků? Nebo vám dokonce trouba vypověděla službu? Nezoufejte, vždyť nepečené…celý článek
Jak vyklepnout pracny
Také se vám každoročně stane, že zoufale mlátíte formičkami o pracovní desku, ale pečené pracny ne a ne vypadnout? Tak odteď už se vám to nestane. Stačí jen formičky důsledně vymazat tukem a ten nechat nejlépe v lednici na stěnách zatuhnout. Pokud máte dostatečně mastné těsto, můžete je jen vysypat moukou nebo cukrem. Nejlepší je, když je po skončení pečení nebudete umývat jarem, který je úplně odmastí. Vytřete je jen kuchyňskou papírovou utěrkou. Důležité je také vědět, že pracny musíte vyklápět ještě horké.
5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý
Pracny neboli medvědí pracky pekly už naše babičky. A oblíbené jsou i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí…celý článek
Co se sraženým krémem
Při přípravě máslových krémů, které se nejčastěji do vánočního cukroví používají, se občas stane, že se srazí. Není ale nutné si zoufat a krém vyhazovat. Možností, jak ho "opravit", máte hned několik. V misce ho dejte nad hrnec s vařící vodou a nahřejte. Jakmile tuk začne řídnout, odstavte ho a znovu umíchejte do pěny. Použít můžete i mikrovlnku. Stačí ho krátce zahřát a znovu důkladně vyšlehat. Další z možností je do krému zašlehat další máslo.
Nejlepší cukroví: 8 druhů, které nesmějí chybět na vánočním stole
Umíte si představit Vánoce bez cukroví? My ne. Provoňte si byt úžasnou vůní čerstvě upečeného cukroví a přivítejte Vánoce v tradičním stylu. Bez těchto…celý článek
Jak na lesklou polevu bez hrudek
Udělaly se vám v čokoládové polevě hrudky? Ani tentokrát nic není ztraceno. Polevu znovu zahřejte v páře těsně nad vodní hladinou, vmíchejte do ní lžíci horké vody, mléka nebo smetany a znovu ji utřete dohladka. Pokud chcete, aby byla poleva nádherně lesklá, nikdy do čokolády nepoužívejte rostlinný tuk, zvolte raději máslo. A pozor si dejte i na to, aby ho neobsahovala samotná čokoláda.
Zapamatujte si také, že čokoládová poleva nemá příliš ráda razantní změny teploty. Proto se může stát, že když polité cukroví z teplé kuchyně přenesete do chladničky, popraská. Nechte ho proto zvolna prochladnout někde v chladnější místnosti a teprve potom cukroví uskladněte v lednici.
Zbyly vám bílky? Tady je 5 vánočních receptů, ve kterých je využijete
Nahromadily se vám po pečení cukroví v lednici zbylé bílky a nevíte, co s nimi? Využijte je pro přípravu dalších vánočních dobrot. A nemusí to být…celý článek