5 triků pro dokonalou vánočku: Obyčejné špejle, čerstvé kvasnice a vlažné mléko | Recepty.Blesk.cz

5 triků pro dokonalou vánočku: Obyčejné špejle, čerstvé kvasnice a vlažné mléko

  • Vánočka by neměla chybět na žádném svátečním stole.
    Vánočka by neměla chybět na žádném svátečním stole.
    Foto: archiv
    8prosince   2015  /  06:00

    Měkká, nadýchaná, pečlivě upletená, dozlatova upečená. Tak by měla vypadat správná domácí vánočka. Jenže připravit takovou je docela věda. Proto se hospodyňkám často nepovede tak, jak si představovaly. Existují totiž přesná pravidla, kterých se musíte držet. Jinak vám správně nevykyne, při pečení se "rozleze" do stran a druhý den nebude k jídlu.

  • Čerstvé kvasnice jsou základ

    Foto: shutterstock.com

    Pokud máte droždí v lednici už nějaký ten týden, zajděte si raději koupit čerstvé nebo sáhněte po sušeném, které je asi 3krát účinnější – 14 gramů sušeného odpovídá klasické kupované kostce, která má 42 gramů. S prošlým droždím vám totiž těsto nemusí pořádně vykynout. Čím jsou totiž kvasnice starší, tím méně jsou schopny produkovat oxid uhličitý. Navíc po nějaké době umírají.

     

    UMÍTE ZAMOTAT VÁNOČKU TAK, ŽE SE Z JEJÍ KRÁSY MOTÁ HLAVA I VŠEM, KDO JI UVIDÍ? TAK JI PŘIHLASTE DO SOUTĚŽE NEJ CUKROVÍ. SOUTĚŽIT TOTIŽ MŮŽETE PRÁVĚ I S VÁNOČKOU NEBO TŘEBA VÁNOČNÍ ŠTÓLOU. STAČÍ POSLAT FOTKU ZDE.

  • Ohlídejte teplotu mléka

    Foto: shutterstock.com

    Další chybou bývá příliš teplé mléko při rozdělávání kvásku. Vlažné mléko by mělo mít teplotu mezi 30 a 40 stupni Celsia. Měli byste v něm udržet prst. Kvalitní kvásek připravíte tak, že do asi půl hrnečku vlažného mléka přidáte lžičku cukru, rozdrobíte do něj kvasnice a necháte ho vzejít.

  • Těsto důkladně prohněťte

    Foto: shutterstock.com

    Těsto můžete zpočátku zpracovávat vařečkou, později ale určitě využijte vlastní ruce. Je třeba ho totiž vypracovat opravdu důkladně, což bude trvat docela dlouho. Propracované těsto pak nechte kynout na teplém místě klidně i čtyři hodiny, aby se kvasinky mohly dobře rozmnožit. Aby povrch těsta neoschl, posypte ho moukou, případně přikryjte utěrkou. Průběžně těsto ještě několikrát propracujte.

  • Na pomoc si vezměte špejle

    Foto: Shutterstock.com

    Upletenou vánočku nechte ještě asi 15 až 20 minut na plechu vyloženém pečicím papírem kynout. Pokud se vám už párkrát stalo, že se vám vánočka během pečení jako by sesunula k jednomu okraji nebo prostě jen ztratila tvar, nebojte se jednotlivé pletence zafixovat špejlemi napíchanými kolmo dolů.

  • Pečení neuspěchejte

    Foto: archiv

    Troubu rozehřejte na 220 stupňů a vánočku do ní na 10 minut dejte. Pak teplotu snižte na 160 stupňů a pečte přibližně dalších 40 minut. Jestli vás trápí, že se vám vánočka shora připaluje, položte na povrch pečicí papír nebo alobal. Nebojte se ho klidně napíchnout na zafixované špejle. Sundejte ho až krátce před koncem, aby povrch zezlátl.

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz