Škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při přípravě lososa | Recepty.Blesk.cz

Škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při přípravě lososa

Foto: Albert
07.12.2015 / 06:00

V dalším díle nejčastějších chyb Školy vaření se dostáváme k výtečnému masu, kterým je losos. Losos nepatří mezi nejlevnější kousky masa, proto je velice důležité nakládat s ním v kuchyni správně. My se nyní společně podíváme na to, v čem domácí kuchtíci nejčastěji chybují.

Nejdříve odříznu kůži...

Jednou z nejčastějších chyb je zbavování kůže. Pokud koupíte kus masa i s kůží, nesnažte se ji za každou cenu odříznout. Nejen že se vám to nemusí podařit tak, aby to dobře vypadalo, ale i kvůli odstranění kůže přijdete o spoustu chuti. Kůže totiž obsahuje tuk a ten přeci obsahuje i chuť. Z této jednoduché rovnice plyne, že byste kůži odstraňovat neměli. To ale zároveň neznamená, že ji musíte jíst.

 

RECEPT: Mandlový losos

 

Z lososa jen filety…

Nelpěte na tom, že pokud si dáváte lososa, musíte mít pokaždé jen steak z filetu. Ten je sice nejdražší částí lososa, neznamená to ale, že je zároveň nejvhodnější a nejlepší za každé situace a v každém receptu. Do některých receptů se hodí například takzvané podkovy z lososa.

 

Mám teď ale na mysli spíše břišní část lososa, o níž se šíří, že je moc tučná, není dobrá apod. Právě proto, že je tučnější než třeba filety, má také o něco více chuti. Proto je škoda břišní část nějak zavrhovat nebo nedejbože vyhazovat.

 

RECEPT: Losos pečený na kuskusu

 

Losos jedině pořádně propečený…

Propéct lososa úplně skrz na skrz je skoro stejná chyba jako propéct stejným způsobem hovězí steak. Sice jako v případě hovězího steaku z toho nebudete mít maso tuhé jak botu, ale bude tak vysušené, že nebude dobré snad ani pro kočky. Proto u lososa a všeobecně u ryb platí věta “méně je někdy více”. Dopéct maso můžete vždycky, zpátky to ale vrátíte těžko. Losos je ideální, když je uvnitř ještě oranžový a šťavnatý. Přesná propečenost ale samozřejmě záleží na vaší chuti.

Co zbylo, raději vyhodím. Zítra to určitě nebude dobré…

Nemusíte za každou cenu vyhazovat to, co ihned nezkonzumujete. Byla by to škoda už jen kvůli penězům, které jste za to museli utratit. Zbyde-li vám kus steaku třeba i z více porcí, můžete je dále použít. Třeba je můžete pokrájet na kousky a připravit z nich druhý den zeleninový salát s kousky lososa. Anebo ho můžete dát své kočce.

 

RECEPT: Těstoviny s lososem

 

Za každou cenu vykostit…

Pokud v kuchyni trávíte čas i z radosti a ne jen z povinnosti, třeba si s vykostěním lososa poradíte vždy bez problémů. Ale vy, kteří jste spíše rekreační kuchtíci, dejte při vykosťování pozor. Maso nemusíte vykosťovat za každou cenu. Může se totiž stát, že maso bude po vykostění vypadat jak po bitvě s čelistmi žraloka. Není důležité pouze umět dobře vařit. Prezentace je rovněž velmi důležitá – někdy i za cenu toho, že si host bude muset poradit s kostmi na talíři sám.

 

Hodím ho do vody a uvařím...

Losos si nezaslouží být jen tak vhozen do vody a uvařen. Probuďte v sobě fantazii. Zkuste to něčím oživit a hlavně ochutit. Když se rozhodnete lososa vařit ve vodě, přihoďte bylinky, stroužek česneku nebo třeba citronovou šťávu. Stejně tak je velmi dobré uvařit lososa na páře. Získáte tak velmi šťavnaté maso. Všechny nejčastější chyby při přípravě lososa naleznete ZDE.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz