Nejlepší linecké těsto, které se nedrobí a nelepí | Recepty.Blesk.cz

5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota

Cukroví z lineckého těsta patří ve většině domácností k těm nejoblíbenějším. Chutná dětem i dospělým.
Cukroví z lineckého těsta patří ve většině domácností k těm nejoblíbenějším. Chutná dětem i dospělým.
Foto: Shutterstock.com
01.12.2017 / 12:00

Linecké cukroví je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Navíc je linecké těsto tak dokonalé, že z něj můžete upéct hned několik druhů. Naučte se nejlepší recept na linecké těsto a triky, aby se nelepilo a nelámalo.

 

 

Důležité je, aby všechny používané suroviny na linecké těsto měly teplotu pod 20 °C. Na rozdíl od většiny jiných těst by máslo nebo tuk měly být co nejchladnější.


Aby se vám tuk co nejlépe do mouky zapracoval, nastrouhejte ho na hrubém struhadle a s ostatními surovinami nejdřív dobře promíchejte vidličkou. Můžete použít i elektrický mixér nastavený na nejnižší rychlost. Pokud chcete mít opravdu dobré a křehké těsto, je nejdůležitější používat pouze žloutky, nikdy ne celá vajíčka.

 

Znáte recept na nejlepší vanilkové rohlíčky? Naleznete ho ZDE >>>

 

Když se linecké těsto drobí

 

Těsto pak co nejrychleji zpracujte. Je přitom důležité, abyste měli co nejstudenější ruce. Pozor! Nesmíte ho propracovávat příliš dlouho, tuk by se totiž rozehřál a nasákl by se do mouky. Linecké těsto by se tak spařilo, špatně by se tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobivé.

Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké,…celý článek

Pokud se těsto zahřeje a spaří, pak praská, lepí se na vál a drobí. Jeho záchrana je dost obtížná. Rozhodně nepřidávejte mouku, raději ho dejte na chvíli do chladničky, případně zkuste přikápnout trošku studené vody. Nebo alespoň část zapracujte do nového těsta.

 

Pokud do těsta na linecké cukroví zapracujete pár kapek octa, nebude se pak drobit a půjde mnohem lépe vyválet. Když do vajec přidáme trochu citronové šťávy, bude pak těsto ještě křehčí a lehčí. Stejného efektu docílíte, když k mouce přidáte také trochu škrobové moučky.

 

Linecké těsto musí být v chladu

 

Zpracované těsto dejte vždy odležet do chladničky. Nejlepší je připravit si ho dva až tři dny předem. Pro válení a vykrajování je pak nejlepší, aby se teplota těsta pohybovala okolo 10 – 15 °C. Proto oddělte pokaždé jen menší část, kterou zpracujete, aby zbytečně celé nezteplalo. Zbytek lineckého těsta nechte v ledničce.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

Těsto vyválejte rovnoměrně, aby byly všechny kousky stejně silné a upekly se současně, ty tenčí by se totiž jinak připálily. Ideální jsou asi čtyři milimetry. Zapamatujte si, že váleček se nebude na těsto lepit, když ho předem vložíte do mrazáku nebo tence potřete olejem. Aby se těsto dobře vykrajovalo, formičky musí být úplně suché, občas je proto vložte do mouky.

 

Jak péct linecké cukroví

 

Než vykrájené cukroví naskládáte na plech, dobře plech vymažte. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Po upečení ještě horké cukroví sundávejte z plechu, jinak se může přilepit. Když nejde odloupnout, podložte plech mokrou utěrkou.

 

Recepty na nejlepší nepečené cukroví naleznete ZDE >>>

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Víte, kdy péct perníčky? Kdy je ten správný čas, aby se do Vánoc rozležely? A co linecké nebo vanilkové rohlíčky? Bez talíře či tácu plného naskládaného…celý článek

Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané

Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané

Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba se jen pověsí na stromeček. Bez…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz