Vánoční cukroví z babiččiny kuchařky: Vrhněte se na tradiční dobroty | Recepty.Blesk.cz

Vánoční cukroví z babiččiny kuchařky: Vrhněte se na tradiční dobroty

  • Foto: Shutterstock.com
    29listopadu   2015  /  06:00

    Ráda byste překvapila rodinu úžasnými kousky? Pak jsou tyto recepty, které se dědí z generace na generaci, určené právě pro vás. Mandle, ořechy, čokoláda a omamná vůně koření, to je zkrátka kombinace, které nikdo neodolá!

  • Pikantní tyčky

    Foto: archiv bpž DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
    DOBA ODLEŽENÍ: 60 minut
    DOBA PEČENÍ: 10 minut

     

    Budete potřebovat (na asi 35 kusů):

    * 200 g hladké mouky
    * 100 g másla nebo rostlinného tuku
    * 70 g cukru moučka
    * špetku soli
    * 1 vejce
    * 1 lžíci zakysané smetany
    * 2 lžíce kakaa
    * 1/2 lžičky chilli koření
    * bílou čokoládovou polevu

     

    Postup:

    Hladkou mouku smíchejte s moučkovým cukrem, solí, kakaem a mletým chilli kořením. Přidejte máslo, vejce, smetanu a vypracujte hladké těsto, které uložte na hodinu do chladu. Pak z něj vyválejte přibližně 4 cm dlouhé tyčinky a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí namáčejte z obou konců v bílé čokoládové polevě.

  • Anýzová kolečka

    Foto: shutterstock.com DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
    DOBA ODLEŽENÍ: 2 hodiny
    DOBA PEČENÍ: 10 až 12 minut

     

    Budete potřebovat (na 50 kusů):

    * 375 g hladké mouky
    * 150 g cukru moučka
    * 2 lžičky drceného anýzu
    * 1 vanilkový cukr
    * 200 g másla
    * 2 lžíce rumu
    * 1 žloutek
    * 1 lžičku citronové kůry
    * 2 lžíce citronové šťávy

     

    Postup:

    Na vále smíchejte mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem, anýzem, pokrájeným máslem, rumem, žloutkem, citronovou kůrou a šťávou. Vypracujte na hladké těsto a nechte ho dvě hodiny v chladu odpočinout. Pak rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrajujte kolečka. Vkládejte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova.

  • Brusinkové placičky

    Foto: profimedia.cz DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
    DOBA PEČENÍ: 10 až 12 minut

     

    Budete potřebovat (na 30 až 35 kusů):

    * 175 g hladké mouky
    * 100 g cukru krystal
    * 100 g hnědého cukru
    * 60 g másla
    * 2 lžíce mléka
    * 1 vanilkový cukr
    * 1 lžíci citronové šťávy
    * 1 vejce
    * 1 lžičku prášku do pečiva
    * špetku soli
    * 100 g sušených brusinek

     

    Postup:

    Promíchejte oba druhy cukru, přidejte mléko, vejce, máslo, vanilkový cukr, citronovou šťávu a dobře vyšlehejte. Přimíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec do směsi zapracujte brusinky. Dvěma lžícemi odebírejte z těsta malé hromádky, pokládejte je na plech vyložený papírem na pečení a roztlačte lžící do tvaru kolečka. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10 až 12 minut.

  • Plněné ořechy

    Foto: profimedia.cz DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
    DOBA ODLEŽENÍ: 60 minut
    DOBA PEČENÍ: 12 až 15 minut

     

    Budete potřebovat (na 25 kusů):

    * 280 g hladké mouky
    * 210 g másla
    * 70 g cukru moučka
    * 70 g mletých vlašských ořechů
    na náplň:
    * 120 g cukru moučka
    * 200 g másla
    * 2 lžíce rumu
    * 50 g mletých vlašských ořechů
    * máslo na vymazání formiček

     

    Postup:

    Mouku prosejte na vál, přidejte moučkový cukr, nakrájené změklé máslo a ořechy. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odležet do chladničky. Formičky na ořechy vymažte máslem. Z těsta odebírejte kousky a vtlačujte je do formiček. Uprostřed musí zůstat důlek na náplň. Pečte na plechu asi 12 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Ještě teplé vyklopte a spojte vždy po dvou k sobě náplní. Na náplň vymíchejte moučkový cukr s máslem dohladka, přidejte rum a mleté ořechy a chvíli třete.

  • Minilaskonky s vaječným koňakem

    Foto: profimedia.cz DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
    DOBA PEČENÍ: 45 minut

     

    Budete potřebovat (na 25 až 30 kusů):

     

    NA TĚSTO:

    * 3 bílky
    * 200 g cukru krupice
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 4 lžíce mletých ořechů

     

    NA KRÉM:
    * 3 lžíce cukru krupice (na karamel)
    * 4 lžíce vody (na karamel)
    * 150 ml mléka
    * 2 žloutky
    * 1 lžíci hrubé mouky
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 150 g Hery s máslovou příchutí
    * 50 ml hustého vaječného koňaku
    * 2 lžíce cukru krupice

     

    Příprava:

    Bílky vyšlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem ve vodní lázni do tuhé pěny. Zlehka vmíchejte mleté ořechy a připravenou hmotou naplňte cukrářský sáček. Plech vymažte tukem a stříkejte na něj malé oválky. Pečte v troubě předehřáté na 90 až 100 °C asi 45 minut. Upečené laskonky odeberte pomocí kulatého nože z plechu a nechte vychladnout.

     

    Připravte si karamel. Na mírném ohni nechte zkaramelizovat cukr dohněda, pak opatrně přilejte vodu a vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout. V mléce rozmíchejte mouku, žloutky a vanilkový cukr a vše svařte na hustou kaši, kterou za občasného míchání nechte vychladnout. Heru s cukrem vyšlehejte do pěny a nakonec po lžících zašlehejte uvařenou kaši, vaječný koňak a karamel. Vymíchejte hladký krém a vždy po dvou jím spojujte vychladlé laskonky.

  • Mandlová kolečka

    Foto: shutterstock.com DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
    DOBA ODLEŽENÍ: 2 až 4 hodiny
    DOBA PEČENÍ: 5 až 7 minut

     

    Budete potřebovat (na 50 kusů):

    * 200 g hladké mouky
    * 150 až 160 g cukru moučka
    * 2 lžičky mleté skořice
    * 135 g hery
    * 30 g jemně mletých mandlí
    * oloupané mandle na ozdobu

     

    Postup:

    Mouku prosejte na vál, přisypejte prosátý cukr, skořici, mandle a přidejte na kousky nakrájenou heru. Vypracujte těsto a nechte ho několik hodin v chladu odpočinout. Pak těsto rozválejte na plát silný asi 6 mm a vykrajujte kolečka. Každé kolečko můžete ozdobit mandlí. Ukládejte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz