Nejlepší linecké těsto, které se nedrobí a nelepí | Recepty.Blesk.cz

5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota

Cukroví z lineckého těsta patří ve většině domácností k těm nejoblíbenějším. Chutná dětem i dospělým.
Foto: Shutterstock.com
01.12.2017 / 12:00

Linecké cukroví je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Navíc je linecké těsto tak dokonalé, že z něj můžete upéct hned několik druhů. Naučte se nejlepší recept na linecké těsto a triky, aby se nelepilo a nelámalo.

 

 

Důležité je, aby všechny používané suroviny na linecké těsto měly teplotu pod 20 °C. Na rozdíl od většiny jiných těst by máslo nebo tuk měly být co nejchladnější.


Aby se vám tuk co nejlépe do mouky zapracoval, nastrouhejte ho na hrubém struhadle a s ostatními surovinami nejdřív dobře promíchejte vidličkou. Můžete použít i elektrický mixér nastavený na nejnižší rychlost. Pokud chcete mít opravdu dobré a křehké těsto, je nejdůležitější používat pouze žloutky, nikdy ne celá vajíčka.

 

Znáte recept na nejlepší vanilkové rohlíčky? Naleznete ho ZDE >>>

 

Když se linecké těsto drobí

 

Těsto pak co nejrychleji zpracujte. Je přitom důležité, abyste měli co nejstudenější ruce. Pozor! Nesmíte ho propracovávat příliš dlouho, tuk by se totiž rozehřál a nasákl by se do mouky. Linecké těsto by se tak spařilo, špatně by se tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobivé.

Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké,…celý článek

Pokud se těsto zahřeje a spaří, pak praská, lepí se na vál a drobí. Jeho záchrana je dost obtížná. Rozhodně nepřidávejte mouku, raději ho dejte na chvíli do chladničky, případně zkuste přikápnout trošku studené vody. Nebo alespoň část zapracujte do nového těsta.

 

Pokud do těsta na linecké cukroví zapracujete pár kapek octa, nebude se pak drobit a půjde mnohem lépe vyválet. Když do vajec přidáme trochu citronové šťávy, bude pak těsto ještě křehčí a lehčí. Stejného efektu docílíte, když k mouce přidáte také trochu škrobové moučky.

 

Linecké těsto musí být v chladu

 

Zpracované těsto dejte vždy odležet do chladničky. Nejlepší je připravit si ho dva až tři dny předem. Pro válení a vykrajování je pak nejlepší, aby se teplota těsta pohybovala okolo 10 – 15 °C. Proto oddělte pokaždé jen menší část, kterou zpracujete, aby zbytečně celé nezteplalo. Zbytek lineckého těsta nechte v ledničce.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

Těsto vyválejte rovnoměrně, aby byly všechny kousky stejně silné a upekly se současně, ty tenčí by se totiž jinak připálily. Ideální jsou asi čtyři milimetry. Zapamatujte si, že váleček se nebude na těsto lepit, když ho předem vložíte do mrazáku nebo tence potřete olejem. Aby se těsto dobře vykrajovalo, formičky musí být úplně suché, občas je proto vložte do mouky.

 

Jak péct linecké cukroví

 

Než vykrájené cukroví naskládáte na plech, dobře plech vymažte. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Po upečení ještě horké cukroví sundávejte z plechu, jinak se může přilepit. Když nejde odloupnout, podložte plech mokrou utěrkou.

 

Recepty na nejlepší nepečené cukroví naleznete ZDE >>>

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Víte, kdy péct perníčky? Kdy je ten správný čas, aby se do Vánoc rozležely? A co linecké nebo vanilkové rohlíčky? Bez talíře či tácu plného naskládaného…celý článek

Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané

Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané

Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba se jen pověsí na stromeček. Bez…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší majonéza do salátu je domácí! Jak ji připravit?

Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově mnohem lepší, nejsou v ní žádné konzervanty ani dochucovadla a bramborový salát

Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské dílo. Nemusíte se ale bát, máme pro vás návod, jak tenhle vánočkový rituál

Nepečené cukroví: Je hned hotové a zvládne ho opravdu každý

Linecké, perníčky a vanilkové rohlíčky jsou klasika. Když jste na pečení neměli čas, ale přesto máte pocit, že by se na vašem vánočním stole mělo objevit něco jiného než cukroví z blízké pekárny, vrhněte se na přípravu

Vánoční cukroví bez másla a bez mouky! Lanýže, sádlovky nebo rumové hrudky!

Máslo je teď tak drahé, že téměř každá kuchařka přemýšlí, jak ho nahradit. Jiní řeší, jak upéci cukroví bez mouky. Není nic jednoduššího než vyzkoušet naše recepty, v nichž nepotřebujete ani mouku, ani máslo! 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Exmanžel vyhrožoval Blance (†71) smrtí:…

S nožem pod krkem musela už údajně začátkem prosince čelit výhrůžkám svého exmanžela podnikatelka…

celý článek »

České celebrity

Jiří Pomeje chce vyhladovět rakovinu: Dva…

Rozhodl se, že nad rakovinou hrtanu zvítězí 42denní hladovkou. Ve středu, v den svých 53. narozenin,…

celý článek »

Svět

Freska jako ze Sixtinské kaple, vlastní…

Domácí divadlo, vinný sklep, obrovské akvárium a freska jako ze Sixtinské kaple! To všechno naleznete…

celý článek »

VIP sport

Nakoukněte do ložnic českých olympijských…

Už je pro ně vše přichystáno. Zimní olympijské hry startují 9. února a korejští organizátoři se chlubí,…

celý článek »