Zbyly vám bílky? Tady je 5 vánočních receptů, ve kterých je využijete | Recepty.Blesk.cz

Zbyly vám bílky? Tady je 5 vánočních receptů, ve kterých je využijete

  • Ze zbylých bílků můžete například upéct jednoduché hrnkové kokosky, na které budete potřebovat jen tři suroviny.
    Ze zbylých bílků můžete například upéct jednoduché hrnkové kokosky, na které budete potřebovat jen tři suroviny.
    Foto: shutterstock.com
    10prosince   2015  /  06:00

    Nahromadily se vám po pečení cukroví v lednici zbylé bílky a nevíte, co s nimi? Využijte je pro přípravu dalších vánočních dobrot. A nemusí to být jen klasické pusinky. Přinášíme vám další skvělé recepty na cukroví a sladkosti, které se na svátečním stole budou vyjímat. Inspirujte se!

  • Vánoční ovocný chlebíček


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    • 10 bílků
    • 100 g másla
    • 250 g cukru
    • 250 g polohrubé mouky
    • 1/2 prášku do pečiva
    • podle chuti kousky čokolády, datle, fíky, sušené brusinky, meruňky, rozinky, kandovaná pomerančová kůra, ořechy


    Postup:
    Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Opatrně do něj vmíchejte rozpuštěné vlažné máslo, cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle chuti můžete přidat nadrobno nasekané fíky, datle, sušené brusinky, meruňky, rozinky, ořechy, pomerančovou kůru, kousky čokolády. Formu na chlebíček vymažte tukem a vysypejte moukou. Vlijte do ní hotové těsto a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35 minut. Zda je chlebíček hotový, zkuste špejlí. Upečený vychladlý chlebíček polijte čokoládovou nebo citronovou polevou a dozdobte cukrovými perličkami a hvězdičkami.

    Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev

    Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev

    Při vaření a pečení potřebujeme často použít jen samostatné …celý článek

  • Indiánky


    Foto: sladkyoblacek.blog.cz

    Budete potřebovat:


    • 3 bílky
    • 1/2 hrnku cukru krystal
    • 3 lžíce pikantní marmelády
    • 1/4 lžičky kyseliny citronové
    • 1/2 lžičky červeného potravinářského barviva
    • voda
    • 27 g cukru krystal
    • 1 balíček velkých dětských piškotů


    Postup:
    Nejdřív si připravte cukrový rozvar. Do kastrůlku nasypejte 27 g cukru a zalijte ho vodou tak, aby byla hladina jen kousek nad cukr. Cukerný roztok pak svařte takzvaně na nit. To znamená, že když do rozvaru namočíte vidličku a vyndáte ji, táhnou se od ní jakoby nitky. Pak si v hrnečku v trošce vody rozmíchejte potravinářské barvivo a kyselinu citronovou. Vlijte do mísy, přidejte bílky, půl hrnečku cukru a marmeládu a důkladně vše ušlehejte do pevného sněhu. Do něj pak po troškách opatrně, ale důkladně zašlehejte cukrový rozvar. Připravenou sněhovou hmotu stříkejte cukrářským sáčkem na piškoty. Základ indiánků dejte do lednice vychladit a ztuhnout. Pak je namáčejte do čokoládové polevy.

  • Ořechoví chrousti s čokoládou


    2520812:gallery:true:true

    Budete potřebovat:


    • 4 bílky
    • 200 g mletých ořechů
    • 100 g cukru moučka
    • 1 čokoládu na vaření


    Postup:
    Bílky našlehejte do husté pěny, postupně přidávejte cukr a pomalu rozpuštěnou, mírně zchladlou čokoládu. Pak ručně opatrně vmíchejte ořechy. Z hotové směsi dělejte na plech lžičkou malé hromádky, nahoru na každou dejte půl vlašského ořechu nebo celý lískový oříšek a sušte asi 30 až 40 minut při 100 až 120 stupních Celsia.

  • Pařížské rohlíčky

    2520750:gallery:true:true

    Budete potřebovat:


    • 5 bílků
    • 300 g cukru krupice
    • 250 g strouhaných ořechů
    • 2 lžíce strouhanky

     

    na krém:

    • 2 vejce
    • 80 g moučkového cukru
    • 20 g kakaa
    • 200 g másla

     


    Postup:
    Bílky s cukrem vyšlehejte v páře, přidejte ořechy a strouhanku. Jemně promíchejte, naplňte do cukrářského sáčku a stříkejte proužky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 10 až 15 minut, pak troubu vypněte a nechte dosušit. Na krém v páře do zhoustnutí vyšlehejte vejce, cukr a kakao, směs nechte vychladnout a vmíchejte máslo. Hotový krém naneste na upečené rohlíčky. Nechte ztuhnout a namáčejte v čokoládě. 

  • Hrnečkové bezlepkové kokosky

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    • 2 bílky
    • 1 hrnek cukru moučka
    • 1 hrnek strouhaného kokosu

     

    Postup:
    Bílky vyšlehejte v tuhý sníh, pak přidejte polovinu cukru a znovu vyšlehejte. Pozor – na tom, jak pevný sníh budete mít, závisí výsledná podoba kokosek. Nakonec přisypejte zbývající cukr a hrnek kokosu a důkladně promíchejte. Musí vám vzniknout opravdu velmi hustá hmota. Pokud je hmota řídká, měli jste špatně vyšlehaný sníh, kokosky se na plechu roztečou a nebudou dobré. Na plech vyložený pečicím papírem pak lžící dělejte hromádky. Pečte v troubě na 160 stupňů do chvíle, než kokosky zrůžoví. Kokosky jsou po upečení měkké, ale po vychladnutí ztvrdnou a je třeba je nechat alespoň týden odležet.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz