Předvánoční rychlovky: Inspirujte se recepty na večeře do 30 minut | Recepty.Blesk.cz

Předvánoční rychlovky: Inspirujte se recepty na večeře do 30 minut

  • Sýrová omeleta s rajčaty je rychlá, ale opravdu chutná.
    Sýrová omeleta s rajčaty je rychlá, ale opravdu chutná.
    Foto: shutterstock.com
    13prosince   2015  /  06:00

    Nevíte, kam dřív skočit, pečete cukroví, myjete okna, uklízíte, nakupujete dárky, zkrátka máte plnou hlavu předvánočních příprav, a když se večer unavená konečně na minutu posadíte do křesla, rodina se ještě dožaduje teplé večeře? I to se dá vyřešit. Přinášíme vám pět receptů na rychlá jídla, která klidně může připravit třeba manžel, partner nebo starší děti.

  • Sýrová omeleta s rajčaty

    Sýrová omeleta
    Ingredience (pro 3 až 4 osoby):


    • 4 lžičky másla
    • 4 velká zralá rajčata
    • čerstvé bylinky podle chuti (tymián, bazalka, oregano, petrželka, …), případně sušené
    • 100 g sýra podle chuti (může být gouda, parmazán, ale i feta nebo mozzarella)
    • 8 vajíček
    • 4 lžíce smetany
    • sůl
    • pepř


    Postup:
    V míse našlehejte vajíčka se smetanou, solí a pepřem. Přidejte najemno pokrájená rajčata a nasekané čerstvé bylinky (nebo trochu sušených). Na pánvi rozehřejte jednu lžičku másla, nalijte na ni třetinu směsi a rozlijte ji po celé pánvi. Směs několikrát odhrňte ode dna, aby se i ta horní ještě tekutá vajíčka dostala dolů. Pak omeletu nechte na velmi mírném plameni pod pokličkou tuhnout přibližně další 3 minuty. Poté ji zkuste na okrajích nadzvednout dřevěnou špachtlí, posypejte strouhaným sýrem a přeložte. Hotovou omeletu přesuňte na talíř, posypejte nasekanou zelenou petrželkou a doplňte čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.


    Náš tip:
    Do omelety můžeme dát i plátek šunky nebo opečenou slaninu.

  • Bramborové gnochci s kuřecím masem a špenátem

    ...

    Ingredience:


    • 1 balení bramborových gnocchi
    • 400 g čerstvého listového špenátu (použít můžete i mražený)
    • 500 g kuřecího masa
    • 1 stroužek česneku
    • 1 cibule
    • 1 šlehačka
    • olej
    • sůl
    • pepř
    • podle chuti sušené bylinky
    • parmazán 


    Postup:
    Na rozehřátém oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte na menší kousky pokrájené kuřecí maso a osmažte ho. Mezitím si dejte do hlubšího hrnce vařit vodu na noky. Po dosažení bodu varu vodu osolte, vsypejte gnocchi, promíchejte a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. K hotovému kuřecímu masu přidejte prolisovaný česnek a špenát. Krátce zasmažte a zalijte smetanou. Vše povařte. Nakonec přidejte uvařené noky a pořádně promíchejte. Podávejte posypané parmazánem.

    Náš tip:
    Pokud nemáte rádi špenát, můžete do omáčky přidat například nastrouhanou nivu.

  • Voňavý pikantní bramborák s červenou čočkou

    Bramboráky trochu jinak

    Ingredience:


    • 500 g brambor
    • 150 g červené čočky
    • 120 g polohrubé mouky
    • 1 cibule
    • 1 lžička kari koření
    • 1 lžička mletého koriandru
    • sůl
    • olej na smažení


    Na omáčku:


    • 150 ml bílého jogurtu
    • 150 ml zakysané smetany
    • 4 jarní cibulky s natí
    • 80 g čerstvého listového špenátu
    • 4 stroužky česneku
    • 1 lžička kari koření
    • ½ lžičky kurkumy
    • ½ lžičky chilli papriky
    • sůl
    • olej


    Postup:
    Uvařte si brambory ve šlupce. Mezitím nasypejte čočku do vroucí vody, zvolna ji asi 10 minut povařte, pak ji sceďte, propláchěte studenou vodou a nechte ji odkapat. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli, nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijte do bramboráků) a krátce opečte. Přidejte nakrájené listy špenátu a míchejte, dokud špenát nezměkne. Směs přeložte do misky a nechte vychladnout. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, kari, uvařenou čočku a koriandr, osolte a opatrně promíchejte. Bílé části cibulek očistěte a nakrájejte podélně na čtvrtky. Z připraveného těsta udělejte osm placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkněte dvě čtvrtky cibulek a placky opečte z obou stran v pánvi na oleji dozlatova. Do podušeného vychladlého špenátu s kořením přimíchejte jogurt a zakysanou smetanu, omáčku podle chuti přisolte a podávejte s horkými bramboráky.

  • Zapečený kuskus s brokolicí


    ...

    Ingredience:


    • 150 g kuskusu
    • 1 brokolice
    • 150 g sýru
    • 2 vejce
    • 300 ml zeleninového vývaru
    • lžička jedlé sody


    Postup:
    Kuskus v hrnci zalijte vroucím vývarem a nechte ho odstát. Brokolici nakrájejte na růžičky a pět minut ji povařte ve vodě s jedlou sodou, aby neztratila barvu. Brokolici slijte, přidejte ke kuskusu, vmíchejte polovinu nahrubo nastrouhaného sýru, osolte, opepřete a promíchejte. Směs zarovnejte do pekáčku, posypte zbytkem nastrouhaného sýru a dejte vše zapéct do trouby při 180 stupních Celsia na zhruba 10 minut.

     

    Náš tip:
    Pokud máte pocit, že bez masa to není ono, do kuskusu můžete přidat ještě na pánvičce narychlo osmažené na kousky nakrájené kuřecí maso. A jestli nemáte v oblibě brokolici, nahraďte ji třeba kukuřicí.

  • Bramborový salát s tuňákem a černými olivami



    Ingredience:


    • 800 g brambor
    • 400 g tuňáka v oleji
    • 1 cibule
    • 4 natvrdo uvařená vajíčka
    • 100 g sušených rajčat v oleji
    • černé (nebo zelené) olivy podle chuti
    • 1 citron
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 3 polévkové lžíce vinného octa
    • sůl
    • pepř


    Postup:
    Brambory uvařte ve slupce doměkka, sceďte je, ochlaďte pod studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte nakrájené brambory s cibulí, přisypejte opláchnuté olivy, nakrájená sušená rajčata a tuňáka. Podle chuti osolte a opepřete.
    Připravte si zálivku z citronové šťávy, olivového oleje a vinného octa, dochuťte solí a pepřem. Salát v míse přelijte zálivkou a dobře promíchejte. Servírovat můžete na listech listového nebo ledového salátu. Na vrch dejte na čtvrtiny pokrájené natvrdo uvařené vajíčko.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »